Чим корисно м'ясо для здоров'я-7 наукових фактів
М'ясо будь – якої тварини або птиці-це вкрай цінне джерело білка (що складається з незамінних амінокислот), а також ряду вітамінів і мінералів.
М'ясні продукти мають ряд доведених корисних властивостей і при розумному вживанні позитивно впливають практично на всі системи організму людини.
Однак вкрай важливо вибирати правильні способи приготування і види м'яса, щоб уникнути ускладнень, пов'язаних з вживанням м'ясних страв: ожиріння, злоякісних пухлин, серцево-судинних і ендокринних розладів.
7 корисних властивостей
Нижче представлені 7 основних фактів про користь м'яса (з опорою на доказову базу).
1. Вміст поживних речовин
Будь-яке м'ясо містить колосальну кількість білка, який є головним будівельним матеріалом для всіх клітин нашого організму. Також продукт багатий наступними речовинами:
- Вітаміни групи B (B1, B3, B6, B12). беруть участь у ферментативних та обмінних процесах. Необхідні для формування клітин крові в кістковому мозку і злагодженої роботи всіх відділів головного мозку. При дефіциті спостерігається відставання в рості і розвитку у дітей, неврологічна симптоматика.
- Цинк. підтримує функціонування імунної та нервової систем.
- Селен. найбільша кількість елемента міститься в білих сортах м'яса (курка, качка, індичка). Володіє сильним антиоксидантним ефектом, зміцнює імунітет .
- Фосфор. відповідає за мінеральну щільність кісткової тканини і протягом ряду обмінних процесів.
- Залізо. високим вмістом мінералу відрізняється червоне м'ясо ( яловичина , свинина, баранина ). Він життєво необхідний для створення нових еритроцитів у червоному кістковому мозку.
Нижче представлена порівняльна таблиця вмісту біологічно активних речовин в деяких видах м'яса (вказано питома вага або відсоток від рекомендованої добової потреби на 100 грам продукту):
найменування компонента | Свинина | курка | Індичка |
калорійність | 220-290 калорій | 238 калорій | 117 калорій |
білки | 26 грам | 18,2 грама | 24 грами |
жири | 21 грам | 18,4 грама | 2 грами |
вуглеводи | 0 грам | 0 грам | 0 грам |
Вітамін В1 | 35 % | 2 % | 61 % |
Вітамін В3 | 19 % | 3 % | 26 % |
Вітамін В6 | 13 % | 26 % | 46 % |
Вітамін В12 | 15 % | 18,3 % | 29 % |
Селен | 18 % | 23,1 % | 46 % |
Фосфор | 14 % | 20,6 % | 28 % |
Цинк | 14 % | 17,2 % | 12 % |
залізо | 4 % | 3,7 % | 5,7 % |
2. Зміцнення кісток
за даними фахівців з США, регулярне включення тваринного білка в раціон сприятливо позначається на стані кісткової тканини – рідше зустрічаються дистрофічні зміни (остеопороз), а ризик переломів зменшується на 69%.
Вчені рекомендують вживати м'ясні продукти жінкам після менопаузи, коли, на тлі зміни гормонального фону, спостерігається зниження щільності кісткової тканини.
При дефіциті цінних білків в організмі спостерігається атрофія кісткових тканин, підвищується частота розвитку переломів і викривлень скелета (сколіоз і т.п.).
3. Допомога в схудненні
М'ясо птиці, особливо Гомілка і стегна, має незначну калорійність (багато білків, мало жиру) і може бути включено в дієти, спрямовані на зменшення ваги тіла.
Вживання подібних продуктів викликає швидке переповнення шлунка, що забезпечує швидкий розвиток почуття ситості. В результаті споживання їжі знижується в наступні кілька годин (до 10-15%). Подібну інформацію приводять експерти з Нової Зеландії.
4. Збереження і набір м'язової маси
Будь – який вид м'яса-це цінне джерело незамінних білків, які необхідні для підтримки і набору м'язової маси.
М'ясо обов'язково має бути присутнім в раціоні спортсменів, а також в період відновлення після важких оперативних втручань.
За інформацією американського наукового співтовариства, вживання достатньої кількості білка тваринного походження (120-150 грам в день) сприяє профілактиці саркопенії – атрофії м'язової тканини.
5. Запобігання анемії
Анемія-вкрай поширене захворювання, при якому знижується концентрація в крові гемоглобіну і (або) еритроцитів .
Найбільш частими причинами відхилення є дефіцит заліза і вітаміну B12 через різні причини (від неправильного харчової поведінки до захворювань органів травлення і системи крові).
Будь-яке м'ясо( але особливо червоне м'ясо ) містить досить велику кількість заліза і вітамінів групи B. при їх регулярному вживанні – ризик розвитку анемії мінімальний.
Наприклад, експерти університету Чилі стверджують , що регулярне включення яловичини в раціон (3 рази в тиждень) забезпечує надійну профілактику залізодефіцитної анемії, а індичатина, на думку вчених з США, запобігає анемію, пов'язану з дефіцитом вітаміну B12.
6. Поліпшення роботи головного мозку
Всі види м'яса багаті вітамінами групи B. при цьому в білих сортах (курка, індичка, гусятина) відзначається більш високий рівень цих біологічно активних речовин.
