Що пити для здоров'я печінки-8 корисних напоїв

Печінка здійснює в нашому організмі безліч найважливіших завдань. У їх числі-виведення токсинів, регуляція обмінних процесів, чистка крові, «будівництво» білків, засвоєння вітамінів і інші функції. Здоров'я цього органу заслуговує пильної уваги.

У зв'язку з цим для кожної людини будуть незайвими пізнання про те, які напої корисні для профілактики і лікування захворювань печінки, а які – надають на неї шкідливий і навіть згубний вплив.

Саме про те, що слід пити для здоров'я печінки і піде мова в цій статті.

8 напоїв з доведеним ефектом

Нижче перераховано 8 напоїв, що володіють доведеною ефективністю для поліпшення роботи печінки і підтримки її нормального функціонування.

1. Морквяний сік

Дослідження підтверджують, що фруктові та овочеві соки, володіючи антиоксидантними властивостями, захищають печінку від шкідливого впливу зовнішніх речовин, на зразок алкоголю. Особливо слід відзначити морквяний і буряковий соки.

Також доведено , що вживання моркви допомагає боротися з гепатитом.

Крім того, морквяний сік сприяє желчеоттоку, тим самим «розвантажуючи» печінку і сприяючи їй у виведенні шлаків і токсинів, позбавленні від шкідливого холестерину. Морквяний фреш допомагає при застої жовчі в цьому органі і запаленні паренхіми, сприяє зменшенню ваги, нормалізації метаболізму.

З огляду на те, що сік моркви засвоюється виключно в комбінації з жирами, вживати його необхідно з додаванням невеликої кількості молока, сметани або соняшникової олії.

Ще 5 корисних властивостей морквяного соку для печінки дивіться тут →

1 склянка напою вручну можна приготувати наступним чином:

  1. Взяти 3 середніх за розміром коренеплоду, добре вимити, очистити від верхньої шкірки, натерти на тертці;
  2. Подрібнену масу загорнути в марлю, складену в 4 шари і вичавити;
  3. В отриману рідину додати 1 ч.л. сметани.

Випити свіжий фреш необхідно протягом півгодини після приготування. Приймати морквяний сік слід за 30 хв.до їди в обсязі не більше 2,5 склянок на день. Курс безперервного прийому не повинен перевищувати 3-х тижнів, потім необхідно зробити перерву в кілька днів.

2. Буряковий сік

Згідно з дослідженнями, бетаніт, що міститься в буряках, володіє гепатопротекторними і антиканцерогенними властивостями.

Завдяки своїм антиоксидантним властивостям, жовчогінному ефекту, фреш з буряка допомагає звільненню печінки від токсинів, важких металів і шкідливого холестерину.

Вітаміни групи В, що містяться в буряках, активно беруть участь у відновленні клітин органу.

Ще 9 фактів про вплив буряка на печінку тут →

Отримати готовий сік найпростіше за допомогою соковижималки. Також можна приготувати його вручну, подрібнивши на тертці і віджавши через кілька шарів марлі. Отриману рідину необхідно залишити в холодильнику у відкритій ємності.

Природне очищення печінки буряковим соком здійснюють за схемою, яку ми наводимо нижче:

  1. Засіб необхідно вживати після їжі;
  2. Для виключення небажаного впливу на організм спочатку слід приймати по 15 мл в день, розбавляючи іншим овочевим соком (наприклад, огірка, гарбуза, кабачків) в пропорції 1: 10;
  3. Дозу бурякового соку потрібно поступово збільшувати до 50 мл на добу, скорочуючи його співвідношення з іншим соком до 1: 3;
  4. Для процедури очищення необхідно прийняти 50 мл соку тричі на день 3 дні поспіль;
  5. Потім рекомендується приймати 50 мл соку один раз в день протягом 10 діб.
під час процедури чищення печінки рекомендується відмовитися від вживання алкогольних напоїв, мучного, жирного, копченостей, солодощів і солінь. Попередньо необхідно провести очищення кишечника.

