Що можна і не можна їсти на дієті&171; стіл № 5 & 187 — - таблиця продуктів і меню на тиждень

Дієта «стіл номер 5» &8212; це раціон дієтичного харчування, складений радянським терапевтом і вченим Мануїлом Ісааковичем Певзнером. Ця дієта спрямована на поліпшення роботи травної системи при гострих і хронічних захворюваннях печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів.

Західні вчені також підтверджують, що включення в раціон певних продуктів, а також виключення інших, дійсно може мати колосальний вплив на здоров'я травної системи.

У цій статті ми всебічно розглянемо лікувальну дієту № 5 за Певзнером. Опишемо свідчення для її дотримання. Надамо списки заборонених і дозволених продуктів. Розповімо, який ефект від неї можна очікувати при різних захворюваннях печінки і шлунково-кишкового тракту.

Загальні відомості про дієту № 5

Мануїл Ісаакович Певзнер - основоположник так званої «гастрономічної терапії» і дієтології в СРСР, визнаний заслужений діяч науки. Його праці зараз повсюдно використовуються в світовій дієтології.

Головна його праця – це розробка 15-і дієт , спрямованих на реабілітацію хворого і лікування при гострих і хронічних захворюваннях травного тракту. Дієта під номером 5 &8212; одна з них.

Що щодо даного раціону, то він розрахований на пацієнтів з хворобами печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів, у яких порушений синтез шлункового соку, а також є збої в роботі печінки. Крім того, ця щадна дієта вважається гіпоалергенною.

Ключові аспекти даної лікувальної дієти:

  • Мінімальне навантаження на шлунково-кишковий тракт і печінку;
  • Забезпечення організму належною кількістю білків, жирів і вуглеводів (із загальною калорійністю близько 2,4 тисячі кілокалорій);
  • Пригнічення секреції жовчі (точніше, зниження необхідності в її виробленні, так як «важка» їжа в раціон не включається).
Стіл № 5 підходить і для регулярного дотримання. Але, згідно з рекомендаціями лікарів, не слід дотримуватися дієти довше 2-х років навіть при наявності важких хронічних захворювань печінки.

9 основних показань для її дотримання

Основне показання для раціону номер 5 &8212; це необхідність в зниженні кількості вироблюваної жовчі, а також зниження кислотності середовища шлунка. Відповідно, вона може застосовуватися:

  1. При гастритах будь-якої етіології. для більш швидкого відновлення слизової шлунка при гастриті необхідно зменшити кількість вироблюваного шлункового соку. Саме це-головний ефект від розглянутої дієти .
  2. При панкреатитах. крім шлункового соку їжа перетравлюється під впливом особливих груп ферментів, які синтезуються в підшлунковій залозі. Панкреатит-це її запалення. Більш швидке одужання можливо при зменшенні навантаження на залозу, що також забезпечується дієтичним столом, так як в неї входять тільки легко засвоювані продукти харчування.
  3. При захворюваннях печінки. жовч синтезується саме в печінці з так званих «гірких речовин». Зниження кількості вироблюваної жовчі-це зменшення навантаження на орган, що якраз і необхідно для більш швидкого лікування цирозу печінки, гепатитів, жирового гепатозу. Недарма цю дієту ще називають&171; печінкової & 187;.
  4. При гастродуоденіті. дане захворювання є аналогом гастриту, тільки розвивається вже в порожнині дванадцятипалої кишки. Знову ж таки, перший етап лікування-це нормалізація рівня pH середовища шлунка. Медична дієта за Певзнером в цьому також допоможе.
  5. Після видалення жовчного міхура. після такої операції жовч потрапляє в порожнину шлунка виключно по жовчних каналах. Однак необхідний певний час на їх формування, розширення. Для нормалізації стану хворого в цей період якраз і призначається описувана в статті дієта.
  6. При виразці шлунка. дане захворювання виникає на тлі бактеріального ураження слизової шлунка, що згодом доповнюється руйнівною дією шлункового соку на внутрішні стінки, не приховані за шаром слизу. Дієта за Певзнером дозволяє знизити кислотність, тим самим мінімізувавши негативний вплив соку на епітелій.
  7. Після оперативного лікування. дієта призначається для зниження ймовірності інтоксикації, але із забезпеченням організму необхідної добової порцією калорій. Все це-зменшить навантаження на шлунково-кишковий тракт, прискорить відновлення.
  8. При захворюваннях підшлункової залози. практично завжди при цьому доводиться інгібувати, знижувати кількість вироблюваних ферментів. Дієта за Певзнером якраз включає тільки ті продукти, для перетравлення і засвоєння яких організм витрачає мінімум енергії і шлункового соку, ферментів.
  9. Для відновлення після тривалого зловживання алкоголем. відомо, що алкоголь згубно впливає на печінку і інші органи шлунково-кишкового тракту. Описана дієта може внести свою лепту, поряд з іншими методами відновлення печінки при алкогольному ураженні .

