Яке м'ясо найкорисніше для людини-Топ-5 видів

М'ясні продукти для більшості людей залишаються основою щоденного раціону, так як містять незамінні білки і цінні жири, а також деякі вітаміни і мінерали.

Регулярне вживання м'яса сприяє підвищенню міцності кісток і зубів, зміцненню мускулатури, а також поліпшенню роботи центральної нервової системи і щитовидної залози.

Однак не всі сорти м'яса однаково корисні для людини.

5 найбільш корисних видів

Нижче представлений рейтинг з 5 найкорисніших видів м'яса на думку вчених.

1. Кролятина

М'ясо кролика – лідер за вмістом білків. Їх обсяг, за даними російських вчених, навіть перевищує такий в яловичині і свинині. Також важливо відзначити, що білки кролятини засвоюються на 90 % (наприклад, яловичини – всього на 60 %).

Достатнє споживання білка особливо важливо для дітей та підлітків, а також для людей похилого віку та жінок у період постменопаузи.

М'ясо кролика також містить колосальну кількість вітаміну В12 і В6, нікотинової кислоти, цинку, хрому, заліза та кобальту.

Кролятина може використовуватися для профілактики і терапії анемії, поліпшення роботи мозку , набору і підтримки м'язової маси.

Завдяки низькій калорійності (183 калорії на 100 грам) вживання м'яса кролика сприяє схудненню і може бути включено в дієти, спрямовані на зменшення ваги.

Найцінніші частини – це грудка, спинка та стегна. Широке поширення також отримав кролячий жир (для полегшення бронхіту, поліпшення стану шкірних покривів).

Але в окремих ситуаціях м'ясо кролика може завдати шкоди організму:

  1. Подагра. у кролятині є пуринові підстави, які викликають загострення даного захворювання.
  2. Аутоімунні патології (склеродермія, ревматоїдний артрит) . Ряд амінокислот у складі м'яса перетворюється в синильні кислоти, що погіршують перебіг цих відхилень.
кролятина – найбільш корисний сорт м'яса. Воно рекомендовано з метою поповнення життєво важливих білків, вітамінів і мінералів, зниження маси тіла і підтримки фізичної форми.

2. М'ясо птиці

Будь-який птах (гусятина, індичка , курка ) вважається дієтичним продуктом, так як має досить низькою калорійністю, але при цьому містить багато незамінних білків і мало жирів.

Відмітна особливість-наявність в складі великого числа вітамінів групи B, які роблять позитивний вплив на еритропоез в кістковому мозку і обмінні процеси в центральній нервовій системі.

Індичка містить велику кількість триптофану, який бере участь в синтезі гормонів щастя – ендорфінів.

У м'ясі птиці також присутні великі обсяги селену. Мінерал, за даними вчених з Великобританії, бере участь в синтезі гормонів щитовидної залози і знижує ризик появи аутоімунних і злоякісних захворювань цього органу.

Курка і індичка часто є цінними компонентами дієт, спрямованих на схуднення, так як здатні тимчасово придушити апетит.

Найбільш корисні частини м'яса птиці: грудка і стегна.

З недоліків можна виділити високу алергенність і здатність підвищувати рівень артеріального тиску за рахунок вмісту великих доз натрію.

М'ясо птиці має безліч корисних властивостей: покращує роботу головного мозку і щитовидної залози, сприяє зниженню маси тіла і нормалізації емоційного фону.

3. Баранина

Баранина - один з найбільш калорій видів м'яса. При цьому вона містить велику кількість білків (25,6 грам на 100 грам продукту).

Баранина також багата вітамінами (В3 і В12), селеном, фосфором, залізом, цинком і кон'югованою лінолевою кислотою, яка, за даними вчених з Норвегії, сприяє зниженню ваги тіла.

Баранина сприятливо впливає на роботу головного мозку , зміцнює зуби і кістки скелета, сприяє набору м'язової маси і поліпшення спортивних показників. Зважаючи на високий вміст заліза в складі може використовуватися для терапії анемії.

Найбільше цінуються: лопатки, шийна частина і задні ноги.

До числа недоліків м'яса можна віднести здатність викликати алергічні реакції, а також (при надмірному вживанні) підвищувати ризик деяких серцево-судинних і навіть онкологічних захворювань.

Баранина, як і інші сорти червоного м'яса, відмінно підходить для боротьби з анемією, зміцнення кісток і м'язів, поліпшення роботи головного мозку. Відмінна риса-позитивний вплив на зуби.

