Правила дієти при підвищеному білірубіні, а також списки корисних і шкідливих продуктів
Лікувальне харчування було додано до списку обов'язкових терапевтичних заходів в кінці першої третини минулого століття. Видатний вчений, основоположник вітчизняної дієтології та клінічної гастроентерології Мануїл Ісаакович Певзнер довів недостатність одного тільки медикаментозного і фізіотерапевтичного втручання для позбавлення від тієї чи іншої патології.
Якщо не підкріпити лікування необхідними коригуваннями в харчуванні пацієнта, захворювання не тільки не відступить, але і придбає незворотний характер.
Згідно з дослідженнями, щоденний раціон має значний вплив на рівень білірубіну в крові.
У разі підвищеного білірубіну дотримання спеціальної дієти є абсолютно необхідним. Без відмови від цілого ряду шкідливих і включення в раціон корисних продуктів неможливо досягнення позитивного результату. Які саме продукти слід виключити з раціону, а які &8212; включити в нього, ми і поговоримо в даній статті.
Зміст
Чим небезпечний підвищений білірубін?
Жовтяниця, або білірубінемія – функціональне порушення, видимою ознакою якого є пожовтіння відкритих слизових оболонок (очні білки, язик), а також на ділянках локалізації лімфатичних вузлів ( пахвові западини, долоні).
Причина полягає в підвищеному вмісті білірубіну в крові, через що він відкладається в інших тканинах організму, в тому числі і в структурі шкіри. Симптоми також проявляються в головних болях, нудоті, стомлюваності, шкірному свербінні, гіркоти в роті, печії.
Білірубін-дослівний переклад з латинської "Червона жовч" (bilis — жовч і ruber — червоний) — основний компонент жовчі у людей і тварин. По суті, це високотоксичний продукт розщеплення будівельних речовин (протеїнів), що відбувається в печінці, а також в клітинах кісткового мозку, селезінки, лімфатичних вузлів. Остаточні продукти розпаду виводяться з організму за допомогою жовчовивідної системи.
Загальна кількість пігменту складається з вільного і пов'язаного білірубіну. У нормі у дорослих жінок і чоловіків цей показник не повинен перевищувати 20,5 мкмоль на літр крові , При цьому частка прямого білірубіну повинна становити не більше 5 мкмоль.
У разі порушення балансу такі життєво важливі органи, як печінка, селезінка, мозок, підпадають під ризик, і ігнорування проблеми в кінцевому підсумку може призвести до летального результату. Фізіологічна жовтяниця у новонароджених-це закономірний процес, як правило не вимагає лікарського втручання і проходить через кілька днів при грудному вигодовуванні або годуванні якісними сумішами.
Основні принципи раціону харчування
Призначення спеціальної дієти при високому білірубіні – це максимально розвантажити печінку, стимулювати обмін пігментів і жирів, а також своєчасний відтік жовчі з організму. Базові компоненти дієти повністю відповідають дієті № 5, яку незмінно призначають страждаючим захворюваннями печінки і жовчного міхура. Її опис міститься в будь-якому медичному довіднику по дієтології.
Безперечною перевагою цього раціону є велика різноманітність допустимих продуктів і в цілому універсальний характер дієти, завдяки чому її можна вважати звичайною здоровою системою харчування.
При середньому підрахунку, бажаний розподіл хімічних компонентів має бути наступним:
- 100 г білків
- 400 г вуглеводів
- 80-90 г жиру
Особливу увагу слід приділити рідині в раціоні, яка повинна становити до 2,5 літрів на день. Це столова вода без газів і барвників. Дуже корисні компоти з солодких сортів фруктів і ягід, відвари і настої трав, неміцний чай, можна зелений.
Головні обмеження накладаються на сіль і солевмісні продукти - вони включені в розділ абсолютно заборонених. Список продовжує алкоголь, а також будь-які газовані напої. Табу підлягають всі содо & 8212; і дрожже-містять продукти, а також ті, що багаті пуринами, рясніють тугоплавкими жирами і важкої клітковиною.
Головне корисне наповнення лікувального раціону-все, що активно сприяє зменшенню рівня пігменту в крові і жировому обміну, запобігає печінку від деградації, очищає судини , знижує ризик виникнення утворень за участю холестерину, а також виводить жовч з організму.
