9 корисних властивостей шипшини для здоров'я, а також протипоказання

Шипшина – це маленькі червоні плоди троянди, які знаходяться трохи нижче пелюсток. Найчастіше їх приймають у вигляді чаю, який володіє ніжним квітковим ароматом і злегка солодкуватим смаком.

З середини 17 століття шипшина отримав широке визнання в медицині, а в 21 столітті вчені підтвердили багато корисні властивості рослини для здоров'я, відомі ще з давніх часів.

Шипшина містить колосальний обсяг вітаміну C і клітковини. Його регулярний прийом зміцнює імунітет і серцево-судинну систему, а також допомагає схуднути і покращує стан шкірних покривів. Але слід пам'ятати, що рослина має і ряд протипоказань.

9 корисних властивостей

Нижче розглянуті 9 фактів про користь шипшини, які мають потужну доказову базу.

1. Вкрай багатий склад

Плоди шипшини містять наступні біологічно активні компоненти:

назва речовини відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам плодів)
харчові волокна 116 %
вітамін А 45 %
Вітамін Е 25 %
вітамін С 1111 %
вітамін В1 5 %
вітамін В2 17 %
вітамін PP 6 %
калій 2 %
кальцій 6 %
магній 4 %
фосфор 2 %
залізо 17 %

Також плоди багаті антиоксидантами, які запобігають розвитку онкології, серцево-судинних патологій, а також цукрового діабету II типу.

Шипшина має в своєму складі ряд цінних біологічно активних речовин. Відрізняється рекордним вмістом вітаміну C (лише 9 грам плодів задовольнять добову потребу).

2. Антиоксидантна дія

Антиоксиданти-це особливі рослинні сполуки, які захищають всі клітини організму від дії вільних радикалів.

Шипшина містить безліч поліфенолів, каротиноїдів, а також вітаміни C і E. кожне з описаних речовин, як стверджують вчені, має вкрай високу антиоксидантну активність.

Доведено, що шипшина захищає клітини печінки і нирок від впливу токсичних речовин, покращує перебіг аутоімунних захворювань опорно-рухового апарату, істотно знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу, атеросклерозу, ожиріння і раку.

Окремо слід зазначити, що вміст антиоксидантів істотно різниться залежно від виду шипшини, часу збору врожаю, умов вирощування і навіть висоти над рівнем море. Найбільшу цінність представляють стиглі плоди, якщо їх їсти в свіжому вигляді.

шипшина має виражений антиоксидантний ефект, а тому може застосовуватися для профілактики раку і ряду хронічних захворювань.

3. Зміцнення імунітету

Шипшина – рекордсмен за вмістом вітаміну C серед інших фруктів, овочів і ягід.

Вітамін С відіграє надзвичайно важливу роль у підтримці роботи імунної системи .

Множинні закордонні дослідження( Нідерланди, Нова Зеландія , Фінляндія , Іран ) відзначають наступний вплив вітаміну C на імунітет:

  1. Стимуляція вироблення і диференціювання лімфоцитів.
  2. Посилення функціональної активності лімфоцитів.
  3. Підвищення здатності всіх клітин імунної системи, що володіють макрофагальної активністю, до розпізнавання і знищення чужорідних агентів, що потрапили в кровоносне русло.
  4. Поліпшення роботи бар'єрних тканин (шкіра, слизові оболонки). В результаті вони стають менш чутливими до впровадження патогенних частинок із зовнішнього середовища.

Також шипшина є цінним джерелом поліфенолів, вітамінів А і Е, які нормалізують обмін речовин і, тим самим, покращують роботу імунної системи .

При регулярному вживанні рослини значно рідше зустрічаються інфекційно-запальні захворювання органів дихання, а також системні інфекції.

вживання шипшини в будь – якому вигляді-простий, але вкрай ефективний спосіб підтримати роботу імунної системи.

4. Профілактика серцево-судинних патологій

Численні дослідження підкреслюють особливу ефективність шипшини з метою профілактики серцево-судинних захворювань.

Працівники Національного університету медичних наук (Ломбард) встановлено , що прийом всього 47 грам шипшини на добу протягом 1 місяця значно знижує загальний рівень холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ і ТАГ).

В ході нормалізації рівня холестерину зменшується ймовірність атеросклеротичного ураження стінок артерій і розвитку таких патологій, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.

Високий рівень споживання вітаміну C, яким багатий шипшина,також асоційований з низьким ризиком смерті від захворювань серця і судин.

Не менш важливу роль, за даними британських експертів, грають флавоноїди. Вони знижують артеріальний тиск і покращують коронарний кровотік за рахунок розширення судин , що живлять серцевий м'яз.

В якості наочного прикладу ефективності шипшини можна привести дослідження шведських вчених . Вони довели, що вживання всього 40 грам порошку шипшини на добу протягом декількох тижнів знижує систолічний артеріальний тиск на 3,4 %, діастолічний – на 5,8 %, рівень загального холестерину в плазмі крові – на 6,5 %.

шипшина знижує ризик розвитку найпоширеніших серцево-судинних захворювань.

