Чим корисні креветки-5 доведених фактів

Креветки – одні з найбільш часто вживаних морепродуктів. Вони містять цінні біологічно активні речовини, деякі з яких (наприклад, каротиноїд астаксантин) неможливо отримати з інших джерел.

Сучасні дослідження виявили безліч корисних властивостей креветок: вони покращують здоров'я серця і судин, попереджають появу раку і нейродегенеративних захворювань, сприяють зниженню маси тіла.

5 корисних властивостей

Нижче розглянуті 5 головних фактів про користь креветок (з опорою на доказову базу).

1. Багатий склад

Креветки мають низьку калорійність – від 84 до 99 калорій на 100 грам залежно від сорту. Близько 90% енергетичної цінності припадає на білки, решта – переважно на жири.

У 100 грамах креветок містяться наступні цінні речовини:

назва компонента відсоток рекомендованої добової потреби
вітамін В12 25 %
Вітамін Е 7 %
вітамін В6 6 %
вітамін А 4 %
селен 57 %
залізо 17 %
фосфор 14 %
мідь 10 %
цинк 10 %
натрій 9 %
магній 7 %

Також креветки містять велику кількість цінних омега-3 і омега-6 жирних кислот, антиоксидантів (астаксантину) і йоду, вживання яких пов'язане з великою кількістю переваг для здоров'я.

Креветка – цінне джерело біологічно активних нутрієнтів, необхідних для підтримки роботи організму людини.

2. Антиоксидантна дія

У м'ясі креветок є маса антиоксидантів, найціннішими з яких є селен і астаксантин.

Креветки отримують астаксантин поїдаючи зелені водорості і, по суті, вони є єдиним джерелом цієї речовини.

Астаксантин попереджає вплив вільних радикалів на всі клітини організму людини, в процесі якого останні гинуть або перетворюються в злоякісні.

Доведено, що антиоксидант також пригнічує хронічне запалення, створюючи додатковий захист від раку і ряду хронічних захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем.

Китайські дослідження продемонстрували здатність астаксантину покращувати обмін речовин на рівні головного мозку, забезпечувати нормальну роботу когнітивної сфери (пам'ять, мислення, увага ) і профілактику нейродегенеративних захворювань (хвороба Альцгеймера, Піка і Паркінсона).

при регулярному вживанні креветок рідше зустрічаються злоякісні новоутворення, хронічні патології і нейродегенеративні захворювання.

3. Профілактика серцево-судинних захворювань

за останніми науковими даними , в складі креветок є особливий тромболітичний фермент, який розчиняє кров'яні згустки в судинах (тромби).

Регулярне потрапляння цієї речовини в організм (при відсутності захворювань, що супроводжуються гіпокоагуляцією крові) пов'язано з низькою частотою народження інфаркту міокарда та ішемічних інсультів.

Австралійські вчені стверджують , що креветки, за рахунок наявності в складі астаксантину, також здатні коригувати рівень холестерину в крові . Вони підвищують концентрацію корисного холестеролу-ЛПВЩ, високий рівень якого пов'язаний з низькою ймовірністю відкладення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

Саме з атеросклеротичними бляшками пов'язана поява таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку.

Креветки позитивно відбиваються на стані серця і судин. При систематичному вживанні відзначається зниження частоти народження найбільш поширених і небезпечних патологій.

4. Поліпшення стану шкіри і волосся

Німецькі фахівці виявили , що антиоксидант астаксантин знижує швидкість вікових інволютивних змін шкірних покривів, а також зменшує зморшки і попереджає появу пігментних плям.

Також креветки, за даними Національного інституту здоров'я США, містять цинк. Недолік цього мінералу пов'язаний з раннім випаданням волосся, втратою пружності, гладкості і еластичності.

Креветки містять цинк і астаксантин, які попереджають появу вікових змін шкіри і втрату волосяного покриву.

5. Допомога в схудненні

Креветки, як уже було сказано, & 8212; низькокалорійний продукт, багатий білками і мінералами. У складі є незначний обсяг жирів і повністю відсутні вуглеводи. Їх можна вживати практично в необмежених кількостях.

Цинк, що міститься в креветках, підвищує рівень лептину в крові – гормону, що відповідає за розвиток почуття ситості. В результаті значно знижується вираженість голоду, тяга до їжі зменшується.

Також креветки багаті йодом, який регулює обмінні процеси в організмі. Нутрієнт, за інформацією вчених, підвищує активність розпаду жирової тканини з метою задоволення енергетичних потреб.

включення креветок в раціон може стати простою і грамотною стратегією, спрямованої на схуднення.

Безпека та шкода

У ряді випадків креветки можуть завдати шкоди організму. Найбільш поширеними побічними явищами є:

  1. Порушення роботи травного апарату. перевантаження білками призводить до дискоординації діяльності гладкої мускулатури стінок кишечника, що може проявитися запорами або наполегливої діареєю.
  2. Розлади зору. у м'ясі креветок є особливі нейроактивні речовини, які при надмірному вживанні (більше 2 кг за раз) можуть спровокувати тимчасові розлади зорових функцій (двоїння, порушення акомодації).
  3. Алергічні реакції. зустрічаються часто і обумовлені чутливістю організму до білка – тропомиозину, який міститься у всіх молюсках. Рідше алергічні реакції відзначаються на гемоціанін і аргінінкіназу. Відхилення може мати будь-який характер: від банального поколювання в роті або закладеності носа до анафілактичного шоку і набряку Квінке.

