Чим корисна баранина для здоров'я-6 доведених фактів

Баранина – м'ясо дорослих домашніх баранів (овець). М'ясо молодих ягнят (до 1 року) називається ягнятина. Страви на основі баранини і ягнятини популярні в країнах Середньої Азії, Монголії, а також на Кавказі.

М'ясо відрізняється високим вмістом незамінних білків, вітамінів, мінералів та інших важливих для здоров'я речовин.

Баранина має ряд корисних властивостей і при регулярному вживанні сприяє поліпшенню фізичної продуктивності і набору м'язової маси. Також рідше зустрічаються захворювання з боку крові, головного мозку і щитовидної залози.

6 корисних властивостей

Нижче представлені 6 тез про користь баранини з опорою на доказову базу.

1. Багатий склад

Баранина-досить калорійний продукт (близько 235 калорій на 100 грам), складається на 33% з білка і на 11% &8212; з жиру. Вуглеводів в м'ясі практично немає.

Баранячий білок містить усі дев'ять незамінних кислот.

З числа жирів особливо цінується кон'югована лінолева кислота. на думку фахівців з Норвегії, лінолева кислота сприяє зниженню маси тіла у осіб, які страждають ожирінням або мають надлишкову масу тіла.

Також у складі баранини є ряд вітамінів і мінералів:

  1. Вітамін В12. необхідний для правильної роботи центральної нервової системи і забезпечення процесів кровотворення в кістковому мозку. Дефіцит даної речовини може викликати анемію і неврологічні порушення (фунікулярний мієлоз).
  2. Селен. володіє потужним протизапальну і антиоксидантну дію, регулює вироблення гормонів щитовидної залози.
  3. Цинк. бере участь в обмінних процесах, а також в синтезі інсуліну і тестостерону.
  4. Вітамін B3. сприяє зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
  5. Фосфор. є структурним компонентом кісткової тканини, регулює ріст і розвиток організму.
  6. Залізо. даний мінерал в баранячому м'ясі володіє високою біологічною доступністю. Є важливим компонентом, необхідним для синтезу гемоглобіну - переносника кисню в крові.

Також в м'ясі міститься креатин (необхідний для росту і підтримки м'язової маси), таурин (покращує роботу серцево-судинної системи), Глутатіон ( нормалізує роботу печінки ), холестерин (важливий компонент клітинних мембран).

Баранина містить велику кількість цінних речовин, необхідних для росту і розвитку організму, а також підтримки всіх обмінних процесів.

2. Збереження і набір м'язової маси

Будь – яке м'ясо (в тому числі баранина) - цінне джерело незамінного білка.

Білки вкрай важливі для набору і підтримки м'язової маси. Вони обов'язково повинні бути в раціоні в період активних фізичних навантажень, а також в літньому віці, коли зростає ризик розвитку саркопенії – атрофії тканин м'язів.

Американські вчені стверджують , що ключовий спосіб запобігання саркопенії – вживання достатньої кількості високоякісного білка (близько 120-150 грам на добу).

включення баранячого м'яса в раціон – простий спосіб зберегти і запобігти зменшенню маси м'язової тканини.

3. Поліпшення спортивних показників

Баранина не тільки дозволяє зберегти обсяг м'язів, але і покращує їх роботу.

Британські фахівці встановлено , що в складі баранини (як і в яловичині зі свининою) є велика кількість особливої амінокислоти – бета-аланіну, яка використовується для синтезу карнозину.

Карнозин, згідно з дослідженнями , підвищує якість виконання будь-яких фізичних вправ, знижує вираженість почуття втоми після тренувань.

Бельгійські експерти стверджують , що вживання баранини протягом 9 тижнів підвищує рівень карнозину на 55%.

регулярне вживання баранячого м'яса сприятливо позначається на ефективності виконання фізичних вправ і сприяє зниженню втоми після тренувань.

4. Профілактика анемії

Анемія – вкрай поширене патологічний стан, при якому знижується кількість гемоглобіну і (або) еритроцитів в крові.

Найбільш частою причиною даного захворювання є дефіцит заліза або вітаміну B12 в організмі через різних причин (недостатнє харчування, захворювання шлунково-кишкового тракту або кісткового мозку).

Баранина забезпечує організм великою кількістю вітаміну В12 і заліза, які беруть участь у кровотворенні.

На думку працівників Університету Чилі, в баранині міститься гемовое залізо, яке відмінно всмоктується з просвіту шлунково-кишкового тракту. Воно також підвищує біологічну доступність заліза, що надходить з рослинною їжею.

Не менш важливий і вітамін B12. При його нестачі страждає не тільки кровотворення, але і центральна нервова система. При цьому порушується цілісність мієлінових оболонок нервових волокон і з'являється численна неврологічна симптоматика.

Баранина – джерело заліза і вітаміну B12, достатній рівень споживання яких пов'язаний з низькою частотою розвитку анемії.

