6 корисних властивостей риби тилапії для здоров'я
Тилапія – недорога і смачна риба, яка популярна у всьому світі.
Вона має високий вміст вітамінів групи B, селену, фосфору, а також омега-3 жирних кислот. При регулярному вживанні робить благотворний вплив на стан ендокринної, кровотворної та центральної нервової систем, а також має протизапальну дію.
Однак деякі вчені висловлюють занепокоєння щодо співвідношення жирів у тилапії, що може негативно вплинути на серцево-судинну систему.
6 доведених властивостей
Нижче описано 6 тез про користь тилапії, які підтверджуються в дослідженнях.
1. Високий вміст поживних речовин
Тилапія має невелику калорійність – близько 128 калорій на 100 грам. Також риба містить ряд поживних речовин:
назва компонента | питома вага або відсоток від добової потреби на 100 грам продукту |
білки | 26 грам |
жири | 3 грами |
вітамін В3 | 24 % |
вітамін В12 | 31 % |
вітамін D | 21 % |
фосфор | 20 % |
селен | 78 % |
калій | 20 % |
У складі риби міститься ряд цінних нутрієнтів, що роблять позитивний вплив на багато органів. Наприклад:
- Калій підтримує артеріальний тиск;
- Селен має антиоксидантну активність і нормалізує роботу щитовидної залози ;
- Вітаміни групи В необхідні для злагодженого функціонування головного мозку, перебігу обмінних процесів і еритропоезу;
- Фосфор потрібно з метою нормалізації складу кісткових тканин.
2. Протизапальна дія
Австралійські вчені виявили , що омега-3 жирні кислоти, що входять до складу тилапії, мають потужний протизапальний ефект: нормалізують роботу імунітету і пригнічують вироблення цитокінів запалення.
Риба здатна пригнічувати хронічне запалення, що є однією з головних причин появи злоякісних пухлин і ряду хронічних захворювань кардіологічного, ендокринного та гастроентерологічного профілів.
Крім цього морепродукт покращує перебіг ряду захворювань, клінічна картина яких безпосередньо залежить від нестабільності імунітету і вираженості запальних змін: бронхіальної астми, ревматоїдного артриту, псоріазу і т. п.
3. Запобігання атеросклерозу судин
Тилапія забезпечує профілактику атеросклерозу. Позитивний ефект пов'язаний з двома основними механізмами – корекцією дисліпідемії і створенням умов, при яких формування атеросклеротичних бляшок неможливо.
За даними працівників Університету Західного Сідней (Австралія), цей вид риби знижує концентрацію &171;шкідливого&187; холестерину, а саме ТАГ (переважно) і ЛПНЩ (незначно) в крові. ТАГ нерозчинні у воді і переносяться по кровоносному руслу в складі ЛПНЩ, ЛПДНЩ і ЛПВЩ, а, значить, підвищують їх вміст в плазмі.
Перші два різновиди холестерину вкрай небезпечні для здоров'я, так як беруть участь в утворенні атеросклеротичних відкладень на стінках артерій.
Також тилапія підвищує стійкість внутрішнього шару судин (ендотелію) до впровадження кристалів холестерину (за рахунок придушення запальних реакцій).
Регулярне включення морепродукту в раціон сприяє зниженню ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та інсульту, хронічної ішемії мозку і ряду інших захворювань, розвиток яких асоційовано з атеросклерозом.
4. Профілактика B12-дефіцитної анемії
Анемія, обумовлена недоліком в крові вітаміну B12 (ціанокобаламіну), зустрічається досить часто і може бути обумовлена безліччю причин, таких як: захворювання шлунково-кишкового тракту, погане харчування, наявність гельмінтів, порушення роботи підшлункової залози , прийом деяких лікарських засобів (метотрексат).
Всього 322 грами риби забезпечують добову потребу організму у вітаміні В12.
Регулярне надходження адекватних доз вітаміну B12, як стверджують експерти з Франції, позитивно відбивається на синтезі червоних формених елементів в кістковому мозку і забезпечує надійну профілактику анемії.
Тилапія містить велику кількість вітаміну В12, необхідного для адекватного кровотворення.
5. Нормалізація роботи головного мозку
Тилапія, як і більшість риб, багата вітамінами групи В і поліненасиченими жирними кислотами, які, на думку американських вчених, надають комплексний позитивний вплив на роботу центральної нервової системи.
Відзначаються наступні ефекти:
- Поліпшення когнітивної сфери ( пам'ять , увага , мислення);
- Підвищення толерантності до стресових навантажень ;
- Зниження вираженості депресивних розладів;
- Профілактика нейродегенеративних захворювань (хвороба Альцгеймера, Піка, Паркінсона).
6. Профілактика захворювань щитовидної залози
Тилапія містить багато селену. Ця речовина, завдяки антиоксидантній дії, знижує ризик розвитку будь – яких злоякісних новоутворень в організмі (переважно-в тканинах щитовидної залози).
При адекватному рівні надходження селену в організм значно рідше зустрічаються аутоімунні і запальні захворювання щитовидної залози, нормалізується вироблення гормонів (Т3, Т4).
Безпека та шкода
На жаль, включення тилапії в раціон пов'язане з низкою ризиків для здоров'я. До числа шкідливих властивостей слід віднести:
- Розвиток серцево-судинних захворювань. Тілапія має в своєму складі особливе співвідношення омега-3 і омега-6 жирних кислот (1 до 1). Подібне поєднання, при надмірному вживанні риби, може підвищити ризик маніфестації гіпертонічної хвороби та ішемічної хвороби серця.
- Отруєння. М'ясо тилапії здатне акумулювати ряд токсичних речовин з навколишнього середовища (переважно – ртуть). Слід віддавати перевагу перевіреним постачальникам.
- Алергічні реакції. у науковій літературі описано незначну кількість випадків сенсибілізації організму до даного продукту, однак, таке ускладнення слід враховувати.
Як вибрати і приготувати
Тілапія вирощується, переважно, в штучно створених водоймах. Для її розведення іноді застосовуються антибіотики і підсилювачі росту, які значно знижують вартість витрат ферми.
Тому необхідно ретельно вибирати виробника, щоб уникнути впливу токсичних речовин на організм.
Не менш важливо ретельно вивчити зовнішній вигляд риби:
- Очі. в нормі – блискучі і опуклі.
- Луска. повинна бути цілісною, без потойбічного запаху.
- Плавники і хвіст. вільно звисають, не підсохлі.
- Тіло. у свіжої тилапии воно еластичне і пружне, при натисканні пальцем ямка не залишається.
Тилапія відрізняється невеликою кількістю кісток і вкрай м'яким і соковитим філе. Рибу можна приготувати різними способами:
- Випікання в духовці( бажано);
- Обсмажування на сковороді;
- Приготування на пару (в пароварці).
Від тривалого варіння краще відмовитися, так як риба виходить твердою і сухою на смак.
Також тілапія може входити до складу безлічі салатів, супів, холодних закусок.
Висновок
- Таким чином, тилапія – цінний (в біологічному плані) сорт риби. Вона багата вітамінами групи B, фосфором і селеном, а також омега-3 жирними поліненасиченими кислотами.
- Зазначені нутрієнти вкрай важливі для підтримки здоров'я серцево-судинної і центральної нервової систем, щитовидної залози і системи крові. При регулярному включенні риби в раціон рідше зустрічаються злоякісні пухлини і нейродегенеративних захворювання.
- Через несприятливе співвідношення омега-3 і омега-6 жирних кислот у складі, зловживання тилапією, імовірно, може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань.