Чим корисні мідії для здоров'я-8 доведених властивостей
Мідії-це різновид їстівних молюсків, які широко застосовуються в кулінарії. Вони мають високий вміст вітамінів і мінералів, антиоксидантних речовин, цінних жирів і амінокислот.
Вчені стверджують, що мідії володіють важливими корисними властивостями для організму людини: вони здатні знизити частоту розвитку найпоширеніших і смертельно небезпечних захворювань, підвищити переносимість фізичних навантажень і навіть надати допомогу в схудненні.
8 корисних властивостей
Нижче представлені 8 фактів про користь, якою володіють мідії для нашого здоров'я (з опорою на доказову базу).
1. Високий вміст поживних речовин
Приготовані мідії містять такі поживні речовини (на 100 грам):
назва компонента | відсоток рекомендованої добової потреби |
вітамін В4 | 13 % |
вітамін В5 | 10 % |
вітамін B9 | 11 % |
вітамін В12 | 400 % |
вітамін PP | 19 % |
фосфор | 34 % |
залізо | 37 % |
Марганець | 221 % |
селен | 82 % |
цинк | 13 % |
омега-3 жирні кислоти | 58 % |
Всі ці нутрієнти виконують багато важливих функцій в організмі, наприклад:
- Омега-3 жирні кислоти знижують ризик розвитку раку і ряду патологій з боку серцево-судинної системи;
- Вітаміни групи В позитивно впливають на роботу головного мозку ;
- Цинк і селен володіють найпотужнішою антиоксидантною активністю;
- Залізо (у поєднанні з вітаміном В12) забезпечує профілактику анемії.
2. Усунення м'язових болів
Мідії багаті білками з незамінними амінокислотами, однією з яких є таурин.
Японські дослідники виявили , що регулярний прийом таурину при активних фізичних навантаженнях сприяє зниженню інтенсивності болю після тренувань.
Також таурин зменшує вираженість пошкодження м'язових волокон, яке має місце при будь-якій фізичній активності.
За даними Бразильських експертів, прийом амінокислоти до і під час фізичних тренувань асоційований зі зниженням кількості зруйнованих м'язових волокон, зменшенням болю і симптомів асептичного запалення.
3. Антиоксидантний ефект
У складі м'яса мідій є ряд найпотужніших антиоксидантних речовин – таурин , омега-3 поліненасичені жирні кислоти, цинк і селен.
Ці речовини нейтралізують вплив вільних радикалів на всі клітини організму, в процесі якого останні гинуть або перероджуються в злоякісні.
Також є дані про ефективність цих речовин в пригніченні хронічного запалення, з яким пов'язана рання маніфестація безлічі захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем.
Фахівці Університету Інха (Корея) виявили здатність таурину підвищувати активність інших антиоксидантів, присутніх в організмі людини.
4. Нормалізація роботи щитовидної залози
Мідії містять селен. Цей мінерал, за інформацією вчених з США, має антиоксидантну активність переважно щодо щитовидної залози.
При регулярному попаданні селену в організм рідше зустрічаються аутоімунні і дистрофічні патології даного органу, нормалізується вироблення гормонів (Т3,Т4).
5. Профілактика захворювань органів зору
З віком спостерігаються інволютивні зміни очного яблука, підвищується ймовірність розвитку дегенеративних захворювань, найбільш небезпечним з яких вважається атрофія жовтої плями, що приводить до часткової або повної втрати зору.
За даними американських вчених, систематичне включення в раціон морепродуктів, що містять омега-3 жирні кислоти, сприяє зниженню ймовірності маніфестації даного захворювання приблизно в 2 рази. При цьому ефект найбільш виражений у жінок.
6. Підтримка здоров'я серця і судин
Захворювання серцево-судинної системи є провідною причиною смерті людей середнього та похилого віку. Найбільш часто реєструються відхилення, пов'язані з підвищенням артеріального тиску і атеросклерозом.
Зарубіжні фахівці відзначають , що вживання продуктів, багатих омега-3 поліненасиченими жирами, сприяє зниження рівня холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові, а також призводить до незначного підйому концентрації корисних ліпідів (ЛПВЩ).
В результаті не відбувається часткового або повного обмеження кровотоку в ряді органів, значно знижується ризик розвитку таких відхилень, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку.
Також морські мідії здатні знижувати рівень артеріального тиску і запобігати утворенню тромбів у венах нижніх кінцівок і в зоні пошкодження атеросклеротичних бляшок. Позитивні ефекти пов'язані з наявністю калію в складі.
Відзначається також здатність морепродуктів забезпечувати профілактику появи фатальних аритмій (особливо пов'язані з ішемічною хворобою серця).
7. Профілактика анемії
Мідії, як і більшість морепродуктів, багаті вітаміном В12 (ціанокобаламін) і залізом.