5. Допомога в схудненні

У складі шипшини є особливий антиоксидант – тилирозид, який сприяє схудненню, так як прискорює розпад клітин жирової тканини.

Японські вчені провели експеримент на тваринах , в ході якого 1% від раціону тварин відводився на екстракт шипшини. Було зафіксовано зниження маси тіла на 3-7% через 8 тижнів.

Подібні результати показують і дослідження на людях . Через 12 тижнів вживання аналогічної кількості шипшини (1% від раціону) було зареєстровано виражене зниження обсягу м'язової тканини і маси тіла.

Наукові праці показують, що шипшина може використовуватися в якості потенційного засобу для схуднення (за рахунок утилізації жирових запасів в організмі).

6. Запобігання цукрового діабету II типу

Досліди на мишах встановлено , що додавання шипшини в раціон призводить до зниження рівня глюкози в плазмі крові, а також до підвищення чутливості периферичних тканин до інсуліну.

У працях іранських вчених було доведено , що екстракт рослини значно знижує концентрацію цукру в крові у гризунів, які страждають на цукровий діабет II типу.

шипшина, імовірно, впливає на головний механізм розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність і може застосовуватися для профілактики і полегшення перебігу даного захворювання.

7. Протизапальну і знеболюючі дію

Згідно з даними іспанських вчених, шипшина багатий поліфенолами і галактоліпідами, які мають протизапальний ефект.

Подібний склад дозволяє використовувати шипшина в якості сировини для виготовлення протизапальних і антиоксидантних медикаментів.

Фахівці університету РМІТ (Вікторія) виявлено , що порошок шипшини значно знижує вираженість больового синдрому. Ефективність була порівнянна з фармацевтичним препаратом-парацетамолом.

В одному з невеликих зарубіжних досліджень було виявлено , що екстракт шипшини зменшує вираженість болю в тазостегновому суглобі у 96% осіб, що підвищує обсяг активних і пасивних рухів в ураженому сегменті опорно-рухового апарату.

шипшина – потенційний засіб для знеболення та полегшення перебігу запальних захворювань опорно-рухового апарату.

8. Уповільнення старіння шкіри

Вітамін C, що входить до складу шипшини, активує синтез колагену – головного структурного білка шкіри, що відповідає за еластичність.

Вчені з Нової Зеландії стверджують , що аскорбінова кислота також захищає клітини епідермісу від впливу шкідливого сонячного випромінювання, покращує доставку цінних поживних речовин.

Також плоди містять важливий каротиноїд-астаксантин, який володіє омолоджують властивостями, так як гальмує руйнування вже наявного колагену.

шипшина містить ряд сполук, які покращують стан шкіри і уповільнюють її старіння.

9. Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту

Доведено , що шипшина має ряд лікувальних властивостей і для травної системи. А саме:

  1. Підтримка мікробіоценозу. шипшина, завдяки великій кількості клітковини в складі, підтримує зростання і розмноження корисних мікроорганізмів, пригнічує життєдіяльність патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори. На тлі адекватного співвідношення дружніх і хвороботворних бактерій краще працюють ферменти, засвоюється більше цінних поживних речовин.
  2. Полегшення діареї та запорів. рослина уповільнює моторну активність кишечника, що ефективно з метою позбавлення від діареї (дія можна порівняти з лікарським препаратом – лоперамідом). У той же час, плоди можуть використовуватися для усунення запорів, так як покращують консистенцію калових мас, попереджають утворення калових каменів.
  3. Профілактика гастритів і виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. шипшина змінює кислотність шлункового соку, в результаті в ньому не можуть підтримувати життєдіяльність бактерії Helicobacter pylori, які в 99% випадків відповідальні за розвиток даних патологій.
рекомендується включати шипшина в раціон з метою боротьби з порушеннями стільця і профілактики захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки.

Шкода і протипоказання

Шипшина має досить багато протипоказань і при неправильному вживанні може завдати шкоди здоров'ю.

До числа протипоказань відносять:

  1. Гастрит з підвищеною секреторною активність. шипшина прискорює секрецію травних соків і провокує значну травматизацію слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки.
  2. Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки (збільшується час загоєння, підвищується ризик розвитку кровотеч в просвіт шлунково-кишкового тракту). Рослина ефективно з метою профілактики даного захворювання, але протипоказано – при наявності.
  3. Важкі захворювання печінки та нирок з явищами функціональної недостатності.
  4. Підвищена індивідуальна чутливість до окремих компонентів. на шипшина зустрічаються всі типи алергічних реакцій: від кропив'янки до анафілактичного шоку. Ангіоневротичний набряк буває вкрай рідко.
  5. Прийом діуретиків. шипшина володіє незначним діуретичним ефектом, проте здатний в кілька разів підвищити активність фуросеміду (лазикса), що може привести до порушення водно-електролітного балансу в організмі.
  6. Прийом протизаплідних засобів (що містять естрогени), а також антипсихотичних препаратів (флуфеназин). високі дози вітаміну C в складі плодів взаємодіють з даними медикаментами, знижуючи їх ефективність.

