8 корисних властивостей скумбрії для здоров'я на думку вчених
Скумбрія – недорога і популярна риба, яка може принести відчутну користь здоров'ю людини.
Вона багата цінними поживними речовинами (фтор, фосфор, омега-3 жирні кислоти), які важливі для підтримки роботи серцево-судинної та ендокринної систем.
Регулярне вживання скумбрії знижує артеріальний тиск і перешкоджає формуванню атеросклеротичних бляшок, зміцнює кістки і покращує імунітет, сприяє зниженню маси тіла.
Чим вона корисна-8 фактів
Нижче описані 8 корисних властивостей скумбрії, які мають потужну доказову базу.
1. Вміст поживних речовин
Скумбрія має невелику калорійність (262 калорії на 100 грам) і містить ряд цінних речовин:
назва речовини | відсоток рекомендованої добової потреби (на 100 грам риби) |
вітамін В12 | 316 % |
селен | 74 % |
вітамін В3 | 34 % |
фосфор | 28 % |
магній | 25 % |
вітамін B9 | 25 % |
вітамін В6 | 24 % |
калій | 12 % |
вітамін В1 | 11 % |
пантотенова кислота | 9 % |
залізо | 8 % |
Також в складі риби є невелика кількість цинку, міді, вітаміну A, омега-3 - та інших поліненасичених жирних кислот, які відіграють важливу роль у функціонуванні людського організму.
2. Антиоксидантна дія
Японські вчені виявили , що скумбрія містить колосальну кількість селену, який є природним антиоксидантом.
Селен захищає всі клітини організму від впливу вільних радикалів, відповідальних за появу злоякісних пухлин і розвиток ряду хронічних захворювань з боку всіх систем.
Регулярне включення продуктів з селеном в раціон значно знижує ризик розвитку раку.
3. Зниження артеріального тиску
Високий тиск підвищує ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця, хронічної або гострої серцевої недостатності, інфаркту міокарда або інсульту.
Закордонні дослідження виявили , що щоденне включення скумбрії в раціон викликає значне зниження артеріального тиску, а також сприятливо відбивається на ліпідному профілі і коагуляції крові. При цьому гіпотензивний ефект носить довгостроковий характер.
Скумбрія може використовуватися для профілактики і полегшення перебігу гіпертонії (спільно з медикаментозними препаратами).
4. Нормалізація рівня холестерину в крові
Підвищений рівень холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) створює умови для формування атеросклеротичних бляшок на стінках судин , що призводять до повного або часткового перекриття кровотоку.
В результаті розвиваються такі патології, як: ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія мозку, інсульт або інфаркт міокарда.
Вчені виявили , що споживання риби всього протягом 14 днів значно знижує концентрацію ТАГ в крові. Також відзначається зростання ЛПВЩ - » корисного " холестерину, що запобігає появі атеросклеротичних накладень.
За даними індійських експертів, у осіб, які регулярно вживають будь-які морепродукти, середні показники загального холестерину в крові нижче на 15-30 %.
5. Боротьба з депресією
Скумбрія переважно містить здорові жири-омега - 3 жирні кислоти, які здатні частково усунути вираженість симптомів депресії .
За даними великого огляду досліджень, виконаного під керівництвом ізраїльських фахівців, скумбрія пригнічує 50% симптомів депресії у дітей і дорослих, а також полегшує перебіг біполярного розладу особистості.
Також важливо зазначити, що є прямий зв'язок між низьким рівнем омега-3 жирних кислот в раціоні і частотою розвитку депресивних розладів.
6. Зміцнення кісток
Будь – який жирний сорт риби (в тому числі скумбрія) - цінне джерело вітаміну D, який бере участь в мінеральному обміні на рівні кісткової тканини.
Вітамін D відповідає за обмін кальцію і фосфору в кістках. При дефіциті розвивається остеопороз (низька щільність кісткової маси) і зростає в кілька разів ризик появи патологічних переломів.
На жаль, за інформацією вчених, до 50% населення планети відчувають нестачу вітаміну D в раціоні.
За даними швейцарських вчених, нестача вітаміну D В надходить їжі призводить до зниження мінеральної щільності кісток і атрофії м'язових волокон.
7. Допомога в схудненні
Скумбрія-цінне джерело корисних жирів, які сприяють зниженню маси тіла.
