Огляд дієти для відновлення печінки та 9 продуктів, які сприяють регенерації

Печінкова залоза є найбільшою в людському організмі. Саме печінка очищає наш організм від токсинів, отрут, продуктів обміну і розпаду.

У сучасному світі цей орган особливо сильно піддається навантаженням: неправильне харчування, літри випитого алкоголю, пасивний спосіб життя, медикаментозні препарати, які вживаються безконтрольно з приводу і без. Якби печінка не була єдиним органом, здатним до регенерації , то ми, мабуть, померли ще на етапі перехідного віку.

Але і регенеративні процеси можуть запускатися не вічно. Настає момент, коли печінка людини перестає справлятися з усією вагою, яку ми на неї звалюємо, і дає збій. Щоб цього не сталося, потрібно змінити свій спосіб життя, культуру харчування, позбутися шкідливих звичок.

Найкраще почати відновлення органу зі зміни свого меню. Адже згідно з дослідженнями , наш раціон харчування безпосередньо пов'язаний зо здоров'ям печінки. А в радянській дієтології існує навіть спеціальна дієта &171;стіл № 5&187; , яка показана в тому числі і при захворюваннях печінки.

Зв'язок між дієтою та здоров'ям печінки

Печінка – дивовижний орган. Вона фактично "тягне" на собі всі очисні функції нашого організму, та ще й може відновити себе сама. Але не потрібно думати, що вона всемогутня. Щоденні важкі навантаження, неправильне харчування, алкоголь (особливо неякісний), збитий режим дня, стреси і т.д. в результаті блокують відновлювальні функції залози.

Як тільки це відбувається, всі токсини, отрути, шкідливі речовини перестають фільтруватися. Це призводить до загальної інтоксикації всього організму, порушення роботи не тільки органів травлення, але і сечостатевої системи, судин і серця .

Загальний стан пацієнта погіршується, він починає відчувати постійну слабкість, нудоту, головні болі і запаморочення. З'являється неприємний присмак гіркоти і запах в ротовій порожнині, з'являються проблеми з венами. Іноді при вже розвинулися патологіях печінки жовтіють шкірні покриви. Це аж ніяк не повний список всіх можливих симптомів.

Найпростішим способом знизити навантаження на печінку і дати їй можливість нормально відновлюватися і працювати є корекція раціону . Адже згідно з дослідженнями , деякі продукти харчування дійсно здатні налагодити роботу органу. Вміщені в складі деяких продуктів вітаміни і мінерали можуть не тільки запустити регенеративні процеси в тканинах органу, але навіть допомогти запобігти розвитку деяких серйозних захворювань.

3 правила харчування для регенерації

Правильно підібраний принцип складання меню може допомогти не тільки запобігти розвитку патологій печінки, але і прискорити відновлення залози. Бажано складати раціон зі своїм лікуючим лікарем. Це допоможе вам підібрати відповідний саме вам план харчування.

Основними правилами дієти, що сприяє відновленню печінки, є:

  1. " Так!"свіжим продуктам. Урізноманітніть свій раціон фруктами, овочами, горіхами, ягодами, які багаті вітамінами, мінералами і клітковиною. Обов'язково введіть в меню курячі яйця, нежирні сорти м'яса і риби. Готуйте страви на пару або ж тушкуйте;
  2. Зверніться до фітотерапії та народних рецептів. медикаментозні препарати здатні завдати ще більш серйозної шкоди печінки. Обов'язково включіть в свій раціон лікарські трави. Наприклад, препарати на основі розторопші. Обов'язково використовуйте в готуванні оливкова олія , воно багате вітамінами і антиоксидантами, які допоможуть прискорити регенеративні процеси в клітинах;
  3. Споживайте природні антиоксиданти. до їх числа відносять чорну смородину, агрус, черноплодку, шипшина і більшу частину цитрусових.

9 типів відновлювальних продуктів

Існує цілий ряд продуктів, які допомагають відновити клітини печінки і поліпшити її функціонування. Для зручності новачків в дієтичному харчуванні, всі корисні для печінки продукти були об'єднані в класи. Так що ознайомтеся з основними продуктами і вибирайте ті, які підійдуть саме вашому раціону.

