Чим корисні морепродукти для здоров'я-Топ-8 властивостей
Практично всі морепродукти корисні для людини і є невід'ємною частиною середземноморської дієти – однієї з найздоровіших систем харчування в світі.
Морепродукти містять масу білків з незамінними амінокислотами, Омега-3 поліненасичених жирів, вітамінів, мінералів і антиоксидантних речовин.
Вчені пов'язують їх регулярне вживання з міцним здоров'ям, довголіттям, а також зі зниженням ризику розвитку багатьох смертельно небезпечних і поширених захворювань.
8 корисних властивостей
Нижче розглянуто 8 головних тез про користь морепродуктів для організму, які мають наукове обґрунтування.
1. Зниження ризику розвитку захворювань головного мозку
З віком не тільки згасають функціональні можливості центральної нервової системи (знижується пам'ять , увага і мислення), а й підвищується ризик розвитку дегенеративних захворювань (наприклад, хвороба Альцгеймера або Піка).
Дослідники з США виявили , що регулярне вживання морепродуктів і риби може запобігти атрофічні змін головного мозку, а також сприятливо відбитися на когнітивної сфері , підвищити переносимість стресових навантажень будь-якого характеру.
За описані позитивні ефекти відповідають вітаміни групи B (особливо B12). Лідерами за змістом цього нутрієнта є: восьминіг, тріска , скумбрія , сардина , Короп.
2. Профілактика аутоімунних захворювань
Омега - 3 жирні кислоти, якими багата більшість мешканців моря, здатні запобігти розвитку збоїв в імунній системі , які є основною причиною появи аутоімунних захворювань (ревматоїдний артрит, склеродермія, системний червоний вовчак, цукровий діабет I типу і т.п.). До подібного висновку прийшли Норвезька і швейцарські вчені.
Доступні переконливі наукові дані щодо зниження ризику розвитку розсіяного склерозу і ревматоїдного артриту при регулярному вживанні риби.
Найбільша концентрація омега-3 поліненасичених кислот відзначається в скумбрії, тунці, лососі , палтус, форель.
3. Антиоксидантна дія
У всіх продуктах моря міститься велика кількість селену, омега-3 кислот і вітаміну B12.
Дані речовини пригнічують хронічне запалення і блокують негативний вплив вільних радикалів на клітини організму. А як відомо, саме вільні радикали відповідають за високу частоту народження раку і ряду хронічних патологій з боку всіх систем організму.
Деякі морепродукти містять спеціальні антиоксиданти. Наприклад, креветки багаті астаксантином, а устриці містять 3,5-гідрокси-4-метоксибензиловий спирт, який перевершує по ефективності ряд медичних препаратів.
4. Профілактики патологій органів зору
З віком підвищується ймовірність появи дегенеративних захворювань очного яблука, найбільш частим з яких є атрофія жовтої плями.
Фахівці Гарвардської медичної школи виявили , що морепродукти, багаті омега-3 жирними кислотами, можуть знизити ризик виникнення даного відхилення більш ніж в 2 рази. При цьому ефект найбільш виражений у жінок.
Морепродукти, за рахунок наявності омега-3 жирних кислот в складі, знижують ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями, забезпечуючи профілактику зниження зору і повної сліпоти.
5. Корекція еректильної дисфункції
За інформацією італійських фахівців, правильне харчування лежить в основі підтримки потенції у чоловіків на високому рівні.
Доведено, що середземноморська дієта, багата рибою та морепродуктами, здатна запобігти еректильній дисфункції.
Найбільш корисними в цьому плані вважаються: устриці, мідії і лосось.
Регулярне вживання риби і морепродуктів значно знижує ризик появи імпотенції.
6. Нормалізація сну
Багато продуктів моря багаті вітаміном D, дефіцит якого асоційований з поганим сном: часті пробудження, а також тривалий проміжок часу, необхідний для сну.
Згідно з даними дослідників з США, значна частина населення планети тривалий час знаходиться поза впливом сонячного світла, контакт якого зі шкірою призводить до вироблення вітаміну D.
Альтернативним джерелом вітаміну D можуть стати морепродукти. До рекордсменів по концентрації цієї речовини відносять: червону ікру, тунець , лосось, сардини, вугра, оселедець .
7. Профілактика атеросклерозу
Атеросклероз – одне з найпоширеніших і небезпечних захворювань, частота народження якого неухильно підвищується з віком.
Саме з атеросклерозом пов'язаний розвиток ішемічної хвороби серця і хронічної ішемії мозку, більшість інфарктів міокарда та інсультів.