Регулярне вживання м'яса покращує пам'ять , увага і мислення, сприяє профілактиці дегенеративних захворювань головного мозку (хвороба Альцгеймера або Піка).
Окремо слід відзначити здатність м'яса птиці знижувати вираженість будь-яких стресових і депресивних розладів .
7. Підтримка роботи щитовидної залози
Багато видів м'яса багаті селеном. Цей мінерал, згідно з дослідженнями , бере участь у синтезі гормонів щитовидної залози. При достатньому вживанні селену рідше зустрічаються аутоімунні та злоякісні ураження органу.
Наприклад, 100 грам курки забезпечують до 23,1% від добової потреби в селені, індички – до 46 %.
Ризики від вживання
На жаль, вживання м'яса несе певні ризики для людини:
- Рак. часте вживання м'яса (особливо червоних сортів, смажених на олії) може спричинити появу злоякісних новоутворень. Численні дослідження ( 1 , 2 , 3 , 4 , 5 ) довели зв'язок між високою частотою вживання червоного м'яса і раком наступних органів: стравоходу, кардіального відділу шлунка, передміхурової залози у чоловіків, нирок, молочних залоз, товстого кишечника (переважно сигмовидної кишки), товстої кишки і періанальної області.
- Серцево-судинні захворювання. швейцарські вчені стверджують , що вживання обробленого м'яса (ковбаси, сосиски і т.п.) підвищує ймовірність розвитку різних відхилень з боку серця і судин. Фахівці з Гарвардської школи громадської охорони здоров'я навіть наводять цифри-на 42 %.
- Цукровий діабет II типу. зафіксовано згубний вплив регулярного включення червоного або обробленого м'яса на частоту цукрового діабету II типу. Подібні дані наводять вчені з Греції і Фінляндії .
- Ожиріння. М'ясо – висококалорійний продукт, багатий жирами. Безконтрольне вживання може негативно відбитися на обсязі жирової тканини в організмі. Наприклад, американські дослідження виявили , що часте включення червоних сортів м'яса підвищує загальну енергетичну цінність денного меню на 700 калорій.
До вибору виду м'яса і методу приготування слід підходити грамотно. Прийом обробленого або смаженого м'яса може згубно позначитися на стані здоров'я.
Поради щодо приготування
Найбільш корисними способами приготування м'яса є:
- Гасіння;
- Відварювання;
- Приготування на пару;
- Запікання в духовці.
Менш цінними варіантами є: в'ялення, соління, копчення.
Найбільш шкідливим способом є смаження, особливо на олії. Під час цього процесу утворюється ряд вкрай небезпечних і токсичних сполук:
- Нітрозаміни. вони сприяють підвищенню ризику розвитку злоякісних пухлин.
- Гетероциклічні Аміни. утворюються виключно при високих температурах. Збільшують ймовірність ракового переродження клітин товстої і прямої кишки , підшлункової залози , простати у чоловіків.
- Кінцеві продукти глікації. підвищують ймовірність появи серцево-судинних і ендокринних захворювань.
- Окислені ліпіди. часте включення подібних речовин в раціон асоційоване з високою частотою виникнення інфаркту міокарда, інсульту, а також розвитком атеросклеротичних відкладень на стінках артерій.
Окремо слід зазначити, що оброблені види м'яса (ковбаси, сосиски, бекон, консерви, шинка) не менш небезпечні для здоров'я. Їх слід обмежувати в раціоні або зовсім виключити.
Також ні в якому разі не їжте сире м'ясо, так як в цьому випадку високий ризик потрапляння паразитів в організм.
Правила прийому
Існує ряд простих правил, які дозволяють збільшити корисний потенціал м'ясних страв і знизити шкоду:
- Поєднувати м'ясні страви з овочами. хрестоцвіті овочі (капуста, брокколі) збагачують організм клітковиною , в результаті м'ясо краще перетравлюється. Також вони нейтралізують гетероциклічні Аміни.
- Запивати кавою або червоним вином. кава теж блокує вплив гетероциклічних амінів. А вино зменшує негативний вплив канцерогенів, що утворилися в процесі смаження м'яса, на слизову оболонку травного тракту.
- Контролювати споживання. М'ясо – висококалорійний продукт. Рекомендується їсти не більше 1-2 страв на добу і ретельно стежити за енергетичною цінністю, щоб вага залишалася в нормі.
- Виключити оброблене м'ясо . Воно насичене стабілізаторами смаку, ароматизаторами і різними токсичними сполуками.
- Грамотно вибирати виробника. деякі ферми часто застосовують гормони росту і антибактеріальні препарати, які можуть згубно позначитися на здоров'ї людини.
Висновок
- Таким чином, м'ясо – це цінний натуральний продукт, який містить не тільки незамінні білки і жири, але і ряд вітамінів і мінералів.
- При регулярному споживанні відзначається нормалізація роботи головного мозку, поліпшення стану опорно-рухового апарату, знижується ризик появи захворювань з боку системи крові і щитовидної залози.
- Дуже важливо вибирати безпечні способи приготування, виключити смажені страви і оброблене м'ясо.