Також слід звернути увагу, що дана дієта може застосовуватися при порушенні здорового балансу мікрофлори кишечника, якщо це спровоковано ослабленням імунітету або переважанням в раціоні білкової, жирної їжі.

Цей варіант – оптимальний, якщо низькокалорійні дієти з якихось причин пацієнтові протипоказані (наприклад, якщо ожиріння поєднане з важкими патологіями серцево-судинної системи).

7 загальних правил раціону

Із загальних правил даної дієти слід виділити наступний перелік:

  1. Приймати їжу слід не менше 5 разів на день, малими порціями.
  2. Їсти треба кожен день в один і той же час (так організм «звикає» своєчасно виробляти жовч, ферменти).
  3. Вживання солі – не більше 10 грам на добу, ще краще – до 5 грам.
  4. Груба клітковина – під забороною.
  5. За один раз слід вживати не більше 150 грам їжі.
  6. Необхідно відмовитися від вживання занадто холодної і занадто гарячої їжі (ідеальний варіант температури їжі – наближена до 37 градусів).
  7. Важливо також досить багато пити, не менше 2 літрів на добу, щоб запобігти виникненню запорів і непрохідності кишечника.
  8. Дотримуйтесь правил, які стосуються дозволеної та забороненої їжі. Готове меню на тиждень ми надамо нижче.

Таблиця дозволених і заборонених продуктів

Дотримуючись певний режим харчування, дуже важливо знати, що можна їсти, а чого не можна. Згідно з вказівками самого Мануїла Певзнера, при дієті "стіл № 5" необхідно дотримуватися наступної таблиці поділу в їжі:

найменування дозволені продукти заборонені продукти
напої не солодкий чорний чай Кава
відвар шипшини Какао
відвар з некислих сухофруктів зелений чай
чай з аптечної ромашки гарячий шоколад
різного роду киселі (не кислі, не молочні) кислі соки та компоти
супи будь-які, але тільки на овочевому бульйоні супи на м'ясному бульйоні
овочеві бульйони з крупами Окрошка
каші будь-які перетерті і в'язкі бобові
запіканки з круп (без вершкового масла) перлова
ячна
макарони тільки нежирна паста виключаються всі інші різновиди макаронів, в тому числі і яєчна локшина
М'ясо та рибні продукти куряча грудка( готувати без масла) яловичина
нежирні сорти риби Свинина
устриці жирна риба (той же короп або лосось-під забороною)
Креветки зерниста ікра (чорна і червона теж)
крабові палички (вони найчастіше готуються з риби жирних сортів, крабів або креветок в них немає)
при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту і печінки з раціону обов'язково виключають деякі з вищевказаних дозволених продуктів. Тому підсумковий раціон для пацієнта обов'язково становить лікар з урахуванням клінічної картини.

Зразкове меню на тиждень

Мануїл Певзнер склав кілька варіацій добового раціону з урахуванням можливих інших захворювань (не тільки шлунково-кишкового тракту, але і серцево-судинної системи, наприклад). "Універсальним" варіантом в цьому випадку буде наступне меню на кожен день тижня (знову ж таки - це лише зразкове меню, його остаточний варіант обов'язково потрібно узгоджувати з лікарем):

прийом їжі понеділок вівторок Середа четвер П'ятниця субота Неділя
сніданок курячі фрикадельки на пару нежирний сир манна каша з невеликою кількістю родзинок сирники з курагою Омлет з яєчного білка та овочів вівсянка з молоком Омлет з білків з помідорами
Обід овочевий суп овочевий суп з будь-якою крупою перетертою гречаний суп і маленький шматочок нежирної відвареної яловичини гарбузова каша кабачковий суп без м'яса і сир курячі котлети, можна з овочами з дозволених котлети з рибного фаршу
вечеря салат з буряка та несолодкий чай запечене яблуко і не кислий компот запечена в сметані риба Салат з відвареного буряка і капусти (обов'язково вибирати некислих сортів) овочева запіканка( робити як рагу, але м'яса зовсім) нежирна яловичина з молочним соусом рибний суп і сухофрукти (як десерт)

Що стосується порцій, то слід дотримуватися наступної добової норми:

  • 50 грам – білки;
  • 50 грам – жири;
  • 400 грам – вуглеводи.

