Топ-7 лікувальних властивостей калини для організму людини

Калина-високий чагарник з червоними ягодами і гронами білих квітів, який активно використовується як в народній, так і в доказовій медицині. У ягодах міститься багато вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які позитивно впливають на здоров'я людини.

В останні роки корисні властивості плодів калини стали об'єктом уваги вчених. Дослідження підтверджують, що при регулярному прийомі вони знижують ризик розвитку різних захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем, попереджають появу злоякісних пухлин і ускладнень при вагітності.

7 корисних властивостей

Нижче розглянуто 7 фактів про користь калини, які мають наукове обґрунтування.

1. Багатий склад

Калина-низькокалорійний продукт (близько 26 калорій на 100 грам ягід), який містить ряд цінних вітамінів і мінералів:

назва речовини відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам ягід)
вітамін А 16,8 %
вітамін В5 6,2 %
вітамін B9 7,5 %
вітамін С 167 %
вітамін K 98 %
кальцій 17,1 %
магній 14,2 %
фосфор 12,3 %
Марганець 26 %
калій 20 %
цинк 4,2 %
залізо 6 %

Також свіжа калина містить велику кількість поліфенольних сполук. Вони мають антиоксидантну активність, що обумовлює застосування ягід для профілактики безлічі хронічних захворювань з боку серця і судин, ендокринної системи, а також для запобігання раннього розвитку раку.

Калина містить ряд вітамінів, мінералів та антиоксидантів, необхідних для здоров'я нашого організму.

2. Антиоксидантна дія

Згідно з даними зарубіжних досліджень, калина має в складі безліч антиоксидантів, які блокують вплив вільних радикалів на клітини організму в ході окисного стресу.

Саме з вільними радикалами за останніми науковими даними, пов'язані ранній розвиток захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, старіння організму, а також поява злоякісних пухлин.

Калина має в складі ряд антиоксидантів, які дозволяють знизити ризик появи багатьох хронічних патологій.

3. Профілактика раку

При проведенні лабораторних дослідів було виявлено , що екстракт калини має виражену протипухлинну активність.

В експериментах компоненти рослини не тільки пригнічували ріст чужорідних клітин, але і викликали їх загибель, запобігали метастазування.

Також доведено ефективність щодо злоякісного переродження тканин товстої і прямої кишок.

Окремо слід зазначити, що калина може використовуватися разом з протипухлинними препаратами. Вона не тільки підсилює ефективність останніх, але і зменшує шкідливий вплив медикаментів На швидко діляться клітини організму (наприклад, сперматозоїди).

Калина має протиракову активність, а також захищає клітини організму від негативного впливу протипухлинних препаратів.

4. Користь для жінок

Калина має виражений вплив на здоров'я жіночого організму.

За даними наукового співтовариства, ягода може застосовуватися для лікування ендометріозу, зниження активності росту кіст яєчників, а також для терапії первинної та вторинної дисменореї (будь-яких порушень менструального циклу).

Також калину рекомендується включати в раціон жінкам під час вагітності. Вона знижує вираженість симптомів токсикозу, запобігає викидні на будь-якому терміні, знижує артеріальний тиск і зменшує ризик розвитку еклампсії. Також ягода підвищує імунітет матері і плоду.

ягоди калини вкрай корисні для жінок: вони застосовуються для лікування різних патологій репродуктивної системи і поліпшення перебігу вагітності.

5. Зниження артеріального тиску

Калина звичайна з давніх часів використовується для зниження підвищеного артеріального тиску і профілактики фатальних серцево-судинних ускладнень, обумовлених гіпертонічною хворобою.

У 1972 році зарубіжні фахівці виявили здатність рослини викликати розширення артеріальних судин (за рахунок розслаблення гладкої мускулатури), а в 2006 році українські вчені підтвердили це припущення шляхом проведення експериментів на мишах.

Окремо слід зазначити, що ягоди калини мають слабкий гіпотензивний ефект і можуть застосовуватися для профілактики раннього розвитку гіпертонії (при наявності метаболічного синдрому або обтяженому сімейному анамнезі) або для лікування цієї патології спільно з медикаментами (для зменшення їх дозування).

