7 доведених фактів про користь тріски для здоров'я людини

Тріска – вкрай популярний вид риби. В її складі присутній ряд незамінних білків і жирів, а також вітаміни і мінерали, які необхідні для організму людини.

Тріска має ряд корисних властивостей для здоров'я. Вона знижує ризик розвитку поширених захворювань серця і судин, покращує стан щитовидної залози, опорно-рухової та центральної нервової систем, а також знижує масу тіла.

7 корисних властивостей

Нижче перераховані 7 тез про користь тріски (з опорою на доказову базу).

1. Багатий склад

Тріска-дієтичний продукт (всього 78 калорій на 100 грам). Вона містить у своєму складі наступні біологічно активні компоненти:

назва речовини відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам риби)
вітамін В2 4 %
вітамін В4 19 %
вітамін В6 9 %
вітамін В12 53 %
вітамін D 5 %
нікотинова кислота 29 %
калій 14 %
магній 7,5 %
фосфор 26 %
сірка 29 %
кобальт 300 %
мідь 15 %
селен 42 %
фтор 18 %
цинк 9 %
хром 110 %
омега-3 жирні кислоти 19 %

Кожен нутрієнт важливий для роботи нашого організму, наприклад:

  • Вітаміни групи В регулюють роботу мозку і обмін речовин;
  • Калій підтримує артеріальний тиск;
  • Селен має виражену антиоксидантну активність і забезпечує профілактику ряду захворювань щитовидної залози .
у трісці міститься багато біологічно активних речовин, які важливі для нашого здоров'я.

2. Профілактика серцево-судинних захворювань

Згідно з даними численних зарубіжних досліджень, тріска робить позитивний вплив на частоту народження різних патологій серця і судинного русла.

Наприклад, американські фахівці виявили , що споживання тріски забезпечує профілактику розвитку серцевої недостатності, а також сприяє полегшенню перебігу цього відхилення.

Експерти з Китаю виявлено здатність риби запобігати розвитку ішемічної хвороби серця, що є провідною причиною інфаркту міокарда і призводить до ранньої інвалідизації хворих.

Також доступні дані про позитивний вплив тріски на ризик появи інсульту через гіпертонічних кризів.

Описані ефекти більшою мірою пов'язані з високою концентрацією омега-3 поліненасичених кислот у складі риби.

регулярне включення тріски в раціон – простий спосіб забезпечити профілактику ряду серцево-судинних розладів.

3. Допомога в схудненні

Тріска – низькокалорійний продукт харчування (близько 69 калорій на 100 грам), її вживання в помірних кількостях не робить істотного впливу на енергетичний обмін.

Норвезькі фахівці відзначають зменшення об'єму жирової тканини в організмі, а також окружності талії при частому включенні тріски в меню. Подібний ефект пояснюється наступними причинами:

  • Прискорення обміну речовин (на 3-7%);
  • Придушення почуття голоду через механічної перевантаження шлунка і білкового насичення організму;
  • Нормалізація роботи гладкої мускулатури шлунково-кишкового тракту.
таким чином, регулярне споживання тріски може стати частиною стратегії схуднення.

4. Профілактика B12-дефіцитної анемії

Анемія, обумовлена недоліком ціанокобаламіну (вітаміну B12) – досить часте явище. Основними причинами патології є:

  • Тривалий (хронічний) перебіг гастриту або ентериту;
  • Гельмінтози (широкий лентец);
  • Неадекватна харчова поведінка;
  • Зниження зовнішньосекреторної функції підшлункової залози;
  • Вплив деяких медикаментів (метотрексат, цитозар).

Вживання 1-2 порцій тріски (180-200 грам) достатньо для повного задоволення добової потреби організму у вітаміні В12, який, за даними вчених , відіграє важливу роль у забезпеченні процесів кровотворення.

тріска містить велику кількість вітаміну В12, необхідного для адекватного кровотворення. Регулярне включення продукту в раціон пов'язано з низькою частотою розвитку анемії, обумовленої недоліком цієї речовини.

5. Поліпшення роботи головного мозку

Багато видів риб (включаючи тріску) сприятливо впливають на функціонування головного мозку .

Ефект, як стверджують американські фахівці, пов'язаний з наявністю в складі вітамінів групи B і цінних жирних кислот.

Тріска покращує когнітивну сферу ( пам'ять , увага , мислення), підвищує переносимість стресових навантажень, знижує вираженість депресивних розладів.

Відзначається також профілактичний вплив на такі патології, як хвороби Альцгеймера, Паркінсона, Піка.

