9 корисних властивостей шипшини для здоров'я, а також протипоказання
Шипшина – це маленькі червоні плоди троянди, які знаходяться трохи нижче пелюсток. Найчастіше їх приймають у вигляді чаю, який володіє ніжним квітковим ароматом і злегка солодкуватим смаком.
З середини 17 століття шипшина отримав широке визнання в медицині, а в 21 столітті вчені підтвердили багато корисні властивості рослини для здоров'я, відомі ще з давніх часів.
Шипшина містить колосальний обсяг вітаміну C і клітковини. Його регулярний прийом зміцнює імунітет і серцево-судинну систему, а також допомагає схуднути і покращує стан шкірних покривів. Але слід пам'ятати, що рослина має і ряд протипоказань.
9 корисних властивостей
Нижче розглянуті 9 фактів про користь шипшини, які мають потужну доказову базу.
1. Вкрай багатий склад
Плоди шипшини містять наступні біологічно активні компоненти:
назва речовини | відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам плодів) |
харчові волокна | 116 % |
вітамін А | 45 % |
Вітамін Е | 25 % |
вітамін С | 1111 % |
вітамін В1 | 5 % |
вітамін В2 | 17 % |
вітамін PP | 6 % |
калій | 2 % |
кальцій | 6 % |
магній | 4 % |
фосфор | 2 % |
залізо | 17 % |
Також плоди багаті антиоксидантами, які запобігають розвитку онкології, серцево-судинних патологій, а також цукрового діабету II типу.
Шипшина має в своєму складі ряд цінних біологічно активних речовин. Відрізняється рекордним вмістом вітаміну C (лише 9 грам плодів задовольнять добову потребу).
2. Антиоксидантна дія
Антиоксиданти-це особливі рослинні сполуки, які захищають всі клітини організму від дії вільних радикалів.
Шипшина містить безліч поліфенолів, каротиноїдів, а також вітаміни C і E. кожне з описаних речовин, як стверджують вчені, має вкрай високу антиоксидантну активність.
Доведено, що шипшина захищає клітини печінки і нирок від впливу токсичних речовин, покращує перебіг аутоімунних захворювань опорно-рухового апарату, істотно знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу, атеросклерозу, ожиріння і раку.
Окремо слід зазначити, що вміст антиоксидантів істотно різниться залежно від виду шипшини, часу збору врожаю, умов вирощування і навіть висоти над рівнем море. Найбільшу цінність представляють стиглі плоди, якщо їх їсти в свіжому вигляді.
3. Зміцнення імунітету
Шипшина – рекордсмен за вмістом вітаміну C серед інших фруктів, овочів і ягід.
Вітамін С відіграє надзвичайно важливу роль у підтримці роботи імунної системи .
Множинні закордонні дослідження( Нідерланди, Нова Зеландія , Фінляндія , Іран ) відзначають наступний вплив вітаміну C на імунітет:
- Стимуляція вироблення і диференціювання лімфоцитів.
- Посилення функціональної активності лімфоцитів.
- Підвищення здатності всіх клітин імунної системи, що володіють макрофагальної активністю, до розпізнавання і знищення чужорідних агентів, що потрапили в кровоносне русло.
- Поліпшення роботи бар'єрних тканин (шкіра, слизові оболонки). В результаті вони стають менш чутливими до впровадження патогенних частинок із зовнішнього середовища.
Також шипшина є цінним джерелом поліфенолів, вітамінів А і Е, які нормалізують обмін речовин і, тим самим, покращують роботу імунної системи .
При регулярному вживанні рослини значно рідше зустрічаються інфекційно-запальні захворювання органів дихання, а також системні інфекції.
4. Профілактика серцево-судинних патологій
Численні дослідження підкреслюють особливу ефективність шипшини з метою профілактики серцево-судинних захворювань.
Працівники Національного університету медичних наук (Ломбард) встановлено , що прийом всього 47 грам шипшини на добу протягом 1 місяця значно знижує загальний рівень холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ і ТАГ).
В ході нормалізації рівня холестерину зменшується ймовірність атеросклеротичного ураження стінок артерій і розвитку таких патологій, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.
Високий рівень споживання вітаміну C, яким багатий шипшина,також асоційований з низьким ризиком смерті від захворювань серця і судин.
Не менш важливу роль, за даними британських експертів, грають флавоноїди. Вони знижують артеріальний тиск і покращують коронарний кровотік за рахунок розширення судин , що живлять серцевий м'яз.
В якості наочного прикладу ефективності шипшини можна привести дослідження шведських вчених . Вони довели, що вживання всього 40 грам порошку шипшини на добу протягом декількох тижнів знижує систолічний артеріальний тиск на 3,4 %, діастолічний – на 5,8 %, рівень загального холестерину в плазмі крові – на 6,5 %.
