6 корисних властивостей каші з пшона для здоров'я людини
Пшоняна каша (розм. пшенка) - блюдо, яке готується з пшона (проса) і є вкрай популярним в слов'янських країнах. Вона відрізняється приємним смаком і низькою вартістю.
Завдяки наявності ряду вітамінів, мінералів і, звичайно ж, харчових волокон, пшоняна каша володіє важливими корисними властивостями для здоров'я. Вона сприяє схудненню, а також зменшує ризик розвитку ряду поширених захворювань.
6 корисних властивостей
Нижче представлені 6 головних тез про користь пшона і пшоняної каші для людини (з опорою на доказову базу).
1. Містить поживні речовини
Пшоняна каша має невисоку калорійність (близько 119 калорій на 100 грам) і містить наступні біологічно активні компоненти:
найменування речовини | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
харчові волокна | 5 % |
вітамін В1 | 7 % |
вітамін В2 | 5 % |
вітамін В3 | 7 % |
вітамін В6 | 5 % |
вітамін B9 | 5 % |
Марганець | 14 % |
магній | 11 % |
фосфор | 10 % |
залізо | 3 % |
калій | 2 % |
У складі пшона також присутня безліч поліфенолів, флавоноїдів, антоціанів, сапонінів і лігнанов. Дані речовини мають виражену антиоксидантну активність-борються з хронічним запаленням і окислювальним стресом.
2. Знижує артеріальний тиск
Американські вчені виявили , що вживання будь-яких цільних злаків знижує частоту розвитку серцево-судинних розладів, а також ризик смерті від них.
У складі пшоняної крупи присутній калій і магній. Ці мінерали викликають розслаблення стінок артерій, що призводить до зменшення загального судинного опору і зниження артеріального тиску.
Каша може використовуватися для профілактики раннього розвитку (при обтяженому анамнезі), а також для терапії (спільно з медикаментами) гіпертонічної хвороби.
3. Бореться з атеросклерозом
доведено , що просо знижує загальний рівень холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ), підвищує концентрацію «корисного» холестеролу.
В результаті запобігає відкладення кристалів холестерину на стінках артерій і формування атеросклеротичних бляшок, що перекривають потік крові в судині частково або повністю.
Така властивість пшенки дозволяє значно знизити ризик розвитку таких патологій, як інфаркт міокарда, ішемічна хвороба серця, ішемічний інсульт. Це робить кашу особливо корисною для літніх людей.
4. Знижує рівень цукру в крові
Просо-це цільне зерно, яке має низький глікемічний індекс і багатий клітковиною . Подібні особливості уповільнюють всмоктування будь-яких вуглеводів з просвіту шлунково-кишкового тракту, запобігаючи різкі підйоми глюкози в крові.
Харчові волокна та магній, за інформацією зарубіжних дослідників, підвищують чутливість рецепторів периферичних тканин до інсуліну. В результаті клітини починають ефективніше поглинати глюкозу з крові.
Пшоно впливає на головні патогенетичний механізм розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність. На активність бета-клітин підшлункової залози злакова культура впливу не робить.
5. Підтримує роботу травної системи
Просо багате харчовими волокнами. згідно науковими даними, вони мають безліч лікувальних властивостей по відношенню до кишечнику. Серед них:
- Підтримання балансу мікрофлори. харчові волокна служать джерелом їжі для дружніх мікроорганізмів, в результаті підвищується їх чисельність. При цьому відбувається пригнічення росту і розмноження патогенних і умовно патогенних представників мікробіоценозу кишечника.
- Профілактика раку . В процесі ферментації харчових волокон бактеріями виділяється ряд речовин (головне з яких – бутират), що нормалізують обмін речовин в колоноцитах і попереджають їх злоякісне переродження. При адекватному споживанні клітковини рідше зустрічається рак товстої і прямої кишок.
- Регуляція перистальтики. клітковина нормалізує моторно-евакуаційну функцію гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи своєчасне виведення калових мас. Часте вживання пшона пов'язано з рідкісною зустрічаністю запорів.
