Чим корисна кукурудзяна каша-7 доведених властивостей

Кукурудзяна каша (полента, Мамалига) – це страва родом з Італії, яка є традиційною для багатьох національних кухонь (Молдавської, румунської, Західноукраїнської).

В даний час кукурудзяна каша отримала широке поширення і визнання завдяки своїм корисним властивостям для людини. Вона покращує роботу шлунково-кишкового апарату, підвищує гостроту зору, знижує ризик розвитку хронічних захворювань і навіть раку.

Що це таке?

Кукурудзяна каша – це варена кукурудзяна крупа або крупа, яку можна їсти як гарнір або використовувати в різних рецептах, від хліба до десертів. Це універсальне блюдо, яке можна подавати в охолодженому або теплому вигляді.

Традиційна полента готується в процесі замочування кукурудзяної муки у великій кількості води. Потім маса вариться на повільному вогні до загустіння (близько 40 хвилин).

Полента подається на стіл як гарнір, а також як самостійне блюдо з різними добавками (анчоуси, креветки, гриби, м'ясо птиці).

Розрізняють безліч різновидів кукурудзяної каші: м'яка, тверда, солодка і т. п.

кукурудзяна каша – це блюдо, яке готується за допомогою відварювання кукурудзяної муки або крупи.

7 корисних властивостей

Нижче наведено 7 фактів про користь кукурудзяної каші для нашого здоров'я (з опорою на наукові джерела).

1. Містить цінні речовини

Кукурудзяна каша – досить низькокалорійний продукт (близько 70 калорій на 100 грам). Вона містить наступні поживні компоненти:

назва речовини приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 11 %
жири 2 %
вуглеводи 32 %
клітковина 24 %
вітамін В1 9 %
вітамін В5 7 %
вітамін В6 13 %
Вітамін Е 5 %
нікотинова кислота 11 %
калій 6 %
магній 8 %
сірка 6 %
фосфор 14 %
залізо 15 %
Марганець 20 %
кобальт 45 %
мідь 21 %
селен 31 %
цинк 4 %

Кожна з описаних речовин відіграє важливу роль в організмі, наприклад:

  • Вітаміни групи В підтримують функціональну та анатомічну цілісність центральної нервової системи;
  • Вітамін Е покращує стан шкіри, нігтів і волосся;
  • Мідь і залізо беруть безпосередню участь у створенні червоних формених елементів крові.

Кукурудзяна каша характеризується відсутністю глютену і великою кількістю харчових волокон . Вона дозволена особам, хворим на целіакію.

кукурудзяна каша багата вітамінами і мінеральними речовинами, які необхідні для повноцінної роботи всього організму.

2. Має антиоксидантну дію

Кукурудзяна крупа має в складі антиоксидантні речовини (зеаксантин і лютеїн).

Закордонні дослідження доведено їх здатність пригнічувати хронічне запалення, з яким пов'язаний розвиток хронічних захворювань з боку серця і судин, а також травної та ендокринної систем.

Колумбійські експерти підкреслюють високу ефективність цих речовин з метою попередження нейродегенеративних патологій (наприклад, хвороби Альцгеймера).

Полента, за рахунок наявності антиоксидантних речовин, пригнічує хронічне запалення, що запобігає появі ряду захворювань (в тому числі нейродегенеративних).

3. Забезпечує профілактику цукрового діабету

Американські вчені встановлено , що кукурудза може використовуватися в цілях профілактики розвитку і терапії (для посилення дії медикаментів) цукрового діабету II типу.

В основі позитивної властивості лежить здатність рослини підвищувати чутливість периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті клітини нашого організму починають поглинати глюкозу з крові для отримання енергії.

Таким чином, Кукурудза бореться з інсулінорезистентністю, яка лежить в основі формування цукрового діабету II типу.

Поленту слід включати в систему харчування як хворих на цукровий діабет, так і осіб, схильних до нього.

вживання кукурудзи в будь-якому вигляді сприяє профілактиці і полегшення перебігу цукрового діабету II типу.

4. Допомагає в схудненні

За даними зарубіжних досліджень, кукурудзяна каша прискорює обмін речовин в жирових тканинах. Це призводить до більш ефективної утилізації жирів в адипоцитах з метою отримання енергії на потреби організму.

Також кукурудзяна крупа багата клітковиною . Вона незначно уповільнює всмоктування жирів в кишечнику і коригує рівень інсуліну, обмін якого пов'язаний з метаболізмом.