1. Овочі

Овочі (як і багато фруктів) є джерелом клітковини, цінної для травлення. Крім цього, вони являють собою джерело вітамінів і мінералів, які допоможуть не тільки налагодити обмінні процеси в організмі, але і знизити навантаження на печінкову залозу. Сам корисними для печінки овочами , які радять включити в раціон, є:

  1. Гарбуз . Плоди жовтого і оранжевого кольору взагалі є найбільш переважними при дієтичному харчуванні, спрямованому на оздоровлення печінки людини. Гарбуз містить у складі вітамін Т, який допомагає краще зварювати важкі продукти;
  2. Буряк , морква . Буряк & 8212; це природне джерело бетаїну, який грає не останню роль у відновленні нормальної роботи печінкової залози. Морква (ще один помаранчевий плід, до слова) містить в собі велику кількість вітамінів і корисних для залози мінералів;
  3. Диня . Ну, по-перше, так, диня вважається овочем. По-друге, її дійсно часто додають в різні дієтичні раціони, спрямовані на нормалізацію роботи печінкової залози. Цей овоч благотворно впливає на всі органи, розташовані праворуч від черевної області. Компоненти в складі допомагають не тільки відновити печінку, але і очистити її від токсинів;
  4. Всі види капусти, артишоки , огірки . Ці продукти є відмінними очисними компонентами. Вони допомагають м'яко і безболісно вивести пестициди, сліди важких металів і отрут з організму;
  5. Часник, цибуля. у народній медицині існують навіть рецепти очищення печінки за допомогою часнику і лука. Ці продукти містять селен, який обов'язково потрібен для того, щоб гепатоцити оновлювалися. Але не варто бездумно вживати їх в їжу. Оскільки часник і лук є гострою приправою, потрібна консультація з фахівцем;
  6. Помідори . Містять високий відсоток крохмалю і пектину, речовин, які допомагають стимулювати ріст печінкових клітин. Захищають залозу від впливу токсичних сполук;
  7. Імбир . імбир часто використовують у китайській медицині. Цей корінь вважається рішенням всіх проблем. Він допомагає знизити ризик розвитку гепатозу, допомагає вивести токсини і шкідливі речовини з організму, поліпшити кровообіг. Деякі застосовують настойки з імбиру при лікуванні гепатиту, викликаним надмірним споживанням алкоголю.

2. Ягоди та фрукти

Ці продукти є джерелом вітамінів та антиоксидантів для кращого функціонування організму. Найбільш корисними для печінки є наступні з них:

  1. Яблука. ці фрукти містять в собі пектин (так само як і цитрусові), що дозволяє називати їх природним антидотом для багатьох отруйних сполук, що потрапляють в залозу з кровотоком. Систематичний вживання яблук допоможе очистити печінку , знизити холестеринові показники і поліпшити загальне самопочуття;
  2. Цитрусові ( лимони , Лайми, апельсини, грейпфрути). Так само як і яблука містять високий відсоток пектину, який допомагає виводити токсини з органів. Вітамін C здатний зміцнити загальний і місцевий імунітет і посилити опірність залози до впливу негативних факторів;
  3. Сливи. в основному сливи включають в раціон для поліпшення травного функціоналу. Ці фрукти допоможуть побороти запальні процеси і усунути застої жовчі в протоках. Вони також здатні нормалізувати мікрофлору кишечника, а це важливо для зниження навантаження на печінкову залозу;
  4. Банани . багаті простими вуглеводами, не містять в собі токсичних сполук. Допомагають усунути больові відчуття в шлунково-кишковому тракті, налагодити травні процеси, поліпшити роботу підшлункової залози і жовчного міхура;
  5. Обліпиха . Обліпихові ягоди нормалізують обмінні процеси в тканинах печінки, запускають процес регенерації в клітинах, послаблюють запалення і інтоксикацію, виводять токсини і борються з паразитами;
  6. Виноград (Ізюм). найчастіше для поліпшення роботи печінки радять вживати сушений виноград. Антиоксиданти в його складі відмінно допомагають в очищенні органу і запуску відновних процесів в його клітинах.

3. Каша

Каші &8212; це обов'язкові страви для тих, хто прагне нормалізувати функціонал своєї печінки і шлунково-кишкового тракту. Найбільш корисними є вівсяна, гречана і пшоняна крупи.