Загальна ж добова харчова цінність повинна становити близько 2,4 тисяч кілокалорій. При ожирінні – знижують до показника приблизно в 1,8 тисяч кілокалорій. Знову ж таки, завжди слід орієнтуватися на вказівки лікаря, який візуально може оцінити стан пацієнта і скласти для нього оптимальний варіант дієти.

7 відповідних рецептів на кожен день

Дієта номер 5 не відноситься до строгих. Багато з дієтичних страв, в тому числі зазначених вище в таблиці, досить смачні. Але завжди можна урізноманітнити раціон тим же курячим суфле або овочевою випічкою, буряковим солодким салатом. Так як дієта має на увазі проведення прийому їжі не менше 5 разів на день – всі зазначені страви підійдуть для першого і другого полудня.

Нижче ми розглянемо 7 рецептів, які ідеально підходять для &171;п'ятого столу&187;.

1. Морквяний суп-пюре

Готується такий суп взагалі без м'яса, не можна варити навіть кістки.

Для приготування потрібно:

  1. 0,5 кілограм моркви порізати кубиками;
  2. Покришити 1 середню цибулину;
  3. Все це протушкувати в невеликій кількості рослинного масла (ще можна додати буквально 0,5 чайної ложки вершкового масла для смаку);
  4. Через 4 - 5 хвилин-додати трохи солі, невелику щіпку сухого імбиру (приправи);
  5. Потім все це за допомогою блендера збити до стану пюре;
  6. Залити водою і варити протягом 25-30 хвилин;
  7. Перед подачею можна прикрасити гілочками зелені (не кислої).

Такий морквяний суп-пюре відноситься до дієтичних, підходить відмінно як для обіду, так і вечері.

На різного роду форумах також запевняють, що досить смачно виходить, якщо в такий суп додати кілька курячих кубиків. Лікарі ж настійно не рекомендують використовувати подібні "бульйони" через наявність в їх складі барвників, смакових добавок.

2. Суфле куряче

Необхідні інгредієнти:

  • 200 грам свіжої капусти;
  • 1 середня головка цибулі;
  • 150 грам моркви;
  • 700 грам курячого філе;
  • 2 курячих яйця (тільки білки);
  • Трохи зелені (за смаком, не кислу);
  • 0,5 склянки нежирного молока;
  • Сіль, мелений перець;
  • Рослинна олія;

Готується дієтичне куряче суфле таким чином:

  1. Капусту, цибулю і моркву ретельно промити, почистити і порізати на дрібні шматочки.
  2. Дрібно нарізати зелень і куряче філе.
  3. Все це скласти в блендер, додати білки яєць, подрібнити.
  4. В останню чергу – посолити за смаком, можна додати зовсім трішки перцю (краще – білого), додати приблизно 0,5 склянки нежирного молока.
  5. Повторно все збити блендером.
  6. Далі – змастити формочки для запікання рослинним маслом, розкласти по ним вийшло суфле і запікати при температурі в 180 градусів до готовності (приблизно 30 хвилин).
  7. Перед подачею на стіл – прикрасити оливками або зеленню.

3. Морквяне пюре

Для приготування пюре потрібно:

  • 400 грам моркви;
  • 400 грам яблук;
  • 100 грам спаржі;
  • Півсклянки нежирного молока.

Процес приготування:

  1. Промийте і очистіть моркву, поставте варитися, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 10 хвилин.
  2. Яблука очистити від шкірки, вирізати серцевину разом з кісточками, подрібнити кубиками.
  3. Скласти вже м'яку моркву і яблука в посуд, подрібнити блендером.
  4. За смаком можна додати спаржу або нежирне молоко (до отримання пюреобразной суміші).

Можна також додавати цукрову пудру за смаком і некислі сухофрукти – вийде дуже поживний, але в той же час «легкий» десерт.

4. Вівсяний суп

Такий овсянвий суп ще називають &171;слизовим&187;, так як завдяки своїй консистенції, він буквально &171;обволікає&187; стінки шлунка.

Інгредієнти:

  • 200 грам картоплі;
  • 200 грам вівсяних пластівців;
  • Кріп, петрушка, цибуля, морква &8212; за смаком.

