7 фактів про користь чорноплідної горобини для здоров'я людини

Чорноплідна горобина (або Аронія звичайна) – поширений в помірних широтах чагарник. На основі його плодів готують сиропи, джеми, соки, вино.

Завдяки високому вмісту вітамінів, мінералів і антиоксидантів, чорноплідна горобина має ряд лікувальних властивостей для людини. Вона здатна поліпшити здоров'я імунної, травної, ендокринної та серцево-судинної систем.

Ягоди навіть рекомендовані під час вагітності з метою профілактики розвитку хронічної гіпоксії та інфекційно-запальних ускладнень як з боку матері, так і плода.

7 корисних властивостей

Нижче розглянуто 7 фактів про користь чорноплідної горобини, які підтверджені в наукових дослідженнях.

1. Джерело поживних речовин

Ягоди аронії містять мало калорій (близько 55 ккал на 100 грам) і містять ряд важливих біологічно активних речовин:

назва компонента відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам ягід)
харчові волокна 17 %
вітамін С 36 %
вітамін А 24 %
вітамін K 18 %
Марганець 32 %
кобальт 150 %
селен 42 %
кремній 33 %

Горобина також багата антиоксидантами (переважно – антоціанами), які захищають клітини організму від впливу вільних радикалів і значно знижують ризик розвитку злоякісних пухлин, а також захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем.

чорноплідна Аронія є цінним джерелом вітамінів, мінералів та антиоксидантних речовин.

2. Антиоксидантний ефект

Як було зазначено вище, чорноплідна горобина містить масу антиоксидантних речовин.

За даними вчених, актиоксиданти борються з вільними радикалами, які утворюються в ході окисного стресу і негативно впливають на всі клітини організму.

Вільні радикали відповідальні за появу злоякісних пухлин і ранній розвиток хронічних захворювань з боку серцево-судинної (ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба), ендокринної (цукровий діабет II), травної (хвороба Крона, гастрит) систем.

Основними групами антиоксидантних речовин, що містяться в ягодах, є фенольні кислоти, флаваноли та антоціани.

Як приклад ефективності можна навести кілька зарубіжних публікацій.

За даними фахівців з Польщі, вживання горобини призводить до значного зниження активності вільно-радикальних механізмів.

А норвезькі вчені виявили , що рослина викликає загибель ракових клітин, пригнічує активність запалення в тканинах і перешкоджає попаданню в організм ряду вірусів.

ягоди аронії мають антиоксидантну активність і здатні запобігти появі ракових пухлин і деяких хронічних захворювань.

3. Протиракова дія

встановлено , що плоди чорної горобини мають здатність пригнічувати розмноження злоякісних клітин і навіть викликати їх загибель.

Експерименти на щурах, проведені під керівництвом вчених з США, виявлено , що антиоксиданти аронії викликають уповільнення розвитку раку товстої кишки, а також зменшують вираженість симптомів диспепсичних розладів, обумовлених наявністю пухлини.

Згідно одному дослідженню, 50 мг екстракту горобини знижують інтенсивність росту клітин раку на 60% всього за 24 години.

Також ягоди ефективні з метою профілактики раку молочних залоз.

чорноплідна горобина може використовуватися для профілактики і уповільнення перебігу злоякісних новоутворень.

4. Зниження холестерину

Атеросклероз – одне з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи, при якому на стінках артерій утворюються атеросклеротичні бляшки і знижується інтенсивність кровотоку.

Атеросклероз лежить в основі таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку.

Причиною атеросклеротичного ураження судин є підвищення загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ТАГ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ) в крові.

За даними численних зарубіжних досліджень, чорноплідна горобина має здатність зменшувати концентрацію ТАГ і ЛПНЩ, а також підвищувати рівень «корисного» холестерину в крові – ЛПВЩ, отже, може використовуватися для профілактики раннього розвитку атеросклерозу.

вживання горобини дозволяє знизити холестерин і поліпшити показники ліпідного профілю крові.

5. Зниження артеріального тиску

за інформацією вчених з Польщі, включення екстракту чорноплідної горобини в раціон призводить до значного зниження артеріального тиску.

Позитивний ефект, імовірно, пов'язаний з впливом антоціанів на стінки судин.

Згідно з даними американських експертів, рослина також пригнічує хронічне запалення, яке підвищує ймовірність раннього порушення регуляції тонусу стінок артерій і підйому артеріального тиску.

Таким чином, Аронія може використовуватися для терапії (спільно з медикаментами) і профілактики (при наявності метаболічного синдрому або обтяженому сімейному анамнезі) гіпертонічної хвороби – одного з найбільш грізних і вкрай поширених захворювань на планеті.

плоди горобини знижують артеріальний тиск і може використовуватися для полегшення і запобігання гіпертонії.

6. Зміцнення імунної системи

Чорноплідна горобина містить великі обсяги вітаміну С та антиоксидантів, а також значну частину вітамінів В2 та В5.

Дані речовини, як стверджують експерти з Норвегії, сприятливо впливають на роботу імунної системи , активуючи проліферацію і зростання клітин імунітету.

Також ягоди здатні знищувати ряд патогенних мікроорганізмів. доведено ефективність проти вірусу грипу, А також воскової палички та кишкової палички.

Результати одного з великих досліджень, проведеного в 2014 році, виявлено , що вживання 156 мл соку чорноплідної горобини на добу знижує ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань сечовивідної системи на 55 %.