3. Вівсяної відвар

Згідно з одним дослідженням, регулярне вживання вівса сприяє поліпшенню функцій печінки і зменшує відкладення жиру в цьому органі.

У цьому злаку присутні вітаміни А, Е, групи В, амінокислоти, фермент, який має схожість з амілазою. Завдяки багатому корисними компонентами складу, овес сприяє швидкому виведенню жовчі, токсинів та інших шкідливих сполук з печінки.

5 інших лікувальних властивостей вівса знайдете тут →

У зв'язку з цим відвар з вівса є прекрасним очищаючим засобом для цього органу.

Рецепт його приготування простий:

150 грам зерна насипати в каструлю, налити туди ж 3 л тільки що скипіла води, тримати 15 хв на повільному вогні. Потім-зняти з плити, укутати і залишити на 5 ч.даний обсяг розрахований на 3 порції. Приймати напій за півгодини до їди протягом 2-х тижнів.

4. "Золоте молоко" з куркумою

Основною діючою речовиною цієї східної спеції є куркумін, в складі якого присутні вітаміни групи В, З, Е, К.Приправа володіє хорошим жовчогінним ефектом і антиоксидантними якостями, сприяє нормалізації жирообмена. Куркуму використовують для зупинки прогресування цирозу, токсичних ураженнях печінки, спровокованих цукровим діабетом, ліками або алкоголем.

5 фактів про користь куркуми дивіться тут →

У лікувальних цілях часто приймають «золоте молоко» з куркумою.

Для його приготування необхідно:

  1. Висипати 2 ст. л. куркуми в каструлю, залити її 1 склянкою води;
  2. Довести суміш до кипіння і варити протягом 10 хв;
  3. Отриману густу суміш помістити в банку з кришкою і зберігати в холодильнику не більше місяця.

Засіб необхідно приймати, розводячи його в теплому молоці – 1 ч.л. на склянку протягом 1,5 міс. Добова доза не повинна перевищувати 2-х склянок.

5. Відвар кукурудзяних рилець

Сушені» волоски " кукурудзяних качанів мають корисні для печінки властивості : зменшують кількість білірубіну, сприятливо впливають на функціонування жовчовивідних каналів, очищають тканини від токсинів. Рильця використовують для лікування гепатиту, холециститу, жовчнокам'яної хвороби, патологіях жовчного міхура і жовчних проток.

Відвар з цієї рослинної сировини готується наступним чином:

  1. 2 ст. ложки подрібнених рилець помістити в каструлю і залити 1 склянкою тільки що скипіла води;
  2. Тримати під кришкою на повільному вогні 20 хв;
  3. Наполягати 50 хв, процідити;
  4. Розбавити водою, щоб отримати 1 склянку напою.

Приймати підігрітий відвар необхідно по 1 столів. л.після кожного прийому їжі протягом 20 днів, потім – зробити паузу на 1 місяць.

6. Чай з квіток календули і насіння моркви

Цей чай – рятівний напій при поганому стані печінки. При захворюваннях печінки і жовчного міхура рослинні компоненти даного напою допомагають у відновленні цих органів. Чай нормалізує процес відділення жовчі, а також сприяє нейтралізації запалення, що виникає при гепатитах і холециститах.

Спосіб приготування напою:

  1. 2 ст. л. суцвіть календули заварити 1 склянкою окропу, залишити на 2 ч;
  2. 1 ст. л. насіння моркви залити 2 склянками гарячого молока, настоювати 1 годину;
  3. Обидва настою пропустити через фільтр, змішати.

Чай слід приймати вранці-по 0,5 склянки натщесерце протягом 6 днів. Потім необхідно зробити перерву на 3 дні, після чого – курс повторити.

7. Настоянка з часнику

Часниковий напій сприяє стимуляції відтоку жовчі, перешкоджає виникненню її застою в печінці і утворення каменів в жовчовивідних каналах, допомагає оновити клітини органу, очистити його від токсинів і метаболітів.