Дефіцит даних речовин в організмі є найбільш частою причиною розвитку анемії-зниження рівня гемоглобіну і (або) еритроцитів в крові і, як наслідок, гіпоксії всіх органів і тканин.
Вживання м'яса мідій призводить до відновлення рівня вітаміну B12 і заліза в крові і в спеціалізованих депо.
Важливо відзначити, що морепродукт може застосовуватися як для профілактики, так і для терапії анемій (спільно з медичними препаратами або в якості «монотерапії»).
8. Допомога в схудненні
Мідії-цінне джерело високоякісних білків (близько 12% від добової норми на 100 грам продукту).
Працівники Університету Пердью (США) встановлено , що споживання будь-яких високобілкових продуктів (в тому числі мідій), підвищує вироблення гормонів, відповідальних за розвиток почуття ситості (холецистокінін, пептид YY).
Це призводить до того, що організм потребує менше їжі протягом наступних кількох годин.
Роботи, проведені під контролем вчених з Нової Зеландії, демонструють , що дієти з високим вмістом білка демонструють більш позитивні результати, ніж дієти, що передбачають обмеження жирів і вуглеводів в раціоні або обмеження добової калорійності споживаних продуктів.
Безпека та шкода
У певних ситуаціях мідії можуть завдати шкоди здоров'ю. Найбільш частими побічними реакціями є:
- Харчове отруєння. мідії, як і інші мешканці водних просторів, можуть накопичувати в організмі ртуть і ряд інших важких металів. При надмірному вживанні можуть проявитися ознаки отруєння. Особливо небезпечним є токсин, що міститься в м'ясі мідій – сакситоксин. У нормі він виводиться з мідій в воду, однак при утриманні їх в умовах замкнутих водойм, токсин накопичується і може привести до отруєння. Особливо небезпечний цей токсин для вагітних жінок, а також для дітей.
- Алергічні реакції. обумовлені підвищеною сенсибілізацією організму до ряду білків мідій. Проявляються по-різному: від сверблячки або кропив'янки до фатальних анафілаксій.
- Руйнування зубної емалі. в організмі мідій може міститися невелика кількість вапна або навіть піску, що приводить до механічного пошкодження емалі зубів.
- Диспепсичні розлади. мідії, за рахунок великої кількості білків і жирів в складі, при нераціональному вживанні можуть викликати перевантаження шлунково-кишкового апарату і привести до таких відхилень, як: нудота, блювота, запор або діарея, здуття живота.
Правила вибору та приготування
Процес вибору сирих мідій на прилавках магазинів досить складний. Є ряд ознак, які вказують на дійсно якісний продукт:
- Зовнішній вигляд раковини. поверхня повинна бути рівною і гладкою, без різних тріщин і пошкоджень. Раковини свіжих мідій завжди закриті!
- Відкриття раковини. стулки в нормі відкриваються з невеликим зусиллям, повинен прозвучати клацання. Якщо раковина відкривається легко, значить Мідія зіпсована.
- Зовнішній вигляд молюска. вміст оболонки повинен бути білим або рожевим. Наявність інших відтінків – ознака грибкової або бактеріальної інфекції, слідів гниття.
- Запах. свіжі мідії пахнуть морем. Наявність інших ароматів (в тому числі рибного) – привід відмовитися від покупки.
Живі мідії повинні мати реакцію на будь-який дотик до оболонки. При виборі замороженого морепродукту слід звернути увагу на стан льоду (в нормі він кристально чистий).
При покупці консервованих і маринованих мідій, перевірте, щоб розсіл або розчин для маринування був прозорим, без суспензії. Краще брати мідії в маринаді або у власному соку, ніж в маслі.
Мідії широко поширені в кулінарії. Вони універсальні і прості в приготуванні, що обумовлює різноманіття рецептів. Відмінно підійдуть для закуски або супу, а також можуть подаватися в якості основного блюда. Їх можна:
- Консервувати;
- Коптити;
- Маринувати (з маслом або оцтом);
- Відварювати;
- Готувати в пароварці;
- Смажити;
- Запікати в духовій шафі.
При приготуванні рекомендується дотримуватися ряду простих правил:
- Ретельно очищати раковини металевою жорсткою щіткою, видаляти будь-які нарости;
- Промивати мідії в холодній воді (кілька разів);
- Не вживати мідії, раковини яких не відкрилися в ході приготування.
Висновок
Мідії здатні поліпшити здоров'я серцево-судинної і ендокринної систем, нормалізувати стан організму після активних фізичних навантажень, надати істотну допомогу в схудненні і навіть запобігти раку.
Однак не варто забувати про ризики, пов'язаних з вживанням мідій, і грамотно підходити до їх вибору на прилавках магазинів.