Чим корисна гречка для організму-5 наукових фактів

Гречка – популярний дієтичний рослинний продукт, який є основним інгредієнтом багатьох традиційних страв європейської та азіатської кухні. Різні страви на основі гречаної крупи або борошна набули широкого поширення в кулінарії.

Завдяки високому вмісту мінералів і антиоксидантів, гречка має корисні властивості для здоров'я людини. Вона здатна поліпшити стан серцево-судинної, ендокринної та травної систем, а також надати допомогу в схудненні.

5 корисних властивостей

Нижче описані 5 головних фактів про користь гречки для нашого організму (з опорою на доказову базу).

1. Містить цінні речовини

Гречана крупа-продукт з високою калорійністю (близько 343 калорій на 100 грам), який містить наступні поживні речовини:

назва компонента приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам крупи)
білки 13 %
жири 4 %
вуглеводи 28 %
харчові волокна 63 %
вітамін В1 28 %
вітамін В2 9 %
нікотинова кислота 30 %
калій 13 %
магній 38 %
фосфор 32 %
залізо 27 %
Марганець 56 %
мідь 36 %
цинк 16 %

Кожна з представлених речовин виконує унікальну функцію в організмі людини, наприклад:

  • Харчові волокна - підтримують роботу шлунково-кишкового тракту і покращують травлення ;
  • Марганець - забезпечує ріст і розвиток всього організму, регулює обмін речовин, особливо важливий для дітей;
  • Мідь - відновлює провідність нервових волокон серця;
  • Магній - знижує ризик розвитку хронічних патологій ендокринної та серцево-судинної систем;
  • Фосфор - необхідний для підтримки мінеральної щільності кісткових тканин .
гречана крупа є джерелом поживних речовин, необхідних для повноцінного росту і розвитку організму, профілактики ряду розладів.

2. Знижує рівень глюкози в крові

Постійно підвищений рівень цукру є серйозним порушенням і поступово викликає розвиток цукрового діабету II типу.

Гречана крупа відноситься до групи продуктів з невеликим глікемічним індексом. Отже, після її вживання не спостерігається різкого підвищення концентрації глюкози в крові.

Численні закордонні дослідження демонструють , що гречка навіть здатна знижувати рівень цукру в крові на тлі перебігу цукрового діабету II типу. Наприклад, за даними канадських фахівців, концентрація глюкози знижується на 12% через 1,5 години після прийому і 19% &8212; через 120 хвилин.

Передбачається, що в основі біологічного ефекту лежить дія D-хіроінозіта (d-Cl), що входить до складу гречаної каші. Він впливає на інсулінові рецептори клітин периферичних тканин (м'язової і жирової), підвищуючи їх чутливість до інсуліну.

Продукт впливає на головний патогенетичний механізм розвитку цукрового діабету – інсулінорезистентність, а, значить, може використовуватися не тільки для терапії, але і для профілактики цукрового діабету II типу.

включення гречаної крупи в раціон позитивно відбивається на рівні цукру в крові. Додаткова перевага продукту-профілактика і терапія цукрового діабету II типу.

3. Підтримує серцево-судинне здоров'я

Гречка містить ряд біологічно активних речовин, що надають позитивний вплив на стан серця і судин.

Наприклад, рутин, за інформацією китайських фахівців, викликає зниження артеріального тиску, пригнічує хронічне запалення в стінках судин і блокує відкладення в них кристалів холестерину.

Американські вчені підкреслюють , що у осіб, чий раціон багатий рутином, значно рідше зустрічаються тромботичні і тромбоемболічні ускладнення.

Також гречана крупа нормалізує показники ліпідного профілю – знижує концентрацію загального холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ). В результаті знижується швидкість утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, знижується ризик розвитку атеросклерозу і асоційованих з ним клінічних станів (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт).

Включення гречаної крупи в раціон призводить до зниження загальної серцево-судинної захворюваності.

4. Покращує роботу кишечника

Гречка багата стійким крохмалем , що є цінним харчовим волокном.

Стійкий крохмаль в незміненому вигляді доходить до товстого кишечника, де служить їжею для дружніх мікроорганізмів, що призводить до зниження чисельності патогенних представників мікрофлори.

Експерти з Нідерландів встановлено , що в ході взаємодії бактерій кишечника з клітковиною утворюються спеціальні кислоти з коротким ланцюгом. Вони підтримують обмін речовин на рівні колоноцитів, в рази знижуючи ризик появи аутоімунних розладів (неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона) і злоякісних новоутворень.

Також клітковина підтримує адекватну моторну активність стінки кишечника, забезпечуючи адекватне проходження харчових частинок, покращує секреторну функцію печінки і підшлункової залози.

Особливо корисна гречана каша під час вагітності, коли навіть найменший збій в роботі травного апарату може змінити роботу матки і стан плода.

гречана крупа нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, знижує ризик розвитку різних патологій.

5. Надає допомогу в схудненні

Гречана крупа багата білками і харчовими волокнами, які відіграють важливу роль в схудненні і підтримці маси тіла.

Дослідження, виконані під контролем фахівців з США, показують , що вживання будь-яких високобілкових продуктів призводить до швидкого розвитку почуття ситості.

Подібна їжа призводить до швидкого переповнення шлунка, в результаті дратуються рецептори слизової оболонки даного органу, а потік нервових імпульсів пригнічують центри голоду в головному мозку. В результаті людині потрібно менше їжі протягом наступних кількох годин.