регулярне вживання тріски пов'язане з адекватною роботою центральної нервової системи і низькою частотою виникнення дегенеративних захворювань.

6. Поліпшення здоров'я щитовидної залози

Тріска багата селеном. Цей мінерал володіє вираженою антиоксидантною активністю і здатний запобігати розвитку ряду онкологічних захворювань (особливо з боку щитовидної залози) за рахунок пригнічення вільно-радикальних реакцій.

Також регулярне вживання достатніх доз селену знижує ймовірність появи аутоімунного ураження щитовидної залози.

тріска забезпечують комплексну профілактику розвитку захворювань щитовидної залози.

7. Збереження і збільшення обсягу м'язової маси

Тріска багата білком. У 100 грамах філе міститься близько 17-25 грамів протеїнів.

Споживання адекватної кількості білка, на думку експертів з США, сприятливо позначається на м'язовій масі в організмі, а також пов'язано з низькою частотою виникнення саркопенії (атрофії м'язових волокон) і високими спортивними показниками у спортсменів.

Вчені рекомендують споживати 20-30 грам якісного білка з кожним прийомом їжі, що відповідає 100-150 грамам риби.

тріска підтримує обсяг м'язової маси і покращує спортивні показники.

Можлива шкода

Вживання тріски в помірних кількостях зазвичай безпечно для здоров'я. Однак, в окремих випадках, може спостерігатися ряд побічних ефектів:

  1. Отруєння ртуттю. цей мінерал здатний акумулюватися в м'ясі тріски і викликати інтоксикацію організму. Особливо небезпечна ртуть для дітей, а також жінок під час вагітності.
  2. Загострення захворювань біліарного тракту. регулярне вживання тріски підвищує в'язкість жовчі і може викликати загострення хронічного холециститу або жовчнокам'яної хвороби.
  3. Запори. надмірне споживання риби сприяє порушенню просування калових мас.
  4. Гельмінтози. тріска може містити яйця гельмінтів або живих паразитів, які можуть оселитися в організмі людини при вживанні риби в сирому вигляді.
  5. Алергічні реакції. зустрічаються рідко і можуть проявитися по-різному: від банального свербежу до небезпечних анафілаксій.
до включення тріски в раціон слід підходити грамотно через ризик розвитку побічних ефектів і наявності протипоказань.

Як вибрати і приготувати?

Одне з головних правил вибору тріски – визначення ознак свіжості і якості риби. Рекомендується керуватися наступними критеріями:

  1. Очі. повинні бути блискучими і опуклими.
  2. Плавники і хвіст. у свіжої риби вони не мають матового відтінку і вільно звисають з долоні.
  3. Тіло. має бути еластичним і м'яким. Наявність стійких деформацій після натискання на спинку – яскрава ознака багаторазового розморожування і заморожування.

Особливу увагу слід приділяти правилам зберігання. Свіжа тріска зберігається в холодильнику – до 3 діб, заморожена – до 6 місяців.

Тріску можна смажити, тушкувати, варити, готувати на пару, запікати в духовці, солити, коптити і маринувати.

Однак, зважаючи на природну сухість м'яса риби, рекомендується віддавати перевагу приготуванню на пару. Подібний спосіб дозволяє приготувати тріску найбільш корисно і досить смачно, зберігши більшість вітамінів і мінералів, а також цінних жирів.

З тріски можна зварити смачні супи (юшку, бульйон). Філе риби також застосовується для приготування салатів (карпаччо, баскський салат), безлічі других страв, а також котлет. Часто тріска служить головним інгредієнтом для холодних і гарячих закусок.

Всі частини риби використовуються в кулінарії, проте найбільш цінується печінка тріски. Вона містить в 2-5 разів більше вітамінів і мінералів, ніж філе. Також делікатесом вважаються мови і молочко (насіннєві залози) риби.

Не менш широко цінується ікра тріски. Вона істотно відрізняється від грубозернистої червоної ікри лососевих порід. Має сіро-землистий забарвлення і пастоподібну консистенцію. Використовується для приготування салатів і закусок, може вживатися в чистому вигляді.

М'ясо тріски надає масу кулінарних можливостей. Риба може бути задіяна для приготування практично будь-яких страв.

Висновок

  1. Тріска містить в собі безліч вітамінів (особливо групи B) і мінералів, а також цінних омега-3 поліненасичених жирних кислот.
  2. При регулярному вживанні покращує здоров'я серцево-судинної, опорно-рухової, ендокринної та центральної нервової систем, підвищує спортивні результати і сприяє схудненню.
  3. Важливий момент-спосіб приготування. Рекомендується віддавати перевагу щадним методам (на пару).