20 найкорисніших продуктів для судин, які зміцнюють їх стінки, покращують стан і підвищують тонус

Обов'язкова умова фізичної, психічної та розумової активності до самого зрілого віку &8212; це здорові судини.

згідно з дослідженнями , їх нормальна робота безпосередньо залежить від способу життя людини, а в першу чергу &8212; від дотримання певних правил харчування для здоров'я судин .

регулярне вживання шкідливих для судин продуктів : жирного м'яса і молочних продуктів, копченостей, ковбас, неякісних кондитерських виробів, напівфабрикатів і фастфуду рано чи пізно гарантує зменшення просвітів артерій і закупорку вен, що підтверджується дослідженнями .

щоб цього не сталося вже в молодому віці, потрібно вчасно сформувати такий раціон, який буде не тільки нешкідливий для судин, але стане запорукою їх здоров'я і молодості. У цій статті ми поговоримо про найкорисніші продукти для судин людини.

1-8: фрукти та овочі

корисні для судин овочі та фрукти обов'язково повинні складати 2/3 денного раціону, якщо є такі серцево-судинні захворювання, як гіпертонія, атеросклероз, варикоз, тромбоз, були інсульти або інфаркти. Подібні продукти, що зміцнюють стінки судин і капілярів, корисні також і тим, хто просто стежить за чистотою своїх вен і артерій і здоров'ям серцевого м'яза.

1. Лимон

Вітамін C, ефірні олії, антиоксиданти необхідні і хворим, і здоровим людям. Кардіологи радять використовувати лимон постійно, а раз на рік проводити чистку судин лимоном і оздоровлювати серце препаратами на його основі, так як цитрус не тільки забезпечує вітамінами, але і:

  1. знижує вміст &171;шкідливого&187; холестерину в крові;
  2. виводить токсини;
  3. розчиняє старі холестеринові відкладення;
  4. лимон є продуктом, що підвищує еластичність і загальний тонус судин і вен нижніх кінцівок.

при печії, гастриті, захворюванні підшлункової залози лимон використовують з великою обережністю.

2. Буряк

цей овоч традиційно вважається одним з найпотрібніших в меню хворого на атеросклероз. У сирому і вареному вигляді:

  1. буряк очищає артерії і використовується для зміцнення і поліпшення стану судин і склад крові;
  2. продукт сприяє зниженню тиску;
  3. сприяє зменшенню набряків і зниження зайвої ваги;
  4. добре зміцнює серцевий м'яз, так як містить багато потрібних їй мінералів.

якщо протягом 2-4 тижнів постійно приймати свіжовичавлений буряковий сік, то аналізи на & 171; шкідливий & 187; холестерин покажуть благотворні зміни, а самопочуття помітно покращиться: зникнуть головні болі, запаморочення, шум у вухах . Найкраще поєднувати його з морквяним або гарбузовим.

3. Селера

з цілющими цілями і для підтримки здоров'я використовують коренеплід і черешки селери. У гарячі страви кладуть корінь, а стебла додають в салат або роблять з ними лікарські зілля, тому що цей овоч:

  1. нормалізує рівень цукру в крові і корисний при цукровому діабеті, який часто супроводжує судинні патології;
  2. використовується як засіб, що знижує тиск і покращує роботу судин;
  3. селера зміцнює стінки артерій .

проте селера як лікарський засіб небажаний при варикозі, так як розширює стінки судин.

4. Гарбуз

Гарбуз рекомендується для здоров'я судин і серця в будь-якому вигляді. Її запікають, тушкують, варять, вживають сирої в салатах. Дуже корисний і гарбузовий сік, який змішують з фруктовими та іншими овочевими. Гарбуз знаменита тим, що:

  1. знижує кількість холестерину в крові;
  2. допомагає виводити токсини і не дає засмічувати просвіти кровоносних судин;
  3. сприяє зниженню зайвої ваги;
  4. вітамінний і мінеральний склад, а також інші корисні речовини в насінні і м'якоті зміцнюють і живлять серцевий м'яз.

протипоказань до вживання практично не існує , за винятком індивідуальної непереносимості, яка зустрічається рідко, оскільки гарбуз вважається гіпоалергенним продуктом.