6. Допомагає схуднути
Фахівці з США стверджують , що пшоно, завдяки великій кількості клітковини і білків в складі, може використовуватися в цілях схуднення. При цьому однакова ефективність відзначається як у жінок, так і у чоловіків.
Харчові волокна, потрапивши в організм, різко збільшуються в розмірі і викликають механічне переповнення шлунка. Це призводить (за допомогою рефлекторних механізмів) до пригнічення центрів голоду в головному мозку на кілька годин.
Додаткову роль надають білки і входять до їх складу амінокислоти (триптофан). Вони змінюють гормональний фон, прискорюючи вироблення гормонів «ситості».
Підкреслюється ефективність пшоняної крупи з метою запобігання жирового гепатозу – дистрофічного захворювання печінки, яке зазвичай відзначається у хворих з ожирінням.
Безпека та шкода
Пшоно має ряд протипоказань до вживання і може завдати шкоди здоров'ю. До числа найпоширеніших побічних ефектів відносять:
- Пригнічення щитовидної залози. Ряд речовин, що входять до складу злаку, гальмують поглинання йоду тканиною щитовидної залози і вироблення гормонів (Т3, Т4). Не рекомендується вживати продукт якщо є захворювання цього органу, що супроводжуються гіпотиреозом.
- Подразнення слизових оболонок травного тракту. пшоно рекомендується вживати в помірних кількостях (або зовсім відмовитися) якщо є будь-які інфекційно-запальні захворювання шлунково – кишкового тракту (особливо-при атрофічному гастриті).
- Зниження потенції. Просо здатне пригнічувати лібідо у чоловіків (при вживанні в надмірних обсягах).
- Диспепсичні розлади. харчові волокна, при нераціональному споживанні, викликають перевантаження травного апарату, що проявляється у формі здуття живота, діареї (рідше – запорів), нудоти і навіть блювоти.
- Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму людини до глютену і ряду інших білків. Виявляються по-різному: висипання на шкірі, роздратування кишечника, анафілаксії.
Правила приготування та прийому
Рецепт приготування пшоняної каші вкрай простий. Її можна варити на воді або на молоці (допустимо змішування даних компонентів).
Для класичної пшенки потрібно:
- 200 грам пшона (бажано використовувати нешліфоване);
- 400 мл води;
- 400 мл молока;
- ½ ч. л. солі;
- ½ ч. л. цукру.
Схема приготування:
- Перебрати і ретельно промити пшоно.
- Перемістити пшоно в емальовану каструлю. Додати воду.
- Доведіть до кипіння. Варити на повільному вогні близько 20 хвилин (поки повністю не википить вода). Необхідно кожні 1-2 хвилини знімати пінку.
- Додати молоко не знімаючи продукт з вогню; за смаком – сіль і цукор.
- Варіть на повільному вогні ще близько 20 хвилин.
- Вимкніть вогонь і дайте продукту настоятися близько 30 хвилин.
- Блюдо готове.
Зовнішній вигляд пшона безпосередньо відбивається на властивостях каші. Темні & 8212; роблять її більш м'якою і розсипчастою, світлі – клейкою.
Пшоняна каша прекрасно поєднується з фруктами (банани, груші, яблука), овочами (томати, гарбуз), а також іншими крупами (гречка, пшениця, рис).
Слід вживати страву 3-5 разів на тиждень (по 200-350 грам), щоб підтримувати здоров'я всіх систем організму.
Не рекомендується їсти кашу у вечірні години. Це загрожує перевантаженням травної системи і появою проблем із засипанням. Пшоняну кашу найкраще їсти вранці на сніданок.
Пам'ятайте, що шліфовані зерна пшона мають набагато менше поживних речовин, ніж нешліфовані, тому краще віддавати перевагу останнім. Сирі зерна вживати не рекомендується.
Крім каші, з пшона роблять супи, борошно, пластівці, а також цілющі відвари і настої.
Висновок
- Таким чином, пшоняна крупа містить масу вітамінів і мінералів, білків і харчових волокон, антиоксидантів.
- При регулярному вживанні вона знижують ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем; сприяє зниженню маси тіла.
- Рекомендується з обережністю включати блюдо в раціон через ризик розвитку побічних ефектів.