5. Допомога в схудненні
У складі шипшини є особливий антиоксидант – тилирозид, який сприяє схудненню, так як прискорює розпад клітин жирової тканини.
Японські вчені провели експеримент на тваринах , в ході якого 1% від раціону тварин відводився на екстракт шипшини. Було зафіксовано зниження маси тіла на 3-7% через 8 тижнів.
Подібні результати показують і дослідження на людях . Через 12 тижнів вживання аналогічної кількості шипшини (1% від раціону) було зареєстровано виражене зниження обсягу м'язової тканини і маси тіла.
Наукові праці показують, що шипшина може використовуватися в якості потенційного засобу для схуднення (за рахунок утилізації жирових запасів в організмі).
6. Запобігання цукрового діабету II типу
Досліди на мишах встановлено , що додавання шипшини в раціон призводить до зниження рівня глюкози в плазмі крові, а також до підвищення чутливості периферичних тканин до інсуліну.
У працях іранських вчених було доведено , що екстракт рослини значно знижує концентрацію цукру в крові у гризунів, які страждають на цукровий діабет II типу.
7. Протизапальну і знеболюючі дію
Згідно з даними іспанських вчених, шипшина багатий поліфенолами і галактоліпідами, які мають протизапальний ефект.
Подібний склад дозволяє використовувати шипшина в якості сировини для виготовлення протизапальних і антиоксидантних медикаментів.
Фахівці університету РМІТ (Вікторія) виявлено , що порошок шипшини значно знижує вираженість больового синдрому. Ефективність була порівнянна з фармацевтичним препаратом-парацетамолом.
В одному з невеликих зарубіжних досліджень було виявлено , що екстракт шипшини зменшує вираженість болю в тазостегновому суглобі у 96% осіб, що підвищує обсяг активних і пасивних рухів в ураженому сегменті опорно-рухового апарату.
8. Уповільнення старіння шкіри
Вітамін C, що входить до складу шипшини, активує синтез колагену – головного структурного білка шкіри, що відповідає за еластичність.
Вчені з Нової Зеландії стверджують , що аскорбінова кислота також захищає клітини епідермісу від впливу шкідливого сонячного випромінювання, покращує доставку цінних поживних речовин.
Також плоди містять важливий каротиноїд-астаксантин, який володіє омолоджують властивостями, так як гальмує руйнування вже наявного колагену.
9. Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту
Доведено , що шипшина має ряд лікувальних властивостей і для травної системи. А саме:
- Підтримка мікробіоценозу. шипшина, завдяки великій кількості клітковини в складі, підтримує зростання і розмноження корисних мікроорганізмів, пригнічує життєдіяльність патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори. На тлі адекватного співвідношення дружніх і хвороботворних бактерій краще працюють ферменти, засвоюється більше цінних поживних речовин.
- Полегшення діареї та запорів. рослина уповільнює моторну активність кишечника, що ефективно з метою позбавлення від діареї (дія можна порівняти з лікарським препаратом – лоперамідом). У той же час, плоди можуть використовуватися для усунення запорів, так як покращують консистенцію калових мас, попереджають утворення калових каменів.
- Профілактика гастритів і виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. шипшина змінює кислотність шлункового соку, в результаті в ньому не можуть підтримувати життєдіяльність бактерії Helicobacter pylori, які в 99% випадків відповідальні за розвиток даних патологій.
Шкода і протипоказання
Шипшина має досить багато протипоказань і при неправильному вживанні може завдати шкоди здоров'ю.
До числа протипоказань відносять:
- Гастрит з підвищеною секреторною активність. шипшина прискорює секрецію травних соків і провокує значну травматизацію слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки.
- Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки (збільшується час загоєння, підвищується ризик розвитку кровотеч в просвіт шлунково-кишкового тракту). Рослина ефективно з метою профілактики даного захворювання, але протипоказано – при наявності.
- Важкі захворювання печінки та нирок з явищами функціональної недостатності.
- Підвищена індивідуальна чутливість до окремих компонентів. на шипшина зустрічаються всі типи алергічних реакцій: від кропив'янки до анафілактичного шоку. Ангіоневротичний набряк буває вкрай рідко.
- Прийом діуретиків. шипшина володіє незначним діуретичним ефектом, проте здатний в кілька разів підвищити активність фуросеміду (лазикса), що може привести до порушення водно-електролітного балансу в організмі.
- Прийом протизаплідних засобів (що містять естрогени), а також антипсихотичних препаратів (флуфеназин). високі дози вітаміну C в складі плодів взаємодіють з даними медикаментами, знижуючи їх ефективність.
