Чим корисна кукурудзяна каша-7 доведених властивостей
Кукурудзяна каша (полента, Мамалига) – це страва родом з Італії, яка є традиційною для багатьох національних кухонь (Молдавської, румунської, Західноукраїнської).
В даний час кукурудзяна каша отримала широке поширення і визнання завдяки своїм корисним властивостям для людини. Вона покращує роботу шлунково-кишкового апарату, підвищує гостроту зору, знижує ризик розвитку хронічних захворювань і навіть раку.
Що це таке?
Кукурудзяна каша – це варена кукурудзяна крупа або крупа, яку можна їсти як гарнір або використовувати в різних рецептах, від хліба до десертів. Це універсальне блюдо, яке можна подавати в охолодженому або теплому вигляді.
Традиційна полента готується в процесі замочування кукурудзяної муки у великій кількості води. Потім маса вариться на повільному вогні до загустіння (близько 40 хвилин).
Полента подається на стіл як гарнір, а також як самостійне блюдо з різними добавками (анчоуси, креветки, гриби, м'ясо птиці).
Розрізняють безліч різновидів кукурудзяної каші: м'яка, тверда, солодка і т. п.
7 корисних властивостей
Нижче наведено 7 фактів про користь кукурудзяної каші для нашого здоров'я (з опорою на наукові джерела).
1. Містить цінні речовини
Кукурудзяна каша – досить низькокалорійний продукт (близько 70 калорій на 100 грам). Вона містить наступні поживні компоненти:
назва речовини | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 11 % |
жири | 2 % |
вуглеводи | 32 % |
клітковина | 24 % |
вітамін В1 | 9 % |
вітамін В5 | 7 % |
вітамін В6 | 13 % |
Вітамін Е | 5 % |
нікотинова кислота | 11 % |
калій | 6 % |
магній | 8 % |
сірка | 6 % |
фосфор | 14 % |
залізо | 15 % |
Марганець | 20 % |
кобальт | 45 % |
мідь | 21 % |
селен | 31 % |
цинк | 4 % |
Кожна з описаних речовин відіграє важливу роль в організмі, наприклад:
- Вітаміни групи В підтримують функціональну та анатомічну цілісність центральної нервової системи;
- Вітамін Е покращує стан шкіри, нігтів і волосся;
- Мідь і залізо беруть безпосередню участь у створенні червоних формених елементів крові.
Кукурудзяна каша характеризується відсутністю глютену і великою кількістю харчових волокон . Вона дозволена особам, хворим на целіакію.
2. Має антиоксидантну дію
Кукурудзяна крупа має в складі антиоксидантні речовини (зеаксантин і лютеїн).
Закордонні дослідження доведено їх здатність пригнічувати хронічне запалення, з яким пов'язаний розвиток хронічних захворювань з боку серця і судин, а також травної та ендокринної систем.
Колумбійські експерти підкреслюють високу ефективність цих речовин з метою попередження нейродегенеративних патологій (наприклад, хвороби Альцгеймера).
3. Забезпечує профілактику цукрового діабету
Американські вчені встановлено , що кукурудза може використовуватися в цілях профілактики розвитку і терапії (для посилення дії медикаментів) цукрового діабету II типу.
В основі позитивної властивості лежить здатність рослини підвищувати чутливість периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті клітини нашого організму починають поглинати глюкозу з крові для отримання енергії.
Таким чином, Кукурудза бореться з інсулінорезистентністю, яка лежить в основі формування цукрового діабету II типу.
Поленту слід включати в систему харчування як хворих на цукровий діабет, так і осіб, схильних до нього.
4. Допомагає в схудненні
За даними зарубіжних досліджень, кукурудзяна каша прискорює обмін речовин в жирових тканинах. Це призводить до більш ефективної утилізації жирів в адипоцитах з метою отримання енергії на потреби організму.
Також кукурудзяна крупа багата клітковиною . Вона незначно уповільнює всмоктування жирів в кишечнику і коригує рівень інсуліну, обмін якого пов'язаний з метаболізмом.
