7 фактів про користь і шкоду фізалісу для здоров'я людини

Фізаліс (або золота ягода) – це помаранчеві їстівні плоди, загорнуті в паперову лушпиння, яка називається чашечкою, яку потрібно видалити перед вживанням. Вони мають солодкий, тропічний смак і часто використовуються для приготування салатів, соусів і джемів.

Фізаліс містить ряд цінних поживних речовин і славиться своїми корисними властивостями для здоров'я: від зниження артеріального тиску до профілактики злоякісних новоутворень.

Чим він корисний - 7 фактів

Нижче представлені 7 тез про користь плодів фізалісу з опорою на дослідження.

1. Цінний склад

Ягоди фізалісу мають порівняно невелику калорійність (53 калорії на 100 грам) і містять такі поживні речовини:

назва компонента відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам ягід)
нікотинова кислота 14 %
вітамін С 12 %
вітамін В1 7 %
залізо 6 %
фосфор 5 %
вітамін А 5 %

Також фізаліс містить ряд жирних кислот (поліненасичених), ананолидов і каротиноїдів, які вкрай важливі для підтримки балансу холестерину в організмі і здоров'я органів зору.

У складі рослини є значна кількість найсильніших антиоксидантів – кемпферолу і кверцетину. Дані речовини усувають запалення, знищують патогенні мікроорганізми і попереджають появу ракових пухлин.

у складі фізалісу є ряд цінних речовин, необхідних для організму людини.

2. Антиоксидантна дія

Ягоди фізалісу багаті антиоксидантами (більше 34 цінних сполук), які перешкоджають пошкодженню клітин організму вільними радикалами.

Доведено, що саме вплив вільних радикалів на клітини лежить в основі появи злоякісних пухлин, а також раннього розвитку безлічі захворювань з боку ендокринної та травної систем, серця і судин.

На думку експертів з Саудівської Аравії, включення фізалісу в раціон може знизити ймовірність появи раку молочних залоз, товстої і тонкої кишки.

Важливо відзначити, що найбільша кількість антиоксидантних речовин відзначається виключно в стиглих плодах фізалісу, причому їх концентрація в шкірці в 3 рази вище, ніж в м'якоті.

Фізаліс багатий антиоксидантами, які знижують ймовірність появи злоякісних пухлин, а також хронічних захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.

3. Протизапальний ефект

Відомо, що багато тканин організму (наприклад, жирові депо або стінка товстої кишки) перебувають у стані хронічного запалення.

Даний фізіологічний процес побічно, але негативно впливає на розвиток таких захворювань, як рак, цукровий діабет II типу, ішемічна хвороба серця і т. п.

Колумбійські вчені встановлено , що при включенні фізалісу в раціон значно зменшується концентрація маркерів запалення (з-РБ і фактор некрозу пухлини-альфа) в крові.

Американські фахівці стверджують , що вживання золотої ягоди дозволяє знизити ймовірність розвитку раку товстої кишки.

Завдяки вираженому протизапальному ефекту екстракт фізалісу може використовуватися у схемі терапії злоякісних пухлин, а також для боротьби з такими захворюваннями, як: пієлонефрит, гломерулонефрит, хронічна обструктивна хвороба легень.

речовини, що містяться в фізалісі, пригнічують хронічне запалення, забезпечуючи профілактику появи ряду захворювань, асоційованих з даним процесом.

4. Зміцнення імунітету

Фізаліс покращує роботу імунітету завдяки кільком механізмам.

Лабораторні дослідження Колумбійських вчених демонструють , що поліфеноли, що містяться в м'якоті фізалісу, покращують вивільнення ряду нейромедіаторів (інтерлейкіни 1 і 6, МСР-1), які стимулюють роботу клітин імунної системи.

Не менш важливо відзначити вплив вітаміну C в складі ягід на імунну функцію.

За даними вчених з Нової Зеландії, Вітамін C прискорює проліферацію і диференціювання всіх клітин імунної системи, а також розпізнавання і знищення чужорідних агентів, що потрапили в кров.

Вітамін C також сприяє більш ефективній утилізації «відпрацьованих» нейтрофілів.

Фізаліс містить ряд поліфенолів і вітамін C, які сприятливо позначаються на роботі імунної системи.

5. Підвищення міцності кісток

Фізаліс багатий вітаміном К, який зміцнює кістки , беручи активну участь в обміні речовин кісткової тканини.

Відповідно до інформації німецьких вчених, вітамін K сприяє збереженню кальцію в кістках, запобігаючи його «вимивання».

Таким чином, він оберігає організм від розвитку остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини), ймовірність появи якого в кілька разів вище у літніх людей і жінок після настання менопаузи.

Також вітамін K сприяє збереженню хрящової тканини суглобів, знижуючи ризик розвитку остеоартрозу.

регулярне вживання фізалісу – ефективний спосіб зберегти мінеральну щільність кісток.

6. Поліпшення зору

Фізаліс містить велика кількість лютеїну, бета-каротину та інших каротиноїдів. При цьому їх вміст в шкірці в 2,8 рази вище, ніж в м'якоті.