5. Часник

цей пряний овоч облагороджує смак страв і лікує серцево-судинну систему. Свою цілющу дію він має і будучи доданим в їжу як приправа, і в складі ліків народної медицини:

  1. він знижує тиск і нормалізує рівень цукру в крові;
  2. перешкоджає склеюванню кров'яних тілець, тим самим не даючи утворюватися тромбів;
  3. часник розчиняє холестеринові бляшки на стінках судин;

оскільки часник є продуктом, що зміцнює серце, його використовують навіть після інфаркту, але не відразу і вводять в раціон поступово. Особливо ефективний часник у поєднанні з лимоном .

є ряд протипоказань: у сирому вигляді його з обережністю застосовують при виразках з підвищеною кислотністю, при нирковій недостатності, цукровому діабеті, вагітності; при лактації взагалі не варто їсти часник.

часник &8212; один з кращих продуктів для чищення артерій , який не втрачає багатьох корисних властивостей навіть після теплової обробки; часник найкраще проявляє свої противотромбозные властивості саме в гарячих стравах.

6. Цибуля

ріпчаста, зелений і інші види і сорти цибулі дуже корисні для багатьох систем організму. Особливо добре лук впливає на стан судин :

  1. знижує рівень холестерину;
  2. розчиняє нарости холестерину.

Лук корисний і для серця великим вмістом мікроелементів, флаваноїдів, вітамінів. Але він може спровокувати зайву активність нервової системи і серцевого м'яза, а також підвищити тиск.

тому при схильності до гіпертонії, при тахікардії і недавно перенесеному інфаркті цибулю використовують потроху. він може завдати шкоди і людям з недугами шлунково-кишкового тракту.

7. Імбир

завдяки мінералам, вітамінам, ефірним маслам і амінокислотам, імбир цікавий для сердечників і здорових людей. Він може замінити багато хімічних препаратів, так як:

  1. імбир зміцнює серцевий м'яз , є хорошою профілактикою її стоншування;
  2. знімає спазми судин головного мозку;
  3. розріджує кров не гірше, ніж аспірин, тим самим перешкоджає утворенню тромбів;
  4. є природним антиоксидантом, & 8212; омолоджуюче впливає на всі органи;
  5. чистить судини від жирових відкладень;
  6. корисний і при підвищеному тиску, і при зниженому;
  7. продукт має відновлюють властивостями при хворобах судин.

але будучи досить сильним засобом, імбир не застосовується в гострих формах захворювань : при стенокардії, ішемічної хвороби, при великому ступені гіпертонії, після інсульту та інфаркту, навіть якщо вони були давно.

8. Хрін

хрін застосовують і в кулінарії, і в народній медицині як розігріваючий, протизапальний засіб. Але його ефірні масла, вітаміни і мінеральні речовини з листя і кореневища:

  1. знижують тиск;
  2. хрін допомагає очистити артерії ;
  3. добре стимулюють обмінні процеси.

незважаючи на різкий смак і запах, хрін в малих кількості корисний майже всім. Виняток становлять вагітні жінки, годуючі мами, люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок.

9-11: ягоди

будь-які ягоди містять рослинні речовини в концентрованому вигляді. Тому в сезон активно використовують корисні властивості ягід для судин . Їх сушать, варять, заморожують на зиму, а також і готують з них препарати, ефективно борються з патологіями кровоносних артерій і вен.

9. Калина

для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань використовуються колір, кора і гіркувата ягода цілком, разом з кісточками. Вона цінна тим, що:

  1. калина зміцнює серце і стінки судин ;
  2. збиває артеріальний тиск.

Калину з обережністю використовують при зниженому тиску і при схильності до тромбозу: вона підвищує згортання крові.

10. Журавлина

це не просто природний концентрат вітамінів і мінералів. Протизапальні, антиоксидантні властивості цієї ягоди рятують судини від багатьох проблем:

  1. знижують рівень &171;поганого &187;і підвищують рівень&171; хорошого & 187; холестерину в крові;
  2. розріджують кров, оберігаючи від інсульту;
  3. журавлина зміцнює м'яз серця і стінки артерій і вен.

при наявності діагнозів, пов'язаних з шлунково-кишкового тракту, хворобами печінки, необхідно проконсультуватися з лікарем. Погана зубна емаль також може стати перешкодою до вживання журавлини.

