5 корисних властивостей чорної ікри для людини на думку вчених
Чорна ікра вважається одним з найдорожчих делікатесів і відрізняється не тільки насиченим смаком, але і великою кількістю корисних властивостей, завдяки вмісту ряду цінних поживних речовин.
Вона здатна зміцнити здоров'я людини, знизити ризик розвитку найпоширеніших захворювань (в тому числі раку) і навіть надати допомогу в схудненні.
5 корисних властивостей
Нижче описані 5 основних фактів про користь чорної ікри (з опорою на доказову базу).
1. Багатий склад
Чорна ікра – висококалорійний (до 270 калорій на 100 грам) і вкрай поживний продукт. У складі доступні наступні нутрієнти:
назва речовини | відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам продукту) |
вітамін А | 30 % |
вітамін В2 | 34 % |
вітамін В4 | 98 % |
вітамін В5 | 70 % |
вітамін В6 | 16 % |
вітамін B9 | 13 % |
вітамін В12 | 667 % |
вітамін D | 29 % |
Вітамін Е | 13 % |
кальцій | 28 % |
магній | 75 % |
фосфор | 45 % |
залізо | 66 % |
селен | 119 % |
омега-3 жирні кислоти | 184 % |
Кожне з представлених біологічно активних речовин необхідно організму людини, наприклад:
- Селен підтримує роботу щитовидної залози ;
- Омега-3 жирні кислоти забезпечують профілактику онкології і ряду серцево-судинних розладів;
- Вітаміни групи В беруть участь в кровотворенні і нормалізують функціональну активність головного мозку.
2. Зниження серцево-судинної захворюваності
Патології серцево-судинної системи є провідною причиною ранньої інвалідності та смерті у всіх розвинених країнах.
Чорна ікра надає комплексний вплив на серце і судини, знижуючи ймовірність появи найбільш небезпечних захворювань.
Доведено, що магній і калій в складі ікри викликають розслаблення мускулатури стінок артерій, що призводить до зниження артеріального тиску. Тому чорна ікра може застосовуватися для профілактики і поліпшення перебігу гіпертонічної хвороби.
Особлива роль відводиться омега-3 жирним кислотам. Вони нормалізують рівень холестерину і його фракцій (підвищують ЛПВЩ; знижують ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в організмі, в результаті не створюється передумов для утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і появи таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інфаркт серцевого м'яза, інсульт.
Також ікра знижує ризик появи смертельно небезпечних аритмій (особливо на тлі перебігу ішемічної хвороби серця).
3. Підтримка роботи щитовидної залози
Швейцарські фахівці стверджують , що селен в складі ікри нормалізує функціональну активність щитовидної залози – вироблення гормонів (Т3 і Т4).
Також селен володіє потужною антиоксидантною активністю і підвищеною тропностью до щитовидної залози.
Чорна ікра здатна знизити ризик злоякісного переродження клітин даного органу і розвитку ряду аутоімунних відхилень (наприклад, дифузного токсичного зобу).
4. Допомога в схудненні
Всього 100 грам чорної ікри забезпечують 1/3 добової потреби організму в білках. Важливо відзначити, що протеїни чорної ікри високоякісні, містять незамінні амінокислоти.
Експерти з США стверджують , що вживання продуктів, багатих білками, навіть при незначному обмеженні загальної калорійності раціону, призводить до вираженого зниження маси тіла за рахунок жирової тканини.
Ікра, завдяки великій кількості білків у складі, викликає відчуття механічного переповнення шлунка, стимулює синтез гормонів ситості (холецистокінін, пептид YY), які пригнічують центри голоду в головному мозку. Підсумок-людина споживає менше їжі в наступні кілька годин.
Також відзначається здатність делікатесу прискорювати розпад жирової тканини в організмі з метою задоволення енергетичних потреб.
5. Профілактика анемії
Чорна ікра є багатим природним джерелом заліза та вітаміну В12.