Тому так важливо включення в щоденний список продуктів, багатих клітковиною, пектинами і ліпотропними сполуками. маються на увазі практично всі овочі (за винятком гострих, гірких і містять щавлеву кислоту), фрукти (за винятком кислих цитрусових) і солодкі ягоди. Основа дієти-вуглеводна, проте присутність в ній достатньої кількості білків і поліненасичених жирів робить її прийнятною для дотримання протягом тривалого періоду часу.
Іншою важливою рисою дієти є дробове харчування малими порціями . Це підтримає Регулярний відтік жовчі з організму, а також запобіжить перевантаження печінки, яка виникає при переїданні. Дозволені види термічної обробки: варіння, приготування на пару і запікання.
Гасіння не рекомендується , так як при цьому виникає висока концентрація шкідливих для печінки екстрактивних елементів. Температура готових страв повинна бути завжди теплою, і ні в якому разі не холодною, щоб не відбувалося закупорки виводять шляхів жовчі.
Середньодобова калорійність харчування – близько 2500 ккал. Останній приємний штрих на користь раціону – це його відносна дешевизна. Так, якщо дотримуватися приблизного меню, даного в нашій статті, щотижневі витрати не перевищать 1500 рублів на людину.
Класифікація їжі при патології
Всі продукти умовно діляться на три категорії:
- Абсолютно заборонені продукти. їх категорично не можна їсти або через високий вміст солей або дратівної дії на слизову шлунково-кишкового тракту, або через підвищену стимуляції вироблення жовчі, а також насиченості ефірними маслами або тугоплавкими жирами.
- Нейтральні. це продукти, дозволені при дотриманні правил приготування їжі і в помірних кількостях. Вони є поживними для організму і при цьому ніяк не впливають на рівень вмісту білірубіну в крові.
- Рекомендовані продукти. вони є знижувальними для рівня білірубіну в організмі і повинні бути обов'язково включені в щоденний раціон хворих.
20 заборонених продуктів
- Алкоголь;
- Газовані напої;
- Сіль і солоні продукти, маринади, кисла капуста;
- Копчена кілька, сардини, тунець, шпроти, оселедець, Ікра лососева, креветки, мідії;
- Гриби, особливо білі;
- Дріжджові продукти, здобна випічка, свіжий хліб першого, особливо з борошна першого сорту;
- Будь-яке жирне м'ясо, особливо з видимими жировими прошарками, печінка, мозок, м'ясні консерви, нирки, м'ясо молодих птахів, тварини і кулінарні жири;
- Яєчний жовто;
- Копченості, ковбаси, сосиски, сало;
- Тверді, солоні, гострі та гіркі сири;
- Все, що містить консерванти та барвники;
- Гірчиця, гострі спеції, хрін, маринади, майонез;
- Щавель, шпинат, редис і ріпа, зелена цибуля, часник;
- Насичені (перші) бульйони;
- Промислові соуси, оцет;
- Кислі фрукти, ягоди та цитрусові;
- Смажена їжа, в тому числі, пасерування для супів (тушковані страви також не рекомендуються);
- Бобові, пшоно, а також будь-яка капуста, при поганій переносимості останньої;
- Жирні кисломолочні продукти: жирний сир, сметана, вершкове масло;
- Кава, какао, шоколад, вершкове морозиво, кондитерський крем.
16 дозволених продуктів
- Всі овочі, крім заборонених;
- Солодкі фрукти та ягоди;
- Рослинні олії (особливо корисна лляна олія);
- Висівки, гречана крупа;
- Соки, особливо буряковий;
- Нежирне дієтичне м'ясо (яловичина, телятина, кролик, курка та індичка);
- Риба нежирних сортів (сазан, карась, щука, судак, тріска, навага, хек);
- Овочеві бульйони, а зрідка &8212; нежирні м'ясні (другі);
- Різноманітні овочеві та круп'яні супи;
- Яєчні білки, в рідкісних випадках жовтки дозволені в омлетах або в яйцях некруто; краще вибирати перепелині яйця;
- Нежирне молоко (у вигляді супів, молочних каш), кисломолочні продукти зі зниженим вмістом жиру (кефір, кисле молоко, ацидофілін, ряжанка, натуральний йогурт), нежирний сир і деякі сорти сирів (натуральні м'які, але не солоні);
- Більшість круп, проте з обережністю треба вживати пшоно і перловку, через їх тяжкості для шлунка;
- Хліб рекомендується приймати не першої свіжості, спечений без солі. Його можна замінити на дієтичні хлібці. З борошняних виробів допускається тільки несолоні і не мають в складі розпушувач.
