Користь і шкода глоду-8 доведених фактів з опорою на науку

Глід – вічнозелений чагарник, який широко застосовується в доказовій медицині та кулінарії (джеми, желе, пастила, варення).

Для організму людини корисні всі частини рослини: ягоди, листя і стебла, квітки, кора.

Але саме ягоди глоду приносять максимальну користь здоров'ю завдяки колосальній кількості вітамінів і антиоксидантів в складі. Вони мають терпкий, гострий і трохи солодкий смак, а їх колір варіюється від жовтого до темно-червоного до чорного.

Вчені стверджують, що прийом глоду знижує ризик розвитку найпоширеніших захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем, попереджає появу ракових пухлин, зміцнює імунітет і нормалізує стан центральної нервової системи.

Чим він корисний-8 тез

Нижче розглянуті 8 основних корисних властивостей глоду на думку вчених.

1. Є джерелом цінних речовин

Плоди глоду мають низьку калорійність (до 52 калорій на 100 грам) і містять наступні біологічно активні речовини:

назва компонента відсоток рекомендованої добової потреби( на 100 грам)
вітамін А 259 %
вітамін С 100 %
Вітамін Е 13,3 %
калій 32 %
кальцій 11 %
магній 1 %
залізо 0,5 %

Також глід має в складі великі обсяги клітковини і антиоксидантних речовин, а також невелика кількість фолієвої кислоти.

глід – цінне джерело вітамінів і антиоксидантів, необхідних для нормальної роботи організму.

2. Антиоксидантна дія

Ягоди глоду багаті поліфенолами, які є найпотужнішими антиоксидантами, що блокують вплив вільних радикалів на всі клітини організму.

Саме вільні радикали, за останніми даними наукового співтовариства, є вкрай нестабільними молекулами, які відповідальні за старіння організму, Раннє розвитку серцево-судинних і ендокринних патологій, а також злоякісних пухлин.

Доведено( один , два ), що антиоксиданти в складі глоду знижують ризик розвитку таких захворювань:

  • Рак;
  • Остеопороз;
  • Цукровий діабет II типу;
  • Ішемічна хвороба серця;
  • Гіпертонічна хвороба;
  • Бронхіальна астма.
завдяки великій кількості антиоксидантів у складі, глід сприяє профілактиці ряду хронічних патологій, а також раку.

3. Зміцнення імунітету

Глід багатий вітаміном С, який зміцнює імунітет , стимулюючи проліферацію і диференціювання всіх клітин імунної системи, а також покращуючи розпізнавання і знищення макрофагами будь-яких чужорідних агентів, що потрапили в організм.

Крім того, рослина має протизапальну та антибактеріальну дію.

За інформацією китайських вчених, плоди ефективні проти золотистого стафілокока і клебсієли. А фахівці з Сербії підкреслюють активність плодів щодо лістерій.

глід комплексно впливає на імунну систему, покращуючи її роботу і знижуючи ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань.

4. Зниження артеріального тиску

Глід з давніх пір застосовано у Китайській народній медицині для зниження артеріального тиску.

Експерименти на тваринах демонструють , що рослина володіє судинорозширювальний ефект , отже, може зменшувати загальний периферичний опір артеріального судинного русла і знижувати артеріальний тиск.

А дослідження на людях, проведені під керівництвом вчених з Великобританії, показали , що всього 500 мг екстракту глоду сприяє зниженню систолічного і діастолічного артеріального тиску.

плоди рослини можуть використовуватися для профілактики і полегшення одного з найпоширеніших серцево-судинних захворювань – гіпертонічної хвороби.

5. Профілактика атеросклерозу

Атеросклероз – захворювання, при якому формуються бляшки на стінках артерій.

Причиною атеросклерозу є порушення співвідношення ліпідів в крові: зростання загального холестерину і його атерогенних фракцій – ЛПНЩ, ТАГ; зниження ЛПВЩ. Саме з даними патологічним процесом пов'язаний розвиток ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсультів.

Досвідченим шляхом встановлено , що екстракт глоду здатний знизити загальний рівень холестерину , ЛПНЩ і ТАГ на 28-47 %.

глід – потенційний засіб профілактики дисліпідемії і атеросклеротичного ураження стінок артерій.

6. Поліпшення роботи травної системи

Глід-надзвичайно багатий джерело клітковини .

Доведено, що клітковина діє як пребіотик , сприяючи нормалізації балансу мікрофлори кишечника: збільшує чисельність &171;корисних&187; мікроорганізмів, пригнічує ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних форм.

При адекватному складі мікрофлори краще працює кишечник : підвищується біологічна доступність надходять з їжею поживних речовин, злагоджено працює гладка мускулатури кишкової стінки, більш активні ферменти.

Також клітковина позитивно відбивається на частоті стільця. Фахівці з Нідерландів стверджують , що прийом всього 1 грама харчових волокон в день знижує інтервал між актами дефекації на 30 хвилин.

вживання глоду знижує ймовірність розвитку запорів і покращує склад мікрофлори травної трубки.

7. Нормалізація емоційного фону

Ягоди глоду володіють седативним ефектом, що обумовлює можливість їх використання при тривозі, стресових розладах і депресії .