Питання вживання шипшини при вагітності – вкрай спірне. Плоди попереджають розвиток набряків, токсикозу і гестозу, еклампсії, а також підвищують імунітет матері і плоду, знижуючи ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань. Однак, вплив шипшини на організм жінки в ході перебігу вагітності не вивчалося ні в одному з досліджень досі.

шипшина має багато протипоказань до вживання. Рекомендується попередньо проконсультуватися з лікарем. Тільки фахівець може грамотно оцінити стан здоров'я і винести рішення щодо доцільності прийому.

Як його приймати?

Є великий перелік рецептів на основі даного лікарської рослини. Нижче розглянуті найпоширеніші:

  1. Чай. Чай з плодів, пелюсток і листя шипшини зазвичай використовується для зниження рівня холестерину в крові і профілактики злоякісних новоутворень. Для приготування потрібно залити 2 ст.л. подрібнених плодів 250 мл окропу і дати настоятися близько 10 хвилин. Отриманий склад рекомендується змішати з зеленим чаєм, м'ятою або каркаде. Також для смаку можна додати мед, імбир або корицю. Приймати фіточай по 250 мл 2 рази на добу. Курс - 2-3 місяці.
  2. Відвар. відвар використовується для зміцнення імунітету в період епідемій грипу або наявності активних інфекцій верхніх відділів дихального апарату. Щоб приготувати даний засіб слід залити 2 ст.л. плодів шипшини 400 мл окропу і варити на повільному вогні близько 20 хвилин. Потім склад знімається з вогню і настоюється протягом 40 хвилин. Для поліпшення смакових якості допустимо додавання 1-2 ч.л. натурального меду. Приймати по 200 мл 3 рази на день (через 30 хвилин від прийому їжі).
  3. Домашня настоянка. засіб використовується для боротьби з артеріальною гіпотензією, анемією, а також з метою заповнення дефіциту вітаміну C. Для приготування потрібно: 200 грам плодів шипшини, 0,5 ст.л. меду і 4 000 мл горілки. Всі інгредієнти змішуються в скляній ємності і щільно закриваються кришкою. Майбутня настоянка повинна відстоятися в темному прохолодному приміщенні не менше 30-40 днів.  Приймати слід по 2-4 мл 6 разів на день після їди. Тривалість прийому не обмежена.
  4. Аптечна настоянка. купується в аптеці. До числа показань для прийому відносять: астенічні стани, гіповітаміноз C і період одужання після перенесених респіраторних інфекцій. Рекомендується вживати по 1-2 ст.л. 2-4 рази на добу.
  5. Настій. показання: ішемічна хвороба серця, зниження імунітету. Необхідно засипати 2 ст.л. сушених плодів шипшини в термос або щільно закутану теплим рушником скляну банку. Залити 1 000 мл окропу і дати настоятися протягом 6-8 годин. Вживати по 200 мл 2-3 рази на день після їди. Тривалість лікування - 2 тижні.
  6. Сік. сік шипшини зазвичай використовується для полегшення дискінезії жовчовивідних шляхів, цукрового діабету II типу та запорів. Його можна приготувати самостійно за допомогою соковижималки (вкрай складне завдання) або придбати в магазинах. Головне-стежити, щоб були відсутні консерванти і барвники в складі. Приймати по 100 мл 1 раз на день. Максимальний термін терапії - 2 місяці.
  7. Компот. для приготування 250 грам сухих плодів потрібно залити 1 літром окропу, помістити в термос і настоювати 40 хвилин. Потім перелити настій в каструлю, додати 50 грам цукру (за смаком – корицю, цедру лимона) і довести до кипіння. Варити на повільному вогні близько 5 хвилин. Компот можна приймати по 300-500 мл на добу незалежно від прийому їжі для зміцнення імунітету, лікування серцево-судинних розладів.
  8. Сироп. приймається виключно з метою усунення набряків некардіогенного Походження. Щоб приготувати сироп шипшини необхідно залити 1 кг цукру і 1200 грам плодів шипшини 1200 мл води. Суміш довести до кипіння і варити на повільному вогні близько 60 хвилин. Потім зняти з вогню і остудити. Приймати по 1-2 ч.л. 4-5 разів на добу.
  9. Розчинний порошковий напій. порошкоподібний шипшина купується в продуктових магазинах. Показання для прийому: період активного перебігу інфекційних захворювань, серцева недостатність, ішемічна хвороба серця. Для приготування потрібно залити 2 ч.л. порошку 150 мл гарячої води і додати (при необхідності) цукор. Вживати по 150 мл 2-3 рази на добу. Тривалість не обмежена.
Таким чином, існує багато рецептів на основі шипшини. Кожен показаний при певному переліку патологічних станів.

Висновок

  1. Шипшина відрізняється вкрай високим вмістом вітамінів (особливо вітаміну C) і антиоксидантів.
  2. При регулярному вживанні він знижує ризик розвитку різних захворювань з боку серця і судин, а також травної та ендокринної систем.
  3. Також рослина покращує стан шкіри, зміцнює імунітет і сприяє зниженню маси тіла.
  4. При цьому плоди мають багато протипоказань, що обумовлює необхідність попередньої консультації з лікарем.