- В якості приправ дозволяються кріп, петрушка, м'ята;
- Солодкі фруктові компоти, желе, кисіль, фруктові соуси домашнього приготування, настої трав і шипшини;
- З солодощів: карамель, мармелад, мед, варення, але все &8212; в міру.
Зразкове меню на тиждень
Строго дотримуватися наведеного меню зовсім не обов'язково. Можна самостійно заміщати запропоновані страви на аналогічні їм за своїм хімічним складом. Головне-це створити збалансоване харчування, з необхідною щоденною нормою вмісту вуглеводів, білків, і жирів. Абсолютно обов'язково виключення з дієти заборонених продуктів, а також способів приготування.
Запропоноване меню є універсальним, і скоріше загальнооздоровчим у випадках високих показників пігменту жовчі. Однак деякі захворювання, симптомом яких є жовтяниця, вимагають спеціальних додаткових коригувань в харчуванні, а деякі випадки абсолютно не допускають використання продуктів за загальною схемою. Тому обов'язково консультуйтеся з лікарем до початку будь-якої дієти.
1. Понеділок
Сніданок :
- Вівсяна каша на молоці;
- Морквяні котлети з омлетом;
- Неміцний зелений чай .
Перекус:
- Сир;
- Дієтичні галети;
- Яблучний компот.
Обід:
- Суп овочевий;
- Фрикадельки з яловичини на пару;
- Гречка відварна розсипчаста;
- Настій шипшини.
Полудні:
- Печене яблуко
Вечеря:
- Куряче суфле;
- Овочеве пюре;
- Неміцний чай з медом
Перед сном:
- Ряжанка.
2. Вівторок
Сніданок:
- Каша манна на молоці;
- Омлет з одних білків;
- Сік грушевий.
Перекус:
- Розпарені солодкі сухофрукти (крім чорносливу).
Обід:
- Суп-пюре з кабачків, моркви і картоплі;
- Картопляна запіканка з м'ясом;
- Буряковий сік
Полуденок:
- Вареники з дієтичним сиром з полуничним джемом.
Вечеря:
- Суфле з будь-якої дозволеної риби;
- Вермішель, відварена на овочевому бульйоні;
- Злегка солодкий чай.
На ніч:
- Кефір з несолоним печивом
3. Середовище
Сніданок:
- Зварені некруто перепелині яйця;
- Хліб з сірих сортів борошна з мармеладом
- М'який сир з білих сортів (для виведення солі потрібно попередньо замочити сир в чистій воді)
- Настій м'яти або ромашки.
Перекус:
- Бездріжджовий бісквіт домашнього приготування або куплений дієтичний;
- Компот з кураги.
Обід:
- Круп'яний суп на овочевому бульйоні;
- Куряче та овочеве рагу;
- Компот.
Полуденок:
- Сік морквяно-буряковий.
Вечеря:
- Рибне філе під овочевим соусом;
- Відварений рис;
- Свіжий салат;
- Гарбузовий сік.
На ніч:
- Ацидофілін.
4. Четвер
Сніданок:
- Рисова молочна каша;
- Несолоне печиво з варенням;
- Чай з м'ятою.
Перекус:
- Сирна запіканка з медом;
- Буряковий сік.
Обід:
- Молочна локшина;
- Запечений кролик;
- Картопля відварна;
- Овочевий салат;
- Фрукти.
Полуденок:
- Печені яблука;
- Бісквіт.
Вечеря:
- Рибні котлети на пару;
- Пюре з відвареної моркви з кабачком;
- Чай з молоком.
На ніч:
- Кисле молоко.
5. П'ятниця
Сніданок:
- Сирники з солодким ягідним джемом;
- Чай з молоком.
Перекус:
- Гарбузово – Сирний рулет з бездріжджового тіста.
Обід:
- Овочевий суп;
- Куряче суфле;
- Компот.
Полуденок:
- Сік яблучно-грушевий;
- Бездріжджова шарлотка.
Вечеря:
- Рибно-овочеве рагу, відварене і запечене;
- Рис відварений з рослинним маслом;
- Чай з молоком.
