8 фактів про користь обліпихи для здоров'я з опорою на науку

Обліпиха – це чагарник з оранжево-жовтими ягодами, який користується широкою популярністю в народній і доказовій медицині. Застосовують всі частини рослини: ягоди, листя, кору і навіть коріння, але особливо цінується масло обліпихи, яке можна купити в аптеках або приготувати самостійно.

Ягоди обліпихи насичені вітамінами, мінералами і антиоксидантами, які і визначають їх корисні властивості. Вони покращують стан шкіри і волосся, зміцнюють опорно-рухову, серцево-судинну і ендокринну системи, а також покращують імунітет і травлення.

Рекомендується вживати обліпиху при вагітності з метою профілактики ускладнень і забезпечення оптимальних умов для росту і розвитку плода.

8 корисних властивостей

Нижче розглянуто 8 фактів про користь обліпихи, які мають наукове обґрунтування.

1. Джерело цінних речовин

Ягоди обліпихи мають середню калорійність (до 82 калорій на 100 грам) і містять наступні біологічно активні речовини (на 100 грам ягід):

назва компонента приблизний відсоток від добової потреби
вітамін С 222 %
Вітамін Е 33 %
вітамін А 14 %
вітамін В6 6 %
калій 8 %
магній 8 %
залізо 8 %
кальцій 2 %
фосфор 1 %

Найцінніший продукт на основі обліпихи – це масло. Воно містить багато сполук (кверцетин, флавоноїди), які роблять позитивний вплив на весь організм: від зниження артеріального тиску до боротьби зі злоякісними новоутвореннями і уповільнення старіння.

обліпиха багата мінералами, вітамінами і антиоксидантами, необхідними для норамальной роботи організму людини.

2. Користь для суглобів

Обліпиха може використовуватися для полегшення перебігу артритів і артрозів будь-якої етіології.

Доведено, що ягоди обліпихи мають виражену протизапальну дію і стимулюють регенерацію пошкоджених суглобових поверхонь.

Біологічна дія пов'язана з наявністю в ягодах великої кількості ненасичених жирних кислот, фітостеринів, а також вітамінів групи A і E.

обліпиха може використовуватися для поліпшення перебігу захворювань суглобів (артритів і артрозів).

3. Поліпшення здоров'я серцево-судинної системи

Обліпиха має в складі ряд антиоксидантів, які усувають фактори ризику фатальних серцево-судинних ускладнень – знижують рівень холестерину в крові і артеріальний тиск.

На думку вчених з Фінляндії, обліпиха також нормалізує реологічне стан (в'язкість) крові, попереджаючи утворення тромбів і, відповідно, ймовірність розвитку тромботичних і тромбоемболічних ускладнень.

Згідно з даними індійських експертів, обліпиха знижує концентрацію загального холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ), що сприяє профілактиці атеросклерозу і пов'язаних з ним відхилень (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт).

систематичне вживання обліпихи сприяє зниженню частоти народження фатальних серцево-судинних ускладнень.

4. Профілактика цукрового діабету II типу

Експерименти на тваринах демонструють , що обліпиха здатна підвищити чутливість інсулінових рецепторів м'язової і жирової тканини до інсуліну, що призводить до більш ефективної утилізації глюкози.

Саме інсулінорезистентність є головним патогенетичним механізмом розвитку цукрового діабету II типу.

Також ягода впливає на секреторні клітини підшлункової залози, стимулюючи вироблення інсуліну.

Доведено також вплив обліпихи на швидкість всмоктування вуглеводів. Вона попереджає різкі "скачки" рівня цукру після споживання їжі.

обліпиха – засіб профілактики цукрового діабету II типу. В основі біологічної дії лежить усунення інсулінорезистентності.

5. Поліпшення стану шкіри і волосся

Обліпиха є цінним джерелом антиоксидантів та вітамінів, корисних для шкіри та волосся. Ось їх головні механізми впливу:

  1. Покращення стану шкіри: зволоження, підвищення гладкості і еластичності шкірних покривів і попередження утворення зморшок на обличчі.
  2. Прискорення загоєння ран (за рахунок стимуляції росту сполучної тканини). Відзначено також підвищення швидкості регенерації "хронічних" виразок, викликаних цукровим діабетом.
  3. Захист шкірних покривів від шкідливого сонячного ультрафіолетового випромінювання.
  4. Зниження ризику розвитку інфекційно-запальних захворювань шкіри і підшкірно-жирової клітковини.
  5. Усунення жирного блиску волосся, зниження ламкості.
таким чином, обліпиха покращує здоров'я шкіри і волосся, підвищує їх естетичні якості.

6. Зміцнення імунітету

Експерти відзначають, що обліпиха, за рахунок вмісту колосальної кількості вітаміну C і флавоноїдів, стимулює роботу імунної системи .

Відзначається прискорення проліферації і диференціювання клітин T - і b-ланки, поліпшення роботи макрофагів (розпізнавання і захоплення чужорідних частинок).

