8 корисних властивостей овочів з опорою на дослідження
Всі овочі – унікальні джерела вітамінів (особливо C і A), і антиоксидантів, які вкрай необхідні для здоров'я людини.
За даними досліджень, при регулярному прийомі овочів набагато рідше зустрічаються захворювання з боку всіх систем організму (в тому числі злоякісні пухлини). Овочі навіть можуть використовуватися для поліпшення когнітивної сфери і зниження маси тіла.
Чим вони корисні-8 фактів
Нижче представлені 8 головних фактів про користь овочів, які мають наукове обгрунтування.
1. Зміст ряду поживних речовин
Практично всі овочі багаті вітамінами (фолієва кислота, C, K, A), мінералами (магній, калій), харчовими волокнами і антиоксидантами, які підтримують життєдіяльність організму людини.
Наприклад, фолієва кислота, за даними вчених, відповідає за обмін речовин, а також забезпечує профілактику дефектів нервової трубки у плода (під час вагітності).
Вітамін K підтримує міцність кісток, а також підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну, забезпечуючи профілактику цукрового діабету II типу.
Магній регулює енергетичні процеси в організмі, покращує роботу серцево-судинної системи.
Вітамін C позитивно відбивається на імунітеті, а також підвищує естетичні якості шкірних покривів.
Не менш важлива роль відводиться антиоксидантам, які знижують ризик появи злоякісних пухлин і безлічі хронічних захворювань.
2. Профілактика цукрового діабету II типу
До 0,5 мільярда людей страждають на цукровий діабет та іншими патологіями глікемічного фону.
Основною причиною розвитку даних захворювань є зниження чутливості рецепторів м'язової і жирової тканини до інсуліну під впливом різних факторів (дієта, обтяжений анамнез, ожиріння і т.п.).
За даними численних досліджень, овочі благотворно відбиваються на перебігу цукрового діабету, а також забезпечують його надійну профілактику.
Доведено, що клітковина у складі овочів уповільнює всмоктування глюкози з просвіту травного тракту, тим самим запобігає різкі коливання рівня цукру в крові. Лідерами по вмістом клітковини є: картопля , морква , гарбуз , брокколі .
Вчені з США встановлено , що овочі підвищують чутливість периферичних тканин до інсуліну, що може обумовлювати їх застосування з профілактичною метою.
Австралійські вчені радять включати овочі в раціон з метою додаткового контролю цукрового діабету II типу з незначним зниженням дози цукрознижувальних препаратів.
3. Нормалізація роботи травної системи
Сирі овочі багаті харчовими волокнами, які надають комплексний вплив на стан шлунково-кишкового тракту. Відзначаються наступні ефекти:
- Відновлення мікрофлори. дослідження, проведені в США, демонструють , що частина харчових волокон з овочів в незміненому вигляді доставляється в дистальні відділи травної трубки, забезпечуючи оптимальні умови для розмноження благородних мікроорганізмів. При цьому пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.
- Профілактика запорів. овочеві культури нормалізують моторно-евакуаційну функцію кишечника, попереджаючи затримку калових мас. Наприклад, доведено прямий зв'язок між високою частотою стільця і регулярним споживанням моркви.
- Зниження ризику розвитку захворювань кишечника. польські фахівці прийшли до висновку , що овочі зменшують ймовірність появи інфекційно-запальних, алергічних і аутоімунних (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт) патологій кишечника.
- Захист від раку . Овочі пригнічують хронічне запалення, надають антиоксидантну дію і прискорюють просування калових мас. Дані особливості дозволяють забезпечити надійну профілактику раку товстої і прямої кишки.
4. Протиракова дія
Овочі – цінне джерело антиоксидантів, які блокують руйнівний вплив вільних радикалів на всі клітини організму, через які останні гинуть або зазнають злоякісну трансформацію.
Не менш важливо відзначити, що деякі овочеві культури ( помідори , морква, гарбуз ) багаті лікопіном – особливим речовиною, здатним знизити ймовірність розвитку ракових пухлин.
Доведено пряма ефективність лікопіну щодо пухлин легенів та передміхурової залози у чоловіків.