Калина має гіпотензивний ефект і може застосовуватися для лікування і профілактики гіпертонічної хвороби.

6. Профілактика цукрового діабету II типу

за даними російських вчених, калина підвищує чутливість клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну.

В результаті тканини більш ефективно захоплюють глюкозу з крові, знижуючи її концентрацію і, відповідно, ризик мікро - і макросудинних ускладнень.

Калина впливає на основний патогенетичний фактор розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність. Вона може застосовуватися для профілактики захворювання або для лікування на ранніх стадіях.

Калина знижує концентрацію цукру в крові за рахунок підвищення чутливості периферичних тканин до інсуліну.

7. Користь для травної системи

Вчені виявили , що речовини, що містяться в ягодах калини, мають гастропротекторні властивості.

Вони захищають слизову оболонку шлунка від впливу будь-яких факторів агресії (соляної кислоти, екстраактивних компонентів їжі, інвазії Helicobacter pylori, впливу медикаментів).

Це властивість дозволяє використовувати рослину для профілактики і в якості допоміжного методу лікування гастриту, а також виразкової хвороби шлунка.

Харчові волокна калини коригують баланс мікрофлори кишечника (підвищують чисельність корисних мікроорганізмів, пригнічують активність патогенних представників мікробіоценозу), нормалізують моторно-евакуаційну функцію кишечника, запобігаючи появі запорів.

Важливо відзначити, що ягода знижує ризик розвитку раку товстого кишечника, частота якого неухильно розтане з кожним роком.

ягоди калини корисні для травної системи . Вони запобігають розвитку різних патологій з боку шлунка і товстого кишечника, а також запорів.

Шкода і протипоказання

Як було сказано вище, калина має цілу низку доведених лікувальних властивостей і в цілому є безпечною для більшості людей.

Однак, в окремих випадках вона може завдати шкоди організму, так як можлива поява побічних ефектів.

Число протипоказань калини невелика:

  1. Підвищена індивідуальна чутливість. алергії на калину зустрічаються вкрай рідко (зазвичай при зовнішніх контактах зі шкірою або слизовими оболонками). Системних реакцій (анафілаксії, ангіоневротичного набряку) в науковій літературі не описано.
  2. Сечокам'яна хвороба. Калина підвищує ймовірність утворення каменів в просвіті сечовидільного тракту, а також прискорює ріст наявних конкрементів.
у калини мало протипоказань, але їх необхідно враховувати перед використанням.

Як правильно вживати?

Нижче розглянуті відповіді на найпопулярніші питання щодо вживання і використання калини:

  1. Дозування. рекомендована норма для свіжих ягід – по 75 грам в день, 4-5 разів на тиждень.
  2. Час прийому. Калину Категорично забороняється приймати вранці натщесерце (зважаючи можливого дратівної дії на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту), а також у вечірній час (перед сном вона викличе перевантаження травного апарату і безсоння).
  3. Застосування в кулінарії. Калина активно застосовується для приготування джемів, сиропів, варення, киселю, соку і морсу. Плоди, квіти, гілки і листя калини використовують для приготування відварів, чаїв, настоянок та інших лікарських напоїв.
  4. Властивості кісточок. кісточки плодів калини містять багато антиоксидантів і застосовуються для полегшення ряду захворювань серця і судин, сечокам'яної хвороби.
  5. Застосування масла . Масло калини багате вітамінами (A і E). Воно знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень. Його також використовують для полегшення гастриту і виразкової хвороби (всередину) або прискорення загоєння ран (місцево).
  6. Застосування кори. Кора калини зазвичай використовується для зупинки місцевих кровотеч (носових), а також як протимікробний засіб при запальних захворювань порожнини рота.
існує ряд правил, які дозволять отримати максимум користі від ягід.

Як зберегти на зиму?

