Чим корисна соя для організму-9 доведених властивостей

Соя або соя – це різновид бобових культур, які є важливим компонентом азіатської дієти. Сьогодні їх переважно вирощують в Азії, Південній та Північній Америці.

Боби володіють унікальним складом, містять цінні білки, жирні кислоти, вітаміни і мінерали.

За даними деяких дослідницьких робіт, регулярне вживання сої може принести користь здоров'ю людини. Вона здатна запобігти ряд найпоширеніших захворювань і навіть попередити появу злоякісних пухлин.

9 тез про користь рослини

Нижче представлені 9 головних корисних властивостей сої (з опорою на доказову базу).

1. Багатий склад

Соєві боби мають високу калорійність (близько 446 калорій на 100 грам) і містять наступні поживні речовини:

Назва нутрієнта приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 49 %
жири 32 %
харчові волокна 68 %
вітамін В1 63 %
вітамін В4 54 %
вітамін В5 35 %
вітамін В6 43 %
вітамін B9 50 %
Вітамін Е 13 %
нікотинова кислота 49 %
калій 64 %
кальцій 35 %
магній 56 %
фосфор 76 %
залізо 54 %
йод 6 %
мідь 50 %
хром 32 %
цинк 17 %
омега-3 жирні кислоти 100 %

Соя володіє низьким глікемічним індексом і може бути включена в раціон осіб з патологіями глікемічного фону (порушення толерантності до глюкози, цукровий діабет II типу).

У складі сої особливо цінується розчинна і нерозчинна клітковина , яка нормалізує моторику шлунково-кишкового тракту і підтримує склад мікрофлори товстого кишечника.

соя є цінним джерелом життєво важливих мінералів, вітамінів, білків та жирних кислот.

2. Профілактика раку

Існує міф , що соєві боби підвищують ризик розвитку раку молочних залоз у жінок. Однак обсерваційні закордонні дослідження демонструють зворотну залежність. Соя навпаки запобігає розвитку цього захворювання.

Американські фахівці також виявили унікальну здатність соєвих бобів забезпечувати профілактику злоякісного переродження клітин передміхурової залози у чоловіків.

Передбачається , що в основі позитивного ефекту лежить вплив ізофлавонів, лунізину і ряду інших сполук, що входить до складу бобової культури.

регулярне включення соєвих бобів в раціон знижує ймовірність появи раку молочних залоз і простати.

3. Полегшення симптомів менопаузи

Після припинення менструації жінки стикаються з низкою проблем (зміни емоційного фону , підвищене потовиділення, припливи жару), обумовлених зниженням вироблення естрогенів.

Дослідження, проведені австралійськими фахівцями, показують , що ізофлавони, що містяться в соєвих бобах, здатні полегшити дані прояви.

За інформацією тайваньських вчених, для досягнення ефекту досить вживати не менше 68 грам продукту кожен день.

включення соєвих бобів в раціон позитивно відбивається на стані жінки в період клімаксу.

4. Підтримка міцності кісток

Остеопороз або зниження щільності тканин кісток - патологічний стан, що зачіпає літніх людей і жінок після настання менопаузи. При остеопорозі в кілька разів підвищується ризик переломів, особливо – шийки стегна.

Споживання будь-яких соєвих продуктів, за даними американських вчених, знижує ймовірність появи остеопорозу. На тлі вживання підвищується щільність всього скелета, особливо хребетного стовпа і стегнових кісток.

Передбачається , що позитивний ефект пов'язаний з наявністю в складі ізофлавонів, які нормалізують обмін речовин в кістковій тканині, підвищують доставку і засвоєння мінеральних речовин.

вживання сої сприяє профілактиці переломів кісток в літньому віці і після менопаузи у жінок.

5. Профілактика атеросклерозу

Атеросклероз – вкрай небезпечне відхилення в організмі, при якому кристали холестерину відкладаються в стінках артерій, викликаючи обмеження припливу крові і значно підвищуючи ймовірність утворення тромбів.

Саме з атеросклерозом пов'язане розвиток ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, інсульту, хронічної ішемії головного мозку та інших схожих захворювань.

В основі патології лежить підвищення рівня холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові, зменшення концентрації корисного холестеролу (ЛВПВ).

Зарубіжні дослідження показують, що соєві боби здатні нормалізувати рівень холестерину в крові. Наприклад, експерти з США виявили , що соя зменшує вміст ЛПНЩ і ТАГ, незначно піднімає ЛПВЩ.

При вживанні всього 47 грамів бобового рослини спостерігається зниження холестерину на 9,3%, ЛПНЩ – на 13%.

При цьому найбільша ефективність відзначається у соєвих продуктів, а не у бобів в чистому вигляді. Основну роль в реалізації гиполипидемического ефекту грають харчові волокна , якими багата соя.

включення сої в раціон дозволяє знизити рівень холестерину і забезпечити профілактику захворювань, асоційованих з атеросклерозом.

6. Поліпшення репродуктивного здоров'я

Соя здатна поліпшити стан здоров'я жінок, які проходять лікування від безпліддя або намагаються завести дитину.

Японські фахівці встановлено , що включення в раціон всього 6 грам соєвого порошку нормалізує менструальний цикл і викликає настання овуляції в нормативні терміни.

За інформацією досліджень, проведених на базі італійських лікарень, виявлено , що жінки, яким проводиться процедура запліднення in vitro, мають значно більшу ймовірність вагітності, якщо вони щодня приймають 1,5 грама соєвого фітоестрогену.

вживання сої може поліпшити Репродуктивне здоров'я і допомогти в довгоочікуваному настанні вагітності.

