Чим корисні морепродукти для здоров'я-Топ-8 властивостей

Практично всі морепродукти корисні для людини і є невід'ємною частиною середземноморської дієти – однієї з найздоровіших систем харчування в світі.

Морепродукти містять масу білків з незамінними амінокислотами, Омега-3 поліненасичених жирів, вітамінів, мінералів і антиоксидантних речовин.

Вчені пов'язують їх регулярне вживання з міцним здоров'ям, довголіттям, а також зі зниженням ризику розвитку багатьох смертельно небезпечних і поширених захворювань.

8 корисних властивостей

Нижче розглянуто 8 головних тез про користь морепродуктів для організму, які мають наукове обґрунтування.

1. Зниження ризику розвитку захворювань головного мозку

З віком не тільки згасають функціональні можливості центральної нервової системи (знижується пам'ять , увага і мислення), а й підвищується ризик розвитку дегенеративних захворювань (наприклад, хвороба Альцгеймера або Піка).

Дослідники з США виявили , що регулярне вживання морепродуктів і риби може запобігти атрофічні змін головного мозку, а також сприятливо відбитися на когнітивної сфері , підвищити переносимість стресових навантажень будь-якого характеру.

За описані позитивні ефекти відповідають вітаміни групи B (особливо B12). Лідерами за змістом цього нутрієнта є: восьминіг, тріска , скумбрія , сардина , Короп.

регулярне вживання морепродуктів пов'язане з уповільненням нейродегенеративних процесів та іншими корисними властивостями для головного мозку.

2. Профілактика аутоімунних захворювань

Омега - 3 жирні кислоти, якими багата більшість мешканців моря, здатні запобігти розвитку збоїв в імунній системі , які є основною причиною появи аутоімунних захворювань (ревматоїдний артрит, склеродермія, системний червоний вовчак, цукровий діабет I типу і т.п.). До подібного висновку прийшли Норвезька і швейцарські вчені.

Доступні переконливі наукові дані щодо зниження ризику розвитку розсіяного склерозу і ревматоїдного артриту при регулярному вживанні риби.

Найбільша концентрація омега-3 поліненасичених кислот відзначається в скумбрії, тунці, лососі , палтус, форель.

морепродукти, за рахунок великої кількості омега-3 кислот в складі, знижують ймовірність появи аутоімунних розладів.

3. Антиоксидантна дія

У всіх продуктах моря міститься велика кількість селену, омега-3 кислот і вітаміну B12.

Дані речовини пригнічують хронічне запалення і блокують негативний вплив вільних радикалів на клітини організму. А як відомо, саме вільні радикали відповідають за високу частоту народження раку і ряду хронічних патологій з боку всіх систем організму.

Деякі морепродукти містять спеціальні антиоксиданти. Наприклад, креветки багаті астаксантином, а устриці містять 3,5-гідрокси-4-метоксибензиловий спирт, який перевершує по ефективності ряд медичних препаратів.

морепродукти, завдяки антиоксидантній активності, можуть попередити рак і ряд захворювань з боку всіх органів.

4. Профілактики патологій органів зору

З віком підвищується ймовірність появи дегенеративних захворювань очного яблука, найбільш частим з яких є атрофія жовтої плями.

Фахівці Гарвардської медичної школи виявили , що морепродукти, багаті омега-3 жирними кислотами, можуть знизити ризик виникнення даного відхилення більш ніж в 2 рази. При цьому ефект найбільш виражений у жінок.

Морепродукти, за рахунок наявності омега-3 жирних кислот в складі, знижують ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями, забезпечуючи профілактику зниження зору і повної сліпоти.

5. Корекція еректильної дисфункції

За інформацією італійських фахівців, правильне харчування лежить в основі підтримки потенції у чоловіків на високому рівні.

Доведено, що середземноморська дієта, багата рибою та морепродуктами, здатна запобігти еректильній дисфункції.

Найбільш корисними в цьому плані вважаються: устриці, мідії і лосось.

Регулярне вживання риби і морепродуктів значно знижує ризик появи імпотенції.

6. Нормалізація сну

Багато продуктів моря багаті вітаміном D, дефіцит якого асоційований з поганим сном: часті пробудження, а також тривалий проміжок часу, необхідний для сну.

Згідно з даними дослідників з США, значна частина населення планети тривалий час знаходиться поза впливом сонячного світла, контакт якого зі шкірою призводить до вироблення вітаміну D.

Альтернативним джерелом вітаміну D можуть стати морепродукти. До рекордсменів по концентрації цієї речовини відносять: червону ікру, тунець , лосось, сардини, вугра, оселедець .

включення морепродуктів в раціон сприятливо відбивається на якості сну.

7. Профілактика атеросклерозу

Атеросклероз – одне з найпоширеніших і небезпечних захворювань, частота народження якого неухильно підвищується з віком.

Саме з атеросклерозом пов'язаний розвиток ішемічної хвороби серця і хронічної ішемії мозку, більшість інфарктів міокарда та інсультів.

