Як алкоголь впливає на печінку людини - 6 доведених наслідків

Згідно з дослідженнями, вживання алкоголю є однією з головних (але запобіжних) причин смертності по всьому світу, і в першу чергу це пов'язано з хворобами печінки.

За статистикою у 20-30% людей, які зловживають спиртним, розвивається цироз, а ще приблизно у 15% людей розвивається гепатоцелюлярна карцинома (в просторіччі рак печінки). Крім того, прийом спиртного, вражаючи клітини печінки, збільшує ризик виникнення жирової хвороби, гепатиту і безлічі інших патологій.

Але ось що саме відбувається після того, як людина вип'є спиртне – знають не багато. І через це виникла маса різних міфів, що стосуються користі і шкоди від алкоголю.

Наприклад, багато хто вважає, що щодня випита чарка білого сухого вина навпаки зміцнює організм, особливо серцево-судинну систему. Інші ж стверджують, що навіть пара крапель спиртного, що входять до складу лікарських настоянок, погіршують роботу печінки, тому і від таких препаратів слід відмовлятися.

Що відбувається конкретно з печінкою при вживанні спиртовмісних напоїв? Як на неї впливає алкоголь і чи існує&171; безпечна & 187; доза? Всі відповіді в цій статті.

Механізм впливу спиртного на печінку

Насамперед варто розібратися з тим, які реакції в організмі запускає алкоголь, як він трансформується, скільки тримається і коли виводиться. відбувається це в такій послідовності:

  1. Отже, в будь-якому алкогольному напої є етиловий спирт. Він являє собою легкозаймистий розчинник, в середовищі якого не можуть жити бактерії, віруси (велика їх частина, але не всі).
  2. При попаданні в шлунок будь-який спиртний напій контактує зі слизовою, частково її розчиняючи. В цей же момент молекули етилового спирту проникають в кров, всмоктуючись через стінки шлунка.
  3. Далі алкоголь, розбавлений шлунковим соком і їжею, надходить в тонкий і товстий кишечник, звідки вже швидше починають потрапляти в кровоносну систему.
  4. Однак спирт проникає не тільки в судини. Існує ще поняття "загальної дифузії". Тобто, алкоголь потрапляє і в лімфу, і навіть в підшкірну клітковину. У всі ті системи організму, де є вода (складова основу рідини, з 70% якої і складається людина).
  5. Таким чином, спирт розноситься кровоносної системи практично в усі органи. При попаданні спирту в головний мозок - виникає те саме сп'яніння, обумовлене нейротоксическим дією молекул етилового спирту. В цей же момент печінка починає активну нейтралізацію алкоголю – саме з її допомогою кров «очищається».
  6. Потім етанол трансформується до оцтового альдегіду, пізніше – до оцтової кислоти. І тільки після цього кислота розноситься по всьому організму і в тканинах синтезується до вуглекислого газу і води.

І етанол, і оцтовий альдегід, є найсильнішими токсинами. вони стимулюють окислення клітин, провокують спайку еритроцитів. Якщо печінка своєчасно не позбудеться від цих отрут, то це неминуче призведе до летального результату.

Скільки за часом займає нейтралізація печінкою етанолу? в середньому – 20 годин. Кінцева цифра залежить від кількості випитого, а також водно-сольового балансу, так як в процесі виведення токсинів організм активно використовує воду і калієві сполуки. Відповідно, чим людина більше п'є рідини – тим швидше його організм впорається з алкоголем.

Що відбувається безпосередньо під час вживання спиртного? печінка тимчасово накопичує токсини, які є похідними від етанолу (той же оцтовий альдегід), виникає запалення, збільшення розміру печінки – все це необхідно для стимуляції припливу крові і прискорення виведення кінцевих продуктів спирту.