Ягода також володіє вираженою антибактеріальною та противірусною активністю. Доведено ефективність щодо кишкової палички , а також вірусів (ВІЛ, герпес, грип).

включення обліпихи в раціон сприяє зміцненню імунітету і запобігання ряду інфекційних патологій.

7. Поліпшення здоров'я печінки

Обліпиха містить ряд корисних жирів, каротиноїди, вітамін E, які захищають клітини печінки (гепатоцити) від впливу різних факторів, що ушкоджують.

Тайванські фахівці доведено , що екстракт рослини знижує концентрацію в крові маркерів пошкодження печінки при деструктивних захворюваннях (АЛТ і АСТ).

вживання обліпихи може поліпшити стан печінки при різних захворюваннях.

8. Боротьба з раком

Обліпиха багата антиоксидантами (кверцетин, флавоноїди), які здатні знищувати ракові клітини організму.

Як приклад ефективності можна навести праці вчених з Китаю. Вони виявлено , що обліпиха не тільки пригнічує ріст ракових клітин, але і викликає їх загибель.

Дія пов'язана з активацією роботи імунної системи і пригніченням ферментативного апарату клітин пухлини.

обліпиха, за рахунок наявності в складі антиоксидантів, має протиракову активність.

Шкода і протипоказання

При надмірному вживанні (рідше – при дотриманні норми), обліпиха може спровокувати розвиток ряду ускладнень і завдати шкоди людині. До основних протипоказань відносять:

  1. Алергічні реакції. частіше зустрічаються місцеві форми алергії: кропив'янка, контактне запалення слизових оболонок.
  2. Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. обліпиха багата екстраактивними речовинами, що викликають подразнення слизових оболонок і загострення гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
  3. Порушення стільця за типом діареї.

Важливо відзначити, що обліпиха – один з найбільш корисних продуктів для жінок під час вагітності. Ягоди містять всі необхідні речовини для росту і розвитку плода, знижують ризик розвитку інфекційних захворювань як з боку матері, так і майбутньої дитини.

слід уважно підходити до включення обліпихи в раціон через наявність ризику розвитку ускладнень.

Правила вживання

Нижче розглянуто ряд найбільш поширених питань щодо вживання обліпихи:

  1. Метод прийому. рекомендується вживати обліпиху спільно з іншими продуктами харчування, а не в чистому вигляді. Також слід відмовитися від вживання ягід вранці натщесерце (через вираженого дратівної впливу на слизові оболонки).
  2. Денна дозування. рекомендована добова норма – до 250 грам. Нехтування даної дозуванням загрожує розвитком побічних ефектів.
  3. Використання в кулінарії. обліпиха широко використовується для приготування соків, морсів, киселів і компотів, а також пирогів, сиропів, желе та інших десертів. З ягід, листя і гілок обліпихи роблять чаї, відвари і настоянки. Вона відмінно поєднується з іншими ягодами і медом.
  4. Застосування обліпихової олії. масло обліпихи володіє аналогічним набором лікувальних властивостей, що і ягоди. Однак всі ефекти виражені значно сильніше.
  5. Застосування деревини та кори. Кора і деревина обліпихи містять ряд речовин, що володіють протизапальною, гіпотензивною і ранозагоювальною активністю. Зазвичай застосовуються для зниження артеріального тиску, прискорення загоєння ран на шкірі і слизових оболонках.
обліпиху краще вживати спільно з іншою їжею. Добова норма - 250 грам.

Заготовки на зиму

Є багато способів зберегти обліпиху на зиму. Серед основних можна виділити:

  1. Заморожування. заморожена обліпиха зберігає практично всі вітаміни, антиоксиданти і мінерали. Даний спосіб є найбільш корисним (з точки зору біологічного потенціалу).
  2. Сушка. в сушених ягодах зберігається не більше 25% від вихідного рівня біологічно активних речовин, також в кілька разів підвищується обсяг клітковини і енергетична цінність. Слід відмовитися від подібного варіанту особам із захворюваннями глікемічного фону і надмірною масою тіла.
  3. Настоянка. настойки на обліписі зазвичай використовуються для зниження рівня холестерину в крові та зміцнення імунної системи. Але вони протипоказані при гіпертонії.
  4. Варіанти з надлишком цукру. у варення та інших подібних стравах відзначається колосальний рівень вуглеводів. Така їжа може бути небезпечна для осіб, які страждають ожирінням і цукровим діабетом II типу.
існує багато способів, що дозволяють довго зберігати ягоди. Найбільш корисним є заморожування.

Висновок

  1. Обліпиха-це унікальне джерело біологічно активних речовин (особливо, вітаміну C і антиоксидантів), які надають всебічний вплив на організм.
  2. Ягоди здатні знизити рівень цукру і холестерину в крові, попередити розвиток ряду захворювань з боку серцево-судинної системи.
  3. Вони також знижують ймовірність появи раку і покращують стан шкіри і волосся.