За даними досліджень , проведених під керівництвом вчених з Нової Зеландії, будь-яка дієта, багата описаними вище речовинами, знижує в кілька разів ризик розвитку дегенерації жовтої плями очного яблука, яка є найбільш часто зустрічається причиною повної втрати зору.

Також фізаліс захищає судини органів зору від ураження на тлі перебігу цукрового діабету.

ягоди фізалісу захищають органи зору від «старечих» захворювань, а також від ураження при наявності цукрового діабету.

7. Зниження артеріального тиску

Польські спеціалісти стверджують , що речовини, що містяться в плодах фізалісу, викликають розслаблення гладкої мускулатури стінок артерій з подальшим зниженням загального периферичного опору судин і падінням артеріального тиску.

Рекомендується регулярно вживати рослину особам, що страждають на гіпертонічну хворобу (з метою зниження дози антигіпертензивних засобів), а також для профілактики даного захворювання (при обтяженому сімейному анамнезі або наявності метаболічного синдрому).

Фізаліс має здатність знижувати артеріальний тиск і може використовуватися в цілях лікування і профілактики гіпертонії.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на велику кількість лікувальних властивостей, плоди фізалісу можуть завдати шкоди організму людини.

Незрілі ягоди містять ряд отруйних речовин (наприклад, соланін), який негативно впливає на нервову і травну системи, викликаючи появу диспепсичних розладів (нудота, блювота, діарея), судом і навіть фатального пригнічення дихання і серцевої діяльності.

тому вкрай важливо вживати тільки стиглі ягоди.

До числа основних протипоказань до прийому відносять:

  1. Гострі (або хронічні в стадії загострення) захворювання шлунково-кишкового тракту. Фізаліс містить ряд екстраактивних речовин, здатних викликати сильне подразнення слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки і посилення таких захворювань, як: гастрит, ентерит, виразкова хвороба.
  2. Гіпокоагуляція крові або прийом препаратів, що «розріджують» кров. Фізаліс знижує в'язкість крові (за рахунок вітаміну K) і може спровокувати появу кровотеч при початково ненормальною коагуляції крові.
  3. Пізні терміни вагітності. з особливою обережністю слід підходити до включення фізалісу в період виношування плоду. На пізніх термінах (після 28 тижня вагітності) фізаліс може спровокувати появу кровотеч або викидень.
у фізалісу є ряд протипоказань. Рекомендується грамотно підходити до вживання рослини, а при необхідності проконсультуватися з лікарем.

Як вживати?

Плоди фізалісу можна їсти свіжими або сушеними. Його додають до складу салатів, соусів, пудингів і навіть морозива.

Нижче представлено кілька поширених способів вживання:

  1. Свіжі ягоди. даний спосіб є найбільш корисним, так як зберігається вихідний рівень вітамінів, антиоксидантів і мінералів. Рекомендована добова норма – до 100 грам, тижнева-до 300 грам.
  2. Сушені плоди. для приготування необхідно ретельно відібрати плоди, промити і висушити їх. Потім розкласти на підносі і поставити в духову шафу на 7 годин (при температурі 50-60 градусів). Вживати по 10-15 грам в день (тривалість не обмежена).
  3. Компот. технологія приготування: змішати 200 грам плодів, 100 грам цукру і 150 мл води. Довести до кипіння і варити на повільному вогні протягом 30-40 хвилин. Можна приймати до 400 мл компоту в день (тривалість не обмежена).
  4. Варення. потрібно: 1 000 грам свіжих ягід, 1 200 грам цукру, 500 мл води. Спершу плоди фізалісу обдати окропом протягом 2-3 хвилин і перекласти їх в каструлю. Додати воду і цукор. Доведіть склад до кипіння і варіть 10-15 хвилин. При необхідності – закатати в заздалегідь простерилізовані банки. Рекомендується вживати продукт по 1-2 ч.л. за 1-3 рази на добу разом з чаєм. Тривалість не обмежена.
  5. Чай з листя. залити 2 ст.л. висушеного листя фізалісу 350 мл окропу, дати настоятися 5-8 хвилин. З метою поліпшення смакових якостей допускається додавання 1-2 листочків м'яти і цукру. Приймати по 350 мл 1-2 рази на день протягом 2 тижнів.
  6. Відвар з листя . Залити 3-4 ст.л. висушеного листя і 50 грам свіжих плодів фізалісу 800 мл води. Доведіть суміш до кипіння і варіть 10-15 хвилин. Процідити і дати охолонути до кімнатної температури. Вживати по 200 мл 4 рази на день. Тривалість - до 1 місяця.
Фізаліс – універсальна рослина. Існує ряд способів його застосування, але найкраще їсти ягоди в свіжому вигляді.

Висновок

  1. Фізаліс містить безліч вітамінів, мінералів і антиоксидантних речовин, необхідних для повноцінної роботи нашого організму.
  2. На тлі регулярного вживання він покращує стан здоров'я серцево-судинної, ендокринної, травної та імунної систем.
  3. Також ягода попереджає появу злоякісних пухлин і патологій органів зору.
  4. Рослина має ряд важливих протипоказань, про які необхідно пам'ятати.