Дослідження на людях, виконані під контролем британських вчених, виявлено , що глід дійсно знижує вираженість почуття тривоги.

Дія рослини, імовірно, пов'язані з наявністю в складі поліфенольних сполук і магнію, які безпосередньо впливають на центральну нервову систему, змінюючи вироблення нейромедіаторів.

глід ефективний при стресі, тривожних та депресивних розладах.

8. Усунення симптомів серцевої недостатності

Один з основних оглядів рандомізованих клінічних досліджень показав , що екстракт глоду (спільно з медичними препаратами) значно покращує систолічну функції серцевого м'яза і підвищує переносимість будь-яких фізичних навантажень.

Учасники експериментів повільніше втомлювалися, а задишка з'являлася на більш пізніх термінах.

Вчені з Німеччини навіть стверджують , що включення глоду в схему лікування серцевої недостатності дозволяє знизити кількість і (або) обсяг прийнятих медикаментозних засобів.

Також доведено , що вживання екстракту рослини істотно знижує ризик раптової серцевої смерті, викликаної фатальними порушеннями ритму і провідності.

плоди глоду – ефективний засіб для стабілізації загального стану при наявності серцевої недостатності.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на ряд важливих лікувальних властивостей, глід категорично заборонено вживати при певному переліку протипоказань:

  1. Індивідуальна чутливість до окремих компонентів. В інструкціях до препаратів, виготовленим на основі глоду, згадується навіть про ангіоневротичний набряк і анафілактичний шок.
  2. АВ-блокади будь-якого ступеня.
  3. Гострі запальні захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, ентерит, коліт).
  4. Артеріальна гіпотензія.
  5. Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення.

В окремих випадках (менше 1% від загального числа прийомів) можлива поява таких побічних ефектів:

  • Алергічні реакції;
  • Гостра гіпотензія або кардіогенний шок;
  • Пригнічення свідомості, сонливість;
  • Перехідні порушення мозкового кровообігу (обумовлені різким зниженням кровопостачання головного мозку через розширення артерій);
  • Аритмії (АВ-блокади).

Окремо слід зазначити, що глід категорично заборонено вживати жінкам при вагітності (особливо в I і II триместрі). Активні речовини плодів рослини з легкістю проникають через фето-плацентарний бар'єр і можуть викликати фатальні порушення ритму серця у плода.

глід має ряд небажаних побічних ефектів і протипоказань. Перед першим вживанням вкрай важливо проконсультуватися з лікарем. Тільки фахівець може грамотно оцінити загальний стан здоров'я і винести рішення щодо доцільності прийому.

Методи прийому

Існує багато способів прийому глоду. Нижче представлені найпоширеніші:

  1. Чай. чай з глоду використовується для зміцнення імунітету і полегшення ішемічної хвороби серця. Для приготування потрібно залити 2 ч.л. подрібнених плодів 500 мл окропу і дати настоятися протягом 10 хвилин. Краще робити це в термосі. Для посилення ефекту можна додати плоди шипшини. Вживати по 200 мл 2 рази на добу (вранці і ввечері) після їди. Тривалість прийому-до 3 місяців. Крім ягід, для заварювання чаю можна використовувати квіти і листя глоду.
  2. Відвар. в основному застосовується як загальнотонізуючий засіб і для терапії депресії. Для приготування відвару з глоду слід 100 грам ягід залити 400 мл окропу і дати настоятися близько 10-12 годин. Потім склад поставити на вогонь, довести до кипіння і варити на повільному вогні 10 хвилин, процідити. Приймати по 200 мл 3 рази на день, дотримуючись мінімальний інтервал між дозами – не менше 3 годин. Курс лікування - до 90 днів.
  3. Настій. основне показання для прийому настою глоду – зниження артеріального тиску. Сушені квітки глоду (100 грам) залити окропом (1 000 мл) і дати настоятися в термосі не менше 10-15 годин. Приймати перед їжею (за 10-15 хвилин) по 100 мл 3 рази на добу. Рекомендована тривалість лікування - до 3 місяців.
  4. Настоянка. показання для застосування настойки глоду: артеріальна гіпертензія, аритмії, серцева недостатність. Рекомендується купувати препарат в аптеках. Вживати по 20 крапель 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Тривалість терапії - до 8 тижнів.
  5. Компот. Компот застосовується для підвищення імунітету в зимовий період часу. Тривалість вживання не обмежена. Для рецепта будуть потрібні: 1 000 мл води, 200 грам ягід глоду, 150 грам цукру, 10 грам цедри лимона. Необхідно відібрати ягоди і засипати в попередньо стерилізовану банку. Залити окропом і додати цукор. Закатати.
існує ряд рецептів на основі глоду. Кожен застосовується при певному переліку патологічних станів.

Висновок

  1. Глід багатий антиоксидантами, мінералами та вітамінами (особливо С і А).
  2. На основі рослини створено багато рецептів, які використовуються для терапії серцевої-недостатності, гіпертонічної хвороби, а також захворювань, асоційованих з атеросклерозом.
  3. Глід зміцнює імунітет, нормалізує стан центральної нервової системи і попереджає появу раку.
  4. Перед початком прийому рекомендується проконсультуватися з лікарем через можливість розвитку побічних ефектів.