Чим корисна варена кукурудза-6 фактів про вплив на здоров'я людини

Кукурудза-це одна з найпопулярніших ЗЕРНОВИХ культур у всьому світі. Європейське суспільство познайомилося з рослиною лише в кінці 15 століття (після експедиції Христофора Колумба).

Кукурудза зазвичай жовтого кольору, хоча бувають сорти і інших кольорів: червоного, оранжевого, фіолетового, синього, білого і чорного.

З неї часто роблять попкорн і чіпси, а також кукурудзяну кашу, борошно, сироп і масло.

Але максимальною користю для здоров'я володіє саме цільнозернова варена кукурудза, оскільки вона багата клітковиною і безліччю вітамінів, мінералів і антиоксидантів.

Чим вона корисна-6 фактів

Нижче розглянуто 6 головних корисних властивостей кукурудзи (з опорою на доказову базу).

1. Має багатий склад

Варена кукурудза має відносно низьку калорійність – 108 калорій на 100 грам. При цьому в ній містяться наступні групи поживних речовин:

Назва нутрієнта приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 4,5 %
жири 2,7 %
вуглеводи 8,5 %
харчові волокна (клітковина) 18 %
вітамін В1 6 %
вітамін B5 16 %
вітамін С 6 %
вітамін PP 8 %
калій 9 %
магній 7 %
фосфор 10 %
залізо 3 %
Марганець 8 %
мідь 5 %
цинк 5 %

Кожна з описаних речовин виконує незамінні функції в організмі людини. Наприклад:

Окремо слід зазначити, що кукурудза, як і інші зернові культури, має в складі безліч антиоксидантів:

  • Ферулова кислота;
  • Антоціани;
  • Зеаксантин;
  • Лютеїн;
  • Фітинову кислоту.
Кукурудза-цінне джерело ряду біологічно активних речовин (особливо, вітамінів, мінералів і антиоксидантів).

2. Має антиоксидантний ефект

Як було зазначено вище, Кукурудза містить пігменти (насамперед зеаксантин та лютеїн), які мають антиоксидантну активність.

Закордонні дослідження показують , що подібні речовини пригнічують хронічне запалення, з яким пов'язане розвиток безлічі захворювань з боку ендокринної, травної та серцево-судинної систем.

Колумбійські фахівці доведено , що антиоксиданти здатні запобігти розвитку нейродегенеративних захворювань (хвороба Альцгеймера або Піка) і поліпшити обмін речовин на рівні головного мозку.

Кукурудза, за рахунок вмісту антиоксидантів, бореться з хронічним запаленням і знижує ризик появи безлічі хронічних і нейродегенеративних патологій.

3. Покращує перебіг цукрового діабету

Накопичені наукові дані свідчать , що варена кукурудза ефективна з метою профілактики і навіть терапії (як елемент підтримуючої допоміжної терапії) цукрового діабету II типу.

Рослина містить магній і харчові волокна , які підвищують чутливість периферичних тканин до інсуліну. Це призводить до більш ефективної утилізації глюкози клітинами м'язової і жирової тканини і зниження її концентрації в крові.

Свіжу молоду кукурудзу рекомендовано регулярно вживати при наявності цукрового діабету II типу, а також при високій схильності до нього (обтяжений сімейний анамнез, надлишкова маса тіла або ожиріння).

включення кукурудзи в раціон сприяє профілактиці та полегшенню перебігу цукрового діабету II типу.

4. Знижує масу тіла

Американські фахівці стверджують , що кукурудза прискорює метаболізм жирів в організмі людини. В результаті клітини жирової тканини руйнуються з метою задоволення енергетичних потреб.

Додаткову роль харчові волокна, вони уповільнюють всмоктування жирів і коригують обмін інсуліну.

Кукурудза не тільки ефективна для схуднення, але і сприяє профілактиці ожиріння . Солодка кукурудза однаково ефективна при терапії ожиріння як у жінок, так і у чоловіків.

Пам'ятайте, що кожен зайвий грам підшкірно-жирової клітковини створює значне навантаження на серце і підвищує ризик розвитку цукрового діабету II типу.

дієтологи рекомендують вживати кукурудзу не тільки з метою схуднення, але і для профілактики ожиріння.

5. Підтримує здоров'я травної системи

Варена кукурудза багата нерозчинними харчовими волокнами. Вони практично в незміненому вигляді досягають дистальних відділів травної трубки, де служать джерелом їжі для корисних мікроорганізмів.

На даному тлі спостерігається тенденція до зниження числа патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.

В ході взаємодії корисних бактерій з клітковиною виділяється бутират, який, за інформацією експертів з США, запобігає появі доброякісних і злоякісних пухлин товстої і прямої кишки.

Також клітковина покращує просування харчових мас в просвіті кишечника (за рахунок нормалізації роботи гладкої мускулатури) і незначно знижує апетит.

Кукурудза підтримує роботу шлунково-кишкового апарату, а також запобігає появі диспепсичних розладів і злоякісних новоутворень.

6. Покращує зір

Фахівці науково-дослідного центру продуктів харчування (Канада) виявили здатність кукурудзи покращувати здоров'я очей.

Такі лікувальні властивості обумовлені наявністю в складі антиоксидантів (лютеїну і зеаксантину).

Ці речовини запобігають появі катаракти і вікової дегенерації жовтої плями – вкрай поширених захворювань призводять до повної сліпоти, що знижує якість життя.

Додаткова перевага антиоксидантних речовин – підвищення чутливості пігментів судинної оболонки ока. В результаті не тільки підвищується гострота зору, але і здатність бачити різні предмети в темряві. Подібні відомості приводять вчені з США.

регулярне включення вареної кукурудзи в раціон сприяє поліпшенню здоров'я органів зору в цілому.

