Чим корисні лобстери-6 доведених властивостей

Лобстери – це вкрай поживні і корисні Ракоподібні, що мешкають практично у всіх морях і океанах Земної кулі.

Під терміном «лобстери» об'єднують омарів і лангустів – великих морських ракоподібних, що мають десять ніг. Лангусти відрізняються від омарів наявністю масивних клешень на передніх ходових кінцівках.

М'ясо омарів багате поживними речовинами та омега-3 жирними кислотами, які визначають його корисні властивості. Їх вживання здатне поліпшити здоров'я серцево-судинної, ендокринної, кровотворної та центральної нервової систем, а також допомогти в зниженні ваги.

6 корисних властивостей

Нижче розглянуті 6 фактів про користь лобстерів для нашого організму, які мають наукове обгрунтування.

1. Вкрай багатий склад

Омари-низькокалорійна їжа (близько 88-90 калорій на 100 грам), яка містить наступні групи поживних речовин:

назва речовини приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
Вітамін Е 7 %
вітамін B3 11 %
вітамін В4 16 %
вітамін В5 33 %
вітамін В6 9 %
вітамін В12 60 %
кальцій 9 %
магній 11 %
фосфор 26 %
цинк 37 %
мідь 172 %
селен 133 %

Також омари багаті омега-3 жирними кислотами, які мають антиоксидантну і гіполіпідемічну дію, забезпечують профілактику раннього розвитку безлічі хронічних захворювань і раку.

лобстери поєднують в своєму складі масу поживних речовин, необхідних для роботи організму людини.

2. Підтримка роботи щитовидної залози

Всього 100 грам омарів містять 133% від добової норми мінералу селену.

Селен вкрай необхідний для повноцінного функціонування клітин щитовидної залози , вироблення тиреоїдних гормонів (Т3 і Т4).

Він безпосередньо бере участь в обмінних процесах на рівні тканин органу, підтримує синтез гормонів.

За даними вчених, при регулярному надходженні достатніх доз селену в організм значно рідше зустрічаються аутоімунні ураження щитовидної залози, а також злоякісні пухлини.

лобстери, за рахунок високого вмісту селену, запобігають появі захворювань з боку щитовидної залози.

3. Поліпшення здоров'я головного мозку

За даними експертів з Індії, омега-3 жирні кислоти, що входять до складу омарів і лангустів, знижують вираженість агресії і депресивних розладів, сприяють врівноваженню емоційного фону і підйому настрою .

Також поліненасичені жири забезпечують досить надійну профілактику розвитку нейродегенеративних патологій, частота народження яких неухильно збільшується з віком (хвороба Альцгеймера, Піка, Паркінсона).

включення омарів у раціон – це простий спосіб підтримувати роботу мозку та запобігати появі нейродегенеративних захворювань.

4. Профілактика анемії

Омари багаті вітамін В12, залізо та мідь. Ці речовини грають ключову роль у створенні еритроцитів у кістковому мозку.

Залізо є компонентом гемоглобіну – переносника кисню, з якого складаються еритроцити. Мідь і вітамін В12 регулюють еритропоез.

Тихоокеанські лобстери можуть застосовуватися для терапії (спільно з медикаментами) і профілактики двох найпоширеніших видів анемій – залізо - і B12-дефіцитної. При цьому не має значення етіологія анемії.

лобстери містять велику кількість міді, заліза і вітаміну B12, що обумовлює їх ефективність в цілях профілактики і терапії анемії.

5. Зниження маси тіла

Омари-це низькокалорійний продукт, багатий цінними білками з незамінними амінокислотами.

Будь-яке високобілкове харчування, на думку вчених з США, сприяє схудненню і значно перевершує інші дієти, спрямовані на зниження ваги за рахунок обмеження калорійності раціону.

Велика кількість білків у раціоні пов'язані з наступними перевагами:

  1. Придушення апетиту. білки викликають механічне переповнення шлунка, що пригнічує центри голоду в головному мозку. Також протеїни підвищують швидкість синтезу "гормонів ситості" & 8212; холецистокініну і пептиду yy.
  2. Зміна обміну речовини. протеїни прискорюють розпад клітин жирової тканини з метою задоволення енергетичних потреб організму.
включення морепродуктів (в тому числі – лобстерів) в раціон позитивно відбивається на вазі тіла завдяки високому вмісту білків.

