Користь і шкода раків-5 наукових фактів про їх вплив на здоров'я
Раки поширені в прісних водоймах на всій території Європи. Вони широко використовуються в кулінарії і відрізняються ніжним смаком і соковитим м'ясом.
Вони містять колосальну кількість вітамінів і мінералів, легкозасвоюваних білків і цінних жирів, а також омега-3 жирних кислот.
Багатий склад визначає користь раків для людини: вони здатні поліпшити здоров'я серця і судин, головного мозку і навіть сприяти схудненню.
5 корисних властивостей
Нижче представлені 5 фактів про те, чим корисні раки для організму (з опорою на доказову базу).
1. Джерело цінних речовин
Варені раки мають низьку калорійність (82 калорій на 100 грам), але при цьому містять наступні типи біологічно активних речовин:
найменування компонента | відсоток рекомендованої добової потреби( на 100 грам) |
вітамін В1 | 7 % |
вітамін В4 | 16 % |
вітамін В5 | 10 % |
вітамін В12 | 67 % |
Вітамін Е | 11 % |
нікотинова кислота | 36 % |
калій | 13 % |
магній | 8 % |
сірка | 20 % |
фосфор | 36 % |
залізо | 13 % |
Марганець | 26 % |
мідь | 69 % |
селен | 67 % |
цинк | 15 % |
омега-3 жирні кислоти | 22 % |
Особливо цінується наявність великих обсягів легкозасвоюваних білків з незамінними амінокислотами (до 21 грама на 100 грам), а також омега-3 поліненасичених кислот.
2. Профілактика аутоімунних захворювань
За даними вчених з Швейцарії і Норвегії , омега-3 жирні кислоти, якими багаті всі членистоногі, здатні налагодити роботу імунної системи , а також запобігти збої, що лежать в основі розвитку аутоімунних патологій (склеродермія, цукровий діабет I типу, ревматоїдний артрит і т.п.).
В даний час доведено ефективність омега-3 поліненасичених кислот з метою зниження ризику розвитку ревматоїдного артриту і розсіяного склерозу.
3. Поліпшення здоров'я серця і судин
Значна частина серцево-судинних захворювань пов'язана з підвищенням артеріального тиску і утворенням атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин.
Річкові раки, за рахунок наявності омега-3 жирних кислот в складі, нормалізують показники ліпідного профілю в крові (знижують загальний холестерин, ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТГА; підвищують ЛПВЩ).
В результаті не створюється умов для відкладення кристалів холестерину на внутрішній стінці артерій, а значить з меншою ймовірністю з'являться такі патології, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ХІГМ.
А калій і магній в складі раків розслаблюють стінки судин і знижують артеріальний тиск. Їх можна використовувати для профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби.
Також відзначається ефективність морепродукту з метою запобігання смертельно небезпечних порушень ритму серця.
4. Зниження маси тіла
М'ясо раків – це низькокалорійний високобілковий продукт.
Дослідження, виконані під контролем американських вчених, показують , що дієти з високим вмістом білка сприяють схудненню.
Білки викликають механічне переповнення шлунка і пригнічують відчуття голоду за рахунок активації синтезу гормонів «ситості» (пептид YY, холецистокінін). В результаті знижується апетит на кілька годин.
Відзначається також здатність білків прискорювати розпад клітин жирової тканини з метою отримання енергії для потреб організму.
За інформацією експертів з Ісландії, Заміна будь-якої страви в щоденному раціоні на морепродукти при збереженні загальної калорійності призводить до зниження маси тіла.
5. Поліпшення роботи головного мозку
Раки є цінним джерелом вітамінів групи в (особливо В12) та омега-3 жирних кислот. Дані речовини нормалізують функціональну активність центрального апарату нервової системи і перешкоджають розвитку захворювань.
За даними британських вчених, вітаміни групи B знижують ризик появи нейродегенеративних захворювань (хвороба Альцгеймера або Піка), а також розладів психічної і когнітивної ( пам'ять , увага , мислення) сфери.
