6 корисних властивостей курки для здоров'я на думку вчених
Вважається, що курка – найкорисніша різновид м'яса. Як і будь-яке біле м'ясо, вона багата білками, вітамінами і мінералами, але при цьому має низький вміст жиру в порівнянні з іншими тваринами джерелами, такими як яловичина або свинина . Це робить куряче м'ясо відмінним дієтичним продуктом з мінімумом протипоказань.
Однак є і негативні сторони. У той час як біле м'ясо має менше жиру, червоне м'ясо містить більше заліза, цинку, селену і вітамінів групи В.також при вирощуванні курей іноді застосовуються гормони і антибіотики, що ставить під питання безпеку вживання.
Зміст
Чим вона корисна-6 фактів
Нижче представлені 6 основних тез про користь курки (з опорою на доказову базу).
1. Джерело цінних речовин
В середньому, 100 грам курки надають організму близько 200 калорій, 23 грами білків і 11 грам жирів.
Куряче м'ясо багатий на наступні нутрієнти:
назва речовини | відсоток від рекомендованої добової норми (у 100 грамах м'яса) |
вітамін А | 8 % |
вітамін В2 | 8,3 % |
вітамін В4 | 15,2 % |
вітамін В5 | 15,2 % |
вітамін В6 | 26 % |
вітамін В12 | 18,3 % |
вітамін H | 20 % |
вітамін PP | 65,2 % |
калій | 8 % |
магній | 5 % |
сірка | 19 % |
фосфор | 20,6 % |
залізо | 9 % |
кобальт | 120 % |
селен | 23,1 % |
цинк | 17,2 % |
Кожна з представлених речовин виконує важливі функції в організмі людини:
- Вітамін В5 - бере участь у всіх видах обміну речовин, підтримує роботу надниркових залоз і слизових оболонок;
- Вітамін В6 - відповідає за перебіг окисно-відновних процесів, зміцнює імунну систему ;
- Вітамін В12 - необхідний для злагодженої роботи центральної нервової системи і синтезу еритроцитів ;
- Вітамін PP - підтримує привабливий вигляд шкіри, а також роботу нервової і травної систем;
- Селен - необхідний для вироблення гормонів щитовидної залози, надає могутню антиоксидантну і протизапальну дію.
2. Нормалізація роботи головного мозку
У м'ясі курки є велика кількість вітамінів групи B. дані речовини, на думку вчених, вкрай корисні для центральних відділів нервової системи.
При достатньому отриманні вітамінів групи B відзначається поліпшення когнітивної сфери (мислення, увага , пам'ять ).
При цьому рідше зустрічаються дегенеративні захворювання мозку (хвороби Піка та Альцгеймера).
Також м'ясо курки дозволяє знизити вираженість стресових і депресивних розладів.
3. Підтримка здоров'я щитовидної залози
Курка багата селеном, який, за даними вчених з Великобританії, бере безпосередню участь в синтезі гормонів щитовидної залози.
Крім цього, селен знижує ризик розвитку злоякісних і аутоімунних захворювань даного органу.
4. Допомога в схудненні
Куряче м'ясо здобуде велику кількість білка і відрізняється низьким вмістом жиру. Подібні властивості дозволяють використовувати курку в дієтах, спрямованих на схуднення або підтримання ваги тіла.
Зарубіжні фахівці стверджують , що включення високобілкових продуктів в раціон викликає швидкий розвиток почуття ситості за рахунок пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті людина споживає менше їжі протягом наступних кількох годин.
5. Підтримка м'язової маси
Білки, на які багате куряче м'ясо, &8212; це основний структурний компонент м'язових волокон.
При недостатньому споживанні білка розвивається атрофія м'язів і саркопенія, частота народження якої вкрай висока у літніх людей.
Експерти з США рекомендують вживати достатню кількість білків (риби, м'яса і молочних продуктів), щоб зберегти обсяг м'язових тканин в організмі або збільшити його.
6. Профілактика анемії
Анемія - досить важкий патологічний стан, при якому в крові знижується кількість гемоглобіну і (або) еритроцитів . Як результат & 8212; всі органи і тканини піддаються кисневого голодування, в них спостерігаються дистрофічні процеси.
