Топ-8 корисних властивостей ягід для людини на думку вчених

Ягоди містять багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів, а також багаті клітковиною.

Вчені стверджують, що ягоди комплексно впливають на здоров'я людини, знижуючи ризик розвитку цілого ряду поширених захворювань. Їх регулярний прийом також дозволяє поліпшити стан шкіри і сприяє зниженню маси тіла.

Чим вони корисні-8 тез

Нижче розглянуті 8 фактів про користь ягід з опорою на наукові дослідження.

1. Багатий склад

Ягоди містять велику кількість вітамінів (особливо вітамінів С, А, К, групи В), мінералів (марганець, кальцій, залізо, цинк, фосфор, магній), харчових волокон та антиоксидантів.

Наприклад, всього 100 грам полуниці забезпечують 100% добової потреби у вітаміні C. А 100 грам ожини містять 32% від добової потреби в Марганці, 35% у вітаміні С і 25% у вітаміні К.

Нижче розглянуто кілька видів ягід з урахуванням їх складу і корисних властивостей для організму людини:

Назва основні вітаміни в складі основні мінерали в складі вплив на організм
Малина A, B, C, PP кальцій, магній, залізо, цинк, мідь. поліпшення роботи центральної нервової системи, зниження підвищеної температури, профілактика кровотеч.
агрус a, групи B, C, PP. кальцій, фосфор, залізо, фтор. полегшення запорів, антибактеріальний ефект.
Полуниця C, A. залізо, мідь, марганець, фтор. зміцнення імунітету, профілактика захворювань респіраторної системи.
Черешня A, C. Фосфор, мідь, марганець, цинк, фтор. поліпшення стану волосся, зміцнення ясен, зниження артеріального тиску.
Чорниця A, C. марганець, фосфор, залізо. профілактика «вікових» захворювань очей, зниження ймовірності утворення тромбів.
чорна смородина A, C, групи B, K, E. залізо, калій, фосфор. поліпшення обмінних процесів, гепатопротекторний ефект.

Також ягоди містять колосальну кількість антиоксидантів, але про це нижче.

кожна ягода має унікальний склад, який забезпечує позитивний вплив на організм людини.

2. Антиоксидантний ефект

Всі без винятку ягоди багаті антиоксидантними речовинами.

Згідно з останніми науковими даними , антиоксиданти нейтралізують руйнівний вплив вільних радикалів на клітини організму. Тим самим вони попереджають розвиток злоякісних пухлин і ряду хронічних захворювань (від ішемічної хвороби серця до цукрового діабету).

За даними Чеських фахівців, основними антиоксидантами є: антоціани, флавоноїди, ресвератрол і елагова кислота. Саме дані речовини знижують ймовірність появи раку, серцево-судинних і ендокринних патологій.

Як приклад ефективності можна навести праці італійських вчених . Вони встановили, що всього 300 грам чорниці знижують негативний вплив вільних радикалів на 18% через 1 годину після вживання.

всі ягоди багаті антиоксидантами, які нейтралізують дію вільних радикалів на клітини організму, знижуючи ризик появи багатьох захворювань.

3. Зниження цукру в крові

Ягоди впливають на ключовий патогенетичний механізм формування цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.

Вони підвищують чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну. В результаті клітини організму краще поглинають глюкозу, а її концентрація в крові знижується.

Додатковий позитивний ефект ягід – уповільнення всмоктування вуглеводів з кишечника після вживання їжі.

Наприклад, фінляндські дослідники виявили , що прийом 150 грамів пюре полуниці призводить до зниження рівня глюкози в крові – на 36%, інсуліну – на 25%.

Американські фахівці доведено , що включення в раціон смузі на основі чорниці (2 рази на добу) призводить до значного підвищення чутливості периферичних тканин до інсуліну.

З огляду на описані вище особливості можна зробити висновок, що ягоди – можливий спосіб терапії (спільно з медикаментами) і профілактики раннього розвитку цукрового діабету II типу.

ягоди знижують рівень глюкози в крові і можуть застосовуватися для профілактики і полегшення перебігу цукрового діабету II типу.

4. Допомога в схудненні

Практично всі свіжі ягоди-багаті джерела харчових волокон ( розчинних і нерозчинних ).

Встановлено, що клітковина, після потрапляння в шлунок, значно збільшується в розмірах. Це призводить до розвитку механічного почуття переповнення шлунка і пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті організм вимагає менше їжі протягом наступних кількох годин.

Додатково харчові волокна уповільнюють моторно-евакуаційну функцію шлунково-кишкового тракту, підвищуючи біологічну доступність харчових частинок і ще більше знижуючи апетит.

