Чим корисний восьминіг для здоров'я-6 доведених фактів

Восьминоги – вкрай популярний продукт в середземноморській кухні. Вони відрізняються не тільки смаковими властивостями, але і містять масу вітамінів і мінералів, а також цінних протеїнів і омега-3 жирних кислот.

Дослідження підтверджують багато корисних властивостей восьминогів для нашого організму. Їх регулярне вживання може знизити ризик розвитку найпоширеніших і смертельно небезпечних захворювань, привести в норму вагу тіла і навіть уповільнити старіння.

6 корисних властивостей

Нижче представлені 6 головних фактів про користь восьминогів (з опорою на доказову базу).

1. Наявність цінних речовин у складі

Варене м'ясо восьминога має середню калорійність (близько 164 калорій на 100 грам) і містить наступні групи поживних речовин:

назва речовини приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам продукту)
вітамін В4 13 %
вітамін В5 12 %
вітамін В6 18 %
вітамін В12 667 %
Вітамін Е 8 %
нікотинова кислота 11 %
калій 17 %
фосфор 28 %
залізо 29 %
мідь 44 %
селен 82 %
цинк 14 %
омега-3 жирні кислоти 21 %

Кожна з представлених речовин унікальна за своїми біологічними ефектами, наприклад:

  • Омега-3 поліненасичені кислоти покращують здоров'я серця , судин і головного мозку, а також запобігають появі ракових пухлин;
  • Селен регулює роботу щитовидної залози;
  • Нікотинова кислота та калій беруть участь у підтримці артеріального тиску;
  • Фосфор зміцнює кісткову тканину і т. п.

Восьминоги – багате джерело цінних поживних речовин, що підтримують роботу організму людини.

2. Пригнічення хронічного запалення

Хронічне запалення – фізіологічний і вкрай небезпечний процес. Саме з ним пов'язаний розвиток більшості відомих хронічних захворювань, а також злоякісних новоутворень.

Відзначається також пряма залежність між швидкістю старіння і активністю хронічного запалення.

За даними іранських дослідників, вітамін B12, яким вкрай багате м'ясо восьминогів, має здатність пригнічувати хронічне запалення. В експерименті спостерігалося зниження концентрації всіх ключових маркерів запалення в крові.

Схожий ефект відзначається і у омега-3 поліненасичених кислот, які також проявляють антиоксидантну дію.

М'ясо восьминогів – багате джерело омега-3 жирних кислот і вітаміну B12, які пригнічують хронічне запалення і знижують ризик розвитку раку і хронічних патологій.

3. Запобігання анемії

Анемія-одне з поширених захворювань, обумовлених зниженням рівня гемоглобіну і (або) еритроцитів в крові через нестачу, як правило, заліза або вітаміну B12.

Проблема особливо актуальна для літніх осіб, а також для людей з хронічними кровотечами, захворюваннями органів травлення і кісткового мозку, неадекватною харчовою поведінкою, порушеннями обміну речовини.

У складі восьминогів є колосальна кількість вітаміну В12 і заліза. Їх регулярне включення в раціон може сприяти профілактиці, а також терапії (спільно з медикаментами) анемії.

М'ясо восьминогів, за рахунок великої кількості заліза і вітаміну B12 в складі, є ефективним засобом для профілактики і терапії анемії.

4. Допомога в схудненні

М'ясо восьминога-цінне джерело високоякісного білка (до 16 грам на 100 грам).

За даними американських вчених, вживання подібних морепродуктів викликає швидке механічне переповнення шлунка і сприяє виробленню гормонів «ситості» (пептид YY і холецистокінін).

Гормональні речовини пригнічують центри голоду в головному мозку і знижують апетит на кілька годин. В результаті людина споживає значно менше їжі.

Будь-які дієти з високим вмістом білка (навіть при незмінній калорійності денного раціону) значно перевершують по ефективності дієти, що передбачають обмеження жирів і/або вуглеводів, а також зменшення енергетичної цінності.

Включення продуктів, багатих білками (в тому числі восьминогів), в систему харчування – грамотна стратегія, спрямована на схуднення.

5. Профілактика серцево-судинних захворювань

Патології серця і судин займають лідируючі позиції у всіх розвинених країнах через інвалідизації і смерті.

Частіше реєструються відхилення, пов'язані з підвищенням артеріального тиску (інсульт, серцева недостатність) або з атеросклеротичним ураженням артеріального русла (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку).

