Чим корисні устриці-7 тез про їх вплив на здоров'я
Устриці – це не тільки вишуканий делікатес, але і продукт з унікальним поєднанням цінних поживних речовин: антиоксидантів, жирних кислот, білків, вітамінів і мінералів.
Багатий склад визначає корисні властивості устриць: вони зміцнюють імунітет, сприяють схудненню, а також запобігають розвитку ряду поширених захворювань.
7 корисних властивостей
Нижче представлені 7 головних фактів про користь устриць для нашого здоров'я, які підтверджуються в дослідженнях.
1. Наявність цінних речовин у складі
М'ясо устриць відрізняється дуже низькою калорійністю (близько 51 калорій на 100 грам), але містить масу біологічно активних речовин:
найменування нутрієнта | відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам продукту) |
вітамін D | 80 % |
вітамін В1 | 7 % |
вітамін В3 | 7 % |
вітамін В12 | 324 % |
залізо | 37 % |
магній | 12 % |
фосфор | 14 % |
цинк | 605 % |
мідь | 223 % |
Марганець | 18 % |
селен | 91 % |
Окремо слід зазначити, що устриці є цінним джерелом омега-3 поліненасичених жирних кислот. Високий рівень їх споживання вчені пов'язують з нормалізацією роботи головного мозку , низькою частотою виникнення хронічних захворювань і злоякісних пухлин.
2. Поліпшення здоров'я щитовидної залози
Устриці є цінним джерелом селену.
За даними досліджень, селен підтримує вироблення гормонів щитовидною залозою, попереджає ряд захворювань з боку цього органу: від вузлового або токсичного зобу до злоякісної трансформації клітин.
Також селен є найсильнішим антиоксидантом, що захищає всі клітини організму від впливу вільних радикалів.
3. Зміцнення імунітету
Устриці містять значні обсяги вітаміну D і цинку. Ці біологічно активні речовини підтримують роботу імунної системи .
Вітамін D, за інформацією фахівців з Сінгапуру, не тільки підвищує мінеральну щільність кісткової тканини, але і нормалізує обмін речовин, забезпечуючи безперебійну проліферацію імунних клітин.
Цинк теж нормалізує протягом обмінних процесів, а також відповідає за функціональну активність клітин імунної системи.
При дефіциті цих двох нутрієнтів знижується стійкість організму до різних зовнішніх агентів, частіше зустрічаються інфекційно-запальні захворювання будь-якої етіології.
4. Профілактика анемії
Анемія – одне з найпоширеніших захворювань, найпоширенішою причиною якого є дефіцит вітаміну В12 та (або) заліза.
Китайські вчені приводять невтішні дані: до 25% людей похилого віку відчувають дефіцит цих поживних речовин і мають клінічно виражені або приховані симптоми анемії.
Устриці багаті залізо і вітамін В12. Їх рекомендується включати в систему харчування з метою запобігання анемії (при високому ризику) або навіть для терапії патології (спільно з медикаментозними засобами).
5. Допомога в схудненні
Устриці-цінне джерело білка (7 грам на 100 грам продукту), що складається з незамінних кислот.
На думку вчених, включення високобілкових продуктів підвищує вироблення "гормонів ситості": пептиду YY і холецистокініну. Ці речовини пригнічують центри голоду в головному мозку, в результаті чого організм вимагає менше їжі в наступні години.
Дослідження, виконані під контролем вчених з Нової Зеландії, демонструють , що дієти з високим вмістом білка показують більш позитивні результати, ніж дієти, що передбачають обмеження жирів і вуглеводів в раціоні або обмеження добової калорійності споживаних продуктів.
6. Профілактика цукрового діабету II типу
Фахівці Університету Сужчоу (Китай) встановлено дивовижна здатність високобілкових продуктів (таких як устриці) знижувати рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c).
Глікований гемоглобін відображає середню концентрацію глюкози в крові за останні 3 місяці.
