Чим корисна варена кукурудза-6 фактів про вплив на здоров'я людини
Кукурудза-це одна з найпопулярніших ЗЕРНОВИХ культур у всьому світі. Європейське суспільство познайомилося з рослиною лише в кінці 15 століття (після експедиції Христофора Колумба).
Кукурудза зазвичай жовтого кольору, хоча бувають сорти і інших кольорів: червоного, оранжевого, фіолетового, синього, білого і чорного.
З неї часто роблять попкорн і чіпси, а також кукурудзяну кашу, борошно, сироп і масло.
Але максимальною користю для здоров'я володіє саме цільнозернова варена кукурудза, оскільки вона багата клітковиною і безліччю вітамінів, мінералів і антиоксидантів.
Зміст
Чим вона корисна-6 фактів
Нижче розглянуто 6 головних корисних властивостей кукурудзи (з опорою на доказову базу).
1. Має багатий склад
Варена кукурудза має відносно низьку калорійність – 108 калорій на 100 грам. При цьому в ній містяться наступні групи поживних речовин:
Назва нутрієнта | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 4,5 % |
жири | 2,7 % |
вуглеводи | 8,5 % |
харчові волокна (клітковина) | 18 % |
вітамін В1 | 6 % |
вітамін B5 | 16 % |
вітамін С | 6 % |
вітамін PP | 8 % |
калій | 9 % |
магній | 7 % |
фосфор | 10 % |
залізо | 3 % |
Марганець | 8 % |
мідь | 5 % |
цинк | 5 % |
Кожна з описаних речовин виконує незамінні функції в організмі людини. Наприклад:
- Фосфор-підтримує обмінні процеси і зміцнює кісткову тканину ;
- Магній – запобігає хронічні захворювання з боку серцево-судинної системи;
- Цинк – регулює обмін речовин, зміцнює імунну систему ;
- Калій – знижує артеріальний тиск і покращує роботу серцевого м'яза.
Окремо слід зазначити, що кукурудза, як і інші зернові культури, має в складі безліч антиоксидантів:
- Ферулова кислота;
- Антоціани;
- Зеаксантин;
- Лютеїн;
- Фітинову кислоту.
2. Має антиоксидантний ефект
Як було зазначено вище, Кукурудза містить пігменти (насамперед зеаксантин та лютеїн), які мають антиоксидантну активність.
Закордонні дослідження показують , що подібні речовини пригнічують хронічне запалення, з яким пов'язане розвиток безлічі захворювань з боку ендокринної, травної та серцево-судинної систем.
Колумбійські фахівці доведено , що антиоксиданти здатні запобігти розвитку нейродегенеративних захворювань (хвороба Альцгеймера або Піка) і поліпшити обмін речовин на рівні головного мозку.
3. Покращує перебіг цукрового діабету
Накопичені наукові дані свідчать , що варена кукурудза ефективна з метою профілактики і навіть терапії (як елемент підтримуючої допоміжної терапії) цукрового діабету II типу.
Рослина містить магній і харчові волокна , які підвищують чутливість периферичних тканин до інсуліну. Це призводить до більш ефективної утилізації глюкози клітинами м'язової і жирової тканини і зниження її концентрації в крові.
Свіжу молоду кукурудзу рекомендовано регулярно вживати при наявності цукрового діабету II типу, а також при високій схильності до нього (обтяжений сімейний анамнез, надлишкова маса тіла або ожиріння).
4. Знижує масу тіла
Американські фахівці стверджують , що кукурудза прискорює метаболізм жирів в організмі людини. В результаті клітини жирової тканини руйнуються з метою задоволення енергетичних потреб.
Додаткову роль харчові волокна, вони уповільнюють всмоктування жирів і коригують обмін інсуліну.
Кукурудза не тільки ефективна для схуднення, але і сприяє профілактиці ожиріння . Солодка кукурудза однаково ефективна при терапії ожиріння як у жінок, так і у чоловіків.
Пам'ятайте, що кожен зайвий грам підшкірно-жирової клітковини створює значне навантаження на серце і підвищує ризик розвитку цукрового діабету II типу.
5. Підтримує здоров'я травної системи
Варена кукурудза багата нерозчинними харчовими волокнами. Вони практично в незміненому вигляді досягають дистальних відділів травної трубки, де служать джерелом їжі для корисних мікроорганізмів.
На даному тлі спостерігається тенденція до зниження числа патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.
В ході взаємодії корисних бактерій з клітковиною виділяється бутират, який, за інформацією експертів з США, запобігає появі доброякісних і злоякісних пухлин товстої і прямої кишки.
Також клітковина покращує просування харчових мас в просвіті кишечника (за рахунок нормалізації роботи гладкої мускулатури) і незначно знижує апетит.
6. Покращує зір
Фахівці науково-дослідного центру продуктів харчування (Канада) виявили здатність кукурудзи покращувати здоров'я очей.
Такі лікувальні властивості обумовлені наявністю в складі антиоксидантів (лютеїну і зеаксантину).
Ці речовини запобігають появі катаракти і вікової дегенерації жовтої плями – вкрай поширених захворювань призводять до повної сліпоти, що знижує якість життя.
Додаткова перевага антиоксидантних речовин – підвищення чутливості пігментів судинної оболонки ока. В результаті не тільки підвищується гострота зору, але і здатність бачити різні предмети в темряві. Подібні відомості приводять вчені з США.