М'ясо восьминога містить омега - 3 жирні кислоти.

Омега-3 жири, за даними американських вчених, нормалізують рівень холестерину в крові (зниження загального холестерину, ТАГ і ЛПНЩ; підвищення ЛПВЩ). В результаті не створюється передумов для утворення атеросклеротичних бляшок і обмеження кровотоку по важливих артеріях.

Також морепродукт, за рахунок наявності калію в складі, викликає розширення судин і зниження артеріального тиску, що дозволяє використовувати його в цілях профілактики і терапії гіпертонічної хвороби.

Відзначається здатність м'яса восьминогів запобігати появі фатальних порушень ритму серця.

Восьминоги рясніють поживними речовинами, вкрай корисними для серцево-судинної системи.

6. Уповільнення старіння

Життя – це постійний поділ клітин організму. З віком здатність до збільшення числа клітин знижується, так як відбувається вкорочення теломер – особливих ділянок хромосом.

Їх довжина зменшується до тих пір, поки клітина повністю не втратить здатність до поділу і загине остаточно (не залишивши «послідовників»).

Вчені стверджують , що вітамін B12 (в 100 грамах восьминогів міститься цілих 6,5 добових норм цього нутрієнта) здатний сповільнювати процес поступового укорочення теломер і, отже, продовжувати життя.

Восьминоги, за рахунок наявності великих обсягів вітаміну B12 в складі, борються з головною причиною старіння – укороченням теломер.

Безпека та шкода

Єдиним офіційно зареєстрованим побічним ефектом при вживанні м'яса восьминогів є алергічні реакції.

Вони можуть мати як місцевий (плямисто-папульозний висип, свербіж), так і системний характер (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк).

До числа можливих, з наукової точки зору, але не доведених небажаних ефектів відносять:

  1. Диспепсичні розлади. викликані перевантаженням шлунково-кишкового апарату білками (при нераціональному споживанні восьминогів) і зазвичай проявляються у формі печії і відрижки, здуття і спастичних болів в нижніх відділах живота, діареєю або запорами.
  2. Отруєння. м'ясо восьминогів може накопичувати ртуть та інші токсичні метали. Слід з обережністю підходити до включення їх в раціон дітей і вагітних жінок.
вживання восьминогів пов'язане з низкою ризиків, які обов'язково слід враховувати.

Правила вибору та приготування

Є ряд правил, що дозволяють вибрати дійсно якісних свіжих восьминогів на прилавках магазинів:

  1. Очі. очні яблука повинні бути прозорими, чистими і злегка опуклими.
  2. Зовнішній вигляд. наявність темних або білих плям на шкірці та щупальцях є ознакою бактеріального або грибкового ураження. Також неприпустимо наявність надривів і розривів покривів морського мешканця.
  3. Розмір. чим більше восьминіг – тим соковитіше і смачніше його м'ясо, але тим вище ймовірна концентрація ртуті та інших важких металів.

При покупці восьминогів в замороженому вигляді потрібно приділити окрему увагу зовнішньому вигляду льоду. Наявність білих вкраплень або роздроблених шматочків льоду вказує на неодноразову заморозку продукту.

Не менш важлива роль відводиться правильному приготуванню восьминогів. Головну кулінарну і поживну цінність представляють щупальця морепродукту. Для додання м'якої консистенції і соковитості слід попередньо відбити їх. При цьому маленьких восьминогів їдять цілком.

Найбільш корисним і простим є відварювання м'яса восьминога. Перед варінням морепродукт заливається холодною водою на 15-20 хвилин, потім поміщається на вогонь. Після закипання м'ясо нудиться на повільному вогні ще 20-25 хвилин. Блюдо готове.

Менш корисними варіантами є: мариновані, солоні, смажені восьминоги, а також запечені в духовці.

є ряд хитрощів і правил щодо вибору і приготування восьминогів, які слід враховувати, щоб отримати високоякісний, смачний і корисний продукт.

Висновок

  1. Таким чином, восьминоги багаті вітамінами (особливо В12), мінералами (фосфор, залізо, селен), білками з незамінними амінокислотами та цінними омега-3 поліненасиченими кислотами.
  2. При їх регулярному вживанні відзначається поліпшення здоров'я серця і судин, рідше зустрічаються хронічні захворювання і злоякісні пухлини, спостерігається тенденція до зниження маси тіла і, що найважливіше, збільшується загальна тривалість життя.
  3. Слід дотримуватися елементарних правил вибору на прилавках і приготування продукту.