11. Горобина

ягоди і листя горобини &8212; прекрасне вітамінний засіб для підтримки енергії. Серцю і судинам теж необхідні мінерали, вітаміни, дубильні речовини, які містяться в цій рослині, так як:

  1. горобина сприяє зміцненню судин ;
  2. знижує тиск.

тому при гіпотонії її використовують в невеликих кількостях. Обережність дотримуються також при схильності до тромбозу, оскільки горобина підвищує згортання крові. Ця корисна ягода заборонена також при ішемії і відразу після інфаркту міокарда , тому частіше використовується як профілактичний і підтримуючий засіб.

12-15: напої

крім цілющих відварів трав, компотів і морсів з ягід, в раціоні людини, що стежить за своїми судинами, можуть бути і інші корисні для судин напої . Але у кожного з них є свої нюанси, які потрібно враховувати.

12. Зелений чай

Чай з неферментованого зеленого листа вважається одним з найбільш корисних для судин напоїв.

зелений чай сприяє зниженню концентрації холестерину в крові і м'яко чистить стінки артерій при тривалому вживанні.

кофеїн, що міститься в зеленому чаї у великій кількості, викликає суперечки про свою корисність для серця і судин у зв'язку з тим, що здатний підвищувати артеріальний тиск. Але останні дослідження медиків підтверджують, що навіть при гіпертонії зелений чай ніяк не зашкодить , якщо буде вживатися в кількості не більше 2 чашок в день.

13. Кава

улюблений багатьма ароматний напій оцінюється кардіологами неоднозначно. Кава добре допомагає при мігрені, викликаних гіпотонією, так як має здатність знеболювати. Кава звужує судини, які знаходяться в головному мозку і в черевній порожнині. А ті, що знаходяться в м'язах, навпаки, розширює.

при зниженому тиску кави:

  1. кава полегшує роботу серця , так як покращує кровотік, що омиває Серцевий м'яз;
  2. знімає біль при стенокардії;
  3. усуває набряки ніг.

тому в невеликих кількостях гіпотонікам він показаний і при регулярному вживанні навіть може попередити багато серцево-судинні захворювання.

а при гіпертонії у великих кількостях & 8212; небезпечний , особливо міцний.

при атеросклерозі краще пити якісний розчинну каву, так як при варінні, тобто в натуральному молотом кави, утворюються речовини, що сприяють відкладенню холестерину на стінках судин.

14. Червоне сухе вино

цей напій з давніх часів зарекомендував себе як цілющий, якщо вживається в невеликих кількостях і не має протипоказань. червоне вино сприятливе для серця і судин , тому що:

  1. збільшує кількість азоту в крові, за рахунок чого знижує артеріальний тиск, розширюючи судини;
  2. зменшує вміст ендофелінового білка, що сприяє розвитку атеросклерозу;
  3. містить антиоксиданти, що зберігають молодість судин, мозку і серця.
говорячи про користь червоного вина, мають на увазі саме червоне сухе марочне, а не столове або солодкі настоянки; останні можуть тільки підвищувати тиск і не володіють корисними властивостями сухого вина.

15. Коньяк

цей алкогольний напій має ті ж корисні властивості, що і червоне вино: він готується з винограду і містить велику кількість корисних органічних речовин. Тож:

  1. розширює судини, м'яко знижуючи артеріальний тиск;
  2. не дає утворюватися жировим нашаруванням, розчиняє вже наявні;
  3. робить судини більш еластичними.

але таке дія коньяку на серцево-судинну систему буде тільки в тому випадку, якщо його вживання стане регулярним, в обмеженій кількості &8212; 30-50 мл.Обсяг в 50-70 мл вже може дати зворотний ефект, не кажучи про зловживання.

16-20: інші продукти

у щоденному меню сердечника, гіпертоніка і будь-якої людини, який не хотів би отримати захворювання судин і серця, повинні бути і інші корисні натуральні продукти. Вони можуть бути в складі спеціальних зілля або просто вживаються в їжу, зберігаючи при цьому цілющі властивості.