Можлива шкода

Кукурудза має протипоказання і, в окремих ситуаціях, може завдати шкоди організму.

Основні побічні ефекти:

  1. Уповільнення всмоктування поживних речовин. у складі рослини є фітинова кислота. Вона гальмує всмоктування заліза і цинку з надходить в організм їжі. Однак відварна Кукурудза практично позбавлена цього недоліку. У процесі варіння концентрація фітинової кислоти знижується на 60-95%.
  2. Отруєння. зернова культура схильна до грибкових інфекцій. Грибки виробляють токсичні речовини (фумонізини, трихотецени, афлатоксини), які не просто здатні викликати розвиток симптомів інтоксикації, але і підвищують ризик розвитку злоякісних пухлин в майбутньому. Кукурудза протипоказана жінкам при вагітності, так як токсини можуть викликати появу дефектів нервової трубки у майбутньої дитини.
  3. Диспепсичні розлади. целіакія або непереносимість глютену – досить поширене відхилення, обумовлене неможливістю травної системи засвоювати глютен (він присутній в кукурудзі). Можуть розвинутися такі симптоми, як діарея, нудота і блювання, зниження маси тіла.
  4. Вплив ГМО. багато сортів кукурудзи, вирощених на планеті, є генномодифікованими продуктами. На думку деяких вчених, їх вживання порушує роботу репродуктивної та гормональної систем організму, пригнічує чутливість персистуючих бактерій до антибіотиків.
вживання вареної кукурудзи має ряд ризиків для організму, про які слід пам'ятати.

Правила приготування та прийому

В їжу вживаються виключно столові сорти кукурудзи. Кормові різновиди містять мало біологічно активних речовин і не приносять користі здоров'ю.

Найкращим варіантом приготування є відварювання. Запікання в духовці значно змінює органолептичні властивості кукурудзи і робить її практично непридатною до прийому.

Їсти кукурудзу краще вдень. У вечірні години (особливо перед сном) вона може викликати перевантаження шлунково-кишкового апарату (зважаючи на велику кількість клітковини), що створить проблеми з відходом до сну.

Рецепт вареної кукурудзи наступний:

  1. Помістити кукурудзу в емальовану каструлю.
  2. Залити водою. Зазвичай потрібно близько 500-800 мл на кожен качан (головне, щоб вода закривала їх повністю).
  3. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні до готовності, поки зерна не стануть м'якими. Для молодих сортів досить 20-25 хвилин, перестиглих – близько 2 годин.
  4. Зняти з вогню, злити воду. Потім знову помістити качана в каструлю, накрити кришкою і щільно укутати махровим рушником. Залишити в подібному стані на 1-2 години.

Консервована кукурудза (в банках) менш корисна, вона втрачає частину цінних речовин, проте володіє більш низькою енергетичною цінністю.

Кукурудзяні качани, а також пророщена Кукурудза, широко використовуються в дієтології як елемент здорового і низькокалорійного харчування. При цьому вони обов'язково повинні пройти термічну обробку. У сирому вигляді вони можуть бути небезпечні для здоров'я, так як часто обсеменяются грибковими мікроорганізмами.

Кукурудзяні рильця (волосся) використовуються в народній медицині для приготування цілющих відварів, чаїв і настоїв. Їх ефективність не була підтверджена з наукової точки зору.

слід віддавати перевагу вареній кукурудзі. У сирому вигляді рослина може бути небезпечно для здоров'я.

Продукти на основі кукурудзи

Сучасна промисловість готує на основі кукурудзи масу вторинних продуктів. До них відносяться:

  1. Борошно. застосовується для випікання хліба та інших хлібобулочних виробів. Також використовується для приготування поленти – італійської кукурудзяної каші. Вона не містить глютену і може бути включена в раціон хворих на целіакію. Кукурудза також містить в складі практично всі мінерали і деякі вітаміни. Єдина шкода-висока калорійність. Рекомендується обмежувати споживання.
  2. Кукурудзяна олія. на відміну від інших рослинних олій, містить невелику кількість жиру. Багате поліненасиченими жирними кислотами (зокрема, омега-3), вітаміном E і антиоксидантами. Кукурудзяна олія ефективно з метою зниження рівня холестерину в крові і профілактики серцево-судинних розладів.
  3. Крохмаль. зазвичай застосовується у фармацевтичній, паперовій, будівельній та гірничодобувній промисловості. Є побічним продуктом переробки кукурудзи і в прямому вигляді не використовується в їжу.
  4. Крупа. призначена для приготування кукурудзяної каші. Багата вітамінами групи B (особливо B1 і B2), фосфором і харчовими волокнами. Каші на основі крупи характеризуються низькою частотою розвитку алергічних реакцій і високою калорійністю. Найкраще їх їсти на сніданок.
  5. Попкорн. улюблена багатьма закуска насправді вважається одним з найбільш корисних продуктів. Попкорн багатий марганцем, фосфором, магнієм, цинком і мідь. Дані мінерали життєво необхідні для підтримки адекватної серцево-судинної діяльності і регуляції рівня артеріального тиску. При цьому уникайте добавок, а також надлишку солі.

Кукурудза - досить універсальний рослинний продукт, широко використовується в промислових цілях.

Висновок

  1. Таким чином, кукурудза є цінним рослинним продуктом. Вона насичена вітамінами і мінералами, харчовими волокнами, антиоксидантними речовинами і практично не містить жирів.
  2. При регулярному вживанні рідше зустрічаються хронічні і злоякісні захворювання, поліпшується робота травного апарату і здоров'я очей.
  3. Рекомендується включати кукурудзу в раціон у відварному вигляді, щоб максимально знизити ризик бактеріальних інфекцій і отруєння.