Яке м'ясо найкорисніше для людини-Топ-5 видів
М'ясні продукти для більшості людей залишаються основою щоденного раціону, так як містять незамінні білки і цінні жири, а також деякі вітаміни і мінерали.
Регулярне вживання м'яса сприяє підвищенню міцності кісток і зубів, зміцненню мускулатури, а також поліпшенню роботи центральної нервової системи і щитовидної залози.
Однак не всі сорти м'яса однаково корисні для людини.
5 найбільш корисних видів
Нижче представлений рейтинг з 5 найкорисніших видів м'яса на думку вчених.
1. Кролятина
М'ясо кролика – лідер за вмістом білків. Їх обсяг, за даними російських вчених, навіть перевищує такий в яловичині і свинині. Також важливо відзначити, що білки кролятини засвоюються на 90 % (наприклад, яловичини – всього на 60 %).
Достатнє споживання білка особливо важливо для дітей та підлітків, а також для людей похилого віку та жінок у період постменопаузи.
М'ясо кролика також містить колосальну кількість вітаміну В12 і В6, нікотинової кислоти, цинку, хрому, заліза та кобальту.
Кролятина може використовуватися для профілактики і терапії анемії, поліпшення роботи мозку , набору і підтримки м'язової маси.
Завдяки низькій калорійності (183 калорії на 100 грам) вживання м'яса кролика сприяє схудненню і може бути включено в дієти, спрямовані на зменшення ваги.
Найцінніші частини – це грудка, спинка та стегна. Широке поширення також отримав кролячий жир (для полегшення бронхіту, поліпшення стану шкірних покривів).
Але в окремих ситуаціях м'ясо кролика може завдати шкоди організму:
- Подагра. у кролятині є пуринові підстави, які викликають загострення даного захворювання.
- Аутоімунні патології (склеродермія, ревматоїдний артрит) . Ряд амінокислот у складі м'яса перетворюється в синильні кислоти, що погіршують перебіг цих відхилень.
2. М'ясо птиці
Будь-який птах (гусятина, індичка , курка ) вважається дієтичним продуктом, так як має досить низькою калорійністю, але при цьому містить багато незамінних білків і мало жирів.
Відмітна особливість-наявність в складі великого числа вітамінів групи B, які роблять позитивний вплив на еритропоез в кістковому мозку і обмінні процеси в центральній нервовій системі.
Індичка містить велику кількість триптофану, який бере участь в синтезі гормонів щастя – ендорфінів.
У м'ясі птиці також присутні великі обсяги селену. Мінерал, за даними вчених з Великобританії, бере участь в синтезі гормонів щитовидної залози і знижує ризик появи аутоімунних і злоякісних захворювань цього органу.
Курка і індичка часто є цінними компонентами дієт, спрямованих на схуднення, так як здатні тимчасово придушити апетит.
Найбільш корисні частини м'яса птиці: грудка і стегна.
З недоліків можна виділити високу алергенність і здатність підвищувати рівень артеріального тиску за рахунок вмісту великих доз натрію.
3. Баранина
Баранина - один з найбільш калорій видів м'яса. При цьому вона містить велику кількість білків (25,6 грам на 100 грам продукту).
Баранина також багата вітамінами (В3 і В12), селеном, фосфором, залізом, цинком і кон'югованою лінолевою кислотою, яка, за даними вчених з Норвегії, сприяє зниженню ваги тіла.
Баранина сприятливо впливає на роботу головного мозку , зміцнює зуби і кістки скелета, сприяє набору м'язової маси і поліпшення спортивних показників. Зважаючи на високий вміст заліза в складі може використовуватися для терапії анемії.
Найбільше цінуються: лопатки, шийна частина і задні ноги.
До числа недоліків м'яса можна віднести здатність викликати алергічні реакції, а також (при надмірному вживанні) підвищувати ризик деяких серцево-судинних і навіть онкологічних захворювань.
4. Яловичина
Яловичина містить досить велику кількість білків, а також ряд вітамінів і мінералів (вітамін B12, цинк, селен, залізо, фосфор).
Жири яловичини, переважно, представлені насиченими і мононенасиченими ліпідами, які, на думку експертів зі Швейцарії, не роблять згубного вплив на організм.
