Користь і шкода ягід годжі-8 фактів про їх вплив на організм людини

Напевно ви чимало чули про ягодах годжі, а також про їх можливу користь для здоров'я. Завдяки легендам і агресивним маркетинговим акціям 2007-2010 років, ці ягоди набули широкого поширення в усьому світі, як засіб чи не від усіх хвороб.

Але чи правда, що вони настільки корисні? Які їх властивості підтверджуються сучасними дослідженнями, а що є міфом? Всі відповіді нижче.

Що таке ягоди годжі?

Годжі (дереза звичайна, вовча ягода) – чагарник з червоними плодами, які мають солодкий, злегка кислий смак. Часто їх вживають в сушеному вигляді або у вигляді соку.

Ягоди відрізняються високим вмістом вітамінів (C і A) і антиоксидантних речовин.

Дослідження стверджують, що регулярне вживання ягід може поліпшити здоров'я серцево-судинної та ендокринної систем, нормалізувати емоційний фон і стан шкіри, знизити ймовірність появи злоякісних новоутворень.

Але відзначається також і висока частота народження побічних ефектів: від банальної кропив'янки до смертельних маткових кровотеч або переривання вагітності.

8 доведених властивостей

Нижче розглянуті 8 основних корисних властивостей ягід годжі з опорою на доказову базу.

1. Джерело ряду цінних речовин

Ягоди годжі мають високу калорійність (349 калорій на 100 грам) і містять наступні групи поживних речовин:

найменування компонента відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам продукту)
вітамін А 895 %
вітамін С 53 %
залізо 39 %
натрій 23 %
харчові волокна 65 %

Плоди також містять невелику кількість антиоксидантних речовин, які запобігають розвитку злоякісних новоутворень і ряду хронічних патологій.

ягоди годжі є джерелом ряду цінних біологічно активних речовин.

2. Профілактика серцево-судинних захворювань

Порушення обміну холестерину з подальшим атеросклеротичним ураженням артеріальних судин – одна з головних і вкрай небезпечних проблем сучасного суспільства.

Поява атеросклеротичних бляшок призводить до практично повної закупорки судин і появи таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, гострі порушення мозкового кровообігу, хронічна ішемія мозку і т. п.

Дослідження китайських вчених демонструють , що ягоди годжі, при регулярному вживанні, знижують вміст в крові загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ і ТАГ). В результаті запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок.

Також рослина знижує ймовірність появи будь-яких порушень ритму і провідності з боку серця, тим самим зменшує ризик раптової серцевої смерті і важкої серцевої недостатності.

включення ягід годжі в раціон сприяє нормалізації рівня холестерину і профілактиці серцево-судинних патологій.

3. Нормалізація сну

За даними досліджень, вживання плодів годжі перед сном знижує час, необхідний для засипання, а також значно покращує якість сну (він стає більш глибоким, рідше відзначаються переривання сну під впливом зовнішніх подразників).

При цьому розвитку будь-яких побічних ефектів (навіть незважаючи на вкрай високий рівень клітковини у складі) не зазначалося.

Ягоди рекомендується вживати при стресі , різних депресивних розладах і важких соматичних захворюваннях з метою поліпшення якості сну.

ягоди годжі нормалізують сон, покращуючи його глибину і зменшуючи проміжок часу, який потрібно для засипання.

4. Антиоксидантна дія

Фахівці зі Швейцарії з'ясували , що ягоди годжі багаті зеаксантином – вкрай цінним антиоксидантом.

Зеаксантин захищає всі клітини організму від впливу вільних радикалів (в ході окисного стресу) і, відповідно, від подальшого руйнування або злоякісного переродження.

Крім того виявлено , що вживання годжі протягом 3 місяців захищає органи зору від безлічі важких вікових захворювань, що призводять до повної втрати зору. Дана властивість вчені теж пов'язують з антиоксидантами в складі ягід.

завдяки вмісту антиоксидантів, ягоди годжі захищають організм людини від злоякісних пухлин, а також від захворювань органів зору.

5. Поліпшення емоційного фону

Згідно з даними зарубіжних досліджень, вживання годжі протягом 14 діб сприяє підвищення настрою і емоційного благополуччя (учасники експерименту ставали більш спокійними і врівноваженими). Також вони активізували роботу головного мозку.

Крім того, у випробовуваних було відзначено поліпшення спортивних результатів, підвищення тяги до життя.

До числа додаткових переваг ягід відносять: зниження втоми і вираженості стресових розладів, нормалізація роботи травної системи.

ягоди годжі підвищують настрій і покращують роботу головного мозку.

