5 корисних властивостей рапанів для здоров'я людини
Рапани – це хижі морські молюски, які харчуються устрицями та мідіями. Поширені в Чорному, Азовському і Середземному морях.
Їх м'ясо досить широко використовується в кулінарії і містить багато вітамінів, мінералів, цінних білків і навіть омега-3 жирних кислот.
Вчені стверджують, що рапани мають ряд корисних властивостей для людини: від поліпшення потенції до підтримки роботи головного мозку і кровотворної системи.
5 корисних властивостей
Нижче описані 5 фактів про користь рапанів, які підтверджуються вченими.
1. Багатий склад
М'ясо рапанів містить цінні білки (16,7 грам на 100 грам) і жири (1,1 грам на 100 грам).
При цьому воно володіє незначною калорійністю (77 калорій на 100 грам).
Також у складі рапанів є велика кількість кальцію, магнію, заліза, вітамінів групи B (особливо B12) і C.
Окремої уваги заслуговує висока концентрація омега-3 жирних кислот, вживання яких пов'язане з масою переваг: від підтримки здоров'я серцево-судинної системи до профілактики раку.
2. Допомога в схудненні
Як вже було сказано, рапани – це високобілковий продукт.
За інформацією експертів з США, включення подібних морепродуктів в меню пов'язано з більш швидким схудненням (навіть при незмінній калорійності добового раціону).
Велика кількість білків викликає швидке механічне розтягнення тканин шлунка і сприяє виробленню гормонів «ситості» &8212; холецистокініну і пептиду yy. В результаті центри голоду в головному мозку пригнічуються, тяга до їжі слабшає на кілька годин.
Також доведено , що високобілкові продукти прискорюють розпад клітин жирової тканини з метою отримання енергії для потреб організму.
3. Підтримка роботи головного мозку
М'ясо рапанів-джерело вітаміну B12 і омега-3 поліненасичених жирних кислот.
Дані речовини комплексно впливають на функціональну активність і органічну цілісність нервових тканин, знижуючи ризик розвитку нейродегенеративних захворювань.
Британські вчені виявили , що рапани, завдяки наявності омега-3 жирних кислот в складі, здатні запобігти появі хвороби Альцгеймера і піку.
При регулярному вживанні хижих молюсків рідше зустрічаються розлади психічного і когнітивного (зниження пам'яті , уваги і мислення) характеру.
Додаткова перевага м'яса рапанів – здатність знижувати концентрацію гомоцистеїну в крові, надмірна концентрація якого в кілька разів підвищує ризик розвитку психічних розладів.
Праці індійських вчених демонструють , що низький рівень споживання вітаміну В12 вагітними жінками призводить до затримки психомоторного розвитку дітей у перші 9 років життя.
4. Профілактика анемії
Анемія в сучасному світі – часте явище.
Найчастіше причиною анемії є дефіцит заліза або вітаміну B12 в організмі через різних порушень (погане харчування, патології шлунково-кишкового тракту і кровотворної системи, персистенція гельмінтів, тривалі кровотечі і т.п.).
Чорноморські рапани є багатими джерелами як заліза, так і вітаміну В12. Їх можна використовувати з метою заповнення дефіциту для профілактики і навіть терапії анемічних станів.
5. Підтримка статевої функції
за даними італійських фахівців, правильне харчування є фундаментом підтримки потенції на належному рівні.
Морські рапани, будучи ключовими компонентами середземноморської дієти, багаті не тільки цінними білками і жирними кислотами, але рядом важливих вітамінів і мінералів, які необхідні для профілактики і терапії порушень потенції у чоловіків.
Можлива шкода
У наукових джерелах не описано доведених фактів негативного впливу м'яса рапанів на стан здоров'я організму.
З огляду на ареал морської тварини і особливості складу можна припустити ймовірність розвитку наступних побічних ефектів:
- Отруєння. Рапани, як і будь-які морепродукти , здатні накопичувати в собі ртуть та інші важкі метали, які токсичні для людини.
- Зараження гельмінтами та бактеріальними агентами. тіло рапанів – потенційний «будинок» для безлічі бактерій і паразитів (стрічкові і круглі черв'яки). При неповноцінною термічній обробці м'яса ризик зараження великий.
- Диспепсичні розлади. обумовлені білкової перевантаженням шлунково-кишкового тракту і проявляються у формі здуття живота, спастичних болів, порушень стільця, печії.
- Алергічні реакції.
З особливою обережністю слід підходити до включення рапанів в раціон дітей і вагітних жінок.
Правила вибору та приготування
Рекомендується купувати виключно свіжозаморожених рапанів, так як в свіжому вигляді їх досить важко доставити у віддалені від моря райони. Охолоджених рапанів на дистанції більш ніж 300 км від водних просторів, не буває. Вони просто були розморожені.
Якісні рапани повинні бути:
- Однакового розміру;
- Цілими (на раковині відсутні будь-які дефекти, темні і світлі плями);
- Не мати запаху (наявність запаху, особливо рибного, &8212; яскрава ознака зіпсованості продукту).
Другий важливий етап – Витяг рапанів з раковин (в більшості випадків вони продаються вже без неї). Для цього достатньо розморозити продукт і акуратно (за допомогою ножа) відокремити вміст від раковини.
Способів приготування рапанів безліч. Вони чудово підходять для супів і салатів. Добре поєднується з грибами, лимонним або гранатовим соком, макаронними виробами і рисом. За смаком м'ясо можна порівняти з осетровими рибами і кальмарами.
Найбільш корисний варіант термічної обробки – варіння. Неминуче:
- Залити м'ясо водою.
- Поставити на вогонь. Довести до кипіння.
- Варіть на повільному вогні 5-8 хвилин.
- Вимкніть плиту і дайте охолонути близько 15 хвилин. Продукт готовий.
Висновок
- Таким чином, рапани – джерело високоякісного білка і жирів, ряду цінних вітамінів і мінералів.
- Вони є компонентом здорової середземноморської дієти, послідовники якої відрізняються високою тривалістю життя.
- М'ясо рапанів здатне підтримати потенцію, допомагає в зниженні маси тіла, покращує роботу кровотворної і центральної нервової систем.