Користь і шкода ягід годжі-8 фактів про їх вплив на організм людини
Напевно ви чимало чули про ягодах годжі, а також про їх можливу користь для здоров'я. Завдяки легендам і агресивним маркетинговим акціям 2007-2010 років, ці ягоди набули широкого поширення в усьому світі, як засіб чи не від усіх хвороб.
Але чи правда, що вони настільки корисні? Які їх властивості підтверджуються сучасними дослідженнями, а що є міфом? Всі відповіді нижче.
Зміст
Що таке ягоди годжі?
Годжі (дереза звичайна, вовча ягода) – чагарник з червоними плодами, які мають солодкий, злегка кислий смак. Часто їх вживають в сушеному вигляді або у вигляді соку.
Ягоди відрізняються високим вмістом вітамінів (C і A) і антиоксидантних речовин.
Дослідження стверджують, що регулярне вживання ягід може поліпшити здоров'я серцево-судинної та ендокринної систем, нормалізувати емоційний фон і стан шкіри, знизити ймовірність появи злоякісних новоутворень.
Але відзначається також і висока частота народження побічних ефектів: від банальної кропив'янки до смертельних маткових кровотеч або переривання вагітності.
8 доведених властивостей
Нижче розглянуті 8 основних корисних властивостей ягід годжі з опорою на доказову базу.
1. Джерело ряду цінних речовин
Ягоди годжі мають високу калорійність (349 калорій на 100 грам) і містять наступні групи поживних речовин:
найменування компонента | відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам продукту) |
вітамін А | 895 % |
вітамін С | 53 % |
залізо | 39 % |
натрій | 23 % |
харчові волокна | 65 % |
Плоди також містять невелику кількість антиоксидантних речовин, які запобігають розвитку злоякісних новоутворень і ряду хронічних патологій.
2. Профілактика серцево-судинних захворювань
Порушення обміну холестерину з подальшим атеросклеротичним ураженням артеріальних судин – одна з головних і вкрай небезпечних проблем сучасного суспільства.
Поява атеросклеротичних бляшок призводить до практично повної закупорки судин і появи таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, гострі порушення мозкового кровообігу, хронічна ішемія мозку і т. п.
Дослідження китайських вчених демонструють , що ягоди годжі, при регулярному вживанні, знижують вміст в крові загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ і ТАГ). В результаті запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок.
Також рослина знижує ймовірність появи будь-яких порушень ритму і провідності з боку серця, тим самим зменшує ризик раптової серцевої смерті і важкої серцевої недостатності.
3. Нормалізація сну
За даними досліджень, вживання плодів годжі перед сном знижує час, необхідний для засипання, а також значно покращує якість сну (він стає більш глибоким, рідше відзначаються переривання сну під впливом зовнішніх подразників).
При цьому розвитку будь-яких побічних ефектів (навіть незважаючи на вкрай високий рівень клітковини у складі) не зазначалося.
Ягоди рекомендується вживати при стресі , різних депресивних розладах і важких соматичних захворюваннях з метою поліпшення якості сну.
4. Антиоксидантна дія
Фахівці зі Швейцарії з'ясували , що ягоди годжі багаті зеаксантином – вкрай цінним антиоксидантом.
Зеаксантин захищає всі клітини організму від впливу вільних радикалів (в ході окисного стресу) і, відповідно, від подальшого руйнування або злоякісного переродження.
Крім того виявлено , що вживання годжі протягом 3 місяців захищає органи зору від безлічі важких вікових захворювань, що призводять до повної втрати зору. Дана властивість вчені теж пов'язують з антиоксидантами в складі ягід.
5. Поліпшення емоційного фону
Згідно з даними зарубіжних досліджень, вживання годжі протягом 14 діб сприяє підвищення настрою і емоційного благополуччя (учасники експерименту ставали більш спокійними і врівноваженими). Також вони активізували роботу головного мозку.
Крім того, у випробовуваних було відзначено поліпшення спортивних результатів, підвищення тяги до життя.
До числа додаткових переваг ягід відносять: зниження втоми і вираженості стресових розладів, нормалізація роботи травної системи.
6. Користь для шкіри
Ягоди годжі багаті бета-каротином, аскорбіновою кислотою та зеаксантином. Дані речовини, як стверджують експерти з Австралії, володіють наступними позитивними властивостями по відношенню до шкіри і її придатків:
- Підвищення гладкості та еластичності. Попередження утворення зморшок.