Саме з дефіцитом даних нутрієнтів в більшості випадків пов'язане розвиток анемії-зниження гемоглобіну і (або) еритроцитів в крові, які беруть участь у доставці кисню до всіх тканин.
Проблема особливо актуальна в літньому віці і серед вагітних жінок.
Незалежно від причини дефіциту заліза і вітаміну B12, чорна ікра заповнює їх недолік, нормалізує еритропоез і відновлюючи газотранспортну функцію крові.
Можлива шкода
В окремих випадках чорна ікра може завдати шкоди людині. До числа найбільш поширених побічних реакцій відносяться:
- Сечокам'яна і жовчнокам'яна хвороба. як чорна, так і червона ікра містять ряд речовин, що підвищують ризик утворення конкрементів в просвіті сечовивідного і біліарного тракту.
- Надмірна маса тіла та ожиріння. ікра – висококалорійний продукт. Слід обмежувати її споживання, щоб контролювати вагу тіла.
- Диспепсичні розлади. велика кількість білків і жирів в складі може викликати перевантаження шлунково-кишкового тракту, що проявиться в формі нудоти і блювоти, здуття, порушень стільця (запори або діарея).
- Отруєння токсичними речовинами. ікра, як і м'ясо риби, здатна накопичувати ртуть і ряд інших важких металів. Слід нормувати її споживання, особливо дітям і вагітним жінкам.
- Алергічні реакції. зустрічаються часто і обумовлені сенсибілізацією організму до окремих білків риби.
Правила вибору і вживання
Чорна ікра – дорогий продукт, отже, часто є предметом підробок на сучасному ринку. Нижче представлений ряд рекомендацій, які дозволять придбати якісну ікру:
- Відповідність ГОСТу. наявність напису «ГОСТ» на упаковці вказує на дотримання всіх технологічних особливостей виготовлення ікри.
- Упаковка. якісна ікра упаковується тільки в бляшані або скляні банки. При покупці на вагу (настійно не рекомендується) термін зберігання з моменту відкриття первісної тари – 72 години.
- Ціна. якісна чорна ікра не може коштувати менше 5 000 рублів за 100 грам.
- Термін придатності. ікра в скляній банці може зберігатися не більше 2 років, в жерстяній – до 9 місяців. Зміна даних показників в більшу сторону-ознака недотримання технології виробництва, відступу від ГОСТу.
- Зовнішній вигляд. якісна ікра має сріблясто-чорний або сірувато-коричневий забарвлення. Яскраво-чорний колір-ознака додавання барвників.
- Розмір ікринок. чим більше ікринки – тим старше Риба і тим вище їх біологічний потенціал. Однак з віком риби наростає концентрація шкідливих токсичних речовин в складі (ртуть і т.п.).
- Запах. В нормі – повинен бути присутнім слабкий рибний запах, який практично неможливо відчути. Наявність вираженого запаху риби (особливо з кислинкою) вказує на недотримання техніки виробництва або зберігання, зіпсованості.
Не менш важливо правильно подавати ікру. У російській кухні вона вживається в чистому вигляді і подається в невеликих скляних або порцелянових тарілках. Зазвичай чорна ікра не поєднується з іншими продуктами і не входить до складу інших страв.
Щоб розкрити справжній смак ікри, слід залишити її при кімнатній температурі на 30-45 хвилин. За цей час продукт не зіпсується, але розкриє всі свої смакові якості.
Висновок
- Таким чином, чорна ікра відрізняється високим вмістом вітамінів (особливо групи B), мінералів (селену), білків з незамінними амінокислотами і омега-3 жирних кислот.
- Вона здатна надати допомогу в схудненні, забезпечити профілактику захворювань з боку серцево-судинної, нервової та ендокринної систем, запобігти злоякісну трансформацію клітин.
- Рекомендується перед вживанням враховувати ризик розвитку побічних ефектів, а також грамотно підходити до вибору і подачі.