7. Нормалізація роботи головного мозку

Соєві боби є багатим джерелом цинку та омега – 3 поліненасичених жирних кислот. Дані речовини контролюють роботу центральних відділів нервової системи .

При систематичному вживанні бобів, за даними вчених з Великобританії, рідше зустрічаються нейродегенеративні захворювання (хвороба Альцгеймера), а також розлади пам'яті, уваги і мислення.

Омега-3 жирні кислоти відіграють важливу роль у профілактиці та терапії депресивних розладів , сприяють підвищенню стабільності емоційного фону.

включення соєвих бобів в раціон дозволяє підтримати роботу головного мозку і запобігти розвитку ряду небезпечних захворювань.

8. Запобігання аутоімунних відхилень

Важливу роль у підтримці функціональної активності імунної системи грають омега-3 жирні кислоти.

Вони здатні знизити ймовірність маніфестації безлічі аутоімунних розладів (системний червоний вовчак, неспецифічний виразковий коліт, цукровий діабет I типу, ревматоїдний артрит). Подібні відомості наводять фахівці з Швейцарії і Норвегії .

Є переконливі дані щодо зниження частоти виникнення ревматоїдного артриту і розсіяного склерозу при систематичному включенні сої в раціон.

Соя, за рахунок наявності в складі омега-3 жирних кислот, може запобігти розвитку аутоімунних патологій, обумовлених збоями в роботі імунної системи.

9. Корекція ерекції

Вчені з Італії стверджують , що правильне і повноцінне харчування є засобом профілактики і терапії еректильної дисфункції.

Соєві боби – це унікальне поєднання білків, жирів і безлічі вітамінів і мінералів. Вони є важливим компонентом здорової дієти, при якій набагато рідше реєструються проблеми з ерекцією (в тому числі обумовлені психологічними причинами).

регулярне вживання соєвих бобів значно знижує ризик появи імпотенції.

Можлива шкода

На жаль, соя не така безпечна для здоров'я, як здається на перший погляд. Вона має протипоказання і може заподіяти шкоду. Нижче представлені головні негативні властивості вживання сої:

  1. Пригнічення щитовидної залози. високий рівень споживання соєвих продуктів гальмує вироблення гормонів Т3, Т4 і призводить до розвитку гіпотиреозу.
  2. Диспепсичні розлади. Соєві боби багатий клітковиною , жирами і білками. Описані речовини, при надходженні в організм в надмірних обсягах, активують процеси гниття і бродіння, що проявляється у формі діареї, здуття живота, підвищеного відходження газів.
  3. Зміна гормонального фону. Соєві боби містять ряд речовин, що надають схожі з естрогенами ефекти. У чоловіків вони можуть спровокувати розлади інтимної сфери, відкладення жиру за жіночим типом, знизити активність сперматозоїдів і навіть спровокувати розвиток раку статевих органів.
  4. Алергічні реакції. найчастіше викликані сенсибілізацією організму на білки сої – гліцинін і когліцінін. Алергічні реакції реєструються досить рідко і характеризуються легким перебігом, фатальні анафілаксії не характерні для соєвих бобів.
Соя може викликати ряд побічних ефектів, які найчастіше проявляються при надмірному вживанні продукту.

Правила вибору та приготування

Соя, в більшості випадків, продається на вагу або розфасованої в поліетиленові пакети. Закриті упаковки купувати не рекомендується через відсутність можливості зорової оцінки її стану.

Ознаками якісної сої є:

  • Відсутність потойбічних домішок;
  • Овальна або округла форма бобів;
  • Цілісність зерен (без сколів, пошкоджень, розростань);
  • Відсутність вологи в пакеті (наявність скупчень рідини-ознака грибкової інфекції);
  • Поверхня бобів – блискуча і гладка.

Сою вживати в сирому вигляді не рекомендується. Найкращим варіантом приготування є відварювання. Рецепт вареної сої наступний:

  1. Ретельно промити боби під проточною водою. Видалити будь-який пил, лушпиння, пісок.
  2. Замочіть квасолю в теплій воді і поставте в холодильник на 7-8 годин. Додатково слід додати сіль (1 ч.л. на 200 грам бобів). Вимочувати боби при кімнатній температурі не слід, можуть початися процеси бродіння.
  3. Злити воду і ретельно промити сою.
  4. Пересипати боби в емальований посуд, додати воду, щоб вона перекривала верхній шар продукту. Співвідношення: 200 грам бобів на 1 000 мл води.
  5. Доведіть воду до кипіння і варіть до готовності на повільному вогні 2-3 години.
  6. Пересипати боби в друшляк, злити воду.

Існують і інші варіанти приготування бобів: обсмажування на рослинних оліях, запікання в духовці. Подібні способи призводять до значного зниження корисного потенціалу і зміни органолептичних показників.

В останні роки широке поширення набула пророщена соя. Її можна придбати в магазинах або проростити самостійно. Соєві паростки володіють аналогічним набором лікувальних властивостей і також потребують термічній обробці (відварювання або приготування на пару).

Масло соєвих бобів широко застосовується для приготування їжі.

Висновок

  1. Таким чином, соєві боби – це цінний продукт харчування, насичений вітамінами і мінералами, протеїнами і омега-3 жирними кислотами.
  2. При регулярному включенні в раціон соя покращує здоров'я серцево-судинної, статевої, центральної нервової, ендокринної та опорно-рухової систем; запобігає появі злоякісних новоутворень в організмі.
  3. Рекомендується грамотно підходити до прийому продукту через можливий ризик розвитку побічних ефектів, а також дотримуватися всіх правил вибору і приготування.