7 корисних властивостей тунця для здоров'я (з опорою на науку)
Тунець-морська риба, яка широко використовується в кулінарії і в багатьох країнах розглядається як делікатес.
Він містить багато цінних білків, жирів, антиоксидантів, вітамінів і мінералів. М'якоть відрізняється низькою концентрацією ртуті та інших шкідливих хімічних речовин (в порівнянні з іншими морепродуктами).
Тунець привертає увагу вчених, оскільки має відчутну користь для здоров'я. Він здатний запобігти розвитку раку і ряду серцево-судинних захворювань, поліпшити зір і кровотворення.
Чим він корисний-7 фактів
Нижче представлені 7 корисних властивостей тунця, які підтверджуються науковими дослідженнями.
1. Джерело цінних речовин
Тунець - низькокалорійна риба (близько 116 калорій на 100 грам), яка містить наступні біологічно активні компоненти:
назва речовини | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам риби) |
вітамін В1 | 19 % |
вітамін В2 | 13 % |
вітамін В4 | 13 % |
вітамін В5 | 21 % |
вітамін В6 | 39 % |
вітамін В12 | 314 % |
вітамін D | 57 % |
нікотинова кислота | 78 % |
калій | 14 % |
сірка | 19 % |
фосфор | 35 % |
залізо | 6 % |
йод | 33 % |
кобальт | 400 % |
селен | 66 % |
хром | 180 % |
цинк | 6 % |
омега-3 жирні кислоти | 48 % |
Кожна речовина виконує незамінну роль в організмі, підтримуючи роботу всіх органів і систем, захищаючи від впливу зовнішніх або внутрішніх патогенних факторів.
2. Профілактика атеросклерозу
Тунець багатий омега-3 поліненасиченими жирними кислотами, які допомагають знизити загальний рівень холестерину в крові і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ і ТАГ).
У свою чергу, це запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвиток ряду захворювань, асоційованих з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця (ІХС), хронічна гіпоксія мозку, інсульт, інфаркт міокарда).
Американські вчені виявили , що високий рівень споживання омега-3 поліненасичених жирних кислот пов'язаний з низькою частотою ІХС, а також з меншою смертністю від цього захворювання.
При цьому, як стверджують вчені, тунець здатний запобігти розвитку фатальних аритмій (наприклад, фібриляція шлуночків) і раптову зупинку серця на тлі перебігу ІХС.
3. Зниження артеріального тиску
Омега-3 поліненасичені кислоти і калій, наявні в складі тунця, володіють здатністю знижувати артеріальний тиск.
Калій викликає пряме розслаблення гладкої мускулатури стінок артерій, а омега-3 жири знижують активність хронічного запалення артеріальних стінок, роблячи їх більш чутливими до впливу місцевих факторів регуляції тонусу мускулатури.
Важливо відзначити, що тунець не тільки знижує показники артеріального тиску (а також забезпечує профілактику розвитку гіпертонічної хвороби), але і зменшує ризик настання фатальних судинних катастроф (інсульти та інфаркт міокарда).
4. Поліпшення здоров'я очей
за інформацією Національного інституту здоров'я США, омега-3 жирні кислоти, якими рясніє тунець, можуть запобігти розвитку ряду захворювань офтальмологічного апарату: вікової дегенерації жовтої плями, катаракти.
Також тунець сприяє адекватному росту судин сітківки у дітей з перших років життя, що сприятливо позначається на гостроті зору і знижує навантаження на орган при тривалій монотонній роботі (читання книг, робота за комп'ютером).
Відзначається ефективність риби з метою зниження ризику розвитку діабетичної і гіпертонічної ретинопатії на тлі перебігу цукрового діабету II типу і гіпертонії.
5. Допомога в схудненні
Тунець – це низькокалорійний продукт, багатий цінними поживними речовинами (білки, вітаміни, мінерали). Його вживання не може привести до значного набору ваги.
Додаткову корисну роль вносять омега-3 поліненасичені жирні кислоти. Вони, на думку експертів з США, стимулюють вироблення лептину – гормону, який пригнічує активність центрів голоду в головному мозку і призводить до зниження споживання їжі протягом декількох годин.