При регулярному вживанні клітковини значно рідше реєструється надлишкова маса тіла або ожиріння.

При цьому каша однаково ефективна в цілях профілактики ожиріння як у жінок, так і у чоловіків, а також у дорослих і у дітей.

вживання кукурудзяної каші сприяє схудненню. Крім цього, вона може бути включена в раціон з метою запобігання ожиріння.

5. Покращує роботу травного апарату

Кукурудза є цінним джерелом нерозчинної клітковини. Вона практично в цілісному вигляді доходить до товстого кишечника, де активно ферментується представниками мікрофлори.

В результаті підвищується чисельність корисних мікроорганізмів, пригнічується життєдіяльність патогенних і умовно-патогенних форм.

Окремо слід зазначити, що під час взаємодії мікроорганізмів з харчовими волокнами утворюється бутират. Він, як стверджують вчені з США, покращує обмінні процеси на рівні колоноцитів, попереджаючи появу доброякісних і злоякісних пухлинних утворень.

Також клітковина кукурудзи ефективна в цілях профілактики запорів. Вона нормалізує роботу гладкої мускулатури кишечника. В результаті калові маси виводяться з організму своєчасно.

кукурудзяна каша-важливий продукт для шлунково-кишкового тракту, який нормалізує травлення і попереджає появу новоутворень.

6. Покращує зір

Дослідження демонструють , що лютеїн і зеаксантин в складі кукурудзи здатні поліпшити здоров'я органів зору.

Ці речовини знижують ймовірність становлення вікової дегенерації жовтої плями і катаракти. Дані захворювання широко поширені, особливо у літніх людей.

Також зеаксантин і лютеїн підвищують чутливість фоторецепторів судинної оболонки, що призводить до поліпшення нічного зору, а також підвищення його гостроти.

систематичне включення поленти в меню корисно для підтримки здоров'я органів зору. Особливо важливо вживати кашу в літньому віці.

Безпека та шкода

Незважаючи на масу переваг, кукурудза має ряд протипоказань до вживання і може завдати шкоди людині. Найбільш частими побічними ефектами є:

  1. Диспепсичні розлади. кукурудзяна каша багата клітковиною. При вживанні в розумних обсягах харчові волокна нормалізують моторну діяльність кишечника, однак, при переїданні можуть викликати перевантаження шлунково-кишкового тракту, що призведе до нудоти і блювоти, порушень стільця (діареї або запору), здуття живота.
  2. Подразнення слизових оболонок. кукурудзяна каша протипоказана, якщо присутні активні запальні процеси з боку стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки. Вона може погіршити перебіг даних патологій.
  3. Підвищення згортання крові. окремі речовини, що містяться в кукурудзі, підвищують агрегацію формених елементів. Слід відмовитися від каші якщо є інфаркт або інсульт в анамнезі, а також при варикозному розширенні вен нижніх кінцівок.

Як правильно готувати і вживати?

Класична кукурудзяна каша готується на воді. Однак не менш популярний варіант приготування на молоці. Каша з молоком зазвичай більш ситна і ароматна.

Основні інгредієнти:

  • 100 грам кукурудзяної крупи;
  • Від 100 до 600 мл води або молока.

Обсяг рідини безпосередньо залежить від необхідної консистенції в результаті. При додаванні більшої кількості води або молока каша вийде рідкої і відмінно підійде в якості сніданку.

Рецепт приготування:

  1. Ретельно промити крупу під проточною водою. Зручніше використовувати просте сито.
  2. Залити воду або молоко в емальовану каструлю. Довести до кипіння.
  3. Додати крупу.
  4. Варіть на повільному вогні близько 40 хвилин. Необхідно обов'язково помішувати майбутню кашу кожні 5-10 хвилин.
  5. Каша готова.

При бажанні можна додати сіль (1/2 ч.л.) або цукор (1-2 ст. л.), свіжі фрукти або ягоди.

Кукурудзяна каша вкрай проста в приготуванні. Головне, вибрати точну пропорцію крупи і рідини в залежності від індивідуальних смакових уподобань.

Висновок

Кукурудзяна каша – дуже поживний продукт. Вона містить масу вітамінів, мінералів і антиоксидантів у складі, які впливають на весь організм.

Полента здатна поліпшити роботу травного апарату і органів зору, попередити появу раку і безлічі хронічних захворювань.