16. Мед

Мед & 8212; найвідоміший продукт бджільництва, з давніх-давен використовується не тільки як ласощі, але і як ліки. Чим старша людина і чим більше у нього схильність до серцевих хвороб, тим більше необхідний йому мед, так як:

  1. мед дає багато енергії серцю , забезпечує його необхідними мінералами;
  2. знижує щільність крові, розчиняє її згустки і відкладення на стінках артерій;
  3. розріджує кров і видаляє згустки.

передбачається, що лікування судин медом не повинно поєднуватися з прийомом солодощів, що містять рафінований цукор: це загрожує ускладненнями.

17. Горіх

концентрація корисних речовин в горіхах велика. Тож горіхи необхідні серцю і судинам , які потребують рослинному білку, мінералах, вітамінах, амінокислотах, що знаходяться в горіхах в достатку.

горіхи живлять серцевий м'яз і допомагають стінкам вен, капілярів і артерій залишатися еластичними і міцними.

великий вміст масел робить горіхи калорійними, тому хоч вони і необхідні кровоносній і судинній системі, але повинні вживатися в дуже обмеженій кількості. Перевагу віддають волоських горіхів , фундук, макадамії, арахісу.

18. Лляне масло

Обов'язкова умова застосування цього масла &8212; його свіжість: при відкритті тари продукт починає швидко окислюватися, набуває неприємного смаку і запаху і втрачає корисні властивості. Для судин і серця лляне масло добре тим, що:

  1. лляна олія знижує рівень&171; поганого & 187; холестерину і глюкози в крові;
  2. не дає утворюватися тромбів у венах;
  3. робить стінки судин непроникними і еластичними, що допомагає уникнути стрибків тиску.

любителі лляної олії додають її до свіжих салатів. Але якщо смак не подобається, то просто випивають ложку за 40 хвилин до сніданку, заїдаючи трохи шматочком житнього хліба.

19. Маслинове масло

ненасичені жирні кислоти оливкової олії дуже корисні і для лікування атеросклерозу, і для його профілактики . Вони розчиняють навіть вже утворився холестерин.

оливкова олія перешкоджає утворенню тромбів , а значить попереджає інфаркт міокарда і знижує ймовірність інсульту. Його приймають по ложці натщесерце і додають в салати з овочів.

20. Прополіс

в апітерапії прополіс займає друге місце за значимістю в лікуванні від ішемії, стенокардії, інфаркту. Найчастіше він застосовується складі настоянок, так як спирт добре витягує корисні речовини з прополісу, який:

  1. перешкоджає утворенню згустків крові;
  2. прополіс надає еластичність навіть немолодим судинах , зміцнює їх і серце;
  3. знижує окислення ліпідів, а значить перешкоджає відкладенню холестерину;
  4. загоює, прискорює регенерацію тканин серцево-судинної системи.

загальні правила харчування

Грамотно скласти раціон для підтримки артерій і вен в працездатному стані нескладно. Для цього треба знати корисні властивості продуктів і особливості їх засвоєння організмом.

  1. зменшення кількості жирного м'яса і жирних молочних продуктів. основна причина проблем з судинами &8212; відкладення холестерину на їх стінках. Якщо в їжу потрапляють неякісні жири, наприклад, транс-жири або просто занадто багато тваринних жирів, то вони не засвоюються, а відкладаються на внутрішніх органах.
  2. перевагу кисломолочних продуктів &8212; молочним. кефір, сир, кисле молоко, йогурт та інші продукти сквашування молока легше засвоюються
  3. Заміна більшої частини тваринних жирів на рослинні. тваринних жирів позбавляти організм не можна. Але їх повинно бути набагато менше, ніж рослинних. Одна умова: рослинні масла повинні бути нерафіновані. У такому вигляді вони здатні дати організму не тільки енергію, але і харчування. Натуральні нерафіновані масла з просто продукту харчування перетворюються в цілющі для багатьох органів зілля.
  4. зменшення споживання солі. вона затримує рідину в організмі. Звуження просвітів судин провокує підвищення артеріального тиску, а зайва кількість рідини посилює цю проблему. Щоб в їжу не надходило надлишку хлориду натрію, не слід досолювати страви в тарілці, вживати готові продукти промислового виробництва, в тому числі чіпси і соуси, які найчастіше сильно пересолені.
  5. зниження загальної калорійності їжі. відкладання холестерину в судинах відбувається в тому числі через надлишків калорій в повсякденному раціоні. До того ж, наслідком переїдання стає ожиріння, яке ще більше ускладнює ситуацію.
  6. збільшення кількості овочів і зелені. вони не тільки допомагають знизити калорійність вживаної їжі, але і підтримують функціонал серцево-судинної системи краще, ніж будь-які інші продукти. Зелень і більшість овочів &8212; це джерела рослинного білка, вітамінів, мінералів, органічних кислот, які живлять організм, а також здатні виліковувати від багатьох недуг. Тому в щоденному меню обов'язково повинні бути овочеві гарніри, салати і соки.
  7. цільнозернові крупи. каші, супи і гарніри з недробленого зерна краще, ніж з пластівців або меленої крупи, так як в оболонці будь-якого зерна дуже багато корисного для організму
  8. дробове харчування. 4-5 разовий прийом їжі сприяє кращому засвоєнню корисних речовин, що перешкоджає утворенню шлаків і відкладання їх в організмі.
  9. вживання достатньої кількості питної води. занадто густа кров небезпечна для серця і судин тим, що це викликає труднощі для кровотоку, сприяє утворенню згустків, загрожує серйозними патологіями всієї системи.

