Топ-7 найкорисніших смузі для здоров'я і рецепти їх приготування

Ще кілька десятиліть тому смузі вживали тільки знаменитості. На сьогоднішній день дієтологи змогли популяризувати напій і принести його в маси, де він став невід'ємним компонентом здорового харчування.

Різні смузі мають користь для здоров'я, оскільки поєднують в собі масу вітамінів, мінералів, клітковини , антиоксидантні та протизапальні речовини. Всі ці нутрієнти необхідні для підтримки працездатності кожного органу в організмі людини.

7 найбільш корисних смузі

Розглянемо найкорисніші і цінні з біологічної точки зору смузі, а також рецепти їх приготування.

1. Ягідно-гранатовий

Освіжаючий напій наповнений вітамінами, мінералами, антиоксидантами та органічними кислотами, які зміцнюють імунітет , а також захищають організм людини від смертельно небезпечних захворювань (інфаркт міокарда, інсульт, злоякісні пухлини).

Гранат - багатий джерело вітамінів С І К, фолієвої кислоти.

Полуниця і малина насичені вітамінами групи B і E, а також аскорбінової кислоти. Подібний набір біологічно активних речовин особливо важливий восени і навесні, коли високий ризик розвитку респіраторних інфекцій.

Інгредієнти смузі:

  • 100 грам малини;
  • 100 грамів полуниці;
  • 100 мл гранатового соку (краще – свіжовичавленого);
  • 150 мл води;
  • ½ ст.л. насіння Чіа.

Рецепт:

  1. Додайте сік і ягоди в блендер. Ретельно подрібнити.
  2. Перелити воду, перемішати.
  3. Поставте в холодильник на 30-50 хвилин.
  4. Посипте готовий напій насінням Чіа.

Ягідно-гранатовий смузі переважно пити в першій половині дня (після легкого сніданку або перекусу). Він швидко відновлює сили і дозволяє відчувати себе бадьорим протягом усього дня.

При загостренні хронічних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки від вживання даного смузі краще відмовитися.

смузі на основі ягід і гранатового соку – це унікальне поєднання вітамінів, які зміцнюють імунітет і захищають від інфекційних захворювань.

2. Яблучно-банановий

Головні інгредієнти смузі – це банани, яблука, мигдаль і кориця.

Банани містять заспокійливі речовини і антиоксиданти, які знижують рівень цукру в крові, підтримують роботу шлунково-кишкового тракту (ШКТ) і допомагають схуднути.

Яблука і кориця активують обмін речовин, змушуючи клітини жирових тканин руйнуватися.

Яблучно-банановий смузі популярний серед спортсменів і людей, що стежать за власною фігурою.

Необхідно:

  • 5-6 мигдалів;
  • 1 червоне яблуко;
  • 1 банан;
  • ¼ ч. л. кориці;
  • 150 мл нежирного йогурту;
  • 100 мл молока.

Як зробити:

  1. Подрібніть горіхи окремо (ступка або блендер).
  2. Наріжте фрукти невеликими шматочками.
  3. Помістити всі компоненти в чашу блендера. Подрібнити до готовності.

Смузі рекомендовано приймати вранці замість сніданку натщесерце (з шматочками свіжих ягід) або після активних фізичних тренувань.

Напій зазвичай прекрасно переноситься і не має протипоказань, єдине обмеження – підвищена індивідуальна чутливість до окремих компонентів.

яблучно-банановий смузі – чудовий напій для схуднення та підтримки маси тіла.

3. Тропічний

Як відомо, всі тропічні фрукти багатий клітковиною , необхідної для травлення, і калієм, який регулює рівень артеріального тиску.

Особливу цінність представляють ананаси . Численні дослідження виявили, що даний фрукт прискорює відновлення тканин після важких травм і операцій, підвищує міцність кісток, а також допомагає схуднути.

Компоненти:

  • ½ середнього ананаса;
  • 100 грам папайї;
  • 1 банан;
  • 1 огірок середнього розміру;
  • 200 мл кокосового молока;
  • 50 грам шпинату.

Як приготувати:

  1. Нарізати фрукти та огірок. Бажано очистити їх від шкірки.
  2. Помістити всі інгредієнти в блендер, подрібнити.
  3. Налийте смузі в склянку і додайте кілька шматочків льоду.

Напій рекомендується приймати охолодженим в будь-який час дня.

Цей смузі знижує в'язкість крові і може призвести до розвитку ниркової недостатності (у великих обсягах). Рекомендується з обережністю пити напій при прийомі антикоагулянтів і дезагрегантів.

тропічний смузі рекомендований для людей старших вікових груп при наявності остеопорозу або після важких операцій, травм.

4. Шпинатний

Шпинат - продукт з незвичайним поєднанням антиоксидантів (зеаксантин, кверцетин, лютеїн), вітамінів (A, K1, c, B9) і мінералів (залізо, кальцій), а також клітковини.

Регулярне вживання шпинату дозволяє поліпшити зір, знизити ймовірність появи раку, захворювань серцево-судинної та ендокринної систем.