І саме через це печінка може хворіти при зловживанні спиртним. Природно, клітини самого органу також пошкоджуються від дії токсинів, окислюються і руйнуються. І це відбувається навіть в тому випадку, якщо випити буквально 50 грам неміцного вина – все одно запускається вищеописана ланцюжок біохімічних реакцій, печінка контактує з токсинами.

6 наслідків регулярного вживання

Регулярне вживання алкоголю має наступний вплив на печінку:

  1. Руйнування гепатоцитів. вони є основними клітинами паренхіми органу, де і відбувається цілий спектр біохімічних процесів з нейтралізацією токсинів. Зменшення кількості активних гепатоцитів знижує ефективність роботи органу, в тому числі і уповільнює виведення похідних етилового спирту. Коли їх залишається зовсім мало – розвивається цироз, так як печінка просто не встигає виводити всі токсини і ті поступово знищують орган.
  2. Сповільнюється вироблення жовчі. багато жовчні протоки при цьому зовсім руйнуються. Все це негативно позначається в майбутньому на роботі шлунково-кишкового тракту, адже організм втрачає здатність нормально перетравлювати і засвоювати їжу.
  3. Зруйновані тканини печінки заміщаються на сполучну і жирову тканину. це також знижує ефективність роботи органу, збільшує ризик порушення печінкового кровотоку, так як формуються пухлини можуть просто віджимати кровоносні судини .
  4. Орган збільшується в об'ємі (в медицині це зветься як «гепатомегалія»). при незначних відхиленнях від норми ніяких негативних наслідків цей ефект не має. Але в майбутньому є ризик зміщення органів черевної порожнини. Зміна положення також може спровокувати здавлювання кровоносних судин.
  5. Знижується природний захист печінки від інфекцій. у тих, хто часто вживає алкоголь, ризик зараження гепатитом – набагато вище. У інших же контакт з вірусом не завжди закінчується переходом хвороби в гостру стадію.
  6. У жовчних протоках формуються камені. регулярне вживання алкоголю призводить до дестабілізації водно-сольового балансу в організмі, при якому в крові спостерігається підвищена концентрація натрію. А саме натрієві сполуки стимулюють процес формування жовчних каменів (конкрементів).

вищевказана інформація актуальна незалежно від того, який алкоголь віддає перевагу людина. Адже в складі будь-якого з них є спирт, він не буває різним. Можна лише зменшити потенційну шкоду, не перевищуючи &171;безпечну дозу&187; дотримуючись інших правил.

Умовно безпечна доза

Скільки можна вжити етилового спирту без незворотної шкоди? Лікарі умовно виділяють "безпечну дозу" алкоголю, яку прийнято називати «дрінк». Таку класифікацію ввели британські вчені, але зараз нею користуються практично у всьому світі. Один такий "дрінк" & 8212; це умовно безпечна порція алкоголю, з нейтралізацією якої організм впорається без будь-яких негативних наслідків.

Така порція еквівалентна:

  • 330 мілілітрів пива;
  • 150 мл вина середньої міцності;
  • 45 мілілітрів будь-якого міцного алкоголю (понад 40% вмісту спирту).

Вважається, що дворазове вживання «дрінка» протягом тижня – це безпечно для організму і, зокрема, не шкодить печінці. Але це актуально для середньостатистичного здорового чоловіка, який не має хронічних захворювань печінки і серцево-судинної системи. Для жінок ця порція-на 30% нижче.

7 правил для мінімізації шкоди

А ось щоб мінімізувати шкоду і захистити печінку при прийомі більш високих доз алкоголю, рекомендується дотримуватися наступних порад:

