Чим корисна індичка-6 доведених властивостей
М'ясо індички відрізняється високим вмістом білків, вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин. При цьому воно практично позбавлене жиру.
Індичатина має низку корисних властивостей: вона здатна нормалізувати роботу головного мозку, щитовидної залози, підтримати функціональну активність опорно-рухового апарату.
6 корисних властивостей
Нижче представлені 6 фактів про користь м'яса індички, які підтверджуються вченими.
1. Джерело поживних речовин
У порівнянні з іншими сортами м'яса, індичка є дієтичним продуктом &8212; містить всього 117 калорій на 100 грам.
Індичатина містить наступні поживні речовини:
назва компонента | питома вага або приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам м'яса) |
білки | 24 грами |
жири | 2 грами |
вуглеводи | 0 грам |
вітамін В1 | 61 % |
вітамін В6 | 49 % |
вітамін В12 | 29 % |
селен | 46 % |
цинк | 12 % |
натрій | 26 % |
фосфор | 28 % |
магній | 12 % |
калій | 4 % |
Обсяг нутрієнтів залежить від частини птиці. Наприклад, темне м'ясо (гомілки) багате жиром і містить більше калорій, а біле (філе) – відрізняється високою концентрацією білка і вітамінів.
2. Поліпшення когнітивних функцій
У складі індички є велика кількість вітамінів групи B (B1, B6, B12).
Дослідження, виконані під контролем вчених з Великобританії, демонструють , що вітаміни групи B сприятливо позначаються на здоров'ї центральних відділів нервової системи.
Зокрема, відзначається поліпшення когнітивної сфери ( пам'ять , мислення і увага ), а також візуально-просторового сприйняття.
Не менш важлива роль відводиться креатину, який міститься в м'ясі. Він також нормалізує обмін речовин в центральних відділах нервової системи.
Описані вітаміни, за рахунок нормалізації обмінних процесів в тканинах головного мозку, значно зменшити ймовірність появи дегенеративних захворювань (хвороба Піка або Альцгеймера).
Важливо відзначити, що м'ясо індички покращує переносимість стрес і зменшує вираженість депресії .
3. Нормалізація роботи щитовидної залози
Всього 217 грамів приготовленої індички задовольнять добову потребу організму в селені.
Селен, на думку британських експертів, бере участь у виробленні гормонів щитовидної залози, а також забезпечує надійну профілактику аутоімунних і злоякісних захворювань даного органу.
Однак зловживати цією речовиною не варто. У високих дозах він може збільшити ймовірність розвитку цукрового діабету II типу.
4. Допомога в схудненні
М'ясо індички відрізняється низьким вмістом жирів і незначною калорійністю (в порівнянні з іншими видами м'яса), що дозволяє включати його в дієти, спрямовані на зниження маси тіла.
Важливо відзначити, що високий рівень споживання білка, за інформацією фахівців з Нової Зеландії, викликає швидкий розвиток почуття ситості. В результаті вживання калорій протягом наступних кількох годин значно знижується (в межах 10-15 %).
5. Підвищення ефективності тренувань
Американські дослідження виявили , що високий рівень споживання білка безпосередньо пов'язаний з якістю виконання фізичних навантажень.
Подібні дієти підвищують тонус і силу скелетної мускулатури, збільшують тривалість роботи (без розвитку почуття втоми), а також значно прискорюють відновлення пошкоджених м'язових волокон.
Рекомендується обов'язково включати курку або індичку в раціон осіб, що займаються активною спортивною діяльністю, а також в літньому віці – для запобігання розвитку саркопенії – старечої атрофії м'язів.
6. Профілактика B12-дефіцитної анемії
Індичка, згідно з даними зарубіжних фахівців, &8212; вкрай багате джерело вітаміну B12. Він бере участь на рівні кісткового мозку в утворення еритроцитів , що доставляють кисень до всіх клітин організму.
Дефіцит вітаміну B12 – досить часте явище, особливо у літніх людей, зважаючи на зростання частоти народження шлунково-кишкових захворювань, при яких порушується його всмоктування.
Навіть періодичне вживання індички – надійний спосіб запобігання B12-дефіцитної анемії.