  1. Вівсяні пластівці . Овес лікує печінку , чистить її і запускає відновлювальні механізми її тканин і клітин. Сприяють прискоренню і очищенню кровотоку;
  2. Гречані пластівці . Стабілізує роботу органу, насичує організм вітамінами і мінералами;
  3. Пшоняні пластівці . Джерело природних антиоксидантів. Покращує кишковий функціонал, прискорює виведення продуктів обміну і розпаду.

4. Риба

Обов'язково включіть в своє меню нежирні і пісні сорти риби. Риба (і риб'ячий жир) допомагає зміцнити скелет, нормалізувати травні процеси, поліпшити желчеток, наситити організм вітамінами і мінералами. Готувати страви слід на пару, відварювати або запікати.

Кращі сорти риби для відновлення печінки:

  • Хек;
  • Судак;
  • Лосось;
  • Форель;
  • Палтус;
  • Тріска;
  • Оселедець;
  • Короп.

5. М'ясні вироби

Тут діють такі ж правила, як і у випадку з рибою. Вибирайте нежирні сорти м'яса. Бажано зупинитися на тих продуктах, які стимулюють регенеративні процеси в тканинах залози. Іноді фахівці радять включати в раціон яловичу печінку, легені, язик і серце.

6. Насіння, сухофрукти, горіхи


Для початку відразу визначимося з важливими для печінки горіхами . Ці продукти досить підступні. Незважаючи на всю користь, яка в них міститься, шкоду вони можуть завдати організму не слабкий. Так що перед тим як включити ті чи інші горіхові сорти в меню, упевніться, що у вас відсутні протипоказання для цього.

З насіння радять включати насіння льону і кунжуту. Ці компоненти містять в собі сезамін, а він допомагає захистити тканини органів від окислювальних реакцій. Також льон містить високий відсоток жирних кислот і клітковини. насіння гарбуза і соняшнику також можуть мати позитивний вплив.

Від сухофруктів, необходмых печінки , обов'язкові до вживання курага і родзинки. Причому курагу дозволяється їсти в необмежених кількостях, чого не скажеш про родзинки. Родзинки варто включати в меню в невеликих кількостях, щоб уникнути травних порушень.

7. Молочні продукти


молочні продукти потрібні печінки , оскільки вони здатні полегшити природний процес роботи печінкової залози. Ці продукти є відмінною профілактикою атеросклерозу, гепатиту вірусної етіології, артеріальної гіпертензії. Вони також виводять з організму шлаки, токсини, отрути.

Вживати в їжу радять кисломолочні продукти, оскільки їх жирність значно нижче. З їх допомогою навіть проводяться чистки.

Обов'язково включіть в раціон наступні кисломолочні продукти:

  • Сир (дієтичний);
  • Кефір (низької жирності);
  • Кисле молоко;
  • Йогурт (без добавок).
можна додати і незбиране молоко, але тільки в разі відсутності протипоказань для цього.

8. Різні напої

Варто нагадати, які напої вживати не варто: спиртовмісні, газовані (в тому числі і мінеральну воду), що містять велику кількість цукру і консервантів (пакетні соки, покупні компоти, коктейлі та ін.).

Всі ці продукти потрібно замінити наступними:

  1. Зелений чай . Відмінний антиоксидант, благотворно впливає на нирки, ЦНС і судини. Він допомагає краще засвоюватися вітамінів і мінеральних елементів, що надходять в організм з їжею. Можна додавати до нього лимон і мед, що тільки посилить його користь. Детальніше про вплив чаю на печінку тут → ;
  2. Напій з цикорію . Цикорій допомагає налагодити процеси метаболізму, а також очистити кровотік від токсинів і шлаків. Він сприяє зниженню холестеринового рівня, поліпшенню апетиту, позбавлення від тяжкості і печії. чим ще цикорій корисний для печінки дивіться в окремій статті;
  3. Ромашковий відвар . Чай з ромашки є класичним засобом, застосовуваним при спазмах, болях, подразненні. Його рекомендують застосовувати при наявності жовчнокам'яної патології. Але майте на увазі, що напій може викликати алергію. Тож обмежтеся 1-2 чашками на день.

9. Трав

Трав'яні збори повинні підбиратися строго індивідуально. Для відновлення печінки радять вживати траву і насіння розторопші .

Що не можна вживати?