4. Яловичина

Яловичина містить досить велику кількість білків, а також ряд вітамінів і мінералів (вітамін B12, цинк, селен, залізо, фосфор).

Жири яловичини, переважно, представлені насиченими і мононенасиченими ліпідами, які, на думку експертів зі Швейцарії, не роблять згубного вплив на організм.

Подібні жири навіть здатні знизити концентрацію холестерину в крові і запобігти розвитку ряду серцево-судинних захворювань.

Яловичина часто використовується для набору і підтримки м'язової маси, профілактики і лікування залізо - і B12-дефіцитної анемії, а також покращення пам'яті , уваги і мислення.

Корисна будь-яка частина тіла корови, головне, зрізати всі прошарки жиру.

До числа основних недоліків слід віднести:

  1. Алергічні реакції. сенсибілізація організму до білків яловичини – часте явище. Алергопатології можуть мати будь-який характер: від простої папульозної висипки до анафілактичного шоку або набряку Квінке.
  2. Злоякісні пухлини. є дані, що червоні сорти м'яса (особливо обсмажені на рослинній олії) підвищують ймовірність розвитку деяких видів раку. Найчастіше це: товстий кишечник, простата у чоловіків, шлунок і підшлункова залоза.
  3. Інсулінорезистентність. доведена здатність яловичини знижувати чутливість периферичних тканин до інсуліну, що створює передумови для раннього розвитку цукрового діабету II типу.
  4. Гельмінтози . М'ясо, при неадекватній термічній обробці, може бути заражене паразитами: токсоплазмою, трихінелою, стрічковими хробаками.
яловичина переважно використовується для поповнення білка та профілактики анемій. З метою мінімізації шкоди рекомендується грамотно підходити до вибору і приготування.

5. Свинина

Свинина містить велика кількість протеїнів, вітамінів B1 і B3, а також натрію і фосфору.

М'ясо свині сприятливо впливає на стан скелетної мускулатури, покращує спортивні показники.

Відзначається ряд естетичних ефектів – підтримання гладкості і еластичності шкірних покривів, запобігання утворенню зморшок.

Широко цінуються: карбонад, корейка, шийка і лопатки (головне – видалити прошарки жирової тканини).

Однак свинина має ряд побічних ефектів:

  1. Алергічні реакції. зустрічаються з частотою 1:1000.
  2. Серцево-судинні та онкологічні захворювання. дослідження показують прямий зв'язок між частотою споживання свинини (особливо смаженої) і ризиком появи раку і патологій з боку серця і судин.
  3. Зараження гельмінтозами і гепатитом E.
  4. Розсіяний склероз. Зв'язок між споживанням свинини та ризиком розвитку захворювання була відзначена ще в 20 столітті.
Свинина володіє всіма властивостями, властивими іншим сортам м'яса. Виділяється сприятливим впливом на стан шкіри, але більш високою частотою побічних ефектів.

Найкращі способи приготування

Далеко не всі способи термічної обробки м'яса корисні і безпечні. Найбільш переважними є:

  • Гасіння;
  • Приготування на пару;
  • Відварювання;
  • Запікання в духовці.

Самий небажаний варіант – це смажене м'ясо, а також приготоване на відкритих джерелах вогню (шашлики).

Прямий вплив високих температур (особливо в поєднанні з рослинними оліями) призводить до утворення ряду сполук, що підвищують ймовірність розвитку серцево-судинних, ендокринних і, що найголовніше, онкологічних захворювань:

Ні в якому разі не слід вживати сире м'ясо. В цьому випадку занадто високий ризик зараження гельмінтозами і вірусними гепатитами. Дані захворювання в окремих випадках можуть закінчитися летально.

Додатково слід зазначити, що оброблені види м'яса (ковбаси, сосиски, бекон, консерви, шинка) не менш небезпечні для здоров'я. Їх слід обмежувати в раціоні або зовсім виключити.

з метою зменшення можливого шкідливого впливу м'яса рекомендується віддавати перевагу «щадним» методам кулінарної обробки.

Висновок

  1. Таким чином, всі перераховані види м'яса володіють позитивними властивостями для здоров'я, містять багато білків з незамінними амінокислотами, жирів, вітамінів і мінеральних речовин.
  2. Однак, найціннішими видами є кролятина і м'ясо птиці.
  3. При регулярному вживанні всіх сортів м'яса поліпшується робота мозку і щитовидної залози, підвищується міцність кісток, підтримується м'язова маса і знижується жирова .
  4. З метою зменшення можливої шкоди слід відмовитися від смаження і приготування на відкритому вогні.