Чим корисно і шкідливо червоне м'ясо: огляд досліджень

Червоне м'ясо – це унікальне природне джерело білків, вітамінів і мінералів. Саме такі сорти м'яса багаті залізом, яке бере участь в утворенні формених елементів крові, що постачають всі тканини організму киснем.

Червоне м'ясо також покращує функціонування головного мозку і опорно-рухового апарату, значно знижує ризик розвитку анемії.

Однак, є дані, що при зловживанні воно підвищує ризик розвитку раку і серцево-судинних захворювань.

6 корисних властивостей

Нижче наведено 6 тез про користь червоного м'яса для нашого здоров'я, які підтверджуються в наукових дослідженнях.

1. Висока поживна цінність

Всі червоні сорти м'яса багаті вітамінами і мінералами. Наприклад, 100 грам яловичини забезпечує організм людини наступними речовинами:

назва компонента приблизний відсоток від добової потреби
Вітамін В12 37%
Вітамін B3 25%
Вітамін В6 18%
залізо 12%
Цинк 32%
Селен 24%

Також у 100 грамах будь-якого червоного м'яса міститься приблизно 25% від добової потреби в білках, що складаються з незамінних амінокислот (їх вкрай складно отримати з рослинної їжі), і 15% від добової потреби в цінних жирах.

Червоне м'ясо обов'язково повинно бути в раціоні дітей, жінок під час вагітності або в період рясних менструацій, а також людей, які перенесли важкі оперативні втручання.

включення червоного м'яса в меню – це простий спосіб забезпечити організм низкою життєво важливих речовин.

2. Профілактика анемії

Як стверджують Чилійські вчені, досить їсти червоне м'ясо всього 3 рази в тиждень, щоб звести ризик розвитку анемії практично до нуля.

Анемія-це досить поширене (особливо в літньому віці) захворювання, при якому знижується рівень гемоглобіну і/або еритроцитів в крові. В результаті спостерігається кисневе голодування всіх тканин організму, поступово прогресують атрофічні зміни.

Найпоширенішими причинами є дефіцит вітаміну В12 або заліза. Дефіцит може бути обумовлений патологіями кісткового мозку, шлунково-кишкового тракту, а також нераціональним харчовим поведінкою.

Практично будь-який вид м'яса містить велику кількість вітамінів B групи, проте залізо є переважно в червоних сортах ( яловичина , свинина , баранина і т.п.).

включення м'яса червоних сортів в раціон – ефективний спосіб заповнення заліза і вітаміну B12 в організмі, при нестачі яких часто зустрічається анемія.

3. Зміцнення кісток

Червоне м'ясо є хорошим джерелом білків, які є основним будівельним матеріалом в організмі.

При недостатньому надходженні протеїнів спостерігається розвиток остеопорозу-зниження мінеральної щільності кісткової тканини . В результаті з'являються болі в кістках, підвищується ризик переломів, частіше зустрічаються викривлення скелета (сколіоз).

На думку американських вчених, регулярне вживання продуктів тваринного походження знижує ризик переломів кісток на 69%.

Також рекомендується є червоне м'ясо жінкам в період менопаузи, коли, на тлі різких змін гормонального фону, спостерігається фізіологічне зменшення щільності кісток.

регулярне вживання м'яса знижує ризик розвитку остеопорозу та переломів кісток.

4. Підтримка м'язової маси

Білки необхідні не тільки для нарощування, але і для підтримки м'язової маси в організмі. Регулярні фізичні тренування в поєднанні з високим рівнем споживання білка – запорука збереження скелетних м'язів.

Доведено, що низький рівень білка в дієті призводить до множинних атрофічних змін м'язових волокон (при підвищених навантаженнях) або навіть до розвитку саркопенії – вікового дегенеративного зміни м'язової тканини. Саркопенія значно знижує якість життя, так як обмежує фізичну активність, приводячи до інвалідності.

Слід вживати не менше 120-150 грам білка на добу, щоб підтримувати м'язову масу на належному рівні.

М'ясо дає організму цінні білки, необхідні для підтримки м'язової маси.

5. Покращення спортивних результатів

Систематичне споживання червоного м'яса сприятливо позначається на функціональних можливостях опорно-рухового апарату.

Червоні сорти багаті креатином, таурином і бета-аланіном – цінними для м'язових волокон біологічними речовинами.

Креатин, за даними досліджень , забезпечує міоцити енергією, а також бере участь у зростанні м'язової маси.

Бета-аланін, на думку вчених з Великобританії, необхідний для синтезу карнозину, який знижує вираженість почуття втоми після тренувань і підвищує якість виконання будь-яких фізичних вправ.

Таурин, за інформацією фахівців з Таїланду, підтримує роботу серцево-судинної системи, підвищує обсяг надходить до м'язів крові з киснем і різними поживними речовинами.

червоні сорти м'яса містять основні поживні речовини, необхідні для підтримки працездатності м'язів.

6. Нормалізація роботи головного мозку

Будь-яке м'ясо (біле, червоне, оброблене) багате на вітаміни групи B (B1, B3, B6, B12).