5. Зміцнення зубів

за інформацією російських вчених, баранина містить велику кількість фтору (в 2 рази вище, ніж в яловичині).

Даний мінерал є структурним елементом зубної емалі, отже, сприяє підтримці її цілісності, підвищує стійкість при механічному впливі (вживання жорсткої їжі, травми).

Крім цього, фтор запобігає поява каріозних процесів і сприяє зниженню прогресування вже існуючих.

включення баранини в раціон – це простий спосіб покращити здоров'я зубів.

6. Нормалізація роботи головного мозку

Бараняче м'ясо містить практично всі вітаміни групи B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), які вкрай важливі для роботи центральних відділів нервової системи.

Вчені виявили , що включення достатніх обсягів даних вітамінів сприяє поліпшенню когнітивної сфери ( пам'ять , увага , мислення) і візуально-просторового сприйняття.

Відзначається профілактичний вплив на розвиток таких дегенеративних захворювань, як хвороба Піка і Альцгеймера. Також баранина знижує вираженість депресивних розладів і ризик інсульту, покращує толерантність до стресу.

Баранина містить велику кількість вітамінів групи B, які не тільки покращують роботу головного мозку, але і запобігають розвитку ряду захворювань.

Шкідливі властивості

Безумовно, баранина – цінний і багатий нутрієнтами продукт харчування, який має багато доведених лікувальних властивостей.

Але можуть розвинутися і небажані ефекти, особливо при надмірному вживанні. До їх числа відносять:

  1. Підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань. деякі дослідження виявлено пряму залежність між частотою вживання червоних сортів м'яса і ризиком маніфестації патологій з боку серця і судин.
  2. Розвиток онкологічних захворювань. у баранині є ряд токсичних речовин (їх кількість особливо збільшується при смаженні), що підвищують ймовірність злоякісної трансформації клітин організму. Наприклад, є дані щодо раку товстої і прямої кишки , молочних залоз у жінок, передміхурової залози у чоловіків.
  3. Ожиріння. нераціональне вживання баранини неминуче призводить до збільшення обсягу жирової клітковини в організмі. Продукт протипоказаний при наявності ожиріння або надлишкової маси тіла.
  4. Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко, так як баранина вважається гіпоалергенним сортом м'яса.

А також баранину не рекомендується вживати у віці до 2-х років і старше 90. У першому випадку продукт викличе перевантаження травного апарату, у другому – порушення всмоктування всіх поживних речовин і розвиток диспепсичних розладів (діарея, здуття живота, спастичні болі).

при вживанні баранини можлива поява ряду небажаних реакцій. Слід грамотно підходити до включення м'яса в раціон і враховувати протипоказання.

Застосування в кулінарії

Існує кілька найпоширеніших видів баранини:

  • М'ясо молочних ягнят-отримане від тварин віком до 2 місяців – вважається ніжним і м'яким делікатесом);
  • М'ясо молодих баранчиків (тварина забито у віці від 3 місяців до 1 року);
  • Власне баранина – м'ясо овець, забитих у віці старше 1 року (воно менш ніжне і має жорстку консистенцію).

При обробленні виходить багато різних ділянок туші, які мають свої особливості приготування:

  1. Корейка. являє собою спинну мускулатуру на ребрах. Зазвичай використовується для смаження.
  2. Шийна частина. підлягає варінню або тушкуванню, є інгредієнтом для котлет або медальйонів.
  3. М'ясо плечової частини (гомілка ). Містить велику кількість сухожиль і сполучної тканини. Дана ділянка необхідно тривалий час варити або тушкувати на повільному вогні. Використовується для приготування холодцю, наваристих бульйонів.
  4. Окіст . Відмінно підходить для запікання, смаження на грилі або сковороді, нарізки шашлику.
  5. Лопатка. Так само, як і гомілка, відрізняється великою кількістю сполучної тканини, перекручується в фарш, службовець для приготування котлет.
  6. Субпродукти( печінка, серце, нирки, легені) . Можуть споживати в чистому вигляді (після смаження) або використовуватися для виготовлення котлет або ковбас.
  7. Курдюк або курдючний жир. використовується в кулінарній справі для приготування страв східної кухні. Даний вид сала не застигає при кімнатній температурі.

В цілому з баранини можна приготувати велику кількість страв: супи, плов, рагу, печеня, кебаб, шашлик, котлети, відбивні, ковбаси, хаш, шурпа.

Баранина відрізняється приємним смаком і ароматом, широко поширена в багатьох кухнях світу.

Висновок

  1. Таким чином, баранина – це не тільки смачний, але і вкрай поживний продукт, який містить велику кількість високоякісного білка, вітамінів і мінеральних речовин.
  2. Регулярний прийом м'яса сприяє збереженню і набору м'язової маси, збільшення фізичної продуктивності, нормалізації роботи головного мозку і щитовидної залози. Значно знижується ризик розвитку анемії.
  3. Продукт має ряд протипоказання і побічних ефектів, які необхідно враховувати.