Чим корисна сочевиця для людини - 10 доведених фактів
Сочевиця – одна з найдавніших оброблюваних культур, яка набула широкого поширення в якості високобілкового, дешевого і простого в приготуванні продукту.
Існує кілька різновидів сочевиці: зелена, червона, жовта і чорна. Вони відрізняються кольором і смаковими властивостями, але практично схожі за складом.
Високий вміст поживних речовин в сочевиці визначають її корисні властивості для організму. Вона покращує здоров'я практично всіх систем органів, сприяє схудненню і навіть підтримує статеву функцію.
10 корисних властивостей
Нижче розглянуто 10 основних тез про користь сочевиці (з опорою на доказову базу).
1. Багатий склад
Сочевиця-продукт із середньою калорійністю (близько 116 калорій на 100 грам), який містить ряд цінних речовин:
назва речовини | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 32 % |
жири | 3 % |
омега-3 жирні кислоти | 12 % |
харчові волокна | 21 % |
вітамін В1 | 33 % |
вітамін В4 | 19 % |
вітамін B5 | 24 % |
вітамін В6 | 27 % |
вітамін B9 | 23 % |
вітамін С | 5 % |
нікотинова кислота | 28 % |
калій | 27 % |
магній | 20 % |
фосфор | 48 % |
залізо | 66 % |
Марганець | 60 % |
мідь | 66 % |
селен | 36 % |
Бобова культура також багата клітковиною , яка необхідна для злагодженої роботи всіх відділів шлунково-кишкового тракту, підтримки адекватного складу мікрофлори.
Також вона містить безліч фотохімічних антиоксидантів, захищають організм від хронічних захворювань серцево-судинної та ендокринної системи.
2. Профілактика атеросклерозу
Китайські фахівці стверджують , що сочевиця здатна запобігти розвитку безлічі серцево-судинних захворювань за рахунок впливу на фактори ризику їх розвитку, одним з яких є гіперхолестеринемія.
Підвищення рівня холестерину (а також його атерогенних фракцій – ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) призводить до його відкладення на стінках артерій. В результаті просвіт судини звужується, в кілька разів зростає ймовірність утворення пристінкових тромбів, здатних повністю блокувати потік крові.
Це сприяє розвитку таких відхилень, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інсульт, хронічна ішемія мозку.
Іранські фахівці виявили , що вживання всього 48 грам сочевиці в день призводить до зниження ЛПНЩ в крові на 14 %, загального холестерину – на 11 %, а також незначно підвищує вміст корисного холестеролу (ЛПВЩ).
3. Зниження артеріального тиску
У складі сочевиці є мінерали (калій, магній), які викликають розслаблення стінок артерій і призводять до зниження артеріального тиску.
Також сочевиця здатний блокувати ангіотензинперетворюючий фермент (АПФ), який бере участь у каскаді реакцій, спрямованих на підвищення судинного тонусу і, як наслідок, артеріального тиску. Дія можна порівняти з лікарськими препаратами – інгібіторами АПФ.
4. Профілактика цукрового діабету II типу
Сочевиця багата природними антиоксидантами – поліфенолами.
Вони підвищення чутливість рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що призводить до більш ефективного поглинання глюкози клітинами з крові.
Сочевиця впливає на ключовий патогенетичний механізм розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.
Експерименти на тваринах демонструють , що після вживання сочевиці спостерігається зменшення концентрації цукру в крові приблизно на 9-15%. Ефект зберігається протягом декількох годин.
5. Підтримка м'язової маси
Білки – основні будівельні елементи м'язової тканини. Вони необхідні не тільки для підтримки цілісності м'язів, але і для їх зростання (після важких фізичних навантажень, тренувань, стресових навантажень).
Фахівці зі Словенії вказують , що білки сочевиці містять всі необхідні для відтворення м'язової тканини амінокислоти.
Регулярне вживання бобової культури сприяє збереженню і набору м'язової маси.
6. Поліпшення роботи головного мозку
Сочевиця-цінне джерело омега - 3 жирних кислот, які необхідні для злагодженої роботи всіх відділів головного мозку , підтримання обміну речовин і адекватної передачі нервових імпульсів.
Британські вчені доведено , що систематичне надходження достатніх обсягів омега-3 поліненасичених кислот знижує ризик появи нейродегенеративних розладів (хвороби Альцгеймера), покращує пам'ять і увага.
Сочевиця також може використовуватися для зменшення вираженості симптомів депресії та покращення емоційного фону .
Відзначено, що у жінок, які вживали недостатню кількість омега-3 жирних кислот під час вагітності, діти відстають у розвитку під час перших кількох років життя в порівнянні з однолітками.
7. Профілактика аутоімунних захворювань
Омега - 3 жирні кислоти, що містяться в сочевиці, необхідні для коректної роботи імунної системи .