За даними вчених, регулярне надходження описаних речовин в організм сприяє поліпшення пам'яті та уваги , активізації розумових процесів.

Також є відомості щодо зниження частоти виникнення ряду дегенеративних захворювань головного мозку (хвороба Альцгеймера і Піка) при достатньому рівні споживання м'яса.

М'ясо позитивно позначається на роботі центральних відділів нервової системи і знижує ризик розвитку нейродегенеративних захворювань .

Шкідливі властивості

Вживання саме червоних сортів м'яса пов'язано з деяким ризиком шкоди для здоров'я. Особливо цей ризик зростає внаслідок надмірного вживання або неправильного способу приготування.

До числа потенційних шкідливих властивостей червоного м'яса можна віднести:

  1. Захворювання серця і судин. червоні сорти м'яса багаті насиченими жирами і трансжирами, які підвищують концентрацію холестерину в плазмі в крові. В результаті ризик утворення атеросклеротичних бляшок зростає. Також позначено підвищення утворення N-оксиду триметиламіну в кишечнику при регулярному вживанні такого м'яса. Даний метаболіт підвищує ризик смерті від серцево-судинних патологій.
  2. Злоякісні пухлини. Фахівці Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я стверджують , що червоні види м'яса можуть бути канцерогенні для організму людини, а оброблене або смажене м'ясо – гарантовано канцерогенно. Вживання такого м'яса найсильніше збільшує ризик розвитку раку товстої і прямої кишки, простати у чоловіків, підшлункової залози, шлунка.
  3. Цукровий діабет II типу. останні наукові дослідження відзначають зв'язок червоного м'яса з підвищенням частоти народження даного захворювання.
  4. Алергічні реакції. підвищена чутливість до білків зустрічається нечасто і може характеризуватися будь-яким перебігом: від кропив'янки до анафілактичного шоку.
  5. Зараження гельмінтозами. у м'ясі (при неадекватній термічній обробці і неправильних умовах розведення худоби) можуть бути присутніми паразити, небезпечні для людини. Наприклад, свинина може стати джерелом стрічкового хробака, трихінели або токсоплазми.

Окремо слід відзначити різницю між різними способами приготування м'яса. Наприклад, найбільш безпечними є:

  • Запікання в духовці;
  • Відварювання;
  • Приготування на пару;
  • Гасіння.

Жарка на рослинній олії надає будь-якому м'ясу значний канцерогенний ефект, так як в продукті підвищується вміст речовин, здатних викликати злоякісні процеси:

  • Нітрозаміни;
  • Гетероциклічні Аміни;
  • Кінцеві продукти глікації;
  • Окислені ліпіди.
таким чином, вживання червоного м'яса може призвести до ряду небажаних ефектів. Слід ретельно ставитися до нормування вживання і вибору методів приготування.

Поради щодо прийому

Існує кілька правил здорового вживання м'яса:

  1. Використання м'яких методів приготування. перевага повинна віддаватися гасіння, варіння, приготування на пару або в духовій шафі. Вживання смаженого червоного м'яса слід обмежувати або зовсім від нього відмовитися.
  2. Відмова від рослинних олій. при неможливості відмови від смаженого м'яса, слід обмежувати використання рослинних масел, які після термічного впливу негативно впливають на захворюваність на рак. Рекомендується віддавати перевагу сковородам з антипригарним покриттям.
  3. Поєднання з овочами та фруктами. будь-які рослинні страви знижують канцерогенні властивості м'ясних виробів. Найбільш цінними в даному відношенні є представники сімейства хрестоцвіті (капуста, брокколі , рукола , шпинат , ріпа, кольрабі ).
  4. Відмова від обробленого м'яса. Сосиски, ковбаси, мариноване, в'ялене, копчене м'ясо не приносять значної користі організму, а навпаки чинять негативний вплив, так як містять багато жирів, ароматизаторів та інших добавок. Концентрація основних вітамінів вкрай мала.
  5. Нормування прийому. таке м'ясо багате жирами, які, при безконтрольному прийомі, значно підвищують енергетичну цінність раціону і підвищують ризик ожиріння.
  6. Поєднання з деякими напоями. доведено, що вживання м'яса разом з кава або червоним вином значно знижує канцерогенний ефект.
  7. Вибір виробника. слід пам'ятати, що за будь-якими тваринами на фермах потрібен ретельний контроль, в іншому випадку вони можуть служити джерелами паразитів. Також рекомендується віддавати перевагу м'ясу тварин, при вирощуванні яких не застосовувалися антибактеріальні та гормональні препарати.

Дотримання простих правил вживання і вибору дозволяють значно знизити негативні властивості м'яса.

Висновок

  1. Таким чином, червоне м'ясо має як позитивні, так і негативні якості.
  2. При адекватному вживанні воно служить джерелом цінного білка, вітамінів і мінералів, покращує роботу опорно-рухового апарату і головного мозку, зміцнює кістки і знижує ймовірність розвитку анемії.
  3. При прийомі в надлишкових обсягах або в смаженому вигляді таке м'ясо індукує появу злоякісних процесів, серцево-судинних і ендокринних розладів.