Вітамін В12, наявний у м'ясі раків, зменшує рівень гомоцистеїну в нервовій тканині. Надлишок цієї речовини пов'язаний з високою частотою розвитку психіатричних захворювань.
Окремо слід відзначити праці індійських фахівців. Вони встановлено , що низький рівень споживання вітаміну B12 жінками під час вагітності призводить до порушень розвитку, труднощів з обробкою і запам'ятовуванням інформації в перші 9 років життя дітей.
Безпека та шкода
У ряді випадків раки можуть принести шкоду здоров'ю. До числа побічних ефектів відносяться:
- Отруєння ртуттю. Раки протягом життя можуть накопичувати ртуть та інші важкі метали, що містяться у воді. Їх надмірне вживання може викликати симптоми отруєння. Слід з особливою обережністю підходити до включення раків в меню дітей і вагітних жінок.
- Диспепсичні розлади. надмірне надходження в організм білків і насичених жирів може привести до збоїв в роботі травного апарату і привести до порушень стільця (діарея або запор), здуття, спастичних болів в нижніх відділах живота.
- Гельмінтози. у рідкісних випадках, при неповній термічній обробці м'яса раків, можливе зараження деякими бактеріальними агентами, стрічковими і плоскими хробаками.
- Алергічні реакції. викликані сенсибілізацією організму до білків раків. Алергопатології, як правило, носять виражений системний характер і протікають за типом анафілактичного шоку.
Правила вибору та приготування
Виділяють кілька основних правил вибору свіжих раків на прилавках магазинів:
- Активність. слід купувати тільки живих раків. Вони повинні бути максимально активні, не «сплячі». Мертві охолоджені раки-потенційне джерело зіпсованого і ураженого бактеріями м'яса.
- Вода. рідина, в якій знаходяться раки, повинна бути прозорою, не містити будь-яких домішок.
- Панцир. Раки можуть скидати панцир і вирощувати новий. Відсутність хітинового покриву побічно вказує на низьку якість м'яса (без панцира вони худнуть, так як «потоки» поживних речовин спрямовані на побудову панцира).
- Зовнішній вигляд. наявність будь-яких плям (чорного або білого кольору), відколів і тріщин на панцирі неприпустимо. Це ознаки бактеріальних і грибкових інфекцій, недбалого зберігання після вилову.
Рекомендується вибирати для готування річкових раків, в них більше білка і вітамінів, менше ртуті та інших важких металів.
Безумовно, найбільш популярні і корисні саме відварені раки.
Схема варіння наступна:
- Ретельно промити під холодною водою.
- Залити водою (доверху) і дати постояти мінімум 20-30 хвилин. Потім злити воду і знову дати настоятися. Процедуру повторити 3 рази.
- Помістити раків в каструлю (краще використовувати емальовану), залити водою (доверху), додати сіль (1 ч.л. на 1 л води). При необхідності додати спеції і зелень (кріп, цибуля, лавровий лист, гірчиця, перець).
- Доведіть воду до кипіння і варіть близько 15 хвилин. Ознака готовності-насичений яскраво-червоний колір раків.
- Вимкніть плиту і дайте настоятися близько 10 хвилин. Це додасть м'якості і соковитості м'яса.
Після варіння раки вимагають очищення. Процедуру можна уявити так:
- Оглянути хвостову частину. Під нею може ховатися ікра. Дістати її (якщо є).
- Відокремити кінцівки і розділити їх по суглобах, видавити м'ясо. Якщо розмір раку невеликий-м'яса в ногах практично немає.
- Розкрити клешні по краях з використанням ножиць, витягти м'ясо.
- Покласти раку на спинку і надломити черевце. Розламати панцир, від'єднати голову. Всередині буде ховатися великий обсяг м'яса.
Висновок
- Таким чином, м'ясо раків насичене білками і жирами, вітамінами і мінералами.
- При регулярному вживанні вони здатні знизити частоту захворювань з боку імунної, центральної нервової і серцево-судинної систем.
- Крім цього, раки вкрай популярні в дієтах, спрямованих на підтримку і зниження маси тіла.
- Найважливіший момент здорового вживання – грамотне ставлення до вибору продукту на прилавках і приготування.