  1. Приймати активоване вугілля. 10 – 15 таблеток для профілактики перед запланованим застіллям на 50 – 60% знизять навантаження на печінку.
  2. Не слід вживати алкоголь. особливо «шкідливі» в цьому плані газовані напої. Запиваючи спиртне-збільшується обсяг спиртовмісної суміші в шлунку, відповідно, для її «переробки» організму потрібно більше часу.
  3. Не пити на «голодний шлунок». ще краще – попередньо щільно поїсти. Що знаходиться в їжі жир в буквальному сенсі буде обволікати слизову шлунка, кишечника, тим самим знижуючи кількість алкоголю, який потрапить в кров.
  4. Попередньо випити невелику кількість алкоголю. тобто, прийняти 20 – 30 мл спиртного за пару годин до запланованого застілля. Це не позначиться негативно на печінці, але підготує її до прогону жовчі. Відповідно, виведення токсинів буде виконаний трохи швидше.
  5. З міцних напоїв краще приймати горілку. вона вважається самим «безпечним» спиртним з високим вмістом етилового спирту. Пояснюється це невеликим обсягом і відсутністю сторонніх домішок, які уповільнюють і ускладнюють нейтралізацію токсинів.
  6. Дотримуйтесь перерви між повторним вживанням алкоголю. рекомендується витримувати проміжок хоча б в 40 хвилин – за цей час печінку істотний обсяг раніше випитого алкоголю вже встигне нейтралізувати.
  7. Пити тільки якісний алкоголь. при дотриманні правильної технології виробництва з спиртних напоїв видаляють величезний список токсичних речовин, що утворюються в процесі бродіння (спирт до нинішніх пір добувають таким методом). У спиртних напоях, що виготовляються в» підпільних умовах", ніхто такої фільтрації не проводить. Більш того, в їх складі нерідко виявляють домішки важких металів &8212; це вказує не низькоякісну первинну основу, використовувану для виготовлення спирту. Тому і отруїтися ними більш ймовірно.

І ще одна порада – тимчасово відмовитися від нікотину (в той момент, коли в організмі є алкоголь). Не слід курити за кілька годин до планованого прийому спиртного, а також до повного його виведення з організму (тобто, протягом доби). Суміш етанолу з чадним газом призводить до прискореної спайки еритроцитів – вони теж згодом виводяться і нейтралізуються через печінку. Але якщо їх буде в кровоносній системі занадто багато - це може спровокувати тромбоз живильних судин .

Рейтинг & 171; шкідливості & 187 — - огляд 9 напоїв

Багато хто цікавиться, що шкідливіше: пиво, горілка або вино з коньяком. За ступенем "тяжкості" для печінки алкогольні напої розташовані в наступному порядку, від менш шкідливих до більш:

  1. Горілка. вважається самим «безпечним» спиртним напоєм, так як в складі немає будь-яких сторонніх домішок, крім етанолу, які організмом сприймаються також як токсини. До того ж, сучасні методи виробництва даного напою мають на увазі практично повне видалення з нього сивушних масел, які ще більш шкідливі для печінки, ніж етиловий спирт.
  2. Червоне сухе вино. вважається найчистішим «винним» алкоголем з мінімальним вмістом домішок. До того ж, в ньому міститься фруктоза, яка також прискорює виведення алкоголю з організму. Вся ця інформація актуальна тільки для якісного червоного сухого вина, а ось популярне «пакетоване», як правило, нічого спільного зі справжнім вином не має.
  3. Джин. за своїм складом – дуже схожий на горілку. Але напій-дуже міцний, тому в організм відразу потрапляє досить велика кількість етанолу. Рекомендується пити дуже малими дозами, буквально по 30 мілілітрів, не запиваючи.
  4. Коньяк. це аналог горілки, але вже з основою у вигляді солоду або рослинного екстракту. Але є і такі варіації коньяку, які печінка сприймає дуже погано – склад у різних виробників кардинально різниться.
  5. Віскі. сюди ж можна додати ром (вони за складом дуже схожі). У них-велика кількість добавок, масел, які негативно впливають на печінку. Найгірше рішення-змішувати ці напої з чимось менш міцним. Збільшення обсягу випитого спиртного вкрай негативно "сприймається" печінкою, на ранок похмільний синдром – забезпечений.
  6. Пиво. головний недолік цього напою – це наявність в складі вуглекислого газу, через якого етанол швидше потрапляє в кров. Разом з цим в пиві є хмільний солод – через нього активується процес бродіння, при якому також виділяються кілька груп токсинів. Детальніше про вплив пива на печінку тут →
  7. Абсент. у його складі, крім етанолу, сивушних масел, нерідко зустрічаються барвники і рослинні токсини (з тієї ж полину, наприклад). Для печінки це виходить свого роду»подвійний удар". Якщо вже й пити абсент, то дуже маленькими порціями і не частіше 2 разів на місяць.
  8. Шампанське. головний мінус цього напою – високий ступінь газування, що сприяє дуже швидкому попаданню етанолу в кров (близько 98% з того, що був випитий, потрапляє протягом 30 хвилин в кровоносну систему). Зловживати шампанським явно не варто.
  9. Контрафактний алкоголь, домашній самогон та ін. у них – високий вміст сивушних масел. Навіть невелика їх порція може привести до летального результату. Саме тому самогон та інші напої, які виготовляють в домашніх умовах, краще зовсім не вживати.
слід враховувати і індивідуальну фізіологію людини. Швидкість всмоктування алкоголю з кишечника в кров у всіх різниться. І реагувати організм на різні спиртні напої буде інакше.