Ще 9 цілющих властивостей часнику для печінки тут →

Для приготування настоянки необхідно:

  1. Нарізати 5 очищених часточок часнику, помістити їх в скляну ємність і залити 2 склянками горілки;
  2. Наполягати часник протягом 3-х тижнів, збовтуючи вміст ємності не менше 2-х разів на добу;
  3. Готову настоянку пропустити через фільтр і налити в пляшку з темного скла.

Приймати зілля необхідно по 10 крапель 2 рази на день. Курс-не більше 3-х тижнів.

8. Мінеральна вода

Мінеральна вода використовується для профілактики та терапії захворювань печінки. При лікуванні хвороб органу слід застосовувати води з помірним вмістом мінералів, серед яких присутні гідрокарбонат і кальцій.

Вони стимулюють утворення та виведення жовчі, покращують обмінні процеси в печінці , зменшують або нейтралізують запалення, полегшують болі.

З метою очищення печінки рекомендується використовувати води, що славляться своїми унікальними якостями – наприклад, кавказькі напої «Боржомі», «Єсентуки» (№4 і №17), «Нарзан».

При цьому, буде корисним врахувати наступні поради:

  • Мінеральну воду краще пити за 20 хв до їди тричі на добу;
  • Дозування необхідно розраховувати індивідуально, виходячи з розрахунку 6-8 мл рідини на 1 кг маси тіла;
  • Після того, як початковий «проносний» ефект перестане відчуватися, добову дозу слід зменшити наполовину;
  • Курс прийому становить місяць.
необхідно пам'ятати, що народні засоби можуть використовуватися лише в профілактичних цілях, а також в якості допоміжної терапії.

Продукти, що двояко впливають на здоров'я органу

Існує ряд напоїв, здатних при різних умовах надавати на печінку як позитивний, так і негативний ефект. До них відносяться:

  1. Кава. вважається, що кофеїн в помірних кількостях сприяє виробленню ферментів, що протистоять розвитку злоякісних пухлин печінки. Разом з тим, не варто зловживати розчинною сублімованою кавою, зважаючи на вміст в ньому хімічних добавок, здатних погіршити вразливість органу. Детальніше про вплив кави на печінку тут →
  2. Цикорій. корінь цієї рослини корисний для очищення печінки від токсинів і патогенних мікроорганізмів. Але пити напій з цикорію у великих кількостях не варто, тому що це може негативно позначитися на печінці. 6 фактів про користь цикорію тут →
  3. Молоко. цей продукт включають в дієтичний раціон при цирозі або гепатиті. Він стимулює вироблення травного секрету і жовчі, що необхідно при запальних процесах і інфекціях. Однак, при захворюваннях печінки краще утриматися від вживання занадто жирного молока, щоб не «перевантажувати» хворий орган. Детальніше про дію молока на печінку тут →

Чого однозначно слід уникати?

До напоїв, вживання яких варто звести до мінімуму, щоб не нашкодити печінки, відносяться:

  1. Алкоголь. загальновідомо, що надмірне захоплення " зеленим змієм» вбиває здорові клітини органу - гепатоцити, що з великою ймовірністю може привести до гепатозу і цирозу. Категорично заборонений прийом спиртного при прийомі антибіотиків.  методи відновлення печінки після алкоголю ми розглянули в окремій статті.
  2. Енергетики. такі напої змушують печінку витрачати запас глікогену для отримання з нього енергії, а потім екстрено починати його нове відтворення. Цей процес швидко зношує орган.

Відео по темі

Радимо подивитися це відео про продукти ,які & 171; любить & 187; наша печінка:

Висновок

У будь-якому випадку, слід пам'ятати, що навіть ті напої, які вважаються корисними, можуть мати індивідуальні протипоказання. Внаслідок цього перед їх вживанням слід проконсультуватися з лікарем. При вживанні слід дотримуватися обережності і передбачливість.