Питання вживання шипшини при вагітності – вкрай спірне. Плоди попереджають розвиток набряків, токсикозу і гестозу, еклампсії, а також підвищують імунітет матері і плоду, знижуючи ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань. Однак, вплив шипшини на організм жінки в ході перебігу вагітності не вивчалося ні в одному з досліджень досі.
Як його приймати?
Є великий перелік рецептів на основі даного лікарської рослини. Нижче розглянуті найпоширеніші:
- Чай. Чай з плодів, пелюсток і листя шипшини зазвичай використовується для зниження рівня холестерину в крові і профілактики злоякісних новоутворень. Для приготування потрібно залити 2 ст.л. подрібнених плодів 250 мл окропу і дати настоятися близько 10 хвилин. Отриманий склад рекомендується змішати з зеленим чаєм, м'ятою або каркаде. Також для смаку можна додати мед, імбир або корицю. Приймати фіточай по 250 мл 2 рази на добу. Курс - 2-3 місяці.
- Відвар. відвар використовується для зміцнення імунітету в період епідемій грипу або наявності активних інфекцій верхніх відділів дихального апарату. Щоб приготувати даний засіб слід залити 2 ст.л. плодів шипшини 400 мл окропу і варити на повільному вогні близько 20 хвилин. Потім склад знімається з вогню і настоюється протягом 40 хвилин. Для поліпшення смакових якості допустимо додавання 1-2 ч.л. натурального меду. Приймати по 200 мл 3 рази на день (через 30 хвилин від прийому їжі).
- Домашня настоянка. засіб використовується для боротьби з артеріальною гіпотензією, анемією, а також з метою заповнення дефіциту вітаміну C. Для приготування потрібно: 200 грам плодів шипшини, 0,5 ст.л. меду і 4 000 мл горілки. Всі інгредієнти змішуються в скляній ємності і щільно закриваються кришкою. Майбутня настоянка повинна відстоятися в темному прохолодному приміщенні не менше 30-40 днів. Приймати слід по 2-4 мл 6 разів на день після їди. Тривалість прийому не обмежена.
- Аптечна настоянка. купується в аптеці. До числа показань для прийому відносять: астенічні стани, гіповітаміноз C і період одужання після перенесених респіраторних інфекцій. Рекомендується вживати по 1-2 ст.л. 2-4 рази на добу.
- Настій. показання: ішемічна хвороба серця, зниження імунітету. Необхідно засипати 2 ст.л. сушених плодів шипшини в термос або щільно закутану теплим рушником скляну банку. Залити 1 000 мл окропу і дати настоятися протягом 6-8 годин. Вживати по 200 мл 2-3 рази на день після їди. Тривалість лікування - 2 тижні.
- Сік. сік шипшини зазвичай використовується для полегшення дискінезії жовчовивідних шляхів, цукрового діабету II типу та запорів. Його можна приготувати самостійно за допомогою соковижималки (вкрай складне завдання) або придбати в магазинах. Головне-стежити, щоб були відсутні консерванти і барвники в складі. Приймати по 100 мл 1 раз на день. Максимальний термін терапії - 2 місяці.
- Компот. для приготування 250 грам сухих плодів потрібно залити 1 літром окропу, помістити в термос і настоювати 40 хвилин. Потім перелити настій в каструлю, додати 50 грам цукру (за смаком – корицю, цедру лимона) і довести до кипіння. Варити на повільному вогні близько 5 хвилин. Компот можна приймати по 300-500 мл на добу незалежно від прийому їжі для зміцнення імунітету, лікування серцево-судинних розладів.
- Сироп. приймається виключно з метою усунення набряків некардіогенного Походження. Щоб приготувати сироп шипшини необхідно залити 1 кг цукру і 1200 грам плодів шипшини 1200 мл води. Суміш довести до кипіння і варити на повільному вогні близько 60 хвилин. Потім зняти з вогню і остудити. Приймати по 1-2 ч.л. 4-5 разів на добу.
- Розчинний порошковий напій. порошкоподібний шипшина купується в продуктових магазинах. Показання для прийому: період активного перебігу інфекційних захворювань, серцева недостатність, ішемічна хвороба серця. Для приготування потрібно залити 2 ч.л. порошку 150 мл гарячої води і додати (при необхідності) цукор. Вживати по 150 мл 2-3 рази на добу. Тривалість не обмежена.
Висновок
- Шипшина відрізняється вкрай високим вмістом вітамінів (особливо вітаміну C) і антиоксидантів.
- При регулярному вживанні він знижує ризик розвитку різних захворювань з боку серця і судин, а також травної та ендокринної систем.
- Також рослина покращує стан шкіри, зміцнює імунітет і сприяє зниженню маси тіла.
- При цьому плоди мають багато протипоказань, що обумовлює необхідність попередньої консультації з лікарем.