Можлива шкода
Кукурудза має протипоказання і, в окремих ситуаціях, може завдати шкоди організму.
Основні побічні ефекти:
- Уповільнення всмоктування поживних речовин. у складі рослини є фітинова кислота. Вона гальмує всмоктування заліза і цинку з надходить в організм їжі. Однак відварна Кукурудза практично позбавлена цього недоліку. У процесі варіння концентрація фітинової кислоти знижується на 60-95%.
- Отруєння. зернова культура схильна до грибкових інфекцій. Грибки виробляють токсичні речовини (фумонізини, трихотецени, афлатоксини), які не просто здатні викликати розвиток симптомів інтоксикації, але і підвищують ризик розвитку злоякісних пухлин в майбутньому. Кукурудза протипоказана жінкам при вагітності, так як токсини можуть викликати появу дефектів нервової трубки у майбутньої дитини.
- Диспепсичні розлади. целіакія або непереносимість глютену – досить поширене відхилення, обумовлене неможливістю травної системи засвоювати глютен (він присутній в кукурудзі). Можуть розвинутися такі симптоми, як діарея, нудота і блювання, зниження маси тіла.
- Вплив ГМО. багато сортів кукурудзи, вирощених на планеті, є генномодифікованими продуктами. На думку деяких вчених, їх вживання порушує роботу репродуктивної та гормональної систем організму, пригнічує чутливість персистуючих бактерій до антибіотиків.
Правила приготування та прийому
В їжу вживаються виключно столові сорти кукурудзи. Кормові різновиди містять мало біологічно активних речовин і не приносять користі здоров'ю.
Найкращим варіантом приготування є відварювання. Запікання в духовці значно змінює органолептичні властивості кукурудзи і робить її практично непридатною до прийому.
Їсти кукурудзу краще вдень. У вечірні години (особливо перед сном) вона може викликати перевантаження шлунково-кишкового апарату (зважаючи на велику кількість клітковини), що створить проблеми з відходом до сну.
Рецепт вареної кукурудзи наступний:
- Помістити кукурудзу в емальовану каструлю.
- Залити водою. Зазвичай потрібно близько 500-800 мл на кожен качан (головне, щоб вода закривала їх повністю).
- Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні до готовності, поки зерна не стануть м'якими. Для молодих сортів досить 20-25 хвилин, перестиглих – близько 2 годин.
- Зняти з вогню, злити воду. Потім знову помістити качана в каструлю, накрити кришкою і щільно укутати махровим рушником. Залишити в подібному стані на 1-2 години.
Консервована кукурудза (в банках) менш корисна, вона втрачає частину цінних речовин, проте володіє більш низькою енергетичною цінністю.
Кукурудзяні качани, а також пророщена Кукурудза, широко використовуються в дієтології як елемент здорового і низькокалорійного харчування. При цьому вони обов'язково повинні пройти термічну обробку. У сирому вигляді вони можуть бути небезпечні для здоров'я, так як часто обсеменяются грибковими мікроорганізмами.
Кукурудзяні рильця (волосся) використовуються в народній медицині для приготування цілющих відварів, чаїв і настоїв. Їх ефективність не була підтверджена з наукової точки зору.
Продукти на основі кукурудзи
Сучасна промисловість готує на основі кукурудзи масу вторинних продуктів. До них відносяться:
- Борошно. застосовується для випікання хліба та інших хлібобулочних виробів. Також використовується для приготування поленти – італійської кукурудзяної каші. Вона не містить глютену і може бути включена в раціон хворих на целіакію. Кукурудза також містить в складі практично всі мінерали і деякі вітаміни. Єдина шкода-висока калорійність. Рекомендується обмежувати споживання.
- Кукурудзяна олія. на відміну від інших рослинних олій, містить невелику кількість жиру. Багате поліненасиченими жирними кислотами (зокрема, омега-3), вітаміном E і антиоксидантами. Кукурудзяна олія ефективно з метою зниження рівня холестерину в крові і профілактики серцево-судинних розладів.
- Крохмаль. зазвичай застосовується у фармацевтичній, паперовій, будівельній та гірничодобувній промисловості. Є побічним продуктом переробки кукурудзи і в прямому вигляді не використовується в їжу.
- Крупа. призначена для приготування кукурудзяної каші. Багата вітамінами групи B (особливо B1 і B2), фосфором і харчовими волокнами. Каші на основі крупи характеризуються низькою частотою розвитку алергічних реакцій і високою калорійністю. Найкраще їх їсти на сніданок.
- Попкорн. улюблена багатьма закуска насправді вважається одним з найбільш корисних продуктів. Попкорн багатий марганцем, фосфором, магнієм, цинком і мідь. Дані мінерали життєво необхідні для підтримки адекватної серцево-судинної діяльності і регуляції рівня артеріального тиску. При цьому уникайте добавок, а також надлишку солі.
Кукурудза - досить універсальний рослинний продукт, широко використовується в промислових цілях.
Висновок
- Таким чином, кукурудза є цінним рослинним продуктом. Вона насичена вітамінами і мінералами, харчовими волокнами, антиоксидантними речовинами і практично не містить жирів.
- При регулярному вживанні рідше зустрічаються хронічні і злоякісні захворювання, поліпшується робота травного апарату і здоров'я очей.
- Рекомендується включати кукурудзу в раціон у відварному вигляді, щоб максимально знизити ризик бактеріальних інфекцій і отруєння.