- Зниження вираженості подразнення шкіри при голінні або депіляції.
- Захист від шкідливого сонячного випромінювання.
- Уповільнення старіння. Антиоксиданти, що містяться в плодах, нормалізують обмінні процеси, захищають клітини епідермісу від передчасної загибелі.
- Зменшення ламкості волосся та нігтів.
7. Нормалізація рівня цукру в крові
встановлено , що плоди годжі підвищують чутливість периферичних тканин до інсуліну. В результаті клітини ефективніше поглинають глюкозу з крові.
Таким чином, рослина впливає на головний механізм розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.
Дослідження демонструють , що дія ягід найбільш виражено в осіб, які мають проблеми з глікемічним фоном, але взагалі не приймають цукрознижувальних препаратів.
Отже, годжі можуть використовуватися для профілактики розвитку цукрового діабету II типу, а також для його поліпшення його перебігу на початкових етапах спільно зі зміною харчової поведінки.
8. Зниження маси тіла
Ягоди годжі можна використовувати для схуднення. Дякувати високий вміст харчових волокон, вітаміну C і антиоксидантів, вони володіють наступними позитивними ефектами щодо жирової маси тіла:
- Зниження всмоктування жирів з просвіту травного апарату.
- Зниження інсулінорезистентності. При гіпоглікемії швидкість формування жирових депо значно нижче.
- Поліпшення обмінних процесів на рівні адипоцитів (жирових клітин). В результаті вони більш ефективно витрачаються з метою задоволення енергетичних потреб організму.
Шкода і протипоказання
На жаль, при прийомі ягід годжі часто розвиваються побічні ефекти. До них відносяться:
- Алергічні реакції. зазвичай зустрічаються несистемні патології в формі риніту, кон'юнктивіту, кропив'янки. Відзначені навіть випадки контактного дерматиту при обробці ягід.
- Підвищення тонусу гладкої мускулатури. відзначається тропність до матки і сфінктера Одді.
- Диспепсичні розлади. розвиваються при надмірному вживанні ягід (понад 200 грам за раз) і проявляються у формі здуття живота і запорів.
Важливо відзначити, що ягоди годжі заборонено вживати жінкам при вагітності. Вони підвищують тонус матки і можуть викликати передчасне відшарування нормально розташованої плаценти, маткові кровотечі, переривання вагітності.
Як правильно приймати?
Завдяки приємному смаку, ягоди годжі можна приймати в сирому вигляді, що є найбільш кращим.
Через високу калорійність рекомендується нормувати споживання-до 50-75 грам в день.
Вони відмінно поєднуються з будь-якими напоями (молочні коктейлі, чаї). На їх основі можна приготувати масу десертів: від желе до випічки або смузі.
Крім свіжих ягід, широко поширені і наступні способи вживання:
- Сушені ягоди. можуть служити відмінним варіантом для перекусу. Відрізняються вкрай високою калорійністю (до 700-900 калорій на 100 грам). Денна норма-не більше 2-5 ягід за один раз.
- Концентрований свіжовичавлений сік. містить велику кількість вітаміну С та антиоксидантів. Зазвичай застосовується для профілактики раку і ряду патологій з боку серця і судин, ендокринної системи. Добова норма-до 200 мл в день.
- Екстракт. існує багато комерційних форм, в числі яких БАДи у вигляді капсул, таблеток.
- Цілі або мелені насіння. відрізняються високим вмістом клітковини . Використовуються для боротьби з запорами.
Висновок
- Незважаючи на вкрай агресивну рекламу, ягоди годжі не є &171;ліками від усіх хвороб&187;.
- При цьому вони дійсно містять ряд цінних вітамінів і антиоксидантів, необхідних організму людини.
- Вчені підтверджують, що при щоденному вживанні ягід відзначається зниження рівня цукру в крові, поліпшення стану шкірних покривів і їх придатків, зменшення частоти народження раку і ряду захворювань з боку серцево-судинної системи.
- Плоди годжі також корисні для очей та центральної нервової системи.
- Слід грамотно ставитися до включення продукту в раціон: необхідно нормувати споживання і знати про можливі побічні ефекти.
- Годжі заборонені під час вагітності.