На ніч:
- Ацидофілін.
6. Субота
Сніданок:
- Каша вівсяна на молоці з додаванням солодких ягід або варення;
- Дієтичне печиво;
- Сир з білих м'яких сортів, без солі
- Настій шипшини.
Перекус:
- Нежирний сир з медом.
Обід:
- Курячий суп;
- Курячий плов за дієтичним рецептом;
- Салат овочевий;
- Компот.
Полуденок:
- Яблука печені;
- Бісквіт.
Вечеря:
- Картопляно-м'ясна запіканка;
- Натуральний йогурт;
- Абрикосовий сік.
На ніч:
- Ацидофілін.
7. Неділя
Сніданок:
- Омлет з білків з овочами
- Каша гречана розсипчаста
- Чай з молоком.
Перекус:
- Дієтичний десерт
- Компот.
Обід:
- Суп з вівсянки з овочами;
- Курячі грудки;
- Картопля;
- Салат з огірків і помідорів;
- Сік.
Полуденок:
- Сирна запіканка або сирники на пару з джемом;
- Персиковий сік.
Вечеря:
- Овочева лазанья без сиру
- Морквяний салат
- Чай.
На ніч:
- Кефір.
Розмір порцій – не більше 150 г на одне блюдо. Така дієта, з дозволеними варіаціями, не тільки сприятиме видимому зниженню рівня білірубіну при аналізах, а й загальному оздоровленню і омолодженню організму, а також помітному схудненню до 5-8 кг протягом півроку.
Великий спектр дозволених продуктів дозволяє дотримуватися цього раціону до року і більше. У деяких випадках лікарі рекомендують дотримуватися даного столу аж до двох років. Єдиним його недоліком можна назвати тільки те, що спосіб приготування скоро набридає хворим, про що багато хто неодноразово скаржаться в коментарях. Проте, відмінні результати на аналізах після такої дієти, безумовно, заслуговують деяких жертв.
Інші перевірені способи
Народній медицині відомі способи позбавлення від жовтяниці. Головне, перед вибором будь-якого з них необхідна консультація лікаря, здача аналізів на виявлення причини підвищеного вмісту пігменту, а також супутня дієтотерапія.
- Буряковий сік. цей засіб здатний збагатити кров гемоглобіном і очистити організм від шлаків, сприяє швидкому виведенню жовчі з організму. Приготувати сік можна з вечора. Для цього очищену і ненадовго замочену буряк слід протерти на пластмасовій тертці, засипати масу цукровим піском (стакан – дві столові ложки). Вранці дала сік масу як слід віджати і приймати по третині склянки натщесерце.
- Кукурудзяні рильця. відмінний сечогінний і жовчогінний протизапальний засіб. Дві ложки кукурудзяних рилець заливаються окропом і настоюють для прийняття перед сном (доза – півсклянки).
- Настої жовчогінних трав. необхідним лікувальним ефектом володіють звіробій, ромашка, м'ята. Слід використовувати спеціальні аптечні збори. Рекомендований спосіб приготування відвару-водяна баня. Полегшений варіант-цільовий фіточай, який також потрібно купувати в аптеці. Випивати треба по півсклянки настою два рази в день. Результати з'являться через два – три тижні.
- Березовий лист. суху суміш заливають окропом і доводять до готовності на водяній бані. Приймають перед сном по півсклянки.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Як описана дієта, так і народні засоби повинні бути лише доповненням до призначеного фахівцем медикаментозного лікування, якщо таке необхідно. Причин підвищення рівня білірубіну налічується більше 50, а тому і дуже широкий спектр можливих терапевтичних заходів, який визначити може тільки лікар після спеціальних аналізів на біохімію, а також калу і сечі.
Однак цілком очевидно, що якщо ви опинилися в числі пацієнтів з даними порушенням, для одужання вам ніяк не уникнути всіх перерахованих вище обмежень в харчуванні. Наберіться терпіння, вивчіть різноманітні рецепти дієтичних страв з використанням дозволених компонентів, адже дієту доведеться дотримуватися довгі місяці.
Якщо ви будете дотримуватися всіх правил і не оступитеся на шляху стриманості, то неодмінно порадієте не тільки хорошими аналізами, але і схуднете і здивуєте всіх своїм помолоділим виглядом. Бажаємо успіху і здоров'я!