10 корисних властивостей фруктів для нашого організму

Фрукти є важливою складовою раціону людини, так як містять велику кількість клітковини, антиоксидантів, вітамінів і мінеральних речовин.

Вчені стверджують, що вживання фруктів знижує ризик появи серцево-судинних і ендокринних захворювань, запобігає раку, покращує роботу центральної нервової системи і органів зору, а також допомагає схуднути.

Чим вони корисні-10 тез

Нижче представлені 10 головних фактів про користь фруктів з опорою на доказову базу.

1. Антиоксидантна дія

Будь-які фрукти є цінними джерелами антиоксидантів, які, згідно з дослідженнями , пригнічують вплив вільних радикалів на всі клітини організму. Як відомо, саме в ході впливу вільних радикалів клітини руйнуються або трансформуються в злоякісні.

Також вільні радикали підвищують ризик появи таких захворювань, як: гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, цукровий діабет II типу, хвороба Крона і т. п.

Один з лідерів за вмістом антиоксидантів – гранат . Вчені з США стверджують , що він в 3 рази перевершує червоне вино і зелений чай по антиоксидантної активності.

всі фрукти є цінними джерелами антиоксидантів, які запобігають появі раку та ряду хронічних захворювань.

2. Профілактика атеросклерозу

Атеросклероз – небезпечне захворювання, при якому на стінках артеріальних судин формуються атеросклеротичні бляшки, частково або повністю обмежують кровотік.

В основі патології лежить підвищення рівня загального холестерину і порушення співвідношення між його фракціями (зростання ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ; зниження ЛПВЩ). В результаті розвиваються такі смертельно небезпечні захворювання, як: ішемічна хвороба серця,, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку, кульгавість і т. п.

Останні дослідження показують, що більшість фруктів, завдяки наявності флавоноїдів та інших антиоксидантів в складі, позитивно відбиваються на ліпідному профілі.

Наприклад, Мексиканські фахівці встановлено , що регулярне вживання авокадо знижує ЛПНЩ і ТАГ на 22% і 20 %, підвищує ЛПВЩ на 11 %.

За даними експертів з США, банани здатні зменшити концентрацію ЛПНЩ на 10 %.

вживання фруктів позитивно відбивається на ліпідному профілі і знижує ймовірність розвитку захворювань, обумовлених відкладенням атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

3. Захист від раку

Велика кількість антиоксидантні речовин, вітамінів і харчових волокон в складі фруктів сприяє зниженню ймовірності появи злоякісних пухлин у всіх органах.

В даний час проведено велику кількість досліджень, які довели здатність фруктів не тільки запобігати появі раку, але і викликати загибель вже мутованих клітин, а також запобігати метастазування.

Наприклад, ананас зменшує частоту народження раку товстої і прямої кишки , а також молочних залоз .

Груші у свою чергу запобігають поява онкопатологій з боку жіночої статевої системи, а також знижують частоту рецидивів раку будь-якого органу.

фрукти містять ряд біологічно активних речовин, які сприятливо позначаються на перебігу обмінних процесів і запобігають злоякісну трансформацію клітин.

4. Підвищення міцності кісток

Фрукти мають у своєму складі кальцій, вітамін К та антиоксиданти.

Дані компоненти нормалізують обмін речовин на рівні кісткової тканини, попереджаючи появу остеопорозу – зниження щільності кісткової тканини. Дана проблема особливо актуальна для жінок в період менопаузи і осіб старших вікових груп.

Згідно з даними міжнародних досліджень, вітамін K покращує всмоктування кальцію з просвіту травного тракту, який є важливим структурним компонентом кісток. Лідерами за вмістом вітаміну K є ківі , авокадо, гранат.

Багато фруктів містять досить багато кальцію ( апельсини , мандарини , ківі, лайм, яблука ). Американські фахівці виявили , що включення цих фруктів в раціон знижує ймовірність появи остеопорозу і патологічних переломів кісток.

фрукти зміцнюють кісткову тканину і забезпечують профілактику остеопорозу, при якому знижується щільність кісток і зростає ризик переломів.

5. Нормалізація роботи травної системи

Фрукти впливають практично на всі ланки роботи шлунково-кишкового тракту. До числа основних механізмів можна віднести:

  1. Профілактика злоякісних пухлин. вони утворюються в ході токсичного впливу продуктів обміну (особливо при наявності запорів). Британські вчені виявлено здатність пектину (міститься у великих кількостях у фруктах) попереджати появу раку кишечника. Лідерами по змістом пектину є: яблука, абрикоси, апельсини, груша.
  2. Нормалізація моторики. доведено , що сорбіт і харчові волокна, що входять до складу фруктів, нормалізують моторно-евакуаційну функцію кишечника, підвищуючи частоту стільця і знижуючи ймовірність появи запорів.
  3. Відновлення мікрофлори . Нерозчинні волокна підвищують чисельність корисних мікроорганізмів, пригнічують ріст і розмноження патогенних форм. В результаті підвищується біологічна доступність їжі, рідше зустрічаються різні інфекційні та аутоімунні захворювання.
регулярне вживання фруктів сприятливо відбивається на здоров'ї кишечника: рідше зустрічаються запори, рак, інфекційні та аутоімунні патології.

6. Пригнічення хронічного запалення

Хронічне запалення – фізіологічний, але вкрай небезпечний процес. Знаходження ряду тканин організму (жирові депо, стінки товстого кишечника) в стані активного запалення «збиває» злагоджену роботу ферментативних і імунних механізмів.

Це проявляється в підвищенні ризику розвитку алергічних і аутоімунних захворювань, а також різних патологій з боку серця і судин, ендокринної системи.