6. Антиоксидантний ефект
Тунець багатий цинком, селеном, марганцем та омега-3 жирними кислотами.
Доведено, що дані компоненти мають виражену антиоксидантну активність і запобігають розвитку або прогресуванню різних захворювань.
Цими хворобами є: ревматоїдний артрит, хвороба Крона, хвороба Піка і Альцгеймера, склеродермія, а також злоякісні і доброякісні новоутворення будь-якого органу.
В основі позитивного ефекту лежить пригнічення вільно-радикальних механізмів, під час яких спостерігається посилена загибель або ракове переродження клітин.
Особлива роль відводиться селену, який додатково нормалізує вироблення гормонів щитовидної залози і забезпечує профілактику будь-яких патологій з боку цього органу.
7. Профілактика анемії
Тунець містить колосальні обсяги вітаміну В12 і заліза. Дефіцит даних речовин виникає через різні причини (погане харчування, захворювання шлунково-кишкового тракту, хронічні крововтрати), але є основною причиною розвитку анемії.
Добре відомо , що залізо необхідно для синтезу гемоглобіну (головного переносника кисню), а вітамін B12 відповідає за «збірку» еритроцитів на рівні червоного кісткового мозку.
Безпека, можлива шкода
У певних випадках, вживання тунця може завдати шкоди здоров'ю. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносяться:
- Отруєння важкими металами. М'ясо риби здатне акумулювати в собі безліч речовин, особливо – ртуті. Однак тунець відрізняється низьким рівнем ртуті в порівнянні з іншими сортами риби, і отруєння може проявитися виключно при вкрай надмірному вживанні (більше 20 кг риби за тиждень). Крім цього, тунець може накопичувати в своєму організмі діоксини, біфеніли та інші канцерогени. Їх наявність в м'ясі може бути обумовлено несприятливою екологічною обстановкою в регіоні вилову. Особливо небезпечно отруєння цими речовинами для вагітних жінок.
- Зараження паразитами. при неправильній термічній обробці тунця можливе потрапляння в організм ряду гельмінтів і поява таких захворювань, як опісторхоз, анізакідоз та інших.
- Алергічні реакції. зустрічаються рідко і пояснюються сенсибілізацією організму до білків тунця. Проявитися можуть по-різному: від банального свербежу до анафілаксій.
Чи варто вживати консерви?
Консервований тунець в окремих країнах становить до 50% від обороту промислового виробництва риби.
В процесі консервації незначно знижується концентрація вітамінів і мінералів, а ось вміст омега-3 жирних кислот та інших поліненасичених жирів залишається практично на колишньому рівні. Отже, біологічний потенціал продукту зберігається.
При акценті на схудненні не рекомендується купувати консервовану рибу в маслі. Калорійність подібного страви зростає до 186-198 калорій на 100 грам продукту. Краще віддати перевагу тунця у власному соку.
Філе тунця з консервів можна додавати в салати та інші страви.
Перед покупкою бажано враховувати наступні рекомендації:
- Зовнішній вигляд банки. наявність будь-яких деформацій на банку, слідів іржі або відколів неприпустимо.
- Вміст сировини. мінімальний поріг співвідношення риби з водою або маслом – 50%.
- Витримка. рекомендується вживати консерви через 2-3 місяці від моменту виробництва. Це надає особливий смак і витончений аромат, вміст поживних речовин при цьому не змінюється.
- Вибір місця виробництва. слід віддавати перевагу виробникам, чиї цехи розташовані в безпосередній близькості з океаном. Це зменшує ризики, пов'язані з транспортуванням риби.
Висновок
- Тунець поєднує в своєму складі найцінніші вітаміни, мінерали і поліненасичені жирні кислоти.
- При регулярному включенні в раціон він здатний поліпшити здоров'я серцево-судинної, ендокринної та кровотворної систем, запобігти розвитку злоякісних пухлин і надати допомогу в зниженні маси тіла.
- Щоб отримати максимальний обсяг користі, рекомендується ретельно вибирати рибу і враховувати ризик розвитку побічних ефектів.