Є ряд способів, що дозволяють довго зберігати ягоди. До їх числа відносять:

  1. Заморожування. найкорисніший варіант, оскільки заморожена калина зберігає майже всі вітаміни та антиоксиданти. Для цього ягоди викладаються на піднос, заморожуються від 8 до 12 годин. Потім плоди можна пересипати в пакет і зберігати в морозильній камері до року.
  2. Перетирання з цукром . Призводить до значної втрати біологічного потенціалу ягід. Для приготування необхідно пропустити ягоди через м'ясорубку або збити блендером і змішати з цукром у співвідношенні 1:2. Зберігати в скляних банках з щільно закритою кришкою в холодильнику до двох–трьох місяців.
  3. Варення. обсяг цілющих властивостей практично аналогічний попередньому варіанту. Для приготування потрібно 1 кг ягід і 1 кг цукру залити 360 мл окропу. Склад довести до кипіння і варити на слабкому вогні 10 хвилин. Варення остудити, потім знову довести до кипіння і варити ще 5 хвилин. Закатати по заздалегідь стерилізованим банкам.
  4. Сушка. збільшує концентрацію клітковини і цукру в кілька разів, при цьому значно зменшується вміст вітамінів і антиоксидантів. Ягоди потрібно помістити на піднос в духовку і сушити при температурі 60°з 4-6 годин. Зберігати в сухому місці протягом шести місяців.
  5. Настоянка. для приготування потрібно: 200 соку калини, 200 мл води, 400 грам цукру і 700 мл горілки. Всі компоненти змішуються в скляній посудині, який потрібно залишити в темному прохолодному місці на 72 години. Настоянка калини зберігає значний обсяг вітамінів, але практично не містить поліфенолів.

Важливо відзначити, що варення, а також калину, протерту з цукром, не слід вживати при цукровому діабеті та ожирінні. Під аналогічною забороною знаходяться сушені плоди.

Настойку не рекомендується використовувати при ішемічній хворобі серця та артеріальній гіпертензії.

існує кілька основних способів, що дозволяють зберігати ягоди тривалий час. Найбільш корисним є заморожування.

Рецепти приготування

На основі калини розроблено багато рецептів. Нижче представлені найбільш поширені.

1. Компот

Буде потрібно:

  • 800 мл води;
  • 200 грам цукру;
  • 2 000 грам ягід калини.

Рецепт:

  1. Ретельно промити і відібрати ягоди, підсушити на відкритому повітрі.
  2. Викласти ягоди в каструлю, насипати зверху цукор. Залишити в подібному стані на 30-45 хвилин.
  3. Додати воду. Довести до кипіння.
  4. Варіть на повільному вогні не менше 10 хвилин. Зняти з плити, дати охолонути.

2. Калина з медом

Інгредієнти:

  • 100 грам ягід калини;
  • 200 грам меду.

Рецепт:

  1. Перебрати і промити ягоди.
  2. Розім'яти плоди до консистенції, що нагадує пюре. Для цього можна скористатися блендером або виделкою.
  3. Додати мед і ретельно перемішати.
  4. Покласти в скляну тару, закрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на 7-8 діб.

3. Морс

Необхідно:

  • 600 грам ягід калини;
  • 1 500 мл води;
  • 100 грам цукру;
  • Мед - за смаком.

Схема приготування:

  1. Промити і відібрати ягоди.
  2. Розім'яти за допомогою толкушки. Відокремити макуха від соку за допомогою сита. Сік тимчасово відкласти в холодильник.
  3. Залити Макуха водою, додати мед і цукор.
  4. Доведіть до кипіння, а потім негайно вимкніть газ.
  5. Процідити, додати сік. Зберігати в холодильнику.

4. Чай

Інгредієнти:

  • 1 ст. л. сушеного листя калини;
  • 2 ст. л. сушених квіток калини;
  • 400 мл води.

Приготування:

  1. Помістити листя і квітки в скляну або керамічну посудину.
  2. Додати 400 мл окропу. Дати настоятися близько 15-20 хвилин.

Висновок

  1. Плоди калини багаті вітамінами (особливо, C і K), мінералами (кальцієм, магнієм, фосфором, калієм) і антиоксидантами (поліфенолами), які позитивно відбиваються на роботі всього організму.
  2. Ягода здатна знизити ризик розвитку серцево-судинних, ендокринних і злоякісних захворювань, нормалізувати роботу травного апарату, а також поліпшити перебіг вагітності.
  3. В цілому, ягода безпечна для більшості людей, а список протипоказань невеликий. Проте, їх потрібно врахувати перед вживанням.