Наприклад, за даними вчених з США, збільшення споживання клітковини в 2 рази призводить до зниження загальної енергетичної цінності денного раціону на 130 калорій.

ягоди багаті клітковиною, яка знижує апетит і сприяє схудненню.

5. Боротьба з хронічним запаленням

Хронічне запалення – фізіологічний, але вкрай небезпечний процес. Як стверджують експерти, хронічне запалення призводить до розвитку таких патологій, як: ожиріння, цукровий діабет II типу, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба.

Ягоди мають виражену протизапальну дію.

За даними останніх наукових досліджень, завдяки великій кількості антиоксидантів у складі, свіжі ягоди призводять до зниження концентрації в крові ключових маркерів запалення.

Наприклад, виявлена ефективність ( один , два ) щодо інтерлейкінів 10, 6, 8, а також фактора некрозу пухлини – альфа.

ягоди пригнічують хронічне запалення, завдяки чому знижують ризик розвитку поширених захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем.

6. Зниження рівня холестерину

Атеросклероз – Глобальна сучасна проблема, яка охоплює все більше і більше людей з кожним роком. Причин безліч: від гіподинамії до неправильного харчової поведінки.

В результаті атеросклеротичного ураження артерій знижується інтенсивність кровотоку і розвиваються такі захворювання, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульти, хронічна ішемія мозку і т. п.

В основі первинного формування атеросклеротичних бляшок лежить підвищення загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові, зменшення ЛПВЩ.

Як показали останні закордонні дослідження, більшість ягід сприяють нормалізації рівня холестерину в крові (в тому числі співвідношення між «корисними» і «шкідливими» ліпідами).

Наприклад, корейські вчені виявлено здатність полуниці знижувати концентрацію холестерину на 23%, а американські експерти відзначили зменшення рівня ЛПНЩ на 11%.

включення ягід в раціон сприяє нормалізації показників ліпідного профілю і запобігання ряду патологій, асоційованих з атеросклеротичним ураженням артеріального судинного русла.

7. Поліпшення стану шкіри

Доведено, що ягоди сприяють не тільки зменшенню зморшок, але і знижують ймовірність їх утворення.

В основі позитивної дії лежить пригнічення вільно-радикальних механізмів, які є основною причиною «старіння» шкірних покривів.

Також доведено , що ягоди містять безліч ферментів, що уповільнюють розщеплення колагену в шкірі під впливом сонячного випромінювання. Колаген є основним білком, який відповідає за еластичність і гладкість шкірних покривів.

включення ягід в раціон дозволяє уповільнити появу зморшок і підтримати привабливий вигляд шкіри.

8. Профілактика раку

За даними вчених з Великобританії, антиоксидантні речовини (ресвератрол, антоціани, елагова кислота), що містяться в ягодах, знижують ймовірність злоякісної трансформації клітин і утворення віддалених метастазів.

В даний час доведена ефективність ягід в зниженні ризику розвитку пухлин наступних органів:

вживання ягід знижує ризик появи злоякісних пухлин в організмі людини.

Можлива шкода

Незважаючи на велику кількість лікувальних властивостей, при надмірному споживанні, або при наявності певних індивідуальних особливостей організму, ягоди можуть завдати шкоди.

До числа можливих побічних ефектів відносять:

  1. Алергічні реакції. підвищена чутливість організму (особливо в умовах наростаючої несприятливої екологічної обстановки) зустрічається все частіше. Алергопатології можуть проявитися по-різному: від простого свербіння до анафілактичного шоку.
  2. Витончення зубної емалі. в ягодах містяться особливі хімічні речовини, що викликає руйнування поверхневих шарів емалі зубів і активацію каріозних процесів.
  3. Подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту. вживання ягід вранці натщесерце або при наявності хронічних захворювань травної системи (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба) може привести до появи гострого процесу.
  4. Диспепсичні розлади . Надмірне надходження клітковини викликає порушення моторної діяльності кишечника, що проявляється у вигляді запорів, підвищеного газоутворення, нудоти, спастичних болів в нижніх відділах живота. Особливо важливо не вживати ягоди прямо перед сном.
до вживання ягід слід підходити обдумано через можливість розвитку небажаних ефектів.

Висновок

Ягоди багаті вітамінами, антиоксидантами, мінералами та харчовими волокнами.

Вони вкрай важливі для підтримки обмінних процесів і адекватного функціонування всіх систем органів.

При їх регулярному вживанні не тільки знижується маса тіла і поліпшується стан шкіри, але і запобігає розвиток вкрай небезпечних і поширених захворювань.