Чим шкідливо м'ясо-4 тези з опорою на наукові дослідження

М'ясо – це не тільки одна з найбільш часто вживаних продуктів у світі, але й одна з найбільш суперечливих.

З одного боку, це чудове джерело білка та важливих поживних речовин. З іншого, деякі люди вважають, що їсти м'ясо не тільки неетично, але і шкідливо для здоров'я.

Однозначної відповіді на питання не існує, оскільки є різні види м'яса, а також безліч способів обробки і приготування. Всі ці фактори мають вирішальний вплив на його властивості.

У цій статті детально розглядається потенційна шкода від вживання м'яса.

Які бувають види м'яса

М'ясо – це м'язова тканина тварин, яку люди вживають в їжу. Воно надає нашому організму безліч цінних білків (що складаються з незамінних амінокислот), а також ряд вітамінів і мінералів.

Однак біологічний потенціал суттєво відрізняється залежно від виду м'яса, яке класифікується відповідно до тваринного джерела та способу обробки:

  1. Червоний. червоне м'ясо відрізняється високим вмістом в тканинах білка – міоглобіну, багатого залізом. Яскравими прикладами є: яловичина , свинина , ягня, телятина, козлятина, оленина.
  2. Білий. біле м'ясо містить невеликі обсяги заліза, має більш світлий (білувато-жовтуватий) забарвлення. Джерелами є птахи: кури , качки, гуси, індички , фазани, перепілки.
  3. Оброблене. є особливим модифікованим продуктом, так як піддається процесам сушіння, соління, копчення, основна мета яких – максимально підвищити смакові властивості. До групи належать: ковбаси, бекон, сосиски, салямі.
М'ясо класифікується відповідно до джерела та способу його обробки. Виділяють: біле, червоне і оброблене.

4 шкідливі властивості

Згідно з деякими науковими дослідженнями, м'ясо може нести ризики для здоров'я. Нижче представлені 4 найбільш достовірних шкідливих властивості.

1. Підвищення ризику розвитку онкології

Дослідження останніх років наочно показують, що зв'язок між частотою вживання м'яса і ризиком розвитку злоякісних пухлин існує. Однак небажані ефекти переважно пов'язані з червоними сортами м'яса.

Відповідно до накопичених даних ( 1 , 2 , 3 , 4 , 5 ), вживання червоного м'яса може підвищувати ризик розвитку раку наступних органів:

  • Стравоходу;
  • Кардіального відділу шлунка;
  • Передміхурової залози у чоловіків;
  • Нирок;
  • Молочних залоз у жінок;
  • Товстого кишечника (переважно сигмовидної кишки);
  • Товстої кишки і періанальної області.

Вкрай важливо відзначити, що негативний вплив найчастіше пов'язано з включенням в раціон саме смаженого м'яса, так як в процесі цього виду термічної обробки виділяється велика кількість токсичних і канцерогенних речовин.

Вживання білих сортів м'яса не підвищує ймовірність появи злоякісних пухлин. Американські вчені навіть виявлено здатність такого виду м'яса знижувати ризик появи раку товстої кишки.

вживання м'ясних продуктів дійсно пов'язане з підвищеним ризиком онкологічних захворювань. В першу чергу це стосується смаженого червоного м'яса.

2. Серцево-судинні захворювання

Експерти зі Швейцарії встановлено , що існує прямий зв'язок між частотою розвитку серцево-судинних захворювань і обсягом споживання червоних сортів м'яса. При цьому чим вище ступінь обробки продуктів, тим значніше ризик.

Фахівці Гарвардської школи громадського здоров'я виявлено , що вживання обробленого м'яса підвищує ймовірність появи патологій з боку серця і судин на 42%.

Однак існує ряд суперечливих досліджень.

Наприклад, датські вчені виявили здатність м'яса підвищувати вміст в крові ліпопротеїнів високої щільності («корисного» холестерину), які запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин. Позитивна дія зв'язується з високим вмістом в м'ясі насичених жирів.

таким чином, дані щодо впливу м'яса на ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань суперечливі. Рекомендується уникати включення в раціон обробленого м'яса (ковбас, сосисок), щоб звести ризик до мінімуму.

3. Цукровий діабет II типу

Грецькі вчені виявили , що є пряма залежність між вживанням обробленого м'яса і ймовірністю раннього розвитку цукрового діабету II типу та інших патологій глікемічного фону.

При цьому включення в раціон неперероблених м'ясних продуктів істотного впливу на частоту народження цієї патології не робить. подібні дані показують праці американських експертів.