Важливо знати не тільки про ті продукти, які дозволені при дієтичному харчуванні, а й про ті, які заборонені:

  1. Виключаємо деякі продукти. під словом «виключаємо» мається на увазі повна відмова від смаженого, жирного, гострого, консервованого, фастфуду. Всі вони "багаті" смаковими добавками, ароматизаторами, підсилювачами смаку, жирами;
  2. Ніяких покупних соусів. в тому числі кетчупу, майонезу, гірчиці. Причина тут така ж, як і в попередньому пункті;
  3. Заборона алкоголю . Гепатит алкогольного Походження не така вже й рідкість в наші дні. Етил здатний руйнувати тканини печінки, що призводить до утворення жирового прошарку в «прогалинах» тканин. Спочатку у вас розвинеться жировий гепатоз, а там вже і до цирозу недалеко. Докладно про наслідки алкоголю сомотріте в іншому матеріалі. відновлення печінки після алкоголю також присвячена окрема стаття;
  4. Газована вода, куплені соки та коктейлі . Здебільшого ці напої складаються з цукру, смакових підсилювачів і концентратів. Це б'є по вразливій залозі і гальмує її роботу;
  5. Жирні сорти м'яса, риби, птиці. особливо це стосується м'яса качок, гусей, свинини і баранини;
  6. Гриби . Гриби насичені вуглеводами, які не засвоюються до кінця жодним організмом. Навіть здоровим. Так що при порушеннях в роботі печінки вони строго заборонені;
  7. Масло, жири, маргарин, приправи та спеції . За такі гострі і жирні поєднання ваша печінка не скаже вам «спасибі».

Зразкове меню на 7 днів

Для зручності було складено зразкове меню на кожен день тижня, яке допоможе вам зорієнтуватися і підкоригувати страви під свої смаки.

Понеділок

  • Сніданок &8212; омлет з білка, чашка зеленого чаю, вівсяне печиво;
  • Обід &8212; суп з моркви, пара котлет з індички на пару, ромашковий чай;
  • Полуденок & 8212; салат з овочів;
  • Вечеря &8212; сібас на пару, запечена буряк, компот із сушених яблук.

Вівторок

  • Сніданок &8212; стакан натурального йогурту, хлібець, компот із сухофруктів;
  • Обід &8212; суп з гарбуза, сухарики з житнього хліба, трав'яний відвар;
  • Полуденок & 8212; стакан кефіру;
  • Вечеря &8212; тушкована кролятина з гарніром з овочів, морквяний сік.

Середа

  • Сніданок &8212; пшоняна каша, чашка зеленого чаю, сухе печиво;
  • Обід &8212; варений рис з овочами, хлібці, компот з кураги;
  • Полуденок & 8212; два яблука;
  • Вечеря &8212; кабачкова запіканка, трав'яний чай, пара скибочок житнього хліба.

Четвер

  • Сніданок & 8212; вівсяна каша з бананом, склянка зеленого чаю;
  • Обід &8212; овочевий бульйон, дієтичні хлібці, цикорієвий напій;
  • Полуденок &8212; один банан, вівсяне печиво, склянка ромашкового чаю;
  • Вечеря &8212; форель на пару під сметаною, картопляне пюре, компот із сухофруктів.

П'ятниця

  • Сніданок & 8212; сирна запіканка, компот з фруктів;
  • Обід &8212; суп із селери, дієтичні хлібці, ромашковий чай;
  • Полуденок &8212; салат з фруктів, зелений чай;
  • Вечеря &8212; овочева запіканка, скибочка чорного хліба, морквяний сік.

Субота

  • Сніданок &8212; пшоняна каша, сухе печиво з журавлиною, стакан чаю;
  • Обід &8212; морквяно-гарбузовий суп, пара скибочок підсушеного хліба, компот;
  • Полуденок & 8212; склянка йогурту;
  • Вечеря &8212; гречана каша з овочами, відвар з ромашки.

Неділя

  • Сніданок &8212; вівсянка з гарбузом, чашка чаю, біскотті;
  • Обід &8212; курячий бульйон з овочами, скибочка чорного хліба, компот;
  • Полуденок &8212; два банани, морквяний сік;
  • Вечеря &8212; запечений хек, картопляне пюре, ромашковий чай.

Відео по темі

Радимо переглянути таке відео:

Висновок

Правильне харчування є важливим аспектом при лікуванні та відновленні печінки. Тому їм ні в якому разі не можна нехтувати. Правильно складений раціон допоможе не тільки зупинити розвиток патологій печінки, але і прискорить терапевтичний ефект лікування.