Американські дослідження демонструють , що дані речовини зменшують рівень греліну в крові – особливого гормону, відповідального за розвиток почуття голоду.
Не менш важливу роль відіграють білки риби. Вони викликають швидкий розвиток почуття ситості (через 15-20 хвилин від моменту потрапляння їжі в шлунок). В результаті людина споживає менше їжі протягом наступних кількох годин.
Скумбрія може стати відмінним компонентом дієти, спрямованої на схуднення.
8. Зміцнення імунітету
за даними експертів з Великобританії, скумбрія містить коензим Q10. Ця речовина підвищує стійкість організму до різних зовнішніх інфекційних агентів (бактерії, віруси, гриби, найпростіші), а також сприяє зниженню запальних змін.
Окрема роль відводиться омега-3 жирним кислотам, здатним пригнічувати хронічне запалення. В результаті знижується ризик появи збоїв в роботі імунної системи і розвитку аутоімунних патологій (хвороба Крона, системний червоний вовчак, склеродермія і т.п.).
Безпека, можлива шкода
Незважаючи на всі лікувальні властивості, скумбрія може спровокувати появу ряду ускладнень. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносяться:
- Алергічні реакції. алергія на скумбрію зустрічається часто і може мати будь-який характер.
- Отруєння ртуттю. багато видів скумбрії містять в своєму складі велику кількість ртуті, яка найбільш небезпечна для вагітних жінок, так як викликає дефекти розвитку плода. Найменша концентрація металу відзначається в Атлантичній скумбрії.
- Запори. має місце при убогості раціону і надмірному споживанні риби.
Правила вибору та приготування
При виборі риби велика увага повинна приділятися її зовнішньому вигляду. Перед покупкою свіжої скумбрії слід враховувати наступні особливості:
- Очі. повинні бути вологими, опуклими і злегка блискучими. Запалі і каламутні очі-ознака зіпсованості.
- Зябра. чисті з червонуватим відтінком зябра властиві свіжій рибі. Якщо вони мають білий або сірий наліт, то вражені грибковою інфекцією.
- Луска. головна ознака якості – цілісність лусочок. Вони починають відпадати при тривалому зберіганні риби або розморожування.
- Тулуб. хвіст повинен вільно звисати з долоні, а тулуб – бути м'яким і еластичним. Жорсткий хвіст і тверда шкіра – яскраві свідчення неправильного або довгого зберігання морепродукту.
Ознаки якості замороженої скумбрії аналогічні. Окрему увагу слід звертати на лід, в якому зберігається риба. При виявленні безлічі тріщин і відколів, неприємного запаху і коричневого забарвлення можна бути впевненим, що риба заморожувалася і розморожувалася не один раз.
Рекомендується купувати свіжу або свіжоморожену скумбрію. У ній зберігається максимальна кількість біологічно активних речовин.
Існує багато способів приготування риби. Серед них:
- Відварювання;
- Запікання в духовці;
- Соління;
- Копчення;
- Маринування.
Найбільш корисним варіантом є скумбрія, запечена в духовці. В цьому випадку зберігається весь склад вітамінів, мінералів і цінних жирних кислот. У вареної скумбрії частина речовин втрачається, що робить її менш корисною.
Копчена скумбрія несприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, може викликати розвиток холециститу або жовчнокам'яної хвороби. Рибу гарячого копчення вживати можна, але з обережністю.
Від штучного (холодного) копчення слід зовсім відмовитися, оскільки технологія має на увазі використання ряду токсичних хімічних речовин. Такий варіант протипоказаний вагітним жінкам і особам, що страждають захворюваннями травного апарату.
У солоній скумбрії знижений вміст практично всіх вітамінів. До того ж надлишок кухонної солі негативно відбивається на рівні артеріального тиску. При неможливості відмови від страви рекомендується вибирати слабосоленую рибу.
Консерви з скумбрії вживати допустимо.
Висновок
- Таким чином, скумбрія багата вітамінами, мінералами та поліненасиченими жирними кислотами.
- При регулярному вживанні знижується ризик розвитку найпоширеніших захворювань з боку серцево-судинної системи, підвищується мінеральна щільність кісток і імунітет.
- Скумбрія також може застосовуватися для полегшення депресивних розладів та контролю маси тіла.
- Рекомендується грамотно підходити до вибору риби в магазинах і віддавати перевагу здоровим способам приготування.