також можна іноді проводити процедуру очищення нестандартними методами &8212; за допомогою яблучного оцту і соди .

рецепти перевірених народних засобів

крім окремих продуктів, можна також готувати очищаючі настоянки і відвари . У цьому нам допоможуть перевірені і ефективні народні рецепти.

на основі часнику

часник хороший тим, що, крім яскраво виражених смакових достоїнств, має потужний цілющий потенціал. Він очищає стінки судин і попереджає інсульти та інфаркти, дуже доступний і ефективний при тривалому прийомі, особливо будучи інгредієнтом сумішей і часникових настоянок .

  1. тибетський рецепт настоянки на часнику. спиртова витяжка готується з 200 мл соку і такої ж кількості медичного спирту протягом 10 днів. Потім приймається тричі на день натщесерце з молоком в три етапи: з 1 по 5 день, збільшуючи дозування покапле з 1 до 15; з 6 по 10 день, зменшуючи по краплі з 15 до 1 краплі; з 11 дня до кінця курсу по 25 крапель тричі на день.
  2. настоянка часнику на червоному вині . Для лікування судин вона настоюється 12 днів з 12 зубчиків часнику і пляшки якісного вина. Приймається тричі на день натщесерце по чайній ложці.
  3. Мед, лимон і часник . Кожен інгредієнт сприяє зниженню концентрації & 171; шкідливого & 187; холестерину і розчиняє жирові бляшки. Для цього приймають тричі на день натщесерце десятиденний настій шести лимонів, чотирьох головок часнику і 300-400 мл меду. Лимони використовують з шкіркою, але без кісточок, наполягають в холодильнику, кожен день перемішуючи.
  4. імбир, лимон, мед і часник . Суміш наполягають всього добу, використовуючи для нього 1 лимон, не більше 150 г кореня імбиру, невелику головку часнику і 5 ст ложок меду. Все подрібнюють, видаляючи зерна у лимона і залишаючи у нього і імбиру шкірку. Приймають двічі на день натщесерце, запиваючи склянкою води.
  5. часник з журавлиною та медом . Суміш роблять з кілограма ягід, 200 г часнику, подрібнивши їх і настоюючи 12 годин, додаючи 500 г меду в кінці. Так чистять судини, вживаючи суміш по повній столовій ложці з гіркою вранці і ввечері натщесерце до тих пір, поки зілля не закінчиться.
  6. часник з молоком . Це самий щадний спосіб: вранці натщесерце з'їдають зубчик часнику, запиваючи його молоком.
  7. часникове масло . Його приймають вранці, по 1-2 ложки натщесерце. Наполягають 2 тижні в холодильнику, подрібнивши часточки і заливши їх повністю будь-яким нерафінованим маслом холодного віджиму.

на основі меду

Мед незамінний при лікуванні атеросклерозу і захворювань серця в домашніх умовах. Він добре підживлює Серцевий м'яз, не дає судинах засмічуватися холестерином і згустками крові.

