8 корисних властивостей червоної ікри для людини (з опорою на дослідження)
Червона ікра – це ікра лососевих порід риб (форель, кета, нерка, лосось). Вона містить ряд цінних вітамінів, мінералів, антиоксидантних речовин і поліненасичених жирних кислот.
Регулярне вживання ікри пов'язане з високою тривалістю життя і міцним здоров'ям. Рідше зустрічаються патології з боку серця і судин, а також ендокринної, нервової, кровотворної та імунної систем.
Чим вона корисна-8 фактів
Нижче представлені 7 корисних властивостей червоної ікри, які мають наукове обгрунтування.
1. Джерело цінних речовин
Червона ікра – дуже поживний продукт, що володіє досить високою калорійністю (260-280 калорій на 100 грам). У складі доступні наступні вітаміни та мінерали:
назва речовини | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
кальцій | 27 % |
магній | 75 % |
натрій | 75 % |
калій | 9 % |
залізо | 79 % |
селен | 93 % |
цинк | 7 % |
вітамін А | 13 % |
вітамін D | 58 % |
Вітамін Е | 9 % |
вітамін В1 | 13 % |
вітамін В2 | 35 % |
вітамін В5 | 43 % |
вітамін B9 | 16 % |
вітамін В12 | 500 % |
Червона ікра також містить велику кількість поліненасичених жирних кислот (особливо омега-3), які нести відчутну користь для здоров'я людини: від поліпшення стану шкіри і волосся до профілактики захворювань серцево-судинного та онкологічного профілю.
2. Нормалізація роботи головного мозку
У складі червоної ікри є особлива амінокислота – триптофан.
Її дефіцит в організмі (який найчастіше відзначається у літніх людей і вагітних жінок) пов'язаний з підвищеною дратівливістю і запальністю, вчиненням необдуманих вчинків, а також схильністю до тривалої (хронічної) депресії .
Дослідники з США виявили здатність триптофану ефективно знижувати вираженість симптомів стрес , підвищеної дратівливості і тривожності (навіть якщо присутні органічні причини).
За інформацією британських вчених, триптофан підвищує стійкість організму до впливу будь-яких зовнішніх факторів, здатних викликати стрес або депресивні розлади.
Адекватний емоційний фон завжди асоційований зі стабільною роботою головного мозку , рідкісною зустрічаністю нейродегенеративних захворювань.
3. Поліпшення спортивних показників
Фахівці Норвезького університету спорту та фізичної культури встановлено , що додавання триптофану в раціон сприяє підвищенню фізичної працездатності, зростання витривалості і силових показників.
Відзначається також збільшення толерантності до фізичних навантажень – тривалість тренувань зростає в 1,5 рази!
Додатково червона ікра дарує організму безліч цінних білків з незамінними амінокислотами і вітамін D. протеїни потрібні для побудови нових м'язових волокон (пошкоджуються в період активних фізичних навантажень), а вітамін D підтримує міцність кісток .
4. Профілактика очних захворювань
З плином років підвищується ризик розвитку дегенеративних патологій очного апарату. Найчастішою з них є атрофія жовтої плями – головної ділянки, що сприймає кольору.
Саме це захворювання є основною (не піддається лікуванню) причиною зниження гостроти зору, а іноді і повної його втрати.
Вчені з Гарвардської медичної школи встановлено , що вживання будь-яких продуктів, що містять поліненасичені омега-3 жирні кислоти (в тому числі ікри), сприяє зменшенню ймовірності появи подібного відхилення (приблизно в 2 рази). Фахівці відзначають, що особливо ефективна така профілактика у жінок.
5. Профілактика серцево-судинних патологій
Серцево-судинні захворювання багато років займають лідируючі позиції через смертність в розвинених країнах.
Найчастіше зустрічаються відхилення, розвиток яких асоційоване з появою атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інсульт, хронічна ішемія мозку і т.п.).
Будь-які морепродукти містять цінні омега-3 жирні кислоти. Багато досліджень пов'язують їх вживання з низькою частотою захворювань, обумовлених відкладенням холестерину в стінках артерій (особливо – ішемічної хвороби серця).
Також відзначається зменшення фатальних аритмій, які часто мають місце при неадекватному постачанні міокарда киснем.
6. Профілактика анемії
Анемія – це серйозне захворювання, яке часто зустрічається у людей похилого віку та жінок з порушеннями менструального циклу.
При анемії знижується рівень гемоглобіну і (або) еритроцитів в крові, і в результаті зменшується постачання всіх органів киснем. При тяжкому перебігу розвивається атрофічна трансформація всіх тканин.
Зменшення кількості еритроцитів і гемоглобіну обумовлено порушенням їх синтезу в червоному кістковому мозку через нестачу вітаміну B12 (ціанокобаламіну) і заліза.
Лососева ікра багата залізом і, особливо, вітаміном B12 (5 добових норм). Її регулярне вживання підтримує синтез червоних формених елементів. Ця особливість може використовуватися в цілях профілактики і навіть терапії анемії, пов'язаної з нестачею заліза і вітаміну B12 в організмі.
