5 корисних властивостей зеленої гречки для здоров'я на думку вчених

Зелена гречка є дієтичним продуктом C унікальними корисними властивостями для здоров'я, користуючись особливою популярністю серед прихильників правильного харчування.

За даними досліджень, вона здатна знизити ймовірність появи серцево-судинних і ендокринних захворювань, нормалізувати роботу кишечника, знизити ризик розвитку раку і допомогти в схудненні.

Чим вона відрізняється від звичайної?

Зелена гречка — це ядра гречки, які очищаються древнім способом без термічної обробки. Ці ядра можуть прорости. Така гречка зберігає весь комплекс поживних речовин і має підвищений вміст вітамінів, мінералів, харчових волокон і білків.

Зелена гречка відрізняється від звичайної (коричневої) наступними особливостями:

  • Значно вищий рівень білків і корисних жирних кислот, більш висока концентрація вітамінів і мінералів (на 10-25 %);
  • Можливість вживати в сирому вигляді (з обережністю);
  • Розширений перелік протипоказань (заборонена вагітним жінкам, дітям та особам з патологіями згортання крові);
  • Складність придбання (нечасто зустрічається на прилавках магазинів).

Зелений тип гречки дійсно вважається більш цінним і ефективним в цілях профілактики ендокринних і серцево-судинних розладів.

Ще більш корисною для організму є пророщена зелена гречка. Кожен проросток має більш значущим запасом поживних речовин.

зелена гречка – це природне зерно без будь-якої термічної обробки. Вона містить більше поживних речовин, ніж звичайна коричнева гречка.

5 корисних властивостей

Нижче представлені 5 головних тез про користь зеленої гречки для людини (з опорою на доказову базу).

1. Зменшує концентрацію цукру в крові

Систематично підвищений рівень глюкози в крові – вкрай небезпечне порушення, що підвищує ймовірність формування цукрового діабету II типу.

Зелена гречана крупа є продуктом з невисоким глікемічним індексом і не викликає різких стрибків цукру в крові після вживання.

За даними досліджень, вона, навпаки, здатна значно зменшувати рівень цукру в крові після вживання на тлі перебігу цукрового діабету II типу.

Передбачається, що біологічний ефект пов'язаний з наявністю в складі особливої речовини – d-хіроінозіта. Він активує інсулінові рецептори периферичних тканин, підвищуючи їх чутливість. Це призводить до підвищеного поглинання глюкози з крові.

По суті, зелена гречка впливає на головний патогенетичний механізм становлення цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.

включення зеленої гречки в раціон знижує концентрацію глюкози в крові. Додаткова перевага продукту-профілактика і терапія цукрового діабету II типу.

2. Знижує ризик розвитку захворювань серця і судин

Гречка, за рахунок наявності в складі рутина, знижує рівень артеріального тиску, а також блокує хронічне запалення, попереджаючи відкладення кристалів холестерину. Подібні відомості приводять китайські фахівці.

Вчені з США стверджують , що продукт також знижує ймовірність настання тромботичних і тромбоемболічних ускладнень з будь-якої причини.

Головна позитивна особливість зеленої гречки – нормалізація показників ліпідного профілю. Вона знижує загальний рівень холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ), запобігаючи розвитку захворювань, асоційованих з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт).

прийом зеленої гречки призводить до поліпшення здоров'я серцево-судинної системи.

3. Підтримує роботу кишечника

Зелена гречка багата стійкими харчовими волокнами , які практично безперешкодно проникають в товстий кишечник, де служать їжею для корисних мікроорганізмів.

Додаткове корисна властивість – пригнічення росту і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.

Фахівці з Нідерландів виявили , що в процесі взаємодії корисних мікроорганізмів (що мешкають в просвіті кишки) з клітковиною утворюються особливі кислоти з коротким ланцюгом. Вони підтримують обмін речовин на рівні колоноцитів і знижують ризик розвитку аутоімунних або злоякісних захворювань.

зелена гречка підтримує роботу шлунково-кишкового тракту, знижуючи ризик розвитку різних патологій.

4. Сприяє схудненню

Зелена гречка має в складі велику кількість харчових волокон і білків, вживання яких пов'язано з схудненням. При цьому спостерігається однаковий ефект як у жінок, так і у чоловіків.

Дослідження, проведені американськими фахівцями, встановлено , що вживання будь-яких продуктів з високим вмістом білків, сприяє швидкому розвитку почуття ситості.

Ефект, імовірно, має такі механізми:

  • Механічне розтягнення шлунка;
  • Посилення вироблення гормонів ситості (пептид YY, холецистокінін);
  • Уповільнення синтезу гормонів голоду (грелін).
регулярне вживання зеленої гречки може стати частиною стратегії зниження або підтримки ваги тіла.

5. Покращує протираковий імунітет

за даними наукового співтовариства, Зелена гречана крупа володіє найпотужнішим протираковим ефектом. Вона активує протипухлинні механізми імунітету, що дозволяє боротися зі злоякісно переродженими клітинами на початкових стадіях.

Відзначається навіть ефективність продукту щодо гормонально залежних пухлинних процесів.

зелена гречка активує протипухлинні механізми імунітету і захищає організм людини від раку.

Потенційна шкода

На тлі вживання зеленої гречки можлива поява ряду несприятливих ефектів. Найбільш поширеними є:

  1. Диспепсичні розлади. Пов'язані з перевантаженням організму білками і харчовими волокнами. Можуть проявлятися у формі печії, нудоти, зміни характеру стільця (запори, діарея), здуття живота і спастичних болів по ходу товстого кишечника.
  2. Порушення згортання. будь – які патології, що супроводжуються підвищеною кровоточивістю або прийом препаратів, що впливають на згортання крові-протипоказання до вживання зеленої гречки. Вона містить ряд речовин, які значно підвищують ймовірність появи кровотеч.
  3. Алергічні реакції. можуть мати системний або місцевий характер. Описані випадки перехресної взаємодії (при підвищеній чутливості організму до латексу або рису).

Вживання зеленої гречки має протипоказання і пов'язане з ризиками для здоров'я. Рекомендується підходити до включення продукту в раціон з особливою обережністю.

Правила приготування та прийому

Правильне приготування – запорука отримання всіх біологічно активних речовин з гречки. Найбільш цінним варіантом кулінарної обробки є відварювання. Рецепт наступний:

  1. Ретельно промити зерна зеленої гречки і замочити в холодній воді на 3-5 годин.
  2. Злити воду, повторно промити ядра. Знову залити водою (співвідношення 1:2).
  3. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні близько 15 хвилин.

Каша із зеленої гречки прекрасно поєднується з овочевими культурами (морква, картопля, кабачки, зелень), м'ясом птиці і рослинними оліями.

У сирому вигляді крупу слід вживати з обережністю, так як вона може служити джерелом бактеріальних або грибкових інфекцій, рідше – гельмінтів.

Із зеленої гречки також роблять борошно, яку згодом використовують для випікання хліба (в суміші з іншими видами борошна).

зелена гречка – універсальний продукт. Переважно вибирати відварювання, як метод кулінарної обробки.

Висновок

  1. Таким чином, зелена гречана крупа – унікальний продукт, що містить в своєму складі масу біологічно активних речовин (вітаміни і мінерали, антиоксиданти, білки).
  2. Рослина покращує серцево-судинне і травне здоров'я, запобігає появі злоякісних пухлин і сприяє схудненню.
  3. Слід дотримуватися всіх рекомендацій щодо включення в раціон і приготування.