8 корисних властивостей червоної ікри для людини (з опорою на дослідження)

Червона ікра – це ікра лососевих порід риб (форель, кета, нерка, лосось). Вона містить ряд цінних вітамінів, мінералів, антиоксидантних речовин і поліненасичених жирних кислот.

Регулярне вживання ікри пов'язане з високою тривалістю життя і міцним здоров'ям. Рідше зустрічаються патології з боку серця і судин, а також ендокринної, нервової, кровотворної та імунної систем.

Чим вона корисна-8 фактів

Нижче представлені 7 корисних властивостей червоної ікри, які мають наукове обгрунтування.

1. Джерело цінних речовин

Червона ікра – дуже поживний продукт, що володіє досить високою калорійністю (260-280 калорій на 100 грам). У складі доступні наступні вітаміни та мінерали:

назва речовини приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
кальцій 27 %
магній 75 %
натрій 75 %
калій 9 %
залізо 79 %
селен 93 %
цинк 7 %
вітамін А 13 %
вітамін D 58 %
Вітамін Е 9 %
вітамін В1 13 %
вітамін В2 35 %
вітамін В5 43 %
вітамін B9 16 %
вітамін В12 500 %

Червона ікра також містить велику кількість поліненасичених жирних кислот (особливо омега-3), які нести відчутну користь для здоров'я людини: від поліпшення стану шкіри і волосся до профілактики захворювань серцево-судинного та онкологічного профілю.

червона ікра – природне джерело корисних речовин, необхідних для підтримки нормальної роботи організму людини.

2. Нормалізація роботи головного мозку

У складі червоної ікри є особлива амінокислота – триптофан.

Її дефіцит в організмі (який найчастіше відзначається у літніх людей і вагітних жінок) пов'язаний з підвищеною дратівливістю і запальністю, вчиненням необдуманих вчинків, а також схильністю до тривалої (хронічної) депресії .

Дослідники з США виявили здатність триптофану ефективно знижувати вираженість симптомів стрес , підвищеної дратівливості і тривожності (навіть якщо присутні органічні причини).

За інформацією британських вчених, триптофан підвищує стійкість організму до впливу будь-яких зовнішніх факторів, здатних викликати стрес або депресивні розлади.

Адекватний емоційний фон завжди асоційований зі стабільною роботою головного мозку , рідкісною зустрічаністю нейродегенеративних захворювань.

вживання червоної ікри позитивно відбивається на функціональної активності головного мозку. Відзначається зниження вираженості депресії, стресу та інших порушень.

3. Поліпшення спортивних показників

Фахівці Норвезького університету спорту та фізичної культури встановлено , що додавання триптофану в раціон сприяє підвищенню фізичної працездатності, зростання витривалості і силових показників.

Відзначається також збільшення толерантності до фізичних навантажень – тривалість тренувань зростає в 1,5 рази!

Додатково червона ікра дарує організму безліч цінних білків з незамінними амінокислотами і вітамін D. протеїни потрібні для побудови нових м'язових волокон (пошкоджуються в період активних фізичних навантажень), а вітамін D підтримує міцність кісток .

включення червоної ікри в раціон сприяє поліпшенню спортивних показників і здоровому набору м'язової маси.

4. Профілактика очних захворювань

З плином років підвищується ризик розвитку дегенеративних патологій очного апарату. Найчастішою з них є атрофія жовтої плями – головної ділянки, що сприймає кольору.

Саме це захворювання є основною (не піддається лікуванню) причиною зниження гостроти зору, а іноді і повної його втрати.

Вчені з Гарвардської медичної школи встановлено , що вживання будь-яких продуктів, що містять поліненасичені омега-3 жирні кислоти (в тому числі ікри), сприяє зменшенню ймовірності появи подібного відхилення (приблизно в 2 рази). Фахівці відзначають, що особливо ефективна така профілактика у жінок.

