Чим корисні лобстери-6 доведених властивостей
Лобстери – це вкрай поживні і корисні Ракоподібні, що мешкають практично у всіх морях і океанах Земної кулі.
Під терміном «лобстери» об'єднують омарів і лангустів – великих морських ракоподібних, що мають десять ніг. Лангусти відрізняються від омарів наявністю масивних клешень на передніх ходових кінцівках.
М'ясо омарів багате поживними речовинами та омега-3 жирними кислотами, які визначають його корисні властивості. Їх вживання здатне поліпшити здоров'я серцево-судинної, ендокринної, кровотворної та центральної нервової систем, а також допомогти в зниженні ваги.
6 корисних властивостей
Нижче розглянуті 6 фактів про користь лобстерів для нашого організму, які мають наукове обгрунтування.
1. Вкрай багатий склад
Омари-низькокалорійна їжа (близько 88-90 калорій на 100 грам), яка містить наступні групи поживних речовин:
назва речовини | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
Вітамін Е | 7 % |
вітамін B3 | 11 % |
вітамін В4 | 16 % |
вітамін В5 | 33 % |
вітамін В6 | 9 % |
вітамін В12 | 60 % |
кальцій | 9 % |
магній | 11 % |
фосфор | 26 % |
цинк | 37 % |
мідь | 172 % |
селен | 133 % |
Також омари багаті омега-3 жирними кислотами, які мають антиоксидантну і гіполіпідемічну дію, забезпечують профілактику раннього розвитку безлічі хронічних захворювань і раку.
2. Підтримка роботи щитовидної залози
Всього 100 грам омарів містять 133% від добової норми мінералу селену.
Селен вкрай необхідний для повноцінного функціонування клітин щитовидної залози , вироблення тиреоїдних гормонів (Т3 і Т4).
Він безпосередньо бере участь в обмінних процесах на рівні тканин органу, підтримує синтез гормонів.
За даними вчених, при регулярному надходженні достатніх доз селену в організм значно рідше зустрічаються аутоімунні ураження щитовидної залози, а також злоякісні пухлини.
3. Поліпшення здоров'я головного мозку
За даними експертів з Індії, омега-3 жирні кислоти, що входять до складу омарів і лангустів, знижують вираженість агресії і депресивних розладів, сприяють врівноваженню емоційного фону і підйому настрою .
Також поліненасичені жири забезпечують досить надійну профілактику розвитку нейродегенеративних патологій, частота народження яких неухильно збільшується з віком (хвороба Альцгеймера, Піка, Паркінсона).
4. Профілактика анемії
Омари багаті вітамін В12, залізо та мідь. Ці речовини грають ключову роль у створенні еритроцитів у кістковому мозку.
Залізо є компонентом гемоглобіну – переносника кисню, з якого складаються еритроцити. Мідь і вітамін В12 регулюють еритропоез.
Тихоокеанські лобстери можуть застосовуватися для терапії (спільно з медикаментами) і профілактики двох найпоширеніших видів анемій – залізо - і B12-дефіцитної. При цьому не має значення етіологія анемії.
5. Зниження маси тіла
Омари-це низькокалорійний продукт, багатий цінними білками з незамінними амінокислотами.
Будь-яке високобілкове харчування, на думку вчених з США, сприяє схудненню і значно перевершує інші дієти, спрямовані на зниження ваги за рахунок обмеження калорійності раціону.
Велика кількість білків у раціоні пов'язані з наступними перевагами:
- Придушення апетиту. білки викликають механічне переповнення шлунка, що пригнічує центри голоду в головному мозку. Також протеїни підвищують швидкість синтезу "гормонів ситості" & 8212; холецистокініну і пептиду yy.
- Зміна обміну речовини. протеїни прискорюють розпад клітин жирової тканини з метою задоволення енергетичних потреб організму.
6. Поліпшення здоров'я серця і судин
Омари містять досить великі обсяги омега-3 жирних кислот і магнію.
Магній, за інформацією вчених, сприяє розслабленню стінок артеріальних судин і подальшого зниження артеріального тиску.
Отже, морепродукт може використовуватися для профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби.
Омега-3 поліненасичені жири нормалізують рівень холестерину в крові – знижують концентрацію загального холестерину, а також атерогенних ліпідів (ТАГ і ЛПНЩ), незначно підвищують вміст ЛВПВ («корисного холестеролу»).
На тлі адекватного ліпідного профілю значно зменшується ризик утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку асоційованих з атеросклерозом патологій (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інсульти, хронічна ішемія мозку).
Також омега-3 жирні кислоти запобігають поява фатальних аритмій.
Безпека та шкода
Навіть лобстери можуть завдати шкоди здоров'ю в готельних випадках. До числа найбільш поширених побічних ефектів слід віднести:
- Отруєння. омари і лангусти здатні накопичувати в своєму організмі ртуть та інші важкі метали. Їх надмірне включення в раціон може викликати симптоми отруєння. Вагітним жінкам і дітям слід підходити до вживання омарів з особливою обережністю!
- Диспепсичні розлади. лангусти містять велику кількість білків, які здатні активувати процеси гниття і бродіння в кишечнику, порушити засвоєння поживних речовин. Порушення проявляються у формі печії, болю в епігастральній і околопупочной області, здуттям живота, порушенням стільця (запор або діарея).
- Алергічні реакції. омари – сильні алергени. Алергопатології при вживанні даних морепродуктів зустрічаються часто і мають системний характер.
Вибір і приготування
Бажано віддавати перевагу покупці живих лобстерів, так їх м'ясо зазвичай швидко псується при зберіганні, а заморожування знищує частину цінних речовин.
Основні правила вибору продукту на прилавках магазинів наступні:
- Ознаки життя. омари і лангусти повинні рухати клешнями і вусами, чинити опір при спробі контакту з ними. Вже через годину після смерті частинки травного апарату починають всмоктуватися в м'ясо, роблячи його малопридатним для споживання.
- Колір панцира. допускається наявність коричневих, бежевих і жовтуватих відтінків. Чорне забарвлення або поява білих мереж на раковині – ознака бактеріальної або грибкової інфекції.
- Цілісність. лобстери повинні бути цілі, відсутність кінцівок або дефекти панцира (тріщини, отвори) – привід для відмови від покупки.
Наступний, найважливіший етап, &8212; правильне приготування. Інструкція з підготовки м'яса виглядає наступним чином:
- Помістіть Омара на 2 години в морозильну камеру. Він впаде в стан анабіозу.
- Вийміть Омара з морозильної камери і проткніть ножем в область головогруди (посередині поперечної лінії).
- Розділити тіло навпіл (по серединній лінії).
- Видалити нутрощі (шлунковий мішок поруч з головою, кишечник, ікру).
- Відкрутити клешні.
- Витягти м'ясо. Для цього потрібно розколоти клешні, прорізати тонкий панцир в декількох місцях.
Класичним варіантом термічної обробки вважається відварювання. Рецепт вареного лобстера:
- Занурити м'ясо в каструлю і залити водою так, щоб вона повністю покривала лобстера.
- Доведіть до кипіння. Варити від 7 до 15 хвилин на повільному вогні.
Висновок
Таким чином, омари містять масу цінних білків і жирів, вітамінів і мінералів, необхідних людині.
При їх регулярному вживанні спостерігається поліпшення здоров'я серця і судин, щитовидної залози, центральних відділів нервової системи, а також знижується маса тіла.