Фінські фахівці рекомендують максимально обмежувати споживання переробленого м'яса, щоб запобігти глобальній епідемії цукрового діабету II типу.

Вчені з США приводять невтішні цифри. Щоденне вживання червоного м'яса протягом 4 років підвищує ймовірність появи цукрового діабету II типу на 30%.

окремі дослідження демонструють здатність червоного і обробленого м'яса викликати розвиток цукрового діабету II типу.

4. Ожиріння

М'ясо має високу калорійність, оскільки воно багате жирами та білками. Його надмірне споживання призводить до появи надлишкових жирових відкладень в організмі і розвитку ожиріння.

Дослідження фахівців з США показують , що часте вживання червоного м'яса пов'язано зі збільшенням енергетичної цінності денного раціону (в середньому – на 700 калорій). В результаті організм не може повністю витратити надходить "енергію", що призводить до зростання маси тіла.

Окремо слід зазначити, що негативна залежність стосується тільки червоних сортів м'яса. Часте вживання білого м'яса, навпаки, може додатково поліпшити контроль ваги і навіть сприяти схудненню.

вживання червоних сортів м'яса пов'язане з високим ризиком розвитку ожиріння.

Багато що залежить від методу приготування

Крім виду м'яса, також важливо враховувати спосіб його приготування.

Найбільш безпечними способами є наступні:

  • Відварювання;
  • Гасіння;
  • Приготування на пару;
  • Запікання в духовій шафі.

Найбільш шкідливим є смажене м'ясо. Під час смаження можливе утворення наступних з'єднань:

  1. Гетероциклічні Аміни. утворюються в процесі взаємодії амінокислот з креатином (обидві речовини містяться в м'ясі) під впливом вкрай високих температур. Встановлено прямий зв'язок між даними речовинами і ризиком появи раку товстої і прямої кишки , підшлункової залози , простати .
  2. Нітрозаміни. встановлено , що подібні сполуки утворюються під час впливу високої температури на нітрати, що містяться в м'ясі. Але дослідження суперечливі. за даними одних досліджень, нітрозаміни підвищують ризик появи злоякісних новоутворень, інших - знижують серцево-судинну захворюваність.
  3. Кінцеві продукти глікації (КПГ) . Під час теплого впливу відбувається глікірованіе білків, які безпосередньо або побічно підвищують ймовірність появи серцево-судинних (інфаркт, інсульт та інші артеріальні тромбози) і ендокринних (цукровий діабет II типу) патологій.
  4. Окислені ліпіди. поліненасичені жирні кислоти (наприклад, лінолева) окислюються при обсмажуванні м'яса на рослинних оліях. Вживання окислених ліпідів може підвищити ризик появи інфаркту міокарда, інсульту і прискорити формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

Якщо відмовитися від смаженого м'яса неможливо, рекомендується дотримуватися ряду простих правил, які дозволять зменшити негативний вплив на організм:

  1. Поєднання з овочами сімейства хрестоцвіті. до цієї родини належать цвітна та китайська капуста, брокколі ). Вони нейтралізують гетероциклічні Аміни.
  2. Поєднання з кавою. у каві є волокна і поліфеноли, які вибірково зв'язуються з гетероциклічними амінами і інгібують (блокують) їх.
  3. Поєднання з червоним вином. червоне вино знижує негативний вплив канцерогенів на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Але слід пам'ятати, що часте вживання алкогольних напоїв також небезпечно для здоров'я (слід пити не більше 100-150 мл вина на добу).

Також важливо виключити з раціону або максимально знизити споживання обробленого м'яса (копчені і в'ялені продукти, ковбаса і ковбасні вироби і т.п.). Такі продукти багаті консервантами, стабілізаторами смаку, ароматизаторами та іншими токсичними речовинами, вживання яких асоційоване не тільки з високим ризиком розвитку раку, але і серцево-судинних і ендокринних захворювань.

рекомендується відмовитися від смаженого і обробленого м'яса, щоб запобігти негативний вплив продукту на організм і зменшити ймовірність появи безлічі захворювань.

Висновок

  1. Таким чином, далеко не кожне м'ясо негативно впливає на здоров'я.
  2. Найбільшу небезпеку становлять червоні сорти м'яса, оброблені продукти (сосиски, ковбаси), а також будь-яке смажене м'ясо. Саме ці види сприяють появі захворювань онкологічного, ендокринного та кардіологічного профілів у людини.
  3. Фахівці радять віддавати перевагу білому м'ясу, а червоне – вживати рідко.
  4. При неможливості відмови від смаження бажано поєднувати страви з овочами сімейства хрестоцвіті, з кавою або червоним вином.