червона ікра, за рахунок наявності омега-3 жирних кислот в складі, знижує ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями. Таким чином, забезпечується профілактика вікового зниження зору і навіть повної сліпоти.

5. Профілактика серцево-судинних патологій

Серцево-судинні захворювання багато років займають лідируючі позиції через смертність в розвинених країнах.

Найчастіше зустрічаються відхилення, розвиток яких асоційоване з появою атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інсульт, хронічна ішемія мозку і т.п.).

Будь-які морепродукти містять цінні омега-3 жирні кислоти. Багато досліджень пов'язують їх вживання з низькою частотою захворювань, обумовлених відкладенням холестерину в стінках артерій (особливо – ішемічної хвороби серця).

Також відзначається зменшення фатальних аритмій, які часто мають місце при неадекватному постачанні міокарда киснем.

червона ікра багата омега-3 жирними кислотами, які покращують показники серцево-судинної захворюваності.

6. Профілактика анемії

Анемія – це серйозне захворювання, яке часто зустрічається у людей похилого віку та жінок з порушеннями менструального циклу.

При анемії знижується рівень гемоглобіну і (або) еритроцитів в крові, і в результаті зменшується постачання всіх органів киснем. При тяжкому перебігу розвивається атрофічна трансформація всіх тканин.

Зменшення кількості еритроцитів і гемоглобіну обумовлено порушенням їх синтезу в червоному кістковому мозку через нестачу вітаміну B12 (ціанокобаламіну) і заліза.

Лососева ікра багата залізом і, особливо, вітаміном B12 (5 добових норм). Її регулярне вживання підтримує синтез червоних формених елементів. Ця особливість може використовуватися в цілях профілактики і навіть терапії анемії, пов'язаної з нестачею заліза і вітаміну B12 в організмі.

червона ікра містить вітамін B12 і залізо, які відіграють важливу роль в кровотворенні і забезпечують профілактику анемії.

7. Запобігання аутоімунних відхилень

Омега-3 жирні кислоти, що входять до складу червоної ікри, допомагають нормалізувати роботу всіх відділів імунної системи і забезпечують профілактику збоїв.

В процесі даних збоїв проявляються вроджені або набуті аутоімунні захворювання (склеродермія, ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, цукровий діабет I типу і т.п.). Подібні відомості наводять представники норвезького і швейцарського наукового співтовариства.

В даний час доведено здатність омега-3 поліненасичених кислот знижувати частоту ревматоїдного артриту і розсіяного склерозу.

червона ікра, завдяки наявності омега-3 кислот в складі, може знизити ймовірність появи різних аутоімунних захворювань.

8. Поліпшення якості сну

Ікра, як уже було сказано, містить триптофан. Амінокислота, за даними зарубіжних фахівців, знижує час засинання, а також збільшує тривалість сну і його якість (рідше відзначається прокидання під дією подразників слабкої сили).

Подібна властивість дозволяє включати продукт в раціон літніх людей, у яких найбільш часто реєструються проблеми зі сном, а також у осіб з хронічним больовим синдромом.

червона ікра покращує якість сну за рахунок наявності в складі амінокислоти – триптофану.

Безпека, можлива шкода

Навіть таке корисне блюдо російської кухні, як червона ікра, здатне завдати шкоди організму людини. До числа найбільш частих побічних ефектів слід віднести наступні:

