7 корисних властивостей нуту для організму людини (з опорою на науку)
Нут, також відомий як турецький горох/горіх, баранячий нут або боби гарбанзо – популярна бобова культура, яка вирощувалася в країнах Близького Сходу протягом тисячоліть, а останнім часом широко використовується в кулінарії у всьому світі.
Нут містить масу поживних речовин, які визначають його корисні властивості для здоров'я. При регулярному прийомі бобів вони здатні забезпечити профілактику раку, а також ряду захворювань з боку практично всіх систем організму. Нут також знижує масу тіла і налагоджує обмінні процеси.
7 корисних властивостей
Нижче розглянуто 7 головних фактів про користь нуту (з наукової точки зору).
1. Джерело поживних речовин
Нут-рослина із середньою калорійністю (близько 164 калорій на 100 грам), яка містить наступні нутрієнти:
назва речовини | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 26 % |
жири | 8 % |
омега-3 поліненасичені жирні кислоти | 11 % |
харчові волокна | 50 % |
вітамін В2 | 12 % |
вітамін В4 | 19 % |
вітамін В5 | 32 % |
вітамін В6 | 27 % |
фолієва кислота | 139 % |
калій | 39 % |
кальцій | 19 % |
магній | 10 % |
фосфор | 56 % |
залізо | 14 % |
йод | 2 % |
Марганець | 107 % |
цинк | 24 % |
селен | 52 % |
Кожна з речовин, що входять до складу бобів, виконує ряд важливих функцій в організмі, наприклад:
- Калій і магній регулюють артеріальний тиск.
- Фолієва кислота та залізо підтримують відтворення червоних кров'яних тілець.
- Омега-3 жирні кислоти боротьба з хронічними захворюваннями.
- Залізо, фосфор, кальцій, магній, цинк і марганець в сукупності забезпечують профілактику остеопорозу.
2. Допомога в схудненні
Білки і харчові волокна , що містяться в нуті, сприяють зниженню апетиту. Вони уповільнюють травлення і викликають механічне розтягнення шлунка, що підвищує продукцію гормонів ситості – пептиду YY і холецистокініну.
В результаті пригнічений почуття голоду і організму потрібно менше їжі протягом декількох годин після вживання бобів.
В одному невеликому дослідженні у першої групи випробовуваних замінили в раціоні білий хліб (2 шматки) на нут (200 грам). Друга група продовжувала їсти білий хліб. Незважаючи на схожу калорійність добового раціону в обох групах, у вживали нут спостерігалося виражене зниження апетиту і зменшення маси тіла.
3. Зниження рівня цукру в крові
Нут володіє низьким глікемічним індексом, отже, не викликає різких стрибків рівня глюкози в крові після вживання.
Також "турецький горіх" містить велику кількість білка і клітковини, які, як стверджують експерти з США, побічно впливають на інсулінорезистентність – основний патогенетичний механізм формування цукрового діабету II типу.
Вони підвищують чутливість інсулінових рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової), що прискорює утилізацію цукру клітинами.
Навіть проста заміна хліба та цільнозернових страв у меню на 200 грам нуту, за даними досліджень, призводить до зниження рівня глюкози в крові на 21%.
Нут може використовуватися не тільки для зниження концентрації глюкози в крові і профілактики цукрового діабету II типу, але і для терапії цього захворювання (як основний компонент дієти або спільно з цукрознижувальними медикаментами).
4. Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту
Нут багатий клітковиною, яка пов'язана з багатьма перевагами для здоров'я травної системи:
- Нормалізація моторно-евакуаційної функції. клітковина, в розумних обсягах, відновлює роботу гладкої мускулатури кишечника, забезпечуючи своєчасне спорожнення.
- Підтримання мікрофлори. харчові волокна здатні збільшувати чисельність корисних мікроорганізмів в товстій кишці, пригнічувати ріст і розмноження патогенних форм. Вживання клітковини-основний спосіб профілактики дисбактеріозу.
- Профілактика розвитку раку товстої і прямої кишки. в процесі ферментації харчових волокон бактеріями виділяється ряд речовин (в тому числі бутират), які нормалізують обмін речовин на рівні колоноцитів, запобігаючи їх злоякісне переродження.
Наукові дослідження пов'язують споживання клітковини з м'якою консистенцією стільця, відсутністю запорів або діареї, зникненням диспепсичних розладів (здуття, спастичні болі в нижніх відділах живота).
5. Поліпшення здоров'я серцево-судинної системи
Нут є цінним джерелом калію та магнію. Дані мінерали викликають розслаблення міоцитів в стінках артерій, що призводить до зниження артеріального тиску.
Додатково калій попереджає пошкодження ендотелію судинної стінки і забезпечує профілактику ішемічної хвороби серця.
Магній також грає важливу роль у підтримці ритму серця.
Гіпотензивний ефект нуту може використовуватися з метою ранньої профілактики і навіть полегшення гіпертонічної хвороби.
Австралійські дослідження демонструють , що нут здатний приводить в норму показники ліпідного профілю – знижувати концентрацію загального і атерогенного (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, таг) холестерину, підвищувати рівень корисного холестеролу (ЛПВЩ).
