6 корисних властивостей курки для здоров'я на думку вчених

Вважається, що курка – найкорисніша різновид м'яса. Як і будь-яке біле м'ясо, вона багата білками, вітамінами і мінералами, але при цьому має низький вміст жиру в порівнянні з іншими тваринами джерелами, такими як яловичина або свинина . Це робить куряче м'ясо відмінним дієтичним продуктом з мінімумом протипоказань.

Однак є і негативні сторони. У той час як біле м'ясо має менше жиру, червоне м'ясо містить більше заліза, цинку, селену і вітамінів групи В.також при вирощуванні курей іноді застосовуються гормони і антибіотики, що ставить під питання безпеку вживання.

Чим вона корисна-6 фактів

Нижче представлені 6 основних тез про користь курки (з опорою на доказову базу).

1. Джерело цінних речовин

В середньому, 100 грам курки надають організму близько 200 калорій, 23 грами білків і 11 грам жирів.

Куряче м'ясо багатий на наступні нутрієнти:

назва речовини відсоток від рекомендованої добової норми (у 100 грамах м'яса)
вітамін А 8 %
вітамін В2 8,3 %
вітамін В4 15,2 %
вітамін В5 15,2 %
вітамін В6 26 %
вітамін В12 18,3 %
вітамін H 20 %
вітамін PP 65,2 %
калій 8 %
магній 5 %
сірка 19 %
фосфор 20,6 %
залізо 9 %
кобальт 120 %
селен 23,1 %
цинк 17,2 %

Кожна з представлених речовин виконує важливі функції в організмі людини:

  • Вітамін В5 - бере участь у всіх видах обміну речовин, підтримує роботу надниркових залоз і слизових оболонок;
  • Вітамін В6 - відповідає за перебіг окисно-відновних процесів, зміцнює імунну систему ;
  • Вітамін В12 - необхідний для злагодженої роботи центральної нервової системи і синтезу еритроцитів ;
  • Вітамін PP - підтримує привабливий вигляд шкіри, а також роботу нервової і травної систем;
  • Селен - необхідний для вироблення гормонів щитовидної залози, надає могутню антиоксидантну і протизапальну дію.
у курячому м'ясі є велика кількість біологічно активних речовин, вкрай важливих для організму людини.

2. Нормалізація роботи головного мозку

У м'ясі курки є велика кількість вітамінів групи B. дані речовини, на думку вчених, вкрай корисні для центральних відділів нервової системи.

При достатньому отриманні вітамінів групи B відзначається поліпшення когнітивної сфери (мислення, увага , пам'ять ).

При цьому рідше зустрічаються дегенеративні захворювання мозку (хвороби Піка та Альцгеймера).

Також м'ясо курки дозволяє знизити вираженість стресових і депресивних розладів.

Курятина, за рахунок великої кількості вітамінів групи B в складі, сприятливо відбивається на роботі центральної нервової системи, знижує ризик маніфестації дегенеративних патологій.

3. Підтримка здоров'я щитовидної залози

Курка багата селеном, який, за даними вчених з Великобританії, бере безпосередню участь в синтезі гормонів щитовидної залози.

Крім цього, селен знижує ризик розвитку злоякісних і аутоімунних захворювань даного органу.

включення курки в раціон нормалізує роботу щитовидної залози, перешкоджає появі захворювань даного органу.

4. Допомога в схудненні

Куряче м'ясо здобуде велику кількість білка і відрізняється низьким вмістом жиру. Подібні властивості дозволяють використовувати курку в дієтах, спрямованих на схуднення або підтримання ваги тіла.

Зарубіжні фахівці стверджують , що включення високобілкових продуктів в раціон викликає швидкий розвиток почуття ситості за рахунок пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті людина споживає менше їжі протягом наступних кількох годин.

споживання м'яса курки може позитивно відбитися на масі тіла.

5. Підтримка м'язової маси

Білки, на які багате куряче м'ясо, &8212; це основний структурний компонент м'язових волокон.

При недостатньому споживанні білка розвивається атрофія м'язів і саркопенія, частота народження якої вкрай висока у літніх людей.

Експерти з США рекомендують вживати достатню кількість білків (риби, м'яса і молочних продуктів), щоб зберегти обсяг м'язових тканин в організмі або збільшити його.

регулярне вживання курки сприяє збереженню м'язової тканини в організмі.

6. Профілактика анемії

Анемія - досить важкий патологічний стан, при якому в крові знижується кількість гемоглобіну і (або) еритроцитів . Як результат & 8212; всі органи і тканини піддаються кисневого голодування, в них спостерігаються дистрофічні процеси.

