Чим корисна стручкова квасоля-7 доведених властивостей

Зелена квасоля (спаржева квасоля) - це незрілі стручки квасолі звичайної . Є вкрай поширеним продуктом в кулінарії. Містить ряд цінних біологічно активних речовин.

Вчені стверджують, що зелена квасоля має важливі корисні властивості для здоров'я. На тлі регулярного вживання рідше зустрічаються запори, серцево-судинні захворювання і навіть психічні розлади, а також цукровий діабет II типу.

Також продукт може допомогти в схудненні і знизити ризик ускладнень вагітності.

7 корисних властивостей

Нижче розглянуто 7 основних фактів про користь стручкової квасолі для людини (з наукової точки зору).

1. Високий вміст поживних речовин

Зелена квасоля має низьку калорійність (всього 34 калорії на 100 грам). При цьому вона є унікальним джерелом вітамінів, мінералів, антиоксидантів, білків і харчових волокон:

назва речовини приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
вітамін С 27 %
вітамін K 18 %
вітамін А 14 %
вітамін B9 9 %
вітамін В1 6 %
Марганець 11 %
залізо 6 %
магній 6 %
фолієва кислота 11 %
калій 6 %
кальцій 4 %
фосфор 4 %
омега-3 жирні кислоти 17 %

Стручки також багаті харчовими волокнами (до 17% від добової потреби на 100 грам продукту), регулярне вживання яких позитивно відбивається на здоров'ї шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної та ендокринної систем.

Зелена квасоля містить багато важливих речовин у складі, які відповідають за її лікувальні властивості.

2. Профілактика серцево-судинних захворювань

За даними американських вчених, стручки квасолі, завдяки великій кількості клітковини і омега - 3 жирних кислот, здатне знижувати рівень холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові.

Це запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвиток таких патологій, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.

Також зелена квасоля багата калієм і магнієм. Мінерали викликають розслаблення мускулатури судинних стінок і незначно знижують артеріальний тиск. Ефект може використовуватися з метою терапії та профілактики гіпертонічної хвороби.

Відзначається також виражена антиоксидантна активність продукту. Пригнічуючи хронічне запалення, квасоля додатково знижує ймовірність появи гіпертонії і її ускладнень (хронічна серцева недостатність, геморагічний інсульт).

регулярне вживання стручкової квасолі – запорука підтримки міцного здоров'я серця і судин.

3. Нормалізація роботи головного мозку

Зелена квасоля рясніє вітамінами групи в. ці речовини, за даними вчених, вкрай важливі для злагодженої роботи головного мозку .

Вони полегшують перебіг будь-яких депресивних розладів, сприяють поліпшенню емоційного фону .

Омега-3 поліненасичені кислоти, які також є в складі стручків, додатково захищають мозок від нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера), запобігають появі розладів когнітивної і психічної сфери.

Стручки квасолі нормалізують роботу головного мозку і забезпечують профілактику найпоширеніших захворювань цього органу.

4. Поліпшення функціонування кишечника

У складі стручків квасолі є велика кількість клітковини, включення якої в раціон пов'язано з наступними перевагами для організму:

  1. Нормалізація моторно-евакуаційної функції. клітковина забезпечує адекватне проходження харчової кома по всьому просвіту кишечника, а також важлива для повноцінного спорожнення.
  2. Підтримання мікрофлори. харчові волокна пригнічують життєдіяльність патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, стимулюють розмноження корисних представників мікробіоценозу товстого кишечника.
  3. Профілактика раку товстої і прямої кишки. під час взаємодії бактерій з клітковиною утворюється ряд речовин (наприклад, бутират), які покращують обмін речовин на рівні колоноцитів, попереджаючи їх злоякісне переродження.

Вчені стверджують, що достатній рівень клітковини в раціоні завжди пов'язаний з м'якою консистенцією стільця, відсутністю діареї і запорів, рідкісною зустрічаністю диспепсичних розладів.

стручкова квасоля нормалізує моторику кишечника, відновлює мікрофлору і запобігає розвитку злоякісних пухлин. Ефекти пов'язані з наявністю клітковини в складі.

5. Профілактика цукрового діабету II типу

Дослідження, виконані під керівництвом індійських фахівців, демонструють ефективність стручкової квасолі з метою зменшення рівня цукру в крові.

В основі лежить зниження інсулінорезистентності периферичних тканин (м'язової і жирової), яка є основним патогенетичним механізмом розвитку цукрового діабету II типу.