Окремо слід зазначити, що креветки повністю безпечні для організму вагітної жінки. Вони містять мінімальну кількість ртуті (на відміну від інших морепродуктів), не здатне заподіяти шкоди ні матері, ні майбутній дитині.

вживання креветок пов'язане з низкою ризиків для здоров'я, які важливо враховувати. Вагітним креветки їсти можна.

Які види креветок?

Виділяють безліч різновидів креветок (всього – близько 1 000). Базова класифікація має на увазі їх поділ на:

  1. Холодноводних. поширені на Далекому Сході, мешкають в арктичних морях. Зазвичай мають маленький розмір і служать закускою до слабоалкогольних напоїв.
  2. Тепловодні. мешкають в теплих океанах і морях. Їх можуть виловлювати в природних середовищах проживання або розводити в штучних водоймах. До групи належать: королівські, тигрові, чорноморські, Аргентинські, білі креветки та ін.

Зупинимося на окремих видах детальніше:

  1. Королівські. можуть досягати великих розмірів (до 25-30 см), багаті омега-3 жирними кислотами і антиоксидантами. Королівські креветки є делікатесом.
  2. Тигрові. теж можуть похвалитися великою масою, мають темні смуги на панцирі, за що і отримали свою назву. Тигрові креветки багаті поживними речовинами і коштують значно менше в порівнянні з королівськими.
  3. Північні. відмінні риси – дрібний розмір, особливий смак (для гурманів).
  4. Чорноморські. мають найприємніший смак і аромат, хоча зовні виглядають непоказно: дрібні (від 3 до 8 см) з жовтим забарвленням. Концентрація поживних нутрієнтів в чорноморських креветках – нарівні з королівськими.
  5. Аргентинські. живуть виключно в природних умовах (Атлантичний океан). Вважаються найбільш корисними серед всіх вивчених видів креветок.
у світі налічується безліч видів креветок, що відрізняються за розміром, зовнішнім виглядом і органолептичними показниками.

Правила вибору та приготування

Приготування будь-якого продукту починається з вивчення прилавків магазинів. Нижче представлений ряд найбільш важливих ознак, на які слід звернути особливу увагу при виборі:

  1. Маркування, упаковка. на пачці креветок в обов'язковому порядку повинні бути надруковані: дата виробництва, термін придатності і рекомендовані умови зберігання. Термін придатності залежить від технології виробництва і становить від 4 до 10 місяців.
  2. Зовнішній вигляд. всі креветки повинні бути цілими, схожими один на одного і однакового розміру. Колір може істотно відрізнятися і залежить від виду креветок. Не слід вживати креветки з чорною головкою і будь-якими плямами на панцирі, що сигналізують про захворювання і порушення умов зберігання.

Слід відразу відмовитися від покупки, якщо:

  • Відсутнє маркування;
  • Є дефекти упаковки і самого продукту;
  • Не дотримуються правил зберігання;
  • Креветки мають різні розміри та зовнішній вигляд;
  • Присутній запах риби;
  • На тілі креветок є плями на панцирі, голова пофарбована в чорний колір.

Існує також ряд правил приготування креветок:

  1. Розморожування. має бути поступовим. Найкраще спершу покласти креветки на нижню полицю холодильника на 3-5 годин, а потім дати постояти при кімнатній температурі не менше 4 годин.
  2. Відварювання. якщо креветки попередньо були піддані термічній обробці, то тривалість варіння – близько 3-5 хвилин, якщо немає – 9-11 хвилин.
  3. Очищення. щоб зняти панцир, потрібно взяти креветку в руки, однієї – затиснути голову, інший – хвіст. Потім обертаючими рухами відкрутити голову і відірвати лапки. Після цього потрібно акуратно потягнути лусочки панцира з боку голови. Креветка очищена. Ікра креветок цілком їстівна.

Варені креветки можна вживати в будь-якому вигляді. Вони служать відмінним інгредієнтом для страв з макаронами, салатів, сендвічів. Також можуть подаватися в чистому вигляді з різними соусами.

Крім варіння досить широко поширені наступні способи приготування:

  1. Смаження. обсмажування зазвичай проводиться на оливковій олії. Смажені креветки підходять для бутербродів і крем-супів.
  2. Запікання в духовці. після запікання на поверхні тіла утворюється хрустка скоринка, а «нутрощі» &8212; м'які і соковиті. Печені креветки вживаються без соусу.

Крім того, можна придбати готові до вживання креветки в олії або розсолі. Часто продаються так звані &171;Морські коктейлі & 187;, де крім креветок присутні мідії, кальмари, восьминоги та інші морепродукти.

існує безліч тонкощів вибору і правильного приготування креветок. При дотриманні всіх рекомендацій готову страву буде смачним і корисним.

Висновок

Таким чином, креветки містять в своєму складі масу біологічно активних речовин: вітамінів, мінералів, антиоксидантів, цінних жирних кислот і білків.

При додаванні в раціон вони забезпечують профілактику безлічі патологій з боку практично всіх систем організму (включаючи рак) і сприяють зниженню маси тіла.