  1. Сечокам'яна і жовчнокам'яна хвороба. деякі компоненти ікри підвищують ризик утворення каменів в просвіті біліарного тракту або сечовивідних шляхів. Не рекомендується їсти більше 100 грам продукту в тиждень якщо є описані захворювання і більше 500 грам з метою зниження ризику їх розвитку.
  2. Ожиріння. червона ікра – висококалорійний продукт (особливо при поєднанні зі звичними продуктами – вершковим маслом і білим хлібом). Рекомендується обмежувати споживання з метою контролю маси тіла.
  3. Отруєння токсичними речовинами. ікра, як і риба, здатна накопичувати ртуть і ряд інших важких металів. Слід віддавати перевагу ікрі форелі, щоб звести ризик отруєння до мінімуму.
  4. Алергічні реакції. червона ікра протипоказана при підвищеній сенсибілізації організму на окремі білки риби. Алергопатології можуть проявлятися по-різному: від банального свербежу шкіри або кропив'янки до фатальних анафілаксій.
таким чином, навіть вживання ікри може бути небезпечним для організму. Потрібно обов'язково враховувати ризик розвитку небажаних ефектів, особливо при включенні в раціон дітей і вагітних жінок.

Правила вибору

Є ряд рекомендацій, яким обов'язково потрібно слідувати, щоб купити дійсно якісний продукт:

  1. Відповідність ГОСТу. наявність напису «ГОСТ» вказує на те, що ікра була приготовлена правильно без додавання шкідливих хімічних речовин. Також стандарт передбачає виробництво продукту зі свіжої виловленої риби.
  2. Зовнішній вигляд упаковки. якісна ікра упаковується тільки в скляні або бляшані банки під вакуумом. Поліетилен неприпустимий. Важливо враховувати, що продукт, упакований в пакети (наприклад, на вагу) може зберігатися не більше 72 годин! Наявність будь – яких деформацій на жерстяній банці-ознака зіпсованості продукту (згідно СанПіН).
  3. Зовнішній вигляд ікринок. у форелі вони червоно-помаранчеві і дуже дрібні; у кети – помаранчеві, великі (6-7 мм); у горбуші – помаранчеві з червоним відтінком, середнього розміру (4-5 мм); у нерки – червоні, невеликого розміру (в межах 3-4 мм). Присутність ікринок різного розміру в одній банки неприйнятно.
  4. Консистенція. всі ікринки повинні щільно прилягати один до одного. Наявність напіврідкого стану продукту вказує на додавання гліцерину або рослинних масел.
  5. Смак. якісна ікра має приємний рибний смак, Наявність гіркоти допустимо тільки в ікрі нерки.
  6. Виробник. виробничі центри повинні розташовуватися не більше ніж в 300-кілометровій віддаленості від місця вилову, інакше риба не може бути доставлена на завод без заморозки або початку процесів гниття.
дотримання простих правил вибору ікри на прилавку дозволяє звести до мінімуму ризики для здоров'я і отримати виключно користь.

Поради щодо вживання

Червона ікра, в класичному варіанті, вживається в чистому свіжому вигляді. У російській кухні найбільш поширені бутерброди з вершковим маслом і ікринками зверху.

Також ікра відмінно підходить для приготування ролів і суші, різних салатів і навіть супів. Вона поєднується зі свіжими огірками, сьомгою, креветками, білим і коричневим рисом; може стати прекрасною начинкою для випічки або млинців. Є і більш екзотичні поєднання, наприклад: ікра + стиглі персики, ікра + ананаси, ікра + баклажани і картопля.

Незважаючи на велику кількість варіантів вживання, рекомендується віддавати перевагу прийому в чистому вигляді – по кілька столових ложок за 1 раз (здорова доза).

Від вживання імітованої, а також від замороженої ікри краще відмовитися. Вони небагаті поживними речовинами і містять безліч шкідливих хімічних речовин.

червона ікра широко використовується в кулінарії і поєднується з багатьма продуктами.

Висновок

  1. Таким чином, червона ікра – не тільки дорогий делікатес, але і вкрай корисний продукт.
  2. Вона містить масу цінних вітамінів і мінералів, білків і омега-3 жирних кислот, які в організмі людини сприяють зниженню ризику розвитку найпоширеніших захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, кровотворної, імунної, нервової систем, а також поліпшенню спортивних показників.
  3. Слід грамотно підходити до покупки і вибору способу вживання.