В даний час доведено , що фрукти пригнічують хронічне запалення за рахунок зниження концентрації запальних маркерів в крові (інтерлейкіни 1, 6, 8, 10; фактор некрозу пухлини – альфа, з-реактивний білок).

фрукти знижують активність хронічних запальних процесів в організмі, запобігаючи появі цілого ряду захворювань.

7. Зниження маси тіла

згідно з даними дослідників з США, регулярне вживання фруктів призводить до зниження маси тіла.

В основі позитивної дії лежать наступні механізми:

  1. Низька енергетична цінність. калорійність більшості фруктів не перевищує 40-60 калорій (на 100 грам), що робить їх дієтичним продуктом.
  2. Придушення апетиту . фрукти багатий клітковиною , яка після потрапляння в шлунок значно збільшується в розмірах і викликає тимчасове механічне переповнення шлунка. В результаті пригнічений активність центрів голоду в головному мозку, організм вимагає менше їжі протягом наступних кількох годин.
  3. Нормалізація моторної діяльності шлунково-кишкового тракту . Клітковина незначно уповільнює швидкість просування їжі по травній системі, що також призводить до зниження апетиту.

Також фрукти багаті антиоксидантами, які нормалізують обмін речовин на рівні жирової тканини, запобігаючи формування нових депо жиру і прискорюючи руйнування адипоцитів з метою задоволення енергетичних потреб організму.

Як приклад можна навести кілька досліджень.

Експерти з Бразилії доведено , що споживання 3 яблук в день протягом 10 тижнів призводить до зниження ваги тіла на 1 кг.

За даними американських вчених, регулярне додавання бананів в раціон (мінімум 1 раз на добу) сприяє зниженню маси тіла на 2 кг за 12 тижнів. Найкраще їсти банани вранці на сніданок.

регулярний прийом фруктів позитивно відбивається на масі тіла. Ефект реалізується за рахунок ряду окремих механізмів.

8. Поліпшення здоров'я очей

Багато фруктів (груша, яблука, гранат) багаті лютеїном і зеаксантином. Дані речовини є головними антиоксидантами, що підтримують адекватну роботу органів зору.

Вони запобігають поява вікової дегенерації жовтої плями і катаракти, захищають сітківку від негативного впливу сонячного ультрафіолетового випромінювання.

Також постійне включення фруктів в раціон призводить до незначного підвищення гостроти зору.

Російські вчені рекомендують обов'язково вживати фрукти особам, які мають захворювання офтальмологічного апарату.

фрукти багаті зеаксантином і лютеїном, які знижують ризик розвитку багатьох захворювань очей.

9. Нормалізація роботи центральної нервової системи

Фрукти багаті антиоксидантами, які покращують обмінні процеси на рівні тканин головного мозку, попереджаючи появу ряду дегенеративних захворювань.

Наприклад, експерти з США виявлено , що гранатовий сік знижує ймовірність розвитку хвороби Піка і Альцгеймера.

Також фрукти покращують когнітивну сферу( пам'ять , увага , мислення), а також зменшують шкідливий вплив системних медикаментів для наркозу.

Окремо слід відзначити здатність фруктів попереджати атеросклероз церебральних судин, при якому знижується забезпечення клітин мозку киснем і поживними речовинами. При подібному стані сповільнюється робота мозку, підвищується ризик інсульту.

фрукти вкрай корисні для головного мозку, так як захищають його від ряду поширених патологій

10. Зниження смертності від усіх причин

Іспанські вчені провели великий метааналіз 95 досліджень, в ході якого було виявлено , що фрукти знижують ризик розвитку більшості серцево-судинних і ендокринних захворювань, злоякісних новоутворень в будь-яких органах.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я щороку помирає близько 4 000 000 людей через погіршення здоров'я, обумовленого дефіцитом фруктів і овочів в раціоні.

Рекомендується вживати не менше 400 грам овочів і фруктів щодня, щоб підтримувати адекватну роботу всіх систем органів і збільшення тривалості життя.

регулярне вживання фруктів – запорука міцного здоров'я і довгого життя.

Можлива шкода

На жаль, навіть вкрай корисні продукти можуть бути шкідливими для здоров'я при певних ситуаціях. Фрукти-не виняток.

До числа небажаних побічних ефектів відносять:

  1. Алергічні реакції. підвищена чутливість організму до фруктів може проявлятися різними способами (від свербежу або кропив'янки до анафілактичного шоку) і зустрічається з різною частотою у різних етнічних груп. Описані також випадки перехресної сенсибілізації (наприклад, при алергії на пилок берези є алергія на Ківі, груші та яблука).
  2. Диспепсичні розлади . Обумовлені надмірним споживанням фруктів і перевантаженням травної системи клітковиною. Виявляються у формі запорів або діареї, підвищеного газоутворення, спастичних болів в нижніх відділах живота.
  3. Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. всі фрукти багаті екстраактивними речовинами, що викликають подразнення слизових оболонок шлунка та дванадцятипалої кишки. Споживання фруктів у великих обсягах або на голодний шлунок може привести до загострення гастриту, ентериту, виразкової хвороби.

Також варто згадати, що велике значення мають умови вирощування (екологічна обстановка, пестициди і добрива). Практично всі фрукти здатні накопичувати токсичні компоненти з навколишнього повітря і грунту, що може привести до отруєння.

в окремих ситуаціях прийом фруктів може призвести до несприятливих ефектів.

Висновок

Фрукти містять безліч вітамінів, антиоксидантів, мінералів і харчових волокон, які позитивно відбиваються на стані всіх систем організму.

Вони здатні знизити ризик розвитку злоякісних пухлин, ряду захворювань з боку серця і судин, цукрового діабету II типу, аутоімунних та інфекційних відхилень.