  1. Лимон з медом . Найпростіший спосіб підтримувати здоров'я &8212; вживати кожен день з водою або чаєм суміш ці інгредієнтів у співвідношенні 2/1, подрібнивши лимон зі шкірою, але без насіння.
  2. Мед, імбир, лимон . Зілля цього складу готують, розмелюючи лимон і імбир з шкіркою 2/1, заварюючи окропом, наполягаючи і потім додаючи ложку меду в трохи остиглий напій.
  3. Мед і кориця . Для виведення холестерину з організму заварюють 15 г кориці в порошку 300 мл теплої води, додаючи 40 г меду і наполягаючи суміш 2-3 години. Приймають по чайній ложці перед кожною їжею 10 днів, перериваються на тиждень і повторюють курс.
  4. Мед з цибулею . Для оздоровлення судин головного мозку протягом 2-3 місяців поспіль, тричі на добу натщесерце приймають по чайній ложці суміш цибулевого соку і меду 1/1.
  5. Мед, кріп і валеріана . Стакан насіння кропу, 2 ст л.подрібненого кореня валеріани і 2 склянки меду поміщають в дволітровий термос, заливають окропом до верху. Наполягають добу, проціджують через марлю, зберігають в холодильнику, приймають по ложці за півгодини до їди тричі на день, поки суміш не закінчиться.

очищення трав

трави і насіння в складі рослинних антисклеротичних зборів застосовують як ефективні ліки. Їх наполягають на спирту, запарюють окропом і просто заварюють, як чай.

  1. Алтайський чай & 171; Алтайський ключ&187; увібрав в себе корисні властивості трав, ягід і деревних грибів, здавна використовуваних медициною для зниження тиску і чищення судин. Ефект від його застосування помітний після двох тижнів.
  2. конюшина Лугова добре оновлює кров, виводить &171;шкідливий&187; холестерин, покращує пам'ять і підвищує витривалість серця, вен і артерій.
  3. кінський каштан у складі всіх судинних зборів тонізує вени, підсилює в них кровотік, знижує тиск, попереджає тромбоутворення.
  4. зелені соснові шишки наполягають на спирту, горілці, уварюють з цукром і заливають медом: такі зілля попереджають і лікують інсульти, не даючи гинути клітинам головного мозку.
  5. Гвоздика , завдяки ефірним оліям, добре тонізує судини і покращує кровотік; допомагає при вегетосудинній дистонії, піднімаючи тиск. Гвоздика покращує пам'ять і активізує діяльність мозку і в складі ліків, і як приправа в їжі. Небажано використання при гіпертонії.
  6. насіння льону допомагають підтримувати чистоту і гнучкість артерій, використовуються в їжу в настоянках і настоях, збагачуючи кров амінокислотами, вітамінами і мінеральними речовинами.

також ознайомтеся з інфографікою:

чого слід уникати?

при атеросклерозі і після 35-40 років для його профілактики необхідно дотримуватися антисклеротичну дієту . Щоб лікування і підтримання артерій і вен за допомогою медикаментів було ефективним, потрібно звести до мінімуму ряд шкідливих для судин продуктів.

  1. жирне м'ясо та молочні продукти. вони потрібні для життєдіяльності, але по мінімуму. Надлишки будуть відкладатися на стінках судин, приводячи до склерозу.
  2. копченості, фастфуд, напівфабрикати. ці продукти дуже жирні, часто містять недоброякісний жир, а також численні шкідливі харчові добавки: вони підвищують тиск, утворюють тромби, засмічують кровоносне русло, провокуючи інсульти та інфаркти.
  3. цукор у лимонадах та кондитерських виробах фабричного виготовлення не корисний для організму, провокує підвищення тиску, поява діабету і зайвої ваги, який небезпечний для серцево-судинної системи.
  4. сіль більше 5 г на добу провокує гіпертонію і набряки.
  5. Алкоголь допустимо тільки в аптечних дозах &8212; у складі лікувальних препаратів на його основі. В інших випадках його вживання призводить до вкрай негативних наслідків для хворого серця і судин. особлива шкідлива для судин горілка і пиво.
  6. міцні чай, какао і кава згущують кров і підвищують тиск.

висновок

вивчивши властивості різних продуктів і дотримуючись правил складання здорового меню, можна з легкістю домогтися регулярного надходження в організм речовин, корисних для серця, вен і артерій. Це допоможе продовжити молодість, активність і бадьорість тіла і духу на довгі роки.