Чи може алкоголь взагалі бути безпечним? якщо слідувати рекомендації по «дрінкам», то небезпека для печінки від вживання спиртних напоїв все одно буде, але незначною. Тобто, та сама "нешкідлива доза" розрахована таким чином, щоб ймовірність будь-яких ускладнень при вживанні алкоголю була мінімальною.

Варто згадати і про «підпалюванні» алкоголю – зараз поширена така практика вживання спиртного. Рекомендується від цього відмовитися, так як розігрітий спирт потрапляє в кров також швидше, ніж охолоджений. Крім цього, при подібному вживанні спиртного можна банально обпалити носоглотку, стравохід. Такі випадки медикам добре відомі.

Червоне сухе вино корисно: міф чи правда?

Навіть деякі групи вчених стверджують, що в невеликих кількостях червоне сухе вино надає більше корисної дії на організм, ніж негативного. Однак російські вчені з такими заявами не згодні. Реальні доводи на підтвердження своїх заяв є у кожної зі сторін. Якщо враховувати обидві думки, то можна стверджувати:

  1. Червоне сухе вино дійсно покращує роботу серцево-судинної системи, незначно розріджує кров і  розширює судини . Але тільки якщо вживати напій в обмеженій кількості (не більше 70 мілілітрів на добу, не частіше 2-х разів на тиждень).
  2. Спирт, що міститься в червоному сухому вині, руйнує клітини печінки. Знову ж-етиловий спирт не буває різним, для організму – це одне і те ж речовина, яка є найпотужнішим токсином.

Але ось Каліфорнійські вчені нещодавно провели додаткове дослідження. згідно з ним, всі ті, хто хоча б зрідка вживає червоне сухе вино в помірних кількість, хворіють стеатогепатитом в 2 рази рідше, ніж інші. Однак даний феномен вченим пояснити так і не вдалося. Вважається, що обумовлений такий ефект наявністю в складі червоного вина особливих ефірних поєднань. Але все це-тільки схильності, ніяких точних фактів вчені назвати не змогли.

Відповідно, довести, що виноградне вино для печінки корисно ще нікому не вдалося. Тому заяву, що воно корисно, слід розцінювати саме як міф, який не має нічого спільного з реальністю. Але дослідження в даному напрямку тривають, не виключено, що в майбутньому вчені зроблять нові відкриття.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо вам ознайомитися з відео:

Висновок

Разом, алкоголь навіть в невеликих кількостях шкодить печінці, так як при його нейтралізації утворюються токсини, при контакті з якими активується процес руйнування органіки (через окислення). І така дія зберігається навіть в тому випадку, якщо випити буквально 25 – 30 мілілітрів горілки.