Додатковою перевагою продукту є низький глікемічний індекс. Після вживання квасолі не спостерігається різких стрибків глюкози в крові.

Враховуючи дані особливості, можна використовувати рослину з метою профілактики цукрового діабету при обтяженому сімейному анамнезі і навіть для полегшення його перебігу (спільно з лікарськими препаратами).

Стручки квасолі, завдяки зниженню інсулінорезистентності, можуть застосовуватися для терапії та профілактики цукрового діабету II типу.

6. Користь при вагітності

Фахівці Гарвардської медичної школи стверджують , що жінкам під час вагітності необхідні такі біологічно активні речовини, як залізо, фолієва кислота, Марганець.

На щастя, всі описані компоненти може надати організму стручкова квасоля.

Залізо необхідно для формування клітин крові і регуляції обмінних процесів, фолієва кислота – для правильного розвитку нервової системи майбутньої дитини (при дефіциті спостерігаються пороки нервової трубки).

Додаткова перевага пов'язана з великою кількістю вітамінів групи B в складі зеленої квасолі, недостатнє надходження яких в організм матері призводить до відставання в розумовому розвитку в перші 9 років життя дитини.

стручкова квасоля – вкрай цінний продукт під час вагітності, так як надає всі необхідні вітаміни і мінерали матері і дитині.

7. Допомога в схудненні

Стручки квасолі мають у складі велику кількість білків і харчових волокон.

Доведено , що надходження даних речовин в організм викликає швидкий розвиток почуття ситості за рахунок роздратування механорецепторів шлунка і вироблення гормонів «ситості» &8212; холецистокініну і пептиду yy.

регулярне вживання зеленої квасолі, враховуючи її склад і низьку калорійність, може стати грамотною стратегією, спрямованої на схуднення.

Безпека, можлива шкода

Стручкова квасоля має протипоказання і в ряді випадків може завдати шкоди організму. До поширених побічних ефектів відносять:

  1. Кровотечі. стручки квасолі протипоказані при прийомі засобів, що знижують згортання крові. Вітамін K, що входить до складу рослини, володіє аналогічним ефектом.
  2. Диспепсичні розлади. надмірне надходження білків і клітковини квасолі може привести до активізації процесів гниття і бродіння в кишечнику і спровокувати появу діареї, печії, відрижки, підвищеного відходження газів, метеоризму.
  3. Алергічні реакції. обумовлені підвищеною чутливістю організму до білків продукту природи. Алергопатології можуть проявитися по-різному: шкірні реакції або анафілаксії.
рекомендується з обережністю підходити до включення стручкової квасолі в меню, так як є ризик розвитку ускладнень.

Вибір і приготування

Вибрати на прилавках магазинів дійсно якісну стручкову квасолю вкрай просто. Характерними особливостями є:

  • Яскраво-зелений колір;
  • Відсутність чорного або білого нальоту;
  • Пружність, міцність і еластичність кожного стручка;
  • Відсутність скупчень вологи в упаковці.

Слід віддавати перевагу виключно свіжому продукту. Від покупки замороженої, консервованої, маринованої або висушеної стручкової квасолі краще відмовитися.

Приготувати квасолю смачно і ароматно просто. Стручки, в класичному варіанті, вживають у вареному або запеченому вигляді.

Тривалість варіння відрізняється в залежності від виду і становить від 5 до 10 хвилин. Тривалість запікання - не менше 0,5 години.

Продукт прекрасно поєднується із зеленню, будь-якими овочами, деякими фруктами (авокадо, ананасами), вершковим і рослинними маслами, яйцями.

Зелена квасоля – універсальний продукт. На її основі існує безліч рецептів. Головне-приділяти належну увагу правилам вибору і приготування, щоб отримати не тільки смачне, але і корисне блюдо.

Висновок

  1. Таким чином, стручкова квасоля – вкрай корисний дієтичний продукт. Вона містить масу вітамінів, мінералів, антиоксидантів, білків і омега-3 жирних кислот.
  2. При регулярному вживанні вона здатна поліпшити стан центральної нервової, серцево-судинної, ендокринної, травної систем; допомогти в схудненні і поліпшити перебіг вагітності.
  3. Щоб виключити будь-які ризики, рекомендується враховувати ймовірність розвитку побічних ефектів, дотримуватися правил вибору і приготування.