Шпинат покращує когнітивні функції і рекомендований з метою профілактики хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

Основні інгредієнти:

  • 100 грам листя шпинату;
  • 200 грам йогурту;
  • 1 груша;
  • 15-20 плодів винограду;
  • 30-40 грам м'якоті авокадо;
  • 2 ст.л. соку лайма або лимона.

Рецепт:

  1. Ретельно промийте листя шпинату.
  2. Наріжте всі інгредієнти невеликими шматочками, перемішайте, додайте йогурт і сік лайма.
  3. Подрібнити в блендері.

Смузі краще приймати в період підвищених розумових або фізичних навантажень, при втомі і перевтомі.

Не рекомендується пити напій натщесерце. Також він протипоказаний в період загострень захворювань травної системи і при прийомі препаратів, що знижують в'язкість крові.

шпинатний смузі дозволяє поліпшити роботу мозку і захистити власне тіло від небезпечних хронічних захворювань.

5. Чорнично-ананасовий

Ананас і чорниця несуть для здоров'я дві важливі переваги – зниження ваги тіла і поліпшення зору.

На думку лікарів, чорниця покращує кровотік в очному яблуці, підвищує чіткість денного і сутінкового бачення.

Потрібно:

  • 100 грам натурального йогурту;
  • 1 ст. л. мигдального масла;
  • 100 грамів чорниці;
  • 100 грам м'якоті ананаса;
  • 1 ст. капусти кале;
  • 150 мл води.

Як приготувати:

  1. Нашаткувати капусту кале, порізати ананас.
  2. Змішати всі компоненти. Подрібнити в блендері.
  3. Додати воду, добре перемішати.

Чорнично-ананасовий смузі можна приймати щодня – після обіду або вечері. Особливо він корисний літнім людям, коли спостерігається вікова втрата зору, а також людям, які бажають схуднути.

Напій протипоказаний при сечокам'яній хворобі, так як може сприяти утворенню нових конкрементів.

чорнично-ананасовий смузі – поживний напій, що несе багато користі для здоров'я очей.

6. Чорнично-капустяний

Поєднує в складі натуральний йогурт, чорницю, ананас і капусту кале , а також невелика кількість авокадо .

Дані інгредієнти неймовірно корисні для здоров'я, але головна їх цінність – прискорення обміну речовин і зниження обсягу жирової тканини.

Буде потрібно:

  • 200 мл води;
  • 25 грам м'якоті авокадо;
  • 150 грам м'якоті ананаса;
  • 200 грамів чорниці;
  • 2 ст. капусти кале;
  • 100 мл йогурту.

Схема приготування:

  1. Нашаткувати капусту, нарізати фрукти.
  2. Помістити всі продукти в чаші блендера. Здрібнити.

Чорнично-капустяний смузі краще вживати за 2 години до тренувань або через 30-60 хвилин після них. Він допоможе заповнити дефіцит вітамінів і рідини, надасть організму необхідні для побудови м'язової тканини білки і прискорить розпад клітин жиру.

З особливою обережністю слід приймати смузі при загостренні хронічних патологій шлунка і кишечника.

напій допомагає стежити за власною фігурою, так як поставляє цінні білки і руйнує клітини жирової тканини.

7. Зелений

Шпинат, петрушка, огірок, авокадо та яблука – основні інгредієнти прохолодного літнього смузі.

Кожен інгредієнт насичений поживними речовинами, необхідними для підтримки імунітету і працездатності всіх органів. А велика кількість клітковини дозволяє налагодити роботу кишечника і попереджає появу запорів.

Буде потрібно:

  • 1 огірок середнього розміру;
  • 1 яблуко;
  • 50 грам шпинату;
  • Пучок петрушки;
  • 200 мл натурального йогурту.

Приготування:

  1. Подрібніть овочі та зелень у блендері. Яблуко і огірок попередньо рекомендується очистити від шкірки.
  2. Додати йогурт і перемішати.

Отриманий смузі можна приймати замість завтра або протягом дня( як джерела енергії ).

При наявності хронічних захворювань травної системи (в стадії загострення) і при прийомі медикаментів, що знижують в'язкість крові, від напою краще відмовитися.

Зелений смузі – це простий спосіб отримати цінні поживні речовини з приємним смаком.

Загальні рекомендації щодо прийому

Представлені смузі відрізняються особливим смаком і гармонійним складом. Щоб розкрити всі біологічні властивості інгредієнтів, рекомендується дотримуватися простих порад:

  • Використання тільки свіжих продуктів;
  • Відмова від додавання цукру та штучних підсолоджувачів;
  • Облік енергетичної цінності (смузі-це повноцінний прийом їжі, насичений калоріями);
  • Нормування споживання (деякі смузі у великих обсягах можуть надати згубний вплив на стан шлунково-кишкового тракту і системи крові).
дотримання банальних рекомендацій дозволить розкрити всю користь напоїв і звести до мінімуму ризик розвитку побічних ефектів.

Висновок

  1. Смузі-це оптимальне поєднання вітамінів, мінералів, антиоксидантних і протизапальних речовин в одній склянці.
  2. Для приготування напою необхідно використовувати тільки натуральні продукти і уникати додавання цукру.
  3. Щоб виключити будь-яку шкоду для організму, рекомендується нормувати споживання і враховувати можливі протипоказання.