Найпоширенішими причинами анемії є дефіцит заліза та вітаміну В12. Вони проявляються через хронічних крововтрат, убогого раціону або захворювань з боку кісткового мозку або шлунково-кишкового тракту.
Куряче м'ясо містить достатньо вітаміну В12 і заліза (хоча і набагато менше, ніж червоне м'ясо). Рекомендується регулярно вживати курки та інших видів м'яса з метою профілактики, а також терапії анемій (спільно з медикаментозними препаратами).
Можлива шкода
При вживанні курячого м'яса, незважаючи на велику кількість корисних властивостей, можливі небажані реакції. До їх числа відносяться:
- Алергічні реакції. м'ясо курки – один з поширених і вкрай сильних алергенів. Алергопатології зустрічаються часто і зазвичай носять системний характер: анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк.
- Зараження сальмонельозом. зараження паразитом можливо тільки з термічно необробленого курячого м'яса.
- Розвиток злоякісних пухлин і атеросклеротичне ураження судин . Подібні властивості стосуються тільки смаженого м'яса, так як в процесі смаження виробляється величезна кількість канцерогенних речовин.
- Гормональні порушення. на жаль, в процесі вирощування курей годують великою кількістю гормонів – естрогенів. Частина з них потрапляє в організм людини. У жінок це може привести до порушення менструального циклу, у чоловіків – до безпліддя. Слід грамотно вибирати виробника м'яса в магазині або віддавати перевагу домашньому постачальнику (перевіреному).
Застосування в кулінарії
Курятина – найпопулярніша різновид м'яса в світі. Особливо це стосується бройлерів, вирощених на птахофабриці. При низькій вартості м'ясо містить колосальну кількість білка, вітамінів і мінералів, але відрізняється мінімальним обсягом жирів.
Куряче м'ясо ніжне і смачне, просто в приготуванні і поєднується практично з будь-якими стравами. Існує кілька тисяч рецептів на основі даного продукту, які підійдуть до повсякденного або святкового столу.
М'ясо підлягає будь-якому способу термічної обробки. Найчастіше вживають смажену, варену, копчену або запечену в духовці курку. Широко поширена курка-гриль, а також шашлики.
Курку можна використовувати в якості самостійного блюда або включати до складу м'ясних бульйонів, супів і Борщів, пюре, заливного, котлет, тефтелей, паштетів, салатів і шаурми. Вона відмінно поєднується з будь-якими овочами і кашами.
Важливо відзначити, що для кожної частини птиці існує свій кращий спосіб приготування:
- Субпродукти: печінка, шлуночки (пупки), сердечка-обсмажування на сковороді, приготування паштетів і ліверних ковбас;
- Філе-варіння або гасіння, рідше смаження; також грудка відмінно підійде до салатів;
- Крильця-смаження або запікання в духовці;
- Ніжки (Гомілка і стегна) – смаження, запікання, тушкування;
- Шкіра-для запікання різних страв в ній (торби ,ковбаски);
- Лапки - зазвичай подаються у відварному вигляді з гострими соусами;
- Суглоби і хрящі – в кулінарії використовуються рідко.
Курка чи індичка: що здоровіше?
Курка, як і індичка – дієтичні сорти м'яса, що володіють практично подібним складом. Однак відмінні риси все-таки є.
Індичка – гіпоалергенний Вид м'яса. При вирощуванні індичок застосовується значно менше антибактеріальних препаратів і гормонів. Вона відмінно підійде для включення в раціон дітей.
Для осіб середніх і старших вікових груп краще вибрати курку. Вона більш корисна для серцево-судинної системи (містить менше жирів і сечової кислоти) і багата залізом.
Висновок
- Таким чином, м'ясо курки – вкрай цінний продукт, що надає організму велику кількість цінного білка, вітамінів і мінеральних речовин.
- При регулярному вживанні поліпшується здоров'я опорно-рухового апарату, центральної нервової, кровотворної та ендокринної систем. Також м'ясо сприяє схудненню.
- Перед вживанням рекомендується ознайомитися з можливим переліком побічних ефектів і віддавати перевагу перевіреним виробникам.