7 фактів про користь чорноплідної горобини для здоров'я людини
Чорноплідна горобина (або Аронія звичайна) – поширений в помірних широтах чагарник. На основі його плодів готують сиропи, джеми, соки, вино.
Завдяки високому вмісту вітамінів, мінералів і антиоксидантів, чорноплідна горобина має ряд лікувальних властивостей для людини. Вона здатна поліпшити здоров'я імунної, травної, ендокринної та серцево-судинної систем.
Ягоди навіть рекомендовані під час вагітності з метою профілактики розвитку хронічної гіпоксії та інфекційно-запальних ускладнень як з боку матері, так і плода.
7 корисних властивостей
Нижче розглянуто 7 фактів про користь чорноплідної горобини, які підтверджені в наукових дослідженнях.
1. Джерело поживних речовин
Ягоди аронії містять мало калорій (близько 55 ккал на 100 грам) і містять ряд важливих біологічно активних речовин:
назва компонента | відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам ягід) |
харчові волокна | 17 % |
вітамін С | 36 % |
вітамін А | 24 % |
вітамін K | 18 % |
Марганець | 32 % |
кобальт | 150 % |
селен | 42 % |
кремній | 33 % |
Горобина також багата антиоксидантами (переважно – антоціанами), які захищають клітини організму від впливу вільних радикалів і значно знижують ризик розвитку злоякісних пухлин, а також захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем.
2. Антиоксидантний ефект
Як було зазначено вище, чорноплідна горобина містить масу антиоксидантних речовин.
За даними вчених, актиоксиданти борються з вільними радикалами, які утворюються в ході окисного стресу і негативно впливають на всі клітини організму.
Вільні радикали відповідальні за появу злоякісних пухлин і ранній розвиток хронічних захворювань з боку серцево-судинної (ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба), ендокринної (цукровий діабет II), травної (хвороба Крона, гастрит) систем.
Основними групами антиоксидантних речовин, що містяться в ягодах, є фенольні кислоти, флаваноли та антоціани.
Як приклад ефективності можна навести кілька зарубіжних публікацій.
За даними фахівців з Польщі, вживання горобини призводить до значного зниження активності вільно-радикальних механізмів.
А норвезькі вчені виявили , що рослина викликає загибель ракових клітин, пригнічує активність запалення в тканинах і перешкоджає попаданню в організм ряду вірусів.
3. Протиракова дія
встановлено , що плоди чорної горобини мають здатність пригнічувати розмноження злоякісних клітин і навіть викликати їх загибель.
Експерименти на щурах, проведені під керівництвом вчених з США, виявлено , що антиоксиданти аронії викликають уповільнення розвитку раку товстої кишки, а також зменшують вираженість симптомів диспепсичних розладів, обумовлених наявністю пухлини.
Згідно одному дослідженню, 50 мг екстракту горобини знижують інтенсивність росту клітин раку на 60% всього за 24 години.
Також ягоди ефективні з метою профілактики раку молочних залоз.
4. Зниження холестерину
Атеросклероз – одне з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи, при якому на стінках артерій утворюються атеросклеротичні бляшки і знижується інтенсивність кровотоку.
Атеросклероз лежить в основі таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку.
Причиною атеросклеротичного ураження судин є підвищення загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ТАГ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ) в крові.
За даними численних зарубіжних досліджень, чорноплідна горобина має здатність зменшувати концентрацію ТАГ і ЛПНЩ, а також підвищувати рівень «корисного» холестерину в крові – ЛПВЩ, отже, може використовуватися для профілактики раннього розвитку атеросклерозу.
5. Зниження артеріального тиску
за інформацією вчених з Польщі, включення екстракту чорноплідної горобини в раціон призводить до значного зниження артеріального тиску.
Позитивний ефект, імовірно, пов'язаний з впливом антоціанів на стінки судин.
Згідно з даними американських експертів, рослина також пригнічує хронічне запалення, яке підвищує ймовірність раннього порушення регуляції тонусу стінок артерій і підйому артеріального тиску.
Таким чином, Аронія може використовуватися для терапії (спільно з медикаментами) і профілактики (при наявності метаболічного синдрому або обтяженому сімейному анамнезі) гіпертонічної хвороби – одного з найбільш грізних і вкрай поширених захворювань на планеті.
6. Зміцнення імунної системи
Чорноплідна горобина містить великі обсяги вітаміну С та антиоксидантів, а також значну частину вітамінів В2 та В5.
Дані речовини, як стверджують експерти з Норвегії, сприятливо впливають на роботу імунної системи , активуючи проліферацію і зростання клітин імунітету.
Також ягоди здатні знищувати ряд патогенних мікроорганізмів. доведено ефективність проти вірусу грипу, А також воскової палички та кишкової палички.
Результати одного з великих досліджень, проведеного в 2014 році, виявлено , що вживання 156 мл соку чорноплідної горобини на добу знижує ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань сечовивідної системи на 55 %.
