Топ-7 найбільш корисних ягід на планеті
Ягоди активно застосовуються не тільки в кулінарії, але і в доказовій медицині. Як правило, вони багаті вітамінами, антиоксидантами, а також містять великі обсяги харчових волокон.
Включення ягід в раціон позитивно відбивається на стані здоров'я всіх систем організму: від нормалізації травлення до профілактики раку.
Рейтинг 7 найкорисніших
Нижче розглянуті 7 найбільш корисних видів ягід, позитивні властивості яких підтверджені численними дослідженнями.
1. Лохина
Відмінна риса лохини - наявність у складі великої кількості антоціантів, які, за даними досліджень, блокують вільно-радикальні механізми. Це дозволяє знизити ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань.
Також лохина нормалізує показники ліпідного профілю (зменшує концентрацію загального холестерину і його атерогенних фракцій). В результаті забезпечується профілактика атеросклеротичного ураження артерій і розвитку асоційованих з атеросклерозом захворювань (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт).
Також доведено , що лохина знижує рівень цукру в крові (за рахунок підвищення чутливості периферичних тканин до інсуліну), що дозволяє використовувати її як засіб профілактики і терапії цукрового діабету II типу.
2. Малина
Малина містить ряд особливих антиоксидантів-еллагітанінів, які, за даними вчених, блокують окислювальний стрес і можуть запобігти розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, ожиріння і хвороби Альцгеймера.
Вчені з Фінляндії виявили , що малина також має в складі лептин – гормон, що пригнічує відчуття голоду. Отже, ягоду можна приймати з метою схуднення.
Також доведено , що регулярне вживання малини позитивно відбивається на рівні артеріального тиску і концентрації холестерину в крові . Таким чином, ягода може використовуватися для профілактики гіпертонії і дисліпідемії.
3. Ягоди годжі
Ягоди годжі отримали широке визнання у всьому світі, чому сприяли агресивні маркетингові кампанії. І хоча з'явилася величезна кількість міфів, деякими важливими властивостями ці ягоди все-таки володіють.
Зважаючи на високий вміст вітаміну A і антиоксидантів (зеаксантину), плоди годжі вкрай корисні для здоров'я очей.
Швейцарські дослідження встановлено , що регулярне вживання ягід годжі знижує ймовірність появи «вікових» патологій органів зору.
Американські фахівці також виявили , що сушені ягоди годжі зменшують масу жирової тканини в організмі і окружність талії.
4. Полуниця
Полуниця - одна з найпоширеніших ягід у світі. Її регулярне вживання пов'язане з рядом переваг по відношенню до серцево-судинної системи. При регулярному прийомі полуниці відзначається:
- Зменшення ймовірності появи інфаркту міокарда на 30 %.
- Зниження концентрації загального холестерину та його атерогенних фракцій ( LDL ).
- Уповільнення течії хронічного запалення. Як відомо, хронічне запалення виступає в якості незалежного фактора ризику розвитку захворювань з боку серця і судин.
Також полуниця нормалізує рівень цукру в крові (за рахунок підвищення чутливості периферичних рецепторів до інсуліну). Іранські експерти навіть рекомендують використовувати ягоду для профілактики раннього розвитку, а також полегшення перебігу цукрового діабету II типу.
5. Чорниця
Чорниця - ефективний засіб для гноблення хронічного запалення, яке пов'язане з ризиком розвитку злоякісних і серцево-судинних патологій.
Також чорниця може використовуватися для терапії метаболічного синдрому.
Дослідження, виконані під керівництвом фінляндських вчених, демонструють , що регулярне вживання чорниці протягом 30 днів призводить до вираженого зменшення маси тіла і об'єму талії.
Крім того, чорниця знижує рівень цукру і загального холестерину в крові, а також рекомендована жінкам під час вагітності.
6. Журавлина
Журавлина багата поліфенолами, які запобігають появі хронічних захворювань з боку серця і судин, ендокринної системи, а також зменшують ризик появи злоякісних пухлин.
Одне з головних достоїнств червоної ягоди – антибактеріальну дію. за даними вчених з Франції, вона пригнічує ріст і розмноження кишкової палички, яка часто є збудником інфекцій сечовивідних шляхів.
За інформацією лабораторії мікробіології та пробіотиків університету Чилі, журавлина також запобігає прикріпленню бактерії Helicobacter pylori до слизової оболонки шлунка. Саме цей мікроорганізм в 99% випадків є причиною розвитку гастриту, а також виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
7. Ягоди асаї
Ягоди асаї широко поширені в бразильській кухні. В останні роки вони почали застосовуватися в медицині багатьох країн.
Асаї-один з найбагатших джерел антиоксидантів (в 10 разів вище, ніж в голубиці).
Антиоксиданти, за даними вчених , захищають всі клітини організму від впливу вільних радикалів і тим самим запобігають розвитку злоякісних новоутворень, а також великого спектру захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, травної систем.
Також плоди асаї при регулярному вживанні сприяють зменшення маси тіла і зниження концентрації холестерину і цукру в крові.
Правила вживання
Нижче наведено кілька основних порад щодо вживання ягід:
- Добова норма. рекомендована кількість ягід, які слід їсти щодня, суттєво відрізняється залежно від сорту, але в середньому становить 150-175 грам.
- Час прийому. ягоди переважно їсти разом з обідом або замість полудня. Вживання ягід вранці натщесерце може привести до вираженого подразнення травної системи. Прийом пізно ввечері або на ніч може спричинити перевантаження шлунково-кишкового тракту та порушити сон.
- Спосіб вживання. найбільш корисний спосіб прийому ягід – в свіжому вигляді (разом з шкіркою). Приготування з них соків і морсів, компотів, а також будь-яка термічна обробка призводить до значного зниження концентрації ряду вітамінів і антиоксидантів.
- Заготовки на зиму. найбільш корисні заморожені ягоди, найменш – варення, а також ягоди, протерті з цукром.
Висновок
Таким чином, ягоди містять велику кількість біологічно активних речовин (вітамінів, мінералів, антиоксидантів, харчових волокон і т.п.).
Практично всі ягоди попереджають появу злоякісних пухлин; знижують ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем; дозволяють знизити масу тіла.