Готується так:

  1. У холодну воду помістити картоплю, посолити за смаком, поставити варитися на повільний вогонь.
  2. Через 10 хвилин – зняти пінку, додати вівсяні пластівці, продовжувати варити ще 10 хвилин (може знадобитися ще кілька разів зняти пінку).
  3. Додати кріп, петрушку, цибулю, відварну моркву – все за смаком.
солі слід класти трохи, так як» стіл № 5 " має на увазі, що щодня людина буде споживати не більше 10 грам. В іншому випадку-зростає ризик загострення захворювань жовчовивідних шляхів.

5. Пудинг дієтичний

Найкраще готувати сирний дієтичний пудинг – виходить смачно, поживно, а разом з цим в сирі (обов'язково використовувати нежирний) міститься велика кількість легко засвоюваного білка.

Для приготування потрібно:

  • 120 грам нежирного сиру;
  • 60 мілілітрів знежиреного молока;
  • 10 грам манної крупи;
  • 1 яєчний білок;
  • 2 чайні ложки цукрової пудри;
  • 3-5 грам вершкового масла.

Процес приготування:

  1. Всі інгредієнти змішуються в одному посуді, ретельно збиваються потужним міксером або блендером.
  2. Потім залишається тільки змастити форму для запікання і поставити пудинг в духовку на 10 – 15 хвилин при 180 градусах.
дієтологи також рекомендують відмовитися від запікання на користь готування на водяній бані або в пароварці (при наявності такої функції в використовуваній техніці).

6. Гречано-рисові оладки

Найскладніше при дотриманні дієти з випічкою – від неї доводиться практично повністю відмовлятися. Виняток-це дієтичні галети (які готуються без маргарину, але назвати їх смачними навряд чи можна). Відмінна альтернатива-це саме гречано-рисові оладки.

Для їх приготування потрібні:

  • 1 склянка вареного рису;
  • 3 столові ложки гречаної каші;
  • 2 яйця;
  • Третина склянки борошна;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • Щіпка солі;
  • 1 ст.л. рослинного масла.

Готується так:

  1. Всі інгредієнти змішуються, подрібнюються блендером до отримання пюре.
  2. Потім на деко застеляють Папір для запікання, змащують рослинним або вершковим маслом, по ній розкладають майбутні оладки.
  3. Запікати при температурі 180 градусів близько 15 – 20 хвилин.

7. Салат з гарбуза і буряка

Буде потрібно:

  • 200 грам гарбуза;
  • 2 буряка;
  • 1 чайна ложка рідкого меду (можна замінити цукровим сиропом);
  • Сіль, перець за смаком.

Готуємо таким чином:

  1. Гарбуз порізати кубиками і запікати на пергаменті протягом 30 хвилин при температурі 160 – 180 градусів.
  2. Буряк відварити і натерти на крупній тертці.
  3. Все це скласти в емальовану миску, додати мед або сироп, ретельно перемішати. Можна також додати сухофрукти, родзинки.
  4. Додайте сіль і невелику щіпку перцю за смаком.

Для тих, хто не любить солодкі салати – мед замінюється на оливкову олію.

Особливості дотримання для дітей

Дієту під номером 5 лікар може призначати навіть тим дітям, які буквально лише недавно завершили введення прикорму. Нерідко в такому юному віці через спочатку неправильно підібраного раціону або зловживання сумішами виникають проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту аж до підозри на різні форми гастриту. Ключові особливості призначається дієти для дитини – такі ж, як і для дорослих.

Відмінностей всього кілька:

  1. За один прийом їжі з'їдати не більше 100 грам (з урахуванням напою – не більше 300 грам);
  2. З круп перевагу завжди віддається рису, з молочних каш можна готувати тільки перлову;
  3. З м'ясних продуктів-тільки риба (навіть нежирну курячу грудку не слід використовувати);
  4. Молока – якомога більше, але тільки нежирного;
  5. Також обов'язково давати хоча б 1 раз в день нежирну сметану;
  6. Щодня з'їдати не менше 100 грам свіжих фруктів (не кислих).

Відео по темі

А зараз пропонуємо вам ознайомитися з відео:

 

Висновок

Разом, «п'ятий стіл» підійде тим, кому необхідний щадний раціон, але при цьому не допускаючи застою жовчі. Такий раціон-універсальний, підійде практично при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, в тому числі при ожирінні. Її дотримання допоможе нормалізувати здоров'я людини, що страждає на дані захворювання.