Найпоширенішими причинами анемії є дефіцит заліза та вітаміну В12. Вони проявляються через хронічних крововтрат, убогого раціону або захворювань з боку кісткового мозку або шлунково-кишкового тракту.

Куряче м'ясо містить достатньо вітаміну В12 і заліза (хоча і набагато менше, ніж червоне м'ясо). Рекомендується регулярно вживати курки та інших видів м'яса з метою профілактики, а також терапії анемій (спільно з медикаментозними препаратами).

м'ясо курки містить залізо і вітамін B12, які знижують ймовірність появи анемії.

Можлива шкода

При вживанні курячого м'яса, незважаючи на велику кількість корисних властивостей, можливі небажані реакції. До їх числа відносяться:

  1. Алергічні реакції. м'ясо курки – один з поширених і вкрай сильних алергенів. Алергопатології зустрічаються часто і зазвичай носять системний характер: анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк.
  2. Зараження сальмонельозом. зараження паразитом можливо тільки з термічно необробленого курячого м'яса.
  3. Розвиток злоякісних пухлин і атеросклеротичне ураження судин . Подібні властивості стосуються тільки смаженого м'яса, так як в процесі смаження виробляється величезна кількість канцерогенних речовин.
  4. Гормональні порушення. на жаль, в процесі вирощування курей годують великою кількістю гормонів – естрогенів. Частина з них потрапляє в організм людини. У жінок це може привести до порушення менструального циклу, у чоловіків – до безпліддя. Слід грамотно вибирати виробника м'яса в магазині або віддавати перевагу домашньому постачальнику (перевіреному).
навіть у курячого м'яса є ряд протипоказань і побічних ефектів, які необхідно враховувати.

Застосування в кулінарії

Курятина – найпопулярніша різновид м'яса в світі. Особливо це стосується бройлерів, вирощених на птахофабриці. При низькій вартості м'ясо містить колосальну кількість білка, вітамінів і мінералів, але відрізняється мінімальним обсягом жирів.

Куряче м'ясо ніжне і смачне, просто в приготуванні і поєднується практично з будь-якими стравами. Існує кілька тисяч рецептів на основі даного продукту, які підійдуть до повсякденного або святкового столу.

М'ясо підлягає будь-якому способу термічної обробки. Найчастіше вживають смажену, варену, копчену або запечену в духовці курку. Широко поширена курка-гриль, а також шашлики.

Курку можна використовувати в якості самостійного блюда або включати до складу м'ясних бульйонів, супів і Борщів, пюре, заливного, котлет, тефтелей, паштетів, салатів і шаурми. Вона відмінно поєднується з будь-якими овочами і кашами.

Важливо відзначити, що для кожної частини птиці існує свій кращий спосіб приготування:

  • Субпродукти: печінка, шлуночки (пупки), сердечка-обсмажування на сковороді, приготування паштетів і ліверних ковбас;
  • Філе-варіння або гасіння, рідше смаження; також грудка відмінно підійде до салатів;
  • Крильця-смаження або запікання в духовці;
  • Ніжки (Гомілка і стегна) – смаження, запікання, тушкування;
  • Шкіра-для запікання різних страв в ній (торби ,ковбаски);
  • Лапки - зазвичай подаються у відварному вигляді з гострими соусами;
  • Суглоби і хрящі – в кулінарії використовуються рідко.
курка – багатофункціональний продукт. Існує велика кількість страв на її основі.

Курка чи індичка: що здоровіше?

Курка, як і індичка – дієтичні сорти м'яса, що володіють практично подібним складом. Однак відмінні риси все-таки є.

Індичка – гіпоалергенний Вид м'яса. При вирощуванні індичок застосовується значно менше антибактеріальних препаратів і гормонів. Вона відмінно підійде для включення в раціон дітей.

Для осіб середніх і старших вікових груп краще вибрати курку. Вона більш корисна для серцево-судинної системи (містить менше жирів і сечової кислоти) і багата залізом.

Однозначно відповісти на питання, м'ясо якої птиці корисніше, неможливо. В цілому, дітям краще вживати індичатину, дорослим – курятину. Але тільки за умови, що ви впевнені в якості курятини.

Висновок

  1. Таким чином, м'ясо курки – вкрай цінний продукт, що надає організму велику кількість цінного білка, вітамінів і мінеральних речовин.
  2. При регулярному вживанні поліпшується здоров'я опорно-рухового апарату, центральної нервової, кровотворної та ендокринної систем. Також м'ясо сприяє схудненню.
  3. Перед вживанням рекомендується ознайомитися з можливим переліком побічних ефектів і віддавати перевагу перевіреним виробникам.