7. Запобігання цукрового діабету II типу
виявлено , що екстракт аронії підвищує чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) організму людини до інсуліну. В результаті забезпечується більш ефективна утилізація глюкози клітинами з крові.
Таким чином, рослина впливає на головний патогенетичний механізм формування цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.
При цьому черноплодка не викликає різких «стрибків» цукру в крові після споживання і навіть сприяє уповільненню всмоктування іншої їжі, що сприятливо позначається на обміні глюкози в організмі.
Шкода і протипоказання
Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, плоди чорноплідної горобини можуть завдати шкоди організму в ряді ситуацій.
До числа протипоказань відносять:
- Алергічні реакції. алергія на горобину – поширене явище. Алергопатології можуть проявитися по-різному: від дерматиту до анафілаксій.
- Диспепсичні розлади. зазвичай розвиваються при надмірному споживанні плодів і проявляються у вигляді печії, болю в області шлунка, підвищеного газоутворення, діареї.
- Сечокам'яна хвороба. в рослині є речовини (щавлева кислота), що підвищують ризик утворення конкрементів в просвіті сечовидільного тракту.
- Гострі захворювання травної системи або хронічні в стадії загострення. обмеження відноситься до виразкової хвороби, гастриту, ентериту, коліту.
Важливо відзначити, що плоди аронії корисні для організму жінки під час вагітності, оскільки багаті рядом важливих вітамінів і антиоксидантів. Рослина створює сприятливі умови для закладки і подальшого розвитку тканин плода, попереджає появу хронічної гіпоксії та інфекційно-запальних захворювань.
Як приймати?
Чорну горобину можна знайти в дикій природі або придбати в продуктових магазинах.
На її основі можна приготувати соки і смузі, варення і джеми, всілякі десерти. Аронія може використовуватися в якості начинки для пирогів і тортів.
Нижче представлено кілька найбільш поширених варіантів вживання горобини:
- Свіжі ягоди. у свіжих плодах завжди міститься максимальний (вихідний) обсяг вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Добова норма-до 100 грам.
- Сушені плоди. в процесі видалення вологи в кілька разів підвищується вміст клітковини і цукрів, зменшується (на 30-50 %) концентрація біологічно активних речовин. Не рекомендується вживати більше 20-30 грам сушеної горобини на добу. Нехтування цим правилом може викликати проблеми в роботі травного апарату або привести до ожиріння, негативно позначитися на загальному стані при наявності цукрового діабету.
- Сік. сік – досить простий спосіб включення горобини в раціон. З метою приготування можна скористатися соковижималкою, блендером або товкачем. Вживати по 50 мл 1-2 рази на день (заборонено на «голодний шлунок»).
- Настоянка. інгредієнти: 1 кг ягід горобини, цукор – 100-300 грам (за смаком), 1 000 мл горілки або 40% спирту. Всі компоненти змішати і помістити в скляну ємність, щільно закрити кришкою. Залишити на 2 місяці в будь-якому темному прохолодному місці. Рекомендується кожні 3-5 діб збовтувати посудину з метою рівномірного перемішування. Схема прийому: по 2-4 ст.л. 3 рази на день протягом 3 тижнів.
- Компот. потрібно: 500 грам ягід, 500 грам цукру, 1/3 лимона, близько 2,5-3 літрів води. Рецепт приготування: засипати ягоди в скляну (заздалегідь простерилізовану) банку, додати порізаний на тонкі скибочки лимон. Одночасно потрібно приготувати сироп: змішати цукор з водою, поставити на вогонь, довести до кипіння і варити протягом 10 хвилин. Залити сироп в скляну посудину і закатати кришкою. Обсяги вживання не обмежені.
- Відвар. для приготування потрібно залити 20 грам сушених плодів 1 000 мл окропу і варити близько 15 хвилин. Потім-процідити і приймати по 100 мл 3-4 рази на добу. Тривалість - 30-40 днів.
- Чай. потрібно залити 1 ст.л. плодів або листя аронії 500 мл окропу і дати настоятися близько 20-30 хвилин. Приймати по 250 мл 2 рази на добу протягом будь-якого проміжку часу.
- Варення. потрібно: 1 100 грам ягід, цукровий пісок – 1 600 грам, вода – 720 мл.Ягоду слід промити і видалити плодоніжки, потім залити водою і залишити в подібному стані на 24 години. Через добу вода зливається в окрему ємність, змішується з цукром і вариться до отримання однорідного сиропу зі злегка кремовим відтінком. Потім до складу додаються вимочені ягоди і майбутнє варення вариться на повільному вогні ще 20 хвилин. Вживати по 1-3 ч.л. 3-4 рази на добу.
Висновок
- Чорноплідна горобина наділена рядом лікарських властивостей, так як містить безліч біологічно активних речовин (вітаміни, мінерали, антиоксиданти).
- При регулярному вживанні Аронія запобігає раку, а також ряд захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем, сприятливо позначається на стані імунітету.
- Ягоду рекомендується вживати при вагітності.