5. Нормалізація роботи центральної нервової системи
Встановлено, що особи, які регулярно споживають свіжі овочі, менш схильні стресу і краще переносять важкі життєві ситуації.
Експерти з Австралії відзначають , що овочі також знижують ймовірність появи нейродегенеративних захворювань (хвороба Піка, Альцгеймера, розсіяний склероз), а також підвищують концентрацію уваги, пам'ять , покращують процеси мислення.
6. Зниження холестерину
Високий рівень загального холестерину в крові, а також порушення співвідношення між його фракціями (зростання ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ; зниження ЛПВЩ) призводить до формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин.
В результаті частково або повністю обмежується кровотік і підвищується ймовірність появи таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт і т. п.
Овочі, завдяки великій кількості харчових волокон і клітковини в складі, сприяють зменшенню концентрації загального холестерину і його атерогенних фракцій в крові, тим самим забезпечують надійну профілактику атеросклерозу.
Наприклад, доведено , що споживання 200 грам моркви в день протягом 3 тижнів знижує рівень холестерину в крові на 11 %.
7. Зменшення маси тіла
Овочі багаті клітковиною та антиоксидантами, які важливі для схуднення.
Встановлено, що харчові волокна, після потрапляння в шлунок, значно збільшуються в об'ємі, викликаючи механічний тиск на слизові оболонки і пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті людина споживає менше їжі протягом декількох наступних годин.
Наприклад, британські вчені виявили , що після вживання 200 грам моркви на сніданок калорійність денного раціону зменшується на 14 %.
Також харчові волокна нормалізують моторно-евакуаційну функцію шлунково-кишкового тракту, забезпечуючи незначне уповільнення проходження їжі, що також знижує апетит.
8. Зниження артеріального тиску
У складі практично всіх овочів є досить велика кількість магнію, кальцію і калію.
Калій, за даними вчених з Ізраїлю, викликає розслаблення гладкої мускулатури судинної стінки і зниження артеріального тиску. У майбутньому це призводить до зниження частоти розвитку гострої і хронічної серцевої недостатності, інсультів.
Кальцій і магній, як стверджують італійські експерти, також викликають розслаблення гладкої мускулатури стінок судин, попереджають фіброзну трансформацію міоцитів, що також сприятливо відбивається на рівні артеріального тиску.
Лідерами за вмістом калію є: картопля, квасоля, помідори, шпинат . Магній переважно міститься в кукурудзі, капусті , а кальцій-в часнику , петрушці, бобових культурах. Оптимальне співвідношення всіх мінералів відзначається в сочевиці і горосі .
Потенційна шкода
Незважаючи на всі корисні властивості, в ряді випадків овочі можуть завдати шкоди організму. На тлі їх вживання можуть розвинутися наступні побічні ефекти:
- Алергічні реакції. підвищена чутливість організму може спостерігатися по відношенню до будь-якого овочу і проявлятися по-різному.
- Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. у складі овочів є екстрактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок і здатні привести до загострення хронічного гастриту або дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Щоб уникнути даного побічного ефекту, рекомендується не вживати овочі вранці на голодний шлунок.
- Диспепсичні розлади . Обумовлені надмірним споживанням овочів і перевантаженням травної системи клітковиною. Виявляються у формі запорів або діареї, підвищеного газоутворення, спастичних болів в нижніх відділах живота.
Важливо відзначити, що для вирощування овочів можуть використовуватися хімічні речовини (нітрати, пестициди і т.п.), які акумулюються в м'якоті і здатні привести до отруєння.
Слід грамотно вибирати постачальників (при покупці в магазинах) або використовуватися максимально натуральні добрива і хімікати (при самостійному вирощуванні).
Висновок
Таким чином, овочі насичені вітамінами, мінералами, антиоксидантами, харчовими волокнами та іншими цінними для організму біологічно активними речовинами.
При їх регулярному вживанні рідше зустрічаються злоякісні новоутворення, а також захворювання з боку травної, нервової, ендокринної та серцево-судинної систем; нормалізується маса тіла.