6. Користь для шкіри

Ягоди годжі багаті бета-каротином, аскорбіновою кислотою та зеаксантином. Дані речовини, як стверджують експерти з Австралії, володіють наступними позитивними властивостями по відношенню до шкіри і її придатків:

  1. Підвищення гладкості та еластичності. Попередження утворення зморшок.
  2. Зниження вираженості подразнення шкіри при голінні або депіляції.
  3. Захист від шкідливого сонячного випромінювання.
  4. Уповільнення старіння. Антиоксиданти, що містяться в плодах, нормалізують обмінні процеси, захищають клітини епідермісу від передчасної загибелі.
  5. Зменшення ламкості волосся та нігтів.
ягоди годжі комплексно впливають на шкіру, нігті і волосся, покращуючи їх стан.

7. Нормалізація рівня цукру в крові

встановлено , що плоди годжі підвищують чутливість периферичних тканин до інсуліну. В результаті клітини ефективніше поглинають глюкозу з крові.

Таким чином, рослина впливає на головний механізм розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.

Дослідження демонструють , що дія ягід найбільш виражено в осіб, які мають проблеми з глікемічним фоном, але взагалі не приймають цукрознижувальних препаратів.

Отже, годжі можуть використовуватися для профілактики розвитку цукрового діабету II типу, а також для його поліпшення його перебігу на початкових етапах спільно зі зміною харчової поведінки.

вживання ягід годжі сприятливо відбивається на глікемічному тлі. Вони знижують ризик розвитку цукрового діабету II типу і покращують перебіг захворювання на ранніх стадіях.

8. Зниження маси тіла

Ягоди годжі можна використовувати для схуднення. Дякувати високий вміст харчових волокон, вітаміну C і антиоксидантів, вони володіють наступними позитивними ефектами щодо жирової маси тіла:

  1. Зниження всмоктування жирів з просвіту травного апарату.
  2. Зниження інсулінорезистентності. При гіпоглікемії швидкість формування жирових депо значно нижче.
  3. Поліпшення обмінних процесів на рівні адипоцитів (жирових клітин). В результаті вони більш ефективно витрачаються з метою задоволення енергетичних потреб організму.
включення ягід в раціон позитивно відбивається на масі тіла. Головне-нормувати споживання.

Шкода і протипоказання

На жаль, при прийомі ягід годжі часто розвиваються побічні ефекти. До них відносяться:

  1. Алергічні реакції. зазвичай зустрічаються несистемні патології в формі риніту, кон'юнктивіту, кропив'янки. Відзначені навіть випадки контактного дерматиту при обробці ягід.
  2. Підвищення тонусу гладкої мускулатури. відзначається тропність до матки і сфінктера Одді.
  3. Диспепсичні розлади. розвиваються при надмірному вживанні ягід (понад 200 грам за раз) і проявляються у формі здуття живота і запорів.

Важливо відзначити, що ягоди годжі заборонено вживати жінкам при вагітності. Вони підвищують тонус матки і можуть викликати передчасне відшарування нормально розташованої плаценти, маткові кровотечі, переривання вагітності.

слід грамотно ставитися до включення ягід в раціон через наявність протипоказань і високу ймовірність розвитку побічних ефектів. При вагітності вони заборонені.

Як правильно приймати?

Завдяки приємному смаку, ягоди годжі можна приймати в сирому вигляді, що є найбільш кращим.

Через високу калорійність рекомендується нормувати споживання-до 50-75 грам в день.

Вони відмінно поєднуються з будь-якими напоями (молочні коктейлі, чаї). На їх основі можна приготувати масу десертів: від желе до випічки або смузі.

Крім свіжих ягід, широко поширені і наступні способи вживання:

  1. Сушені ягоди. можуть служити відмінним варіантом для перекусу. Відрізняються вкрай високою калорійністю (до 700-900 калорій на 100 грам). Денна норма-не більше 2-5 ягід за один раз.
  2. Концентрований свіжовичавлений сік. містить велику кількість вітаміну С та антиоксидантів. Зазвичай застосовується для профілактики раку і ряду патологій з боку серця і судин, ендокринної системи. Добова норма-до 200 мл в день.
  3. Екстракт. існує багато комерційних форм, в числі яких БАДи у вигляді капсул, таблеток.
  4. Цілі або мелені насіння. відрізняються високим вмістом клітковини . Використовуються для боротьби з запорами.
існує багато способів застосування ягід годжі. При будь-якому варіанті слід ретельно нормувати споживання.

Висновок

  1. Незважаючи на вкрай агресивну рекламу, ягоди годжі не є &171;ліками від усіх хвороб&187;.
  2. При цьому вони дійсно містять ряд цінних вітамінів і антиоксидантів, необхідних організму людини.
  3. Вчені підтверджують, що при щоденному вживанні ягід відзначається зниження рівня цукру в крові, поліпшення стану шкірних покривів і їх придатків, зменшення частоти народження раку і ряду захворювань з боку серцево-судинної системи.
  4. Плоди годжі також корисні для очей та центральної нервової системи.
  5. Слід грамотно ставитися до включення продукту в раціон: необхідно нормувати споживання і знати про можливі побічні ефекти.
  6. Годжі заборонені під час вагітності.