7. Запобігання аутоімунних відхилень
Омега-3 жирні кислоти, що входять до складу червоної ікри, допомагають нормалізувати роботу всіх відділів імунної системи і забезпечують профілактику збоїв.
В процесі даних збоїв проявляються вроджені або набуті аутоімунні захворювання (склеродермія, ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, цукровий діабет I типу і т.п.). Подібні відомості наводять представники норвезького і швейцарського наукового співтовариства.
В даний час доведено здатність омега-3 поліненасичених кислот знижувати частоту ревматоїдного артриту і розсіяного склерозу.
8. Поліпшення якості сну
Ікра, як уже було сказано, містить триптофан. Амінокислота, за даними зарубіжних фахівців, знижує час засинання, а також збільшує тривалість сну і його якість (рідше відзначається прокидання під дією подразників слабкої сили).
Подібна властивість дозволяє включати продукт в раціон літніх людей, у яких найбільш часто реєструються проблеми зі сном, а також у осіб з хронічним больовим синдромом.
Безпека, можлива шкода
Навіть таке корисне блюдо російської кухні, як червона ікра, здатне завдати шкоди організму людини. До числа найбільш частих побічних ефектів слід віднести наступні:
- Сечокам'яна і жовчнокам'яна хвороба. деякі компоненти ікри підвищують ризик утворення каменів в просвіті біліарного тракту або сечовивідних шляхів. Не рекомендується їсти більше 100 грам продукту в тиждень якщо є описані захворювання і більше 500 грам з метою зниження ризику їх розвитку.
- Ожиріння. червона ікра – висококалорійний продукт (особливо при поєднанні зі звичними продуктами – вершковим маслом і білим хлібом). Рекомендується обмежувати споживання з метою контролю маси тіла.
- Отруєння токсичними речовинами. ікра, як і риба, здатна накопичувати ртуть і ряд інших важких металів. Слід віддавати перевагу ікрі форелі, щоб звести ризик отруєння до мінімуму.
- Алергічні реакції. червона ікра протипоказана при підвищеній сенсибілізації організму на окремі білки риби. Алергопатології можуть проявлятися по-різному: від банального свербежу шкіри або кропив'янки до фатальних анафілаксій.
Правила вибору
Є ряд рекомендацій, яким обов'язково потрібно слідувати, щоб купити дійсно якісний продукт:
- Відповідність ГОСТу. наявність напису «ГОСТ» вказує на те, що ікра була приготовлена правильно без додавання шкідливих хімічних речовин. Також стандарт передбачає виробництво продукту зі свіжої виловленої риби.
- Зовнішній вигляд упаковки. якісна ікра упаковується тільки в скляні або бляшані банки під вакуумом. Поліетилен неприпустимий. Важливо враховувати, що продукт, упакований в пакети (наприклад, на вагу) може зберігатися не більше 72 годин! Наявність будь – яких деформацій на жерстяній банці-ознака зіпсованості продукту (згідно СанПіН).
- Зовнішній вигляд ікринок. у форелі вони червоно-помаранчеві і дуже дрібні; у кети – помаранчеві, великі (6-7 мм); у горбуші – помаранчеві з червоним відтінком, середнього розміру (4-5 мм); у нерки – червоні, невеликого розміру (в межах 3-4 мм). Присутність ікринок різного розміру в одній банки неприйнятно.
- Консистенція. всі ікринки повинні щільно прилягати один до одного. Наявність напіврідкого стану продукту вказує на додавання гліцерину або рослинних масел.
- Смак. якісна ікра має приємний рибний смак, Наявність гіркоти допустимо тільки в ікрі нерки.
- Виробник. виробничі центри повинні розташовуватися не більше ніж в 300-кілометровій віддаленості від місця вилову, інакше риба не може бути доставлена на завод без заморозки або початку процесів гниття.
Поради щодо вживання
Червона ікра, в класичному варіанті, вживається в чистому свіжому вигляді. У російській кухні найбільш поширені бутерброди з вершковим маслом і ікринками зверху.
Також ікра відмінно підходить для приготування ролів і суші, різних салатів і навіть супів. Вона поєднується зі свіжими огірками, сьомгою, креветками, білим і коричневим рисом; може стати прекрасною начинкою для випічки або млинців. Є і більш екзотичні поєднання, наприклад: ікра + стиглі персики, ікра + ананаси, ікра + баклажани і картопля.
Незважаючи на велику кількість варіантів вживання, рекомендується віддавати перевагу прийому в чистому вигляді – по кілька столових ложок за 1 раз (здорова доза).
Від вживання імітованої, а також від замороженої ікри краще відмовитися. Вони небагаті поживними речовинами і містять безліч шкідливих хімічних речовин.
Висновок
- Таким чином, червона ікра – не тільки дорогий делікатес, але і вкрай корисний продукт.
- Вона містить масу цінних вітамінів і мінералів, білків і омега-3 жирних кислот, які в організмі людини сприяють зниженню ризику розвитку найпоширеніших захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, кровотворної, імунної, нервової систем, а також поліпшенню спортивних показників.
- Слід грамотно підходити до покупки і вибору способу вживання.