6. Поліпшення здоров'я серця і судин

Омари містять досить великі обсяги омега-3 жирних кислот і магнію.

Магній, за інформацією вчених, сприяє розслабленню стінок артеріальних судин і подальшого зниження артеріального тиску.

Отже, морепродукт може використовуватися для профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби.

Омега-3 поліненасичені жири нормалізують рівень холестерину в крові – знижують концентрацію загального холестерину, а також атерогенних ліпідів (ТАГ і ЛПНЩ), незначно підвищують вміст ЛВПВ («корисного холестеролу»).

На тлі адекватного ліпідного профілю значно зменшується ризик утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку асоційованих з атеросклерозом патологій (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інсульти, хронічна ішемія мозку).

Також омега-3 жирні кислоти запобігають поява фатальних аритмій.

регулярне вживання омарів і лангустів знижує ризик розвитку серцево-судинних патологій.

Безпека та шкода

Навіть лобстери можуть завдати шкоди здоров'ю в готельних випадках. До числа найбільш поширених побічних ефектів слід віднести:

  1. Отруєння. омари і лангусти здатні накопичувати в своєму організмі ртуть та інші важкі метали. Їх надмірне включення в раціон може викликати симптоми отруєння. Вагітним жінкам і дітям слід підходити до вживання омарів з особливою обережністю!
  2. Диспепсичні розлади. лангусти містять велику кількість білків, які здатні активувати процеси гниття і бродіння в кишечнику, порушити засвоєння поживних речовин. Порушення проявляються у формі печії, болю в епігастральній і околопупочной області, здуттям живота, порушенням стільця (запор або діарея).
  3. Алергічні реакції. омари – сильні алергени. Алергопатології при вживанні даних морепродуктів зустрічаються часто і мають системний характер.
омари мають протипоказання і можуть завдати шкоди організму людини. Рекомендується підходити до вживання з обережністю.

Вибір і приготування

Бажано віддавати перевагу покупці живих лобстерів, так їх м'ясо зазвичай швидко псується при зберіганні, а заморожування знищує частину цінних речовин.

Основні правила вибору продукту на прилавках магазинів наступні:

  1. Ознаки життя. омари і лангусти повинні рухати клешнями і вусами, чинити опір при спробі контакту з ними. Вже через годину після смерті частинки травного апарату починають всмоктуватися в м'ясо, роблячи його малопридатним для споживання.
  2. Колір панцира. допускається наявність коричневих, бежевих і жовтуватих відтінків. Чорне забарвлення або поява білих мереж на раковині – ознака бактеріальної або грибкової інфекції.
  3. Цілісність. лобстери повинні бути цілі, відсутність кінцівок або дефекти панцира (тріщини, отвори) – привід для відмови від покупки.

Наступний, найважливіший етап, &8212; правильне приготування. Інструкція з підготовки м'яса виглядає наступним чином:

  1. Помістіть Омара на 2 години в морозильну камеру. Він впаде в стан анабіозу.
  2. Вийміть Омара з морозильної камери і проткніть ножем в область головогруди (посередині поперечної лінії).
  3. Розділити тіло навпіл (по серединній лінії).
  4. Видалити нутрощі (шлунковий мішок поруч з головою, кишечник, ікру).
  5. Відкрутити клешні.
  6. Витягти м'ясо. Для цього потрібно розколоти клешні, прорізати тонкий панцир в декількох місцях.

Класичним варіантом термічної обробки вважається відварювання. Рецепт вареного лобстера:

  1. Занурити м'ясо в каструлю і залити водою так, щоб вона повністю покривала лобстера.
  2. Доведіть до кипіння. Варити від 7 до 15 хвилин на повільному вогні.
існує ряд тонкощів щодо приготування і вибору лобстерів на прилавках магазинів, які обов'язково потрібно дотримуватися.

Висновок

Таким чином, омари містять масу цінних білків і жирів, вітамінів і мінералів, необхідних людині.

При їх регулярному вживанні спостерігається поліпшення здоров'я серця і судин, щитовидної залози, центральних відділів нервової системи, а також знижується маса тіла.