чорна горобина дозволяє поліпшити роботу імунної системи і підвищити стійкість організму до зовнішніх патогенів.

7. Запобігання цукрового діабету II типу

виявлено , що екстракт аронії підвищує чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) організму людини до інсуліну. В результаті забезпечується більш ефективна утилізація глюкози клітинами з крові.

Таким чином, рослина впливає на головний патогенетичний механізм формування цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.

При цьому черноплодка не викликає різких «стрибків» цукру в крові після споживання і навіть сприяє уповільненню всмоктування іншої їжі, що сприятливо позначається на обміні глюкози в організмі.

Горобина підвищує чутливість периферичних рецепторів до інсуліну, що може використовуватися в цілях терапії та профілактики цукрового діабету II типу.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, плоди чорноплідної горобини можуть завдати шкоди організму в ряді ситуацій.

До числа протипоказань відносять:

  1. Алергічні реакції. алергія на горобину – поширене явище. Алергопатології можуть проявитися по-різному: від дерматиту до анафілаксій.
  2. Диспепсичні розлади. зазвичай розвиваються при надмірному споживанні плодів і проявляються у вигляді печії, болю в області шлунка, підвищеного газоутворення, діареї.
  3. Сечокам'яна хвороба. в рослині є речовини (щавлева кислота), що підвищують ризик утворення конкрементів в просвіті сечовидільного тракту.
  4. Гострі захворювання травної системи або хронічні в стадії загострення. обмеження відноситься до виразкової хвороби, гастриту, ентериту, коліту.

Важливо відзначити, що плоди аронії корисні для організму жінки під час вагітності, оскільки багаті рядом важливих вітамінів і антиоксидантів. Рослина створює сприятливі умови для закладки і подальшого розвитку тканин плода, попереджає появу хронічної гіпоксії та інфекційно-запальних захворювань.

у горобини є ряд протипоказань, які вкрай важливо враховувати перед прийомом. При необхідності слід проконсультуватися з лікарем.

Як приймати?

Чорну горобину можна знайти в дикій природі або придбати в продуктових магазинах.

На її основі можна приготувати соки і смузі, варення і джеми, всілякі десерти. Аронія може використовуватися в якості начинки для пирогів і тортів.

Нижче представлено кілька найбільш поширених варіантів вживання горобини:

  1. Свіжі ягоди. у свіжих плодах завжди міститься максимальний (вихідний) обсяг вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Добова норма-до 100 грам.
  2. Сушені плоди. в процесі видалення вологи в кілька разів підвищується вміст клітковини і цукрів, зменшується (на 30-50 %) концентрація біологічно активних речовин. Не рекомендується вживати більше 20-30 грам сушеної горобини на добу. Нехтування цим правилом може викликати проблеми в роботі травного апарату або привести до ожиріння, негативно позначитися на загальному стані при наявності цукрового діабету.
  3. Сік. сік – досить простий спосіб включення горобини в раціон. З метою приготування можна скористатися соковижималкою, блендером або товкачем. Вживати по 50 мл 1-2 рази на день (заборонено на «голодний шлунок»).
  4. Настоянка. інгредієнти: 1 кг ягід горобини, цукор – 100-300 грам (за смаком), 1 000 мл горілки або 40% спирту. Всі компоненти змішати і помістити в скляну ємність, щільно закрити кришкою. Залишити на 2 місяці в будь-якому темному прохолодному місці. Рекомендується кожні 3-5 діб збовтувати посудину з метою рівномірного перемішування. Схема прийому: по 2-4 ст.л. 3 рази на день протягом 3 тижнів.
  5. Компот. потрібно: 500 грам ягід, 500 грам цукру, 1/3 лимона, близько 2,5-3 літрів води. Рецепт приготування: засипати ягоди в скляну (заздалегідь простерилізовану) банку, додати порізаний на тонкі скибочки лимон. Одночасно потрібно приготувати сироп: змішати цукор з водою, поставити на вогонь, довести до кипіння і варити протягом 10 хвилин. Залити сироп в скляну посудину і закатати кришкою. Обсяги вживання не обмежені.
  6. Відвар. для приготування потрібно залити 20 грам сушених плодів 1 000 мл окропу і варити близько 15 хвилин. Потім-процідити і приймати по 100 мл 3-4 рази на добу. Тривалість - 30-40 днів.
  7. Чай. потрібно залити 1 ст.л. плодів або листя аронії 500 мл окропу і дати настоятися близько 20-30 хвилин. Приймати по 250 мл 2 рази на добу протягом будь-якого проміжку часу.
  8. Варення. потрібно: 1 100 грам ягід, цукровий пісок – 1 600 грам, вода – 720 мл.Ягоду слід промити і видалити плодоніжки, потім залити водою і залишити в подібному стані на 24 години. Через добу вода зливається в окрему ємність, змішується з цукром і вариться до отримання однорідного сиропу зі злегка кремовим відтінком. Потім до складу додаються вимочені ягоди і майбутнє варення вариться на повільному вогні ще 20 хвилин. Вживати по 1-3 ч.л. 3-4 рази на добу.
існує ряд рецептів, що дозволяють без праці включити ягоду в раціон.

Висновок

  1. Чорноплідна горобина наділена рядом лікарських властивостей, так як містить безліч біологічно активних речовин (вітаміни, мінерали, антиоксиданти).
  2. При регулярному вживанні Аронія запобігає раку, а також ряд захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем, сприятливо позначається на стані імунітету.
  3. Ягоду рекомендується вживати при вагітності.