Як пиво впливає на печінку людини-факти про шкоду і можливу користь

Вважається, що пиво &8212; це відносно натуральний продукт, що містить низький відсоток алкоголю. Багатьох це твердження заспокоює, і вони починають вважати, що хмільний напій не так вже й шкідливий, якщо подумати.

І справді, деякі дослідження підтверджують , що пиво завдає менше шкоди печінці, ніж чистий спирт (загальна доза спирту однакова в обох випадках). На жаль, поки не проводилося інших досліджень, що порівнюють вплив пива з іншими алкогольними напоями, на зразок вина або коньяку.

У будь-якому випадку пиво містить алкоголь. А руйнівну дію алкоголю на людську печінку підтверджено багаторазовими і масштабними дослідженнями .  Навіть якщо ви не часто дозволяєте собі пити, ви все одно потроху знищуєте печінку з кожною випитою склянкою.

У цій статті ми розглянемо вплив хмільного напою на печінку, а також розповімо, як мінімізувати згубний вплив.

Вплив на печінку

Пиво є слабоалкогольним напоєм. Іноді на прилавках магазинів можна побачити і безалкогольну різновид. У пиві, звичайно, міститься значно менший відсоток спирту, ніж, наприклад, в горілці, віскі або коньяку.

Але це зовсім не означає, що цей напій безпечний для нашої печінки і організму в цілому.

Більшість пивних сортів містять в середньому 4-8% етанолу. У слабоалкогольному цей вміст дорівнює 0,2-0,6%.

Так званий безалкогольний сорт в реальності теж містить певний відсоток спирту в складі, просто його там значно менше, ніж в інших різновидах.

Незалежно від того який сорт пива ви споживаєте, зверніть увагу на наступні факти про дію будь-якого алкоголю на печінку:

  1. Якщо критичний обсяг випитого алкоголю перевищив всі норми, то печінка починає давати збій і перестає справлятися з усіма навантаженнями, які на неї звалюються. Заліза не встигає відфільтровувати всі вступники речовини, що призводить до потрапляння токсинів в організм людини. Вони викликають руйнування тканин мозку і нервової системи ;
  2. Якщо алкоголь в таких обсягах вживається систематично, то печінка блокує регенеративні процеси в своїх тканинах. Загиблі клітини починають заміщатися жировим прошарком, збільшення якої призводить до розвитку цирозу і гепатозу.

Довгострокові наслідки регулярного споживання

Безконтрольне споживання пінного напою в необмежених кількостях може стати причиною розвитку багатьох важких захворювань печінкової залози.

Найчастіше великі дози пива призводять до розвитку наступних порушень:

  • Печінкова недостатність;
  • Гепатит алкогольного типу;
  • Цироз;
  • Жировий гепатоз.

Крім збою в роботі залози, згубного впливу піддаються і інші тканини організму: випадають і рідшають волосся, відшаровуються нігтьові пластини, шкірні покриви стають сухими, зневодненими і в'ялими, погіршується апетит, порушується концентрація уваги .

1. Гормональні порушення

Більшою мірою від цього страждають представники чоловічої статі.

Регулярне вживання пива викликає гормональний збій, який виражається в збільшенні таза і молочних залоз, зміни в тембрі голосу, появі відвислого живота.

Найчастіше подібні прояви можна усунути, перейшовши на дієту і відмовившись від вживання алкогольної продукції (особливо пива). Відмінно допомагають позбутися від недосконалостей і фізичні вправи.

2. Гепатит алкогольного типу

Найчастіше цієї патології схильні молоді люди. Відбувається розвиток запальних і інфекційних процесів, з якими органи не можуть самостійно впоратися.

Відсутність належної терапії в кінцевому підсумку призведе до утворення злоякісної пухлини і потім летального результату.

3. Жировий гепатоз

Жировим гепатозом називають хронічне скупчення жирових відкладень на стінках печінки, яке призводить до закупорці судинних каналів і клітин залози. Цей процес запускається при необмеженому споживанні алкоголю.

Коли залоза перестає справлятися з усіма токсинами, які несе в собі алкоголь, вона зупиняє регенерацію власних тканин.

Як і у випадку з цирозом, в прогалинах, що залишилися після відмирання клітин, починає накопичуватися жировий шар. Зазвичай ця патологія є попередницею цирозного ураження.

4. Цирозна поразка

Багато людей сумніваються, чи може бути цироз від споживання звичайного пива. Незважаючи на те, що відсоток вмісту алкоголю в складі пива низький в порівнянні з іншими спиртними напоями, велика кількість випитого пінного напою надає більш шкідливий вплив на органи, ніж та ж горілка. Люди рідко обмежуються одним келихом напою, вони випивають часом більше 2-4 літрів за добу.

Регулярне споживання великих кількостей спиртного блокує відновлювальні функції печінки. Регенеративні процеси загасають, і печінка починає руйнуватися. "Прогалини" заповнюються жировим прошарком. Це і призводить до розвитку цирозу.

Що означає поява болю після випитого?

Враховуючи все сказане, слід обговорити потенційну появу гострого болю в печінці відразу після випитого пива. Чому так відбувається і те зробити?

Причин для появи подібних больових відчуттів багато (одна гірше іншої).