Подібні жири навіть здатні знизити концентрацію холестерину в крові і запобігти розвитку ряду серцево-судинних захворювань.
Яловичина часто використовується для набору і підтримки м'язової маси, профілактики і лікування залізо - і B12-дефіцитної анемії, а також покращення пам'яті , уваги і мислення.
Корисна будь-яка частина тіла корови, головне, зрізати всі прошарки жиру.
До числа основних недоліків слід віднести:
- Алергічні реакції. сенсибілізація організму до білків яловичини – часте явище. Алергопатології можуть мати будь-який характер: від простої папульозної висипки до анафілактичного шоку або набряку Квінке.
- Злоякісні пухлини. є дані, що червоні сорти м'яса (особливо обсмажені на рослинній олії) підвищують ймовірність розвитку деяких видів раку. Найчастіше це: товстий кишечник, простата у чоловіків, шлунок і підшлункова залоза.
- Інсулінорезистентність. доведена здатність яловичини знижувати чутливість периферичних тканин до інсуліну, що створює передумови для раннього розвитку цукрового діабету II типу.
- Гельмінтози . М'ясо, при неадекватній термічній обробці, може бути заражене паразитами: токсоплазмою, трихінелою, стрічковими хробаками.
5. Свинина
Свинина містить велика кількість протеїнів, вітамінів B1 і B3, а також натрію і фосфору.
М'ясо свині сприятливо впливає на стан скелетної мускулатури, покращує спортивні показники.
Відзначається ряд естетичних ефектів – підтримання гладкості і еластичності шкірних покривів, запобігання утворенню зморшок.
Широко цінуються: карбонад, корейка, шийка і лопатки (головне – видалити прошарки жирової тканини).
Однак свинина має ряд побічних ефектів:
- Алергічні реакції. зустрічаються з частотою 1:1000.
- Серцево-судинні та онкологічні захворювання. дослідження показують прямий зв'язок між частотою споживання свинини (особливо смаженої) і ризиком появи раку і патологій з боку серця і судин.
- Зараження гельмінтозами і гепатитом E.
- Розсіяний склероз. Зв'язок між споживанням свинини та ризиком розвитку захворювання була відзначена ще в 20 столітті.
Найкращі способи приготування
Далеко не всі способи термічної обробки м'яса корисні і безпечні. Найбільш переважними є:
- Гасіння;
- Приготування на пару;
- Відварювання;
- Запікання в духовці.
Самий небажаний варіант – це смажене м'ясо, а також приготоване на відкритих джерелах вогню (шашлики).
Прямий вплив високих температур (особливо в поєднанні з рослинними оліями) призводить до утворення ряду сполук, що підвищують ймовірність розвитку серцево-судинних, ендокринних і, що найголовніше, онкологічних захворювань:
- Нітрозамінів ( сприяють розвитку онкопатологій) ;
- Гетероциклічні Аміни( пов'язані з раком товстої і прямої кишки , підшлункової залози , простати у чоловіків);
- Кінцевих продуктів глікації ( підвищують ймовірність появи серцево-судинних і ендокринних захворювань);
- Окислених ліпідів (підвищують ризик інфаркту міокарда та інсульту).
Ні в якому разі не слід вживати сире м'ясо. В цьому випадку занадто високий ризик зараження гельмінтозами і вірусними гепатитами. Дані захворювання в окремих випадках можуть закінчитися летально.
Додатково слід зазначити, що оброблені види м'яса (ковбаси, сосиски, бекон, консерви, шинка) не менш небезпечні для здоров'я. Їх слід обмежувати в раціоні або зовсім виключити.
Висновок
- Таким чином, всі перераховані види м'яса володіють позитивними властивостями для здоров'я, містять багато білків з незамінними амінокислотами, жирів, вітамінів і мінеральних речовин.
- Однак, найціннішими видами є кролятина і м'ясо птиці.
- При регулярному вживанні всіх сортів м'яса поліпшується робота мозку і щитовидної залози, підвищується міцність кісток, підтримується м'язова маса і знижується жирова .
- З метою зменшення можливої шкоди слід відмовитися від смаження і приготування на відкритому вогні.