Морепродукти багаті омега-3 жирними кислотами, високий рівень прийому яких, за даними вчених з США, пов'язаний з низькою частотою народження патологій, пов'язаних з атеросклерозом.

Також омега-3 поліненасичені кислоти знижують ризик виникнення фатальних аритмій.

Лідерами за вмістом омега-3 кислот, як уже було сказано, є: скумбрія, тунець, лосось, палтус, форель.

включення морепродуктів в щоденне меню – простий спосіб попередити появу атеросклерозу.

8. Боротьба з анемією

Анемія – часто зустрічається відхилення (особливо в літні роки), основними причинами якого є дефіцит заліза і вітаміну B12.

До дефіциту даних речовин можуть призводити: захворювання шлунка і тонкого кишечника, хронічні крововтрати, патології кісткового мозку, персистенція гельмінтів, неадекватна харчова поведінка.

Більшість морепродуктів багаті залізом і вітаміном В12, рівень яких в організмі відновлюється при їх регулярному вживанні.

Найбільший рівень заліза відзначається в молюсках, а вітаміну B12 в трісці, скумбрії, сардинах, Коропі, восьминогах.

будь-який продукт моря містить вітамін B12 і залізо, які відіграють важливу роль в кровотворенні і забезпечують профілактику становлення анемії.

Можлива шкода, безпека

Незважаючи на велику кількість корисних якостей, морепродукти можуть завдати шкоди здоров'ю людини. До найбільш частих побічних ефектів відносять:

  1. Отруєння ртуттю та іншими важкими металами. на жаль, практично всі мешканці морів здатні акумулювати в організмі ртуть та інші сполуки, потрапляння яких у великих обсягах в організм людини може привести до несприятливих наслідків. Чим старше риба – тим значніше ризик. Найбільш безпечними вважаються: креветки, устриці, сардини, мідії, кальмари і скумбрія. Зважаючи на цю особливість, дітям і вагітним жінкам слід обмежувати включення риби в раціон (до 400 грам в тиждень).
  2. Гельмінтози. у рибі можуть мешкати плоскі, круглі, стрічкові черв'яки і ряд інших паразитів, здатних з легкістю прижитися в організмі і викликати ряд порушень (від загострення алергічних захворювань до кишкової непрохідності). Рекомендується піддавати морепродукти обов'язковій термічній обробці, щоб уникнути попадання живих паразитів.
  3. Диспепсичні розлади. морепродукти багаті білками, які, при надмірному споживанні, здатні викликати перевантаження травного апарату, що проявляється у вигляді порушень стільця (діарея або запор), нудоти і блювоти, тяжкості і здуття живота, спастичними болями по ходу товстого кишечника.
  4. Харчова токсикоінфекція. при недотриманні правил і умов зберігання в рибі активно розмножуються бактерії. Попадання великої кількості мікроорганізмів і їх токсинів викликає підвищення температури тіла, загальне нездужання, нудоту і блювоту, біль в епігастрії.
  5. Алергічні реакції. сенсибілізація організму до різних білків риби, устриць, креветок або мідій – часте явище. Алергопатології можуть мати як місцевий (гіперемія, свербіж, папульозний висип), так і системний характер (ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок).
навіть найздоровіша їжа може завдати шкоди організму людини. Слід грамотно підходити до включення морепродуктів в меню через наявність протипоказань і можливого розвитку побічних ефектів.

Правила вибору та приготування

При вживання морепродуктів в сирому вигляді високий ризик зараження гельмінтами і потрапляння бактеріальних токсинів в організм. Отже, рекомендується проводити обов'язкову термічну обробку перед безпосереднім вживанням.

Найбільш переважними варіантами, які дозволяють зберегти максимальний обсяг поживних речовин, є наступні способи кулінарної обробки:

  • Відварювання;
  • Запікання в духовій шафі;
  • Приготування на пару (в пароварці).

Креветки, мідії та устриці також слід відварювати і готувати на пару. Подібне тепловий вплив незначно знижує концентрацію цінних нутрієнтів (на 10-30%), вміст мінералів залишається практично не колишньому рівні.

Можна купувати так звані «Морські коктейлі» з морепродуктів, але без масла (воно зазвичай низької якості), а в розсолі або власному соку.

Консервовані морепродукти і рибу (тунець, скумбрію, сардини) вживати можна. Консерви не несуть шкоди здоров'ю, навпаки, знижують ризик потрапляння паразитів в організм. Однак рівень вітамінів і антиоксидантів в них знижений.

Також вкрай корисна червона ікра лососевих порід.

правильна кулінарна обробка дозволяє знизити ризики для здоров'я, але при цьому зберегти більшу частину поживних речовин в морепродуктах.

Висновок

Таким чином, прийом морепродуктів пов'язаний з масою переваг для організму. Вони багаті цінними білками з незамінними амінокислотами, омега - 3 жирними кислотами, антиоксидантними речовинами, вітамінами і мінералами.

Їх регулярне вживання знижує ризик розвитку раку і ряду патологій з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем, відновлює сон, підтримує роботу центральної нервової системи і, що найголовніше для чоловіків, забезпечує профілактику імпотенції.