Морепродукти багаті омега-3 жирними кислотами, високий рівень прийому яких, за даними вчених з США, пов'язаний з низькою частотою народження патологій, пов'язаних з атеросклерозом.
Також омега-3 поліненасичені кислоти знижують ризик виникнення фатальних аритмій.
Лідерами за вмістом омега-3 кислот, як уже було сказано, є: скумбрія, тунець, лосось, палтус, форель.
8. Боротьба з анемією
Анемія – часто зустрічається відхилення (особливо в літні роки), основними причинами якого є дефіцит заліза і вітаміну B12.
До дефіциту даних речовин можуть призводити: захворювання шлунка і тонкого кишечника, хронічні крововтрати, патології кісткового мозку, персистенція гельмінтів, неадекватна харчова поведінка.
Більшість морепродуктів багаті залізом і вітаміном В12, рівень яких в організмі відновлюється при їх регулярному вживанні.
Найбільший рівень заліза відзначається в молюсках, а вітаміну B12 в трісці, скумбрії, сардинах, Коропі, восьминогах.
Можлива шкода, безпека
Незважаючи на велику кількість корисних якостей, морепродукти можуть завдати шкоди здоров'ю людини. До найбільш частих побічних ефектів відносять:
- Отруєння ртуттю та іншими важкими металами. на жаль, практично всі мешканці морів здатні акумулювати в організмі ртуть та інші сполуки, потрапляння яких у великих обсягах в організм людини може привести до несприятливих наслідків. Чим старше риба – тим значніше ризик. Найбільш безпечними вважаються: креветки, устриці, сардини, мідії, кальмари і скумбрія. Зважаючи на цю особливість, дітям і вагітним жінкам слід обмежувати включення риби в раціон (до 400 грам в тиждень).
- Гельмінтози. у рибі можуть мешкати плоскі, круглі, стрічкові черв'яки і ряд інших паразитів, здатних з легкістю прижитися в організмі і викликати ряд порушень (від загострення алергічних захворювань до кишкової непрохідності). Рекомендується піддавати морепродукти обов'язковій термічній обробці, щоб уникнути попадання живих паразитів.
- Диспепсичні розлади. морепродукти багаті білками, які, при надмірному споживанні, здатні викликати перевантаження травного апарату, що проявляється у вигляді порушень стільця (діарея або запор), нудоти і блювоти, тяжкості і здуття живота, спастичними болями по ходу товстого кишечника.
- Харчова токсикоінфекція. при недотриманні правил і умов зберігання в рибі активно розмножуються бактерії. Попадання великої кількості мікроорганізмів і їх токсинів викликає підвищення температури тіла, загальне нездужання, нудоту і блювоту, біль в епігастрії.
- Алергічні реакції. сенсибілізація організму до різних білків риби, устриць, креветок або мідій – часте явище. Алергопатології можуть мати як місцевий (гіперемія, свербіж, папульозний висип), так і системний характер (ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок).
Правила вибору та приготування
При вживання морепродуктів в сирому вигляді високий ризик зараження гельмінтами і потрапляння бактеріальних токсинів в організм. Отже, рекомендується проводити обов'язкову термічну обробку перед безпосереднім вживанням.
Найбільш переважними варіантами, які дозволяють зберегти максимальний обсяг поживних речовин, є наступні способи кулінарної обробки:
- Відварювання;
- Запікання в духовій шафі;
- Приготування на пару (в пароварці).
Креветки, мідії та устриці також слід відварювати і готувати на пару. Подібне тепловий вплив незначно знижує концентрацію цінних нутрієнтів (на 10-30%), вміст мінералів залишається практично не колишньому рівні.
Можна купувати так звані «Морські коктейлі» з морепродуктів, але без масла (воно зазвичай низької якості), а в розсолі або власному соку.
Консервовані морепродукти і рибу (тунець, скумбрію, сардини) вживати можна. Консерви не несуть шкоди здоров'ю, навпаки, знижують ризик потрапляння паразитів в організм. Однак рівень вітамінів і антиоксидантів в них знижений.
Також вкрай корисна червона ікра лососевих порід.
Висновок
Таким чином, прийом морепродуктів пов'язаний з масою переваг для організму. Вони багаті цінними білками з незамінними амінокислотами, омега - 3 жирними кислотами, антиоксидантними речовинами, вітамінами і мінералами.
Їх регулярне вживання знижує ризик розвитку раку і ряду патологій з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем, відновлює сон, підтримує роботу центральної нервової системи і, що найголовніше для чоловіків, забезпечує профілактику імпотенції.