Можлива шкода
На жаль, навіть один з найкорисніших сортів м'яса може завдати шкоди організму людини.
До числа небажаних ефектів при вживанні індички можна віднести наступні:
- Підвищення артеріального тиску. Індичка містить велику кількість натрію. При надмірному споживанні даний мікроелемент може викликати підвищення загального периферичного опору з подальшим зростанням артеріального тиску.
- Розвиток онкологічних захворювань. дана особливість стосується виключно смаженого м'яса, в якому присутні канцерогени, здатні викликати появу злоякісних пухлин.
- Алергічні реакції. підвищена чутливість до окремих білків м'яса індички – рідкісне явище, зустрічається переважно у народів Середньої Азії. Алергопатології можуть мати будь-який характер: від слабко папульозної висипки до анафілаксії.
Застосування в кулінарії
М'ясо індички відрізняється ніжним і витонченим смаком. Грудка і крильця мають солодкуватий присмак і вважаються білим видом м'яса – практично не містять жиру. Гомілка і стегна наближені за складом до червоних сортів м'яса.
Найчастіше вживають варену, тушковану, смажену або запечену в духовці індичку. Також її готують на грилі або відкритому вогні. Але найкраще віддати перевагу м'ясу, приготованому на пару.
Широко цінуються котлети, ковбаси, консерви і паштети, приготовані з фаршу індички. А з м'яса і кісток виходить смачний бульйон.
Індичатина прекрасно поєднується з будь-якими крупами, макаронними виробами, овочами. Як акомпанемент відмінно підходить вершковий соус або біле вино.
Печінка, шлунки або серця птиці зазвичай підлягають обсмажуванні або застосовуються для створення ліверних ковбас.
У кулінарній справі використовується навіть шкіра індички. Вона є інгредієнтом для шашлику в східній кухні. Жир птиці застосовується для приготування будь-яких м'ясних страв замість масла.
Не слід смажити м'ясо
Смажене м'ясо становить велику небезпеку для здоров'я людини. В процесі термічної обробки утворюються наступні хімічні речовини:
- Гетероциклічні Аміни. подібні компоненти утворюються при взаємодії амінокислот з креатином при впливі високих температур (вище 150 градусів). Кілька досліджень підтверджують прямий зв'язок між концентрацією гетероциклічних амінів та раком наступних органів: передміхурової залози у чоловіків, підшлункової залози , товстої і прямої кишки .
- Нітрозаміни . У процесі смаження нітрати, наявні в індичці, утворюють особливі сполуки – нітрозаміни. Їх вплив на організм людини суперечливий : за одними даними вони викликають рак, за іншими – знижують ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
- Кінцеві продукти глікації (КПГ). в ході обсмажування м'яса в ньому утворюються КПГ, які безпосередньо пов'язані зі старінням людини. Дані речовини також підвищують ризик розвитку цукрового діабету II типу, інфаркту міокарда, інсульту та інших артеріальних тромбозів.
- Окислені ліпіди. Ряд поліненасичених жирних кислот утворюється під впливом високої температури. Якщо обсмажування відбувається на рослинному маслі, то окислення також піддається липолевая жирна кислота. Систематичне вживання окислених жирних кислот в кілька разів підвищує ризик появи атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.
Якщо відмовитися від смаженого м'яса неможливо, рекомендується вживати його спільно з наступними продуктами харчування:
- Хрестоцвіті овочі( брокколі , цвітна капуста , китайська капуста );
- Кава;
- Червоне вино.
Доведено, що представники сімейства хрестоцвіті нейтралізують вплив гетероциклічних амінів, а кава інгібує їх активність. Червоне вино запобігає впливу канцерогенних речовин на стінки товстої і прямої кишки.
Висновок
- Таким чином, м'ясо індички дає організму велику кількість цінного білка (включаючи незамінні амінокислоти), вітамінів і мінеральних речовин.
- При регулярному вживанні нормалізується робота головного мозку і щитовидної залози, рідше зустрічається B12-дефіцитна анемія, підвищується ефективність м'язової роботи. Продукт також сприятливо позначається на масі тіла.
- Рекомендується відмовитися від смаження індички з метою зниження ймовірності появи онкологічних або серцево-судинних патологій.