Чим корисні чорнило каракатиці-4 доведених властивості
Чорнило каракатиць – це особлива рідина, яка зберігається в чорнильних мішках молюсків. Речовина отримала визнання не тільки в кулінарії, але і в доказовій медицині, так як має виражену антибактеріальну, протимікробну і протиракову дію.
Чорнило каракатиці, імовірно, несуть користь здоров'ю людини і можуть використовуватися для профілактики раку, боротьби з інфекційними агентами, а також запобігати ряд хронічних захворювань.
Що таке чорнило каракатиці?
Чорнило каракатиці – це вміст чорнильного мішка, який знаходиться в тілі каракатиці – одного з найбільших молюсків.
Протягом кількох століть чорнило використовувалося виключно для письма. Однак останнім часом продукт став активно застосовуватися в кулінарній справі для додання стравам особливого кольору, смаку і навіть аромату.
Чорнило мають солонуватий смак, а по запаху нагадують букет пряних трав.
4 корисні властивості
Нижче описано 4 лікувальних властивості чорнила каракатиць (з опорою на доказову базу).
1. Антимікробний ефект
Численні дослідження демонструють здатність чорнила знищувати патогенні мікроорганізми.
Зокрема, Індійські фахівці виявлено виражений противірусний ефект, вчені з Єгипту встановлено ефективність продукту проти бактеріальних агентів.
Експериментальним шляхом доведено здатність чорнила пригнічувати ріст і розмноження стептококів, актиноміцетів, ряду лактобактерій і грибів роду Candida.
Вміст мішка каракатиці також може використовуватися для терапії харчових отруєнь, спричинених ешерихіями та лістеріями.
2. Антиоксидантна дія
доведено , що чорнило каракатиць – найпотужніший антиоксидант. Отже, вони можуть ефективно боротися з вільними радикалами, вплив яких на клітини призводить до загибелі або злоякісного переродження останніх.
Також антиоксиданти пригнічують хронічне запалення, з яким пов'язаний розвиток захворювань з боку практично всіх систем організму (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, цукровий діабет II типу і т.п.).
3. Боротьба з раком
Зарубіжні дослідження показують здатність чорнила каракатиць запобігати розвитку злоякісних пухлин.
Окремі компоненти продукту пригнічують ріст ракових клітин, руйнують їх клітинні мембрани і навіть попереджають метастазування (поширення по організму).
Доведена ефективність щодо злоякісного переродження тканин наступних органів:
- Молочних залоз у жінок;
- Легких ;
- Передміхурової залози у чоловіків;
Окремо слід зазначити здатність секрету залози каракатиці знижувати негативний вплив хіміотерапевтичних засобів на здорові тканини організму (особливо – кровотворної системи).
4. Зміцнення імунітету
Китайські вчені встановлено , що чорнило каракатиці здатні прискорити синтез гранулоцитів – «захисних» клітин крові, а також поліпшити розпізнавання клітинами імунної системи чужорідних агентів.
Подібна властивість дозволяє поліпшити роботу імунітету в цілому і підвищити стійкість організму до різних зовнішніх факторів агресії (особливо з боку бар'єрних тканин).
Можлива шкода
Єдиним добре вивченим побічним ефектом при вживанні чорнила каракатиць є алергічні реакції. Вони обумовлені сенсибілізацією організму людини до окремих білків продукту.
Алергопатології можуть мати будь-який характер: від ледь помітної висипки до важкого анафілактичного шоку.
Рекомендується відмовитися від включення чорнила в раціон, якщо є алергії в анамнезі на них або на м'ясо представників типу Молюски.
Використання в кулінарії
Чорнило можна отримати двома способами:
- Дістати самостійно з чорнильного мішка при обробленні каракатиці.
- Купити вже розфасовані чорнило в магазині морепродуктів.
При покупці заморожених каракатиць слід розморозити морепродукт, дістати мішок і розвести вміст в 1 ч.л. окропу, потім ретельно розмішати.
Найкраще чорнило каракатиці поєднується зі спагетті, макаронами та рисом. Їх додають в страви після приготування і рівномірно перемішують.
Окремо відзначимо наступні особливості вживання чорнила:
- Відсутність досліджень на людях. всі позитивні або негативні ефекти вивчалися виключно в пробірці або на тваринах. Впливу на організм людини не досліджувалося.
- Низька доза . Чорнило каракатиці зазвичай застосовуються в невеликих кількостях (цього достатньо для досягнення цільових органолептичних властивостей страв). Однак малоймовірно, що невеликий обсяг реалізують весь комплекс корисних властивостей.
- Нерентабельність . Чорнило каракатиць відрізняються високою вартістю, але при цьому не роблять значущого впливу на смак страви. Існує безліч (в тому числі натуральних) аналогів цього барвника.
Висновок
Таким чином, чорнило каракатиць – натуральний барвник, який, імовірно, робить позитивний вплив на організм людини.
Відзначається антиоксидантну, протипухлинну, імуностимулюючу та протимікробну дію.