На тлі систематичного включення гречаної каші в дієту спостерігається зменшення обсягу жирової тканини в організмі. При цьому ефект однаковою мірою виражений як у чоловіків, так і у жінок.

регулярне вживання гречки може стати грамотною стратегією, спрямованої на схуднення.

Безпека та шкода

Навіть гречка має протипоказання і може завдати шкоди людині в певних ситуаціях. На тлі її вживання можливий розвиток побічних ефектів. До числа найбільш поширених відносяться:

  1. Диспепсичні розлади. гречана крупа рясніє білками і клітковиною. Надмірне надходження даних речовин в організм сприяє активації процесів бродіння і гниття і розвитку таких симптомів, як: нудота, блювота, здуття живота, надмірне утворення газів. Гречку не рекомендується їсти натщесерце, а також безпосередньо перед сном.
  2. Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму до окремих білків продукту. Можуть проявлятися по-різному. Описані випадки перехресних алергопатологій при наявності чутливості організму до рису або латексу.
включення гречки в раціон пов'язане з низкою ризиків для здоров'я, які обов'язково слід враховувати.

Які бувають види гречки?

Виділяють кілька різновидів гречаної крупи, які можна придбати на прилавках магазинів:

  1. Ядриця. являє собою світлу крупу з цільними зернами. Широко використовується для приготування каш, супів, гарнірів та інших страв.
  2. Січка або проділ. це колоті ядра. Коштує в 1,5-2 рази дешевше, але виділяється невеликим терміном зберігання.
  3. Пластівці. отримують з подрібненого і обробленого парою зерна. Пластівці швидко варяться, але містять значно менше поживних речовин.
  4. Борошно. являє собою мелені зерна. З темної борошна зазвичай не печуть хліб, але вона підходить для приготування оладок і млинців.
  5. Зелена гречка. є необробленим ядром. Виділяється серед інших різновидів високою концентрацією біологічно активних речовин в складі.
  6. Проростки гречки. їх можна як проростити самостійно, так і придбати в магазинах. Пророщена гречка завжди містить більше поживних компонентів.

Від покупки зерна швидкого приготування (в пакетиках) краще відмовитися. Часткова термічна обробка в поєднанні з подальшим тривалим зберіганням знижують біологічну цінність продукту.

існує безліч видів гречки, які можна знайти в сучасних магазинах. Найбільш корисними вважаються: зелена гречка і проростки гречки.

Як краще приготувати?

Гречана крупа широко поширена в кулінарній справі. Є основою для приготування каш, які прекрасно поєднуються з овочами і рибою.

Існує безліч тонкощів правильного відварювання гречки в домашніх умовах, які представлені нижче:

  1. Ретельно промийте зерна, видаліть неочищені.
  2. Залийте гречку водою. Промніть все зерна, це дозволить видалити ще частину лушпиння.
  3. Повторно промийте зерна і засипте в будь-яку емальований посуд.
  4. Додайте води. Співвідношення: 1 частина гречки на 5 частин води.
  5. Доведіть склад до кипіння. Додати сіль (за смаком).
  6. Варіть на повільному вогні близько 5-10 хвилин. Каша буде готова, коли вся рідина повністю випарується. Головне - не упустити даний момент!

Варена гречка – найбільш корисний спосіб вживання продукту. Слід уникати прийому недоварених зерен-вони не розкривають свій смак і можуть порушити цілісність зубів. У сирому вигляді гречана крупа також не вживається.

існує багато способів приготування гречаної крупи. Однак рекомендується віддавати перевагу відварювання, як найбільш корисного.

Як правильно вживати?

Гречка, як гарнір, прекрасно поєднується з будь-якими м'ясними стравами (птиця, телятина, свинина, яловичина) і рибою. У поєднанні з м'ясом зазвичай подається з підливою або гострими соусами.

Також продукт може вживатися спільно з печінкою, цибулею і сметаною замість соусів.

У вегетаріанському меню гречка подається з грибами, овочами (гарбуз, морква, брокколі).

Гречка відмінно поєднується з будь-якими молочними продуктами (молоко, кефір, ряжанка, варенец). Для поліпшення смакових властивостей допускається додавання цукру.

Гречану крупу краще вживати вранці і в денні години. Увечері вона може викликати перевантаження шлунково-кишкового апарату, що створює труднощі з відходом до сну. Гречану кашу цілком можна їсти кожен день.

гречана крупа – універсальний продукт, відмінно поєднується з безліччю інгредієнтів.

Продукти на її основі

Крім класичної гречаної крупи, кулінарна промисловість випускає ряд продуктів, виготовлених на основі мелених зерен гречки. Серед них виділяють:

  1. Хліб, Хлібці та житні хлібобулочні вироби (зазвичай гречана мука є другорядним компонентом, так як чисто з неї спекти хліб не можна).
  2. Локшина та макарони. користуються попитом серед гурманів, широкої популярності не отримали.
  3. Пластівці. виробляються шляхом парової обробки зерен. Прекрасно поєднуються з молочними продуктами.
гречку можна вживати не тільки у вигляді каші. З неї роблять і інші продукти.

Висновок

Таким чином, гречана крупа – це вкрай корисний рослинний продукт. Вона поєднує в складі масу вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин.

При регулярному вживанні каша здатна поліпшити здоров'я травної, ендокринної, серцево-судинної систем, надати істотну допомогу в схудненні.