Ось кілька основних причин, через які може хворіти печінкова залоза відразу ж після вживання пива або будь-якого іншого спиртовмісного напою:

  1. Печінковий фіброз . Це не найпоширеніше захворювання серед алкоголезалежних, проте менш неприємним воно від цього не стає. Хвороба виникає тоді, коли тканини залози починають збільшуватися і розростатися, займаючи собою простір навколо венозної сітки. Болі виникають навіть без споживання спиртного. Супутніми симптомами є відрижка гіркотою, нудота, млявість і слабкість. При відсутності лікування можливо розвитку цирозу;
  2. Гепатомегалія. патологія розвивається на тлі збою в процесі білкового обміну в залозі. Зазвичай протікає без видимих симптомів, але у людей, часто п'ють алкоголь може боліти правий бік;
  3. Стеатоз алкогольного типу . Одна з найпоширеніших патологій серед залежних від алкоголю. Виникає на тлі регулярного споживання високих доз спиртовмісної продукції. Одним із симптомів наявності даного захворювання є постійний біль в правому боці, відчуття тяжкості на печінці.

Не саму останню роль тут грає і режим харчування. Велика кількість жирної, смаженої, гострої, копченої їжі і алкоголю в сумі дають не тільки розвиток патологій печінки, але і підшлункової залози.

Природно, печінка може хворіти і при розвинених патологіях, описаних в попередньому параграфі. Так що при перших симптомах відмовтеся від споживання пива і будь-яких інших алкогольних напоїв і біжіть до лікаря.

Чи віддавати перевагу безалкогольному вигляду?

Безалкогольним це напій можна називати тільки умовно. У будь-якому пивному сорті спирт, так чи інакше, присутній. Просто в даного різновиду напою його відсоток набагато нижче, ніж в інших.

Але це зовсім не означає, що цей сорт не принесе шкоди організму. По суті безалкогольне пиво теж надає руйнівний вплив на печінку і нирки, просто для помітних змін потрібно випити трохи більшу дозу.

Але безумовно, вибираючи з двох зол менше, варто віддати перевагу безалкогольному пиву.

4 правила мінімізації шкоди

В сучасних умовах досить непросто повністю відмовитися від вживання алкоголю. Які посиденьки в барі з друзями обходяться без келиха хорошого пива? У таких ситуаціях потрібно завжди пам'ятати про міру, а також вдаватися до допомоги деяких профілактичних заходів, щоб звести до мінімуму неприємні наслідки вживання пінного напою:

  1. Знайте міру. насправді це правило стосується багатьох сфер нашого життя. Пийте тільки якісний продукт в невеликій кількості. Робіть довгі перерви між вживанням;
  2. Приймайте відновлювальні препарати. на наступний день після вечірки слід прийняти антипохмільні препарати. Подібні засоби є в будь-якій аптеці. Вони спрямовані на усунення симптомів похмілля і прискорення виведення токсинів з організму. Також пийте якомога більше води з лимоном;
  3. Приймайте відвари і таблетки з розторопші . У період, коли ви не вживаєте будь-які спиртовмісні напої, візьміть собі за правило приймати препарати на основі трави розторопші. Вона містить компоненти, які запускають регенеративні процеси в тканинах печінки;
  4. Почніть правильно харчуватися. якою б побитою не була ця порада, дотримуйтесь її. Здорове харчування допоможе значно знизити навантаження на печінку, що, в свою чергу, допоможе їй відновлюватися в кілька разів швидше.

Якщо ви були молодцем і слідували всім цим нехитрим правилам, але хвороба розвинулася, то негайно зверніться до лікаря і почніть лікування. Запорука успішної терапії криється в її своєчасності і комплексності. Обов'язково відмовтеся від алкоголю в будь-якому вигляді. Навіть якщо на банку написано «безалкогольне», то не поспішайте хапати її з полиці. У будь-якому сорті пива міститься спирт, просто десь його більше, а десь менше.

Чи є якась користь?

Дивно, але поряд з усіма шкідливими властивостями пінного напою існують і корисні ефекти. Звичайно, позитивний вплив пиво може надати на організм тільки в тому випадку, коли у вас відсутні будь-які протипоказання до його споживання, а також тоді, коли дотримується адекватна міра. Найкраще вживати так зване "живе пиво", воно не містить консервантів і смакових стимуляторів.

Користь пива:

  • Трохи знижує артеріальний тиск;
  • Має сечогінний ефект;
  • Виводить небажані солі з організму;
  • Зміцнює судинні стінки ;
  • Покращує апетит;
  • Перешкоджає передчасному старінню.

Звичайно, ці ефекти не повинні сприйматися як привід пити пиво при наявності якихось хвороб, супроводжуваних даними симптомами. Це скоріше приємний бонус при правильному вживанні пива, а не спосіб щось вилікувати.

Цікаве відео

Наостанок радимо ознайомитися з такими відео:

 

Висновок

Незважаючи на всі запевнення виробників пива, цей напій завдає такої ж шкоди нашому організму як і будь-яке інше спиртне. Упевнившись в тому, що продукт містить невеликий відсоток етилового спирту в складі, люди починають без міри вливати в себе літри цього «безпечного» зілля.

Зрештою все закінчується алкогольним гепатитом або цирозом. Так що не варто обманюватися зовнішньої нешкідливістю пива. Міра хороша у всьому, а тим більше, коли мова заходить про вживання продуктів, здатних завдати шкоди вашій печінці.