При регулярному вживанні клітковини значно рідше реєструється надлишкова маса тіла або ожиріння.
При цьому каша однаково ефективна в цілях профілактики ожиріння як у жінок, так і у чоловіків, а також у дорослих і у дітей.
5. Покращує роботу травного апарату
Кукурудза є цінним джерелом нерозчинної клітковини. Вона практично в цілісному вигляді доходить до товстого кишечника, де активно ферментується представниками мікрофлори.
В результаті підвищується чисельність корисних мікроорганізмів, пригнічується життєдіяльність патогенних і умовно-патогенних форм.
Окремо слід зазначити, що під час взаємодії мікроорганізмів з харчовими волокнами утворюється бутират. Він, як стверджують вчені з США, покращує обмінні процеси на рівні колоноцитів, попереджаючи появу доброякісних і злоякісних пухлинних утворень.
Також клітковина кукурудзи ефективна в цілях профілактики запорів. Вона нормалізує роботу гладкої мускулатури кишечника. В результаті калові маси виводяться з організму своєчасно.
6. Покращує зір
Дослідження демонструють , що лютеїн і зеаксантин в складі кукурудзи здатні поліпшити здоров'я органів зору.
Ці речовини знижують ймовірність становлення вікової дегенерації жовтої плями і катаракти. Дані захворювання широко поширені, особливо у літніх людей.
Також зеаксантин і лютеїн підвищують чутливість фоторецепторів судинної оболонки, що призводить до поліпшення нічного зору, а також підвищення його гостроти.
Безпека та шкода
Незважаючи на масу переваг, кукурудза має ряд протипоказань до вживання і може завдати шкоди людині. Найбільш частими побічними ефектами є:
- Диспепсичні розлади. кукурудзяна каша багата клітковиною. При вживанні в розумних обсягах харчові волокна нормалізують моторну діяльність кишечника, однак, при переїданні можуть викликати перевантаження шлунково-кишкового тракту, що призведе до нудоти і блювоти, порушень стільця (діареї або запору), здуття живота.
- Подразнення слизових оболонок. кукурудзяна каша протипоказана, якщо присутні активні запальні процеси з боку стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки. Вона може погіршити перебіг даних патологій.
- Підвищення згортання крові. окремі речовини, що містяться в кукурудзі, підвищують агрегацію формених елементів. Слід відмовитися від каші якщо є інфаркт або інсульт в анамнезі, а також при варикозному розширенні вен нижніх кінцівок.
Як правильно готувати і вживати?
Класична кукурудзяна каша готується на воді. Однак не менш популярний варіант приготування на молоці. Каша з молоком зазвичай більш ситна і ароматна.
Основні інгредієнти:
- 100 грам кукурудзяної крупи;
- Від 100 до 600 мл води або молока.
Обсяг рідини безпосередньо залежить від необхідної консистенції в результаті. При додаванні більшої кількості води або молока каша вийде рідкої і відмінно підійде в якості сніданку.
Рецепт приготування:
- Ретельно промити крупу під проточною водою. Зручніше використовувати просте сито.
- Залити воду або молоко в емальовану каструлю. Довести до кипіння.
- Додати крупу.
- Варіть на повільному вогні близько 40 хвилин. Необхідно обов'язково помішувати майбутню кашу кожні 5-10 хвилин.
- Каша готова.
При бажанні можна додати сіль (1/2 ч.л.) або цукор (1-2 ст. л.), свіжі фрукти або ягоди.
Кукурудзяна каша вкрай проста в приготуванні. Головне, вибрати точну пропорцію крупи і рідини в залежності від індивідуальних смакових уподобань.
Висновок
Кукурудзяна каша – дуже поживний продукт. Вона містить масу вітамінів, мінералів і антиоксидантів у складі, які впливають на весь організм.
Полента здатна поліпшити роботу травного апарату і органів зору, попередити появу раку і безлічі хронічних захворювань.