Будь-які збої (навіть незначні), як стверджують Норвезькі фахівці, можуть спровокувати розвиток аутоімунних відхилень, найчастішими з яких є:
- Цукровий діабет I типу;
- Ревматоїдний артрит;
- Системний червоний вовчак;
- Неспецифічний виразковий коліт;
- Хвороба Крона.
8. Поліпшення ерекції
Наукові праці італійських експертів наочно показують , що правильне харчування вкрай ефективно в боротьбі з еректильною дисфункцією у чоловіків
Сочевиця містить у складі безліч цінних білків, жирів, вітамінів, мінералів і антиоксидантів.
Описані біологічно активні речовини підтримують системний обмін речовин і роботу всіх органів. На тлі їх регулярного вживання значно рідше спостерігаються проблеми з ерекцією.
9. Профілактика залізодефіцитної анемії
Анемія-це зниження рівня гемоглобіну і (або) еритроцитів в крові. Проблема найбільш часто обумовлена недоліком заліза в організмі.
Сочевиця містить досить великі обсяги заліза (в 100 грамах міститься 60% від добової норми мінералу) і може застосовуватися для профілактики, а також терапії (спільно з медикаментозними препаратами) анемії.
10. Допомога в схудненні
Сочевиця – високобілковий продукт.
Білки, при надходженні в організм, викликають розвиток почуття ситості за рахунок механічного розтягування шлунка і вироблення гормонів, що пригнічують відчуття голоду (пептиду YY, холецистокініну).
Після вживання сочевиці спостерігається пригнічення почуття голоду на кілька годин. Організм вимагає менше їжі, енергетична цінність добового раціону знижується.
Можливий шкода
Незважаючи на велику кількість лікувальних властивостей, сочевиця має протипоказання і в окремих ситуаціях може завдати шкоди людині.
Найбільш поширеними побічними ефектами є:
- Загострення подагри. сочевиця містить багато пуринових підстав, які можуть спровокувати загострення симптоматики присутньої подагри.
- Пригнічення функції нирок. сочевиця, за рахунок вмісту окремих рослинних фотохімічних речовин, незначно знижує функціональну активність нирок. При початково несприятливому стані органів рекомендується відмовитися від вживання бобової культури.
- Алергічні реакції. сенсибілізація організму до білків сочевиці зустрічається рідко, але характеризується важким системним перебігом за типом анафілаксій.
- Погіршення всмоктування поживних речовин. сочевиця здатна блокувати вироблення ферментів, що перетравлюють білки; знижувати проникність кишкового бар'єру, зменшувати поглинання організмом мінералів з продуктів харчування. Надмірне постійне вживання бобової культури небезпечно, так як може привести до дефіциту надходять поживних речовин.
Вибір і приготування
Сочевиця продається в упакованому або розсипному вигляді. Перед покупкою необхідно перевірити:
- Упаковку. вона повинна бути цілою, будь-які надриви неприпустимі.
- Термін придатності. якісна сочевиця зберігається не більше 12 місяців.
- Зовнішній вигляд сочевиці. всі плоди повинні бути одного розміру і кольору, без чорного або білого нальоту.
Найбільш корисним із способів приготування, який дозволяє виключити всі можливі ризики, є відварювання. Рецепт приготування:
- Перебрати і ретельно промити крупу сочевиці під проточною водою.
- Помістити в емальований посуд і залити водою з розрахунку 1 стакан сочевиці на 2 склянки води.
- Довести до кипіння і варити на повільному вогні протягом 20-40 хвилин. Допускається для пом'якшення плодів додавання 1-2 ст.л. оливкового масла.
- Продукт готовий. Якісно зварена сочевиця відрізняється неповторним смаком і ароматом.
Важливо відзначити, що час варіння сочевиці незначно різниться в залежності від сорту. Для зеленої культури - 20 хвилин, коричневої – 40 хвилин, червоної – 10 хвилин, чорної – 20-25 хвилин.
Варена сочевиця відмінно поєднується з овочами (кабачками, морквою) і зеленню (кінзою, петрушкою, кропом).
На основі сочевиці можна приготувати масу страв: салати, супи, каші, закуски і навіть соуси.
Особливу цінність в останні роки набула пророщена сочевиця, яка містить більш високий рівень біологічно активних речовин. Страви на її основі зазвичай вживаються з метою схуднення або зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Для самостійного отримання паростків слід:
- Помістити великі боби в скляну банку.
- Залити водою на ¾ і поставити в добре освітлене місце. Комфортна температура - 12-18 градусів.
- Зібрати паростки. Перші з'являться через 2 дні, більші – через 1-2 тижні.
Висновок
- Таким чином, сочевиця є цінним поживним продуктом, багатим білками, омега – 3 жирними кислотами, вітамінами, мінералами та антиоксидантами.
- При регулярному вживанні вона здатна поліпшити здоров'я серцево-судинної, центральної нервової, ендокринної, опорно-рухової, статевої, імунної та кровотворної систем.
- Важливо дотримуватися правил вибору, приготування та споживання.