В результаті не створюється передумов для атеросклеротичного ураження артеріального судинного русла і появи таких патологій, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку.
Передбачається, що ефект пов'язаний з наявністю рослинних антиоксидантів і омега-3 поліненасичених жирних кислот в складі бобової культури.
6. Протиракова дія
Регулярне вживання нуту пов'язане з низькою частотою виникнення деяких форм раку.
За інформацією канадських фахівців, нут запобігає появі раку товстої і прямої кишки. Ефект пов'язаний з виробленням бутирату під час взаємодії постійної мікрофлори з харчовими волокнами.
Бутират нормалізує обмін речовин в клітинах кишечника, пригнічує хронічне запалення, запобігає злоякісне переродження тканин.
Боби також містять у складі сапоніни. Ці речовини володіють здатністю сповільнювати або зовсім блокувати зростання наявних пухлин.
Дослідження також підкреслюють ефективність вітамінів групи B (у великих кількостях містяться в нуті) з метою профілактики раку легенів у некурящих жінок.
7. Зміцнення кісткової тканини
Нут багатий залізом, фосфором, кальцієм, магнієм, цинком і марганцем. Дані речовини вкрай важливі для підтримки мінеральної щільності кісток .
Регулярне включення нуту в раціон – ефективний спосіб профілактики остеопорозу, частота розвитку якого зростає в літньому віці або після менопаузи (у жінок).
Мінерали і вітаміни в складі бобів також покращують обмінні процеси на рівні кісткової тканини, збільшують швидкість доставки «будівельних матеріалів».
Безпека та шкода
Нут має протипоказання і, в окремих ситуаціях, може завдати шкоди здоров'ю. При вживанні бобової культури можливий розвиток наступних побічних ефектів:
- Диспепсичні розлади. при надмірному вживанні нут активує процеси бродіння і гниття в кишечнику, викликає метеоризм, діарею і надмірне відходження газів.
- Загострення подагри. Нут має в складі безліч пуринових підстав, що викликають підвищення рівня сечової кислоти організмі, що може викликати напад подагри.
- Аритмії та зупинка серця. бобова культура багата калієм. Мінерал при зниженій видільної функції нирок може привести до фатальних порушень ритму серця.
- Алергічні реакції. викликані підвищеною чутливістю організму до білків рослини. Прояви алергопатології можуть бути різними: від банальних шкірних реакцій до анафілактичного шоку (наукові дані щодо конкретних проявів відсутні).
Правила вибору та приготування
Перед покупкою слід уважно оглянути зовнішній вигляд бобів. На них повинні бути відсутні:
- Будь-які механічні пошкодження;
- Наліт білого або чорного кольору (ознака наявності грибків або бактерій).
Якісний нут упакований в щільний поліетилен, а термін придатності не перевищує 12 місяців з моменту збору врожаю.
Найбільш безпечним і цінним способом приготування крупи нуту з кулінарної та медичної точки зору є відварювання. Схема приготування вареного нуту:
- Ретельно промийте квасолю під холодною водою.
- Залити водою в емальованій каструлі. Залишити для замочування на 10-12 годин.
- Злити воду, повторно промити нут.
- Знову залити водою і поставити на вогонь.
- Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні до готовності. Буде потрібно від 45 до 60 хвилин. Під час варіння слід знімати утворюється пінку.
Нут поєднується практично з усіма продуктами харчування (особливо з овочами і м'ясними виробами, зеленню і пряними травами, часником).
На основі «турецького гороху» розроблено безліч рецептів смачних страв. Він є невід'ємною частиною східної кухні (хумус, фалафель). З нуту можна приготувати паштети і котлети, печиво, різні салати, плов, супи-пюре.
Від консервованого, смаженого, а також запеченого нуту краще відмовитися. Подібні продукти містять ряд небезпечних для здоров'я речовин, а їх поживна цінність знижена.
Окремої уваги заслуговує пророщений нут. Він містить трохи більше поживних речовин. Проростки можна придбати в магазинах або отримати самостійно. Для цього потрібно:
- Промийте сирі боби.
- Занурити в чисту скляну тару. Залити водою на¾.
- Залиште принаймні на 24 години. Через добу з'являться перші паростки, через 3-5 днів він буде готовий до вживання.
Отриманий пророщений нут рекомендується зберігати в щільно закритій упаковці в холодильній камері не більше 7 діб. Проростки відмінно підходять для приготування салатів (поєднуються з рибою і овочами), можуть стати відмінним доповненням до м'яса.
Висновок
- Таким чином, нут є цінною їжею, багатою білками, жирами, вітамінами, мінералами та антиоксидантними речовинами.
- При регулярному вживанні він здатний поліпшити здоров'я серцево-судинної, ендокринної, травної, опорно-рухової систем, а також попередити появу злоякісних пухлин і надати значну допомогу в схудненні.
- Перед вживанням слід обов'язково ознайомитися з можливими побічними ефектами і грамотно поставитися до технології приготування.