В основі позитивного ефекту лежить підвищення чутливості периферичних тканин до інсуліну, під час чого підвищується ефективність утилізації глюкози і знижується її концентрація в крові.
Саме інсулінорезистентність є основним патогенетичним механізмом розвитку цукрового діабету II типу.
7. Антиоксидантний ефект
Як відомо, під впливом вільних радикалів клітини організму гинуть або перероджуються, підвищується ризик розвитку хронічних захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем. Саме з цим і борються антиоксиданти.
У складі устриць виявлено особливу сполуку – 3,5-гідрокси-4-метоксибензиловий спирт (DHMBA) – це Фенольна сполука, що володіє потужною антиоксидантною активністю.
Вчені стверджують, що DHMBA попереджає вплив вільних радикалів на всі клітини організму.
Антиоксидантна активність DHMBA не тільки доведено у численних дослідженнях, але і перевершує ряд медичних препаратів зі схожим механізмом дії.
Можлива шкода
В окремих випадках, вживання устриць може завдати шкоди організму. Найбільш поширеними побічними ефектами є:
- Бактеріальні інфекції. сире (термічно не оброблене) м'ясо устриць може бути джерелом колоній бактерій роду Vibrio. Попадання даних мікроорганізмів в шлунково-кишковий тракт призводить до наступних симптомів: діарея, підвищення температури, блювота.
- Вірусні інфекції. при недотриманні умов зберігання, транспортування і кулінарної обробки устриць підвищується ризик зараження ентеровірусами. Захворювань має картину, схожу з ГРЗ або перебігом бактеріальних інфекцій.
- Отруєння хімічними речовинами. устриці здатні акумулювати свинець, кадмій і ртуть. Попадання даних металів в організм небажано. Така обставина обмежує включення устриць в раціон вагітних жінок і дітей.
- Алергічні реакції. зустрічаються при підвищеній сенсибілізації організму до білків устриць. Клінічна картина може бути будь-який: від шкірної висипки до анафілаксій.
- Диспепсичні розлади. перевантаження організму білками викликає підвищене газоутворення, порушення стільця (діарея або запори) і нудоту.
Вибір і способи прийому
Нижче представлено кілька порад, які допоможуть знайти на прилавках магазинів свіжі і якісні устриці:
- Час вилову. рекомендується купувати устриць, улов яких був здійснений з вересня по квітень. В інший час вони розмножуються і містять більше жирів.
- Цілісність раковини. при спробі відкрити раковину вона повинна відразу ж закриватися. Наявність прочинених стулок, витікання соків чи інших речовин неприпустимо.
- Запах. свіжі устриці практично не мають запаху. Аромат риби чи інших домішок – ознака зіпсованості.
- Зовнішній вигляд. при покупці устриць без раковин всі вони повинні бути однакового кольору і розміру; не мати плям, смуг. Їх наявність-пряма ознака бактеріальних інфекцій.
Правила вживання наступні:
- Подача. зазвичай устриці подаються живими з лимонним соком і прянощами.
- Відкриття стулок. слід використовувати спеціальний ніж для відкриття стулок, в іншому випадку високий ризик пошкодження пальців.
Крім «класичного» і найкориснішого способу існує ряд інших варіантів вживання устриць. Їх можна смажити і варити, готувати в духовій шафі, консервувати. Устриці відмінно поєднуються з:
- Морськими водоростями;
- Будь-якими овочами;
- Спагетті;
- Будь-якими соусами.
Устриці-практично універсальний продукт, з якого можна приготувати масу смачних страв. Головне-уважно поставитися до вибору.
Висновок
Таким чином, устриці – це вкрай поживний продукт моря.
Завдяки великій кількості антиоксидантів, вітамінів, мінералів і цінних білків у складі, вони комплексно позитивно впливають на весь організм людини.
Устриці, при регулярному вживанні, здатні допомагати в схудненні, знижувати ризик розвитку раку і ряду хронічних захворювань, покращувати роботу імунної системи.