Топ-7 найкорисніших смузі для здоров'я і рецепти їх приготування
Ще кілька десятиліть тому смузі вживали тільки знаменитості. На сьогоднішній день дієтологи змогли популяризувати напій і принести його в маси, де він став невід'ємним компонентом здорового харчування.
Різні смузі мають користь для здоров'я, оскільки поєднують в собі масу вітамінів, мінералів, клітковини , антиоксидантні та протизапальні речовини. Всі ці нутрієнти необхідні для підтримки працездатності кожного органу в організмі людини.
7 найбільш корисних смузі
Розглянемо найкорисніші і цінні з біологічної точки зору смузі, а також рецепти їх приготування.
1. Ягідно-гранатовий
Освіжаючий напій наповнений вітамінами, мінералами, антиоксидантами та органічними кислотами, які зміцнюють імунітет , а також захищають організм людини від смертельно небезпечних захворювань (інфаркт міокарда, інсульт, злоякісні пухлини).
Гранат - багатий джерело вітамінів С І К, фолієвої кислоти.
Полуниця і малина насичені вітамінами групи B і E, а також аскорбінової кислоти. Подібний набір біологічно активних речовин особливо важливий восени і навесні, коли високий ризик розвитку респіраторних інфекцій.
Інгредієнти смузі:
- 100 грам малини;
- 100 грамів полуниці;
- 100 мл гранатового соку (краще – свіжовичавленого);
- 150 мл води;
- ½ ст.л. насіння Чіа.
Рецепт:
- Додайте сік і ягоди в блендер. Ретельно подрібнити.
- Перелити воду, перемішати.
- Поставте в холодильник на 30-50 хвилин.
- Посипте готовий напій насінням Чіа.
Ягідно-гранатовий смузі переважно пити в першій половині дня (після легкого сніданку або перекусу). Він швидко відновлює сили і дозволяє відчувати себе бадьорим протягом усього дня.
При загостренні хронічних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки від вживання даного смузі краще відмовитися.
2. Яблучно-банановий
Головні інгредієнти смузі – це банани, яблука, мигдаль і кориця.
Банани містять заспокійливі речовини і антиоксиданти, які знижують рівень цукру в крові, підтримують роботу шлунково-кишкового тракту (ШКТ) і допомагають схуднути.
Яблука і кориця активують обмін речовин, змушуючи клітини жирових тканин руйнуватися.
Яблучно-банановий смузі популярний серед спортсменів і людей, що стежать за власною фігурою.
Необхідно:
- 5-6 мигдалів;
- 1 червоне яблуко;
- 1 банан;
- ¼ ч. л. кориці;
- 150 мл нежирного йогурту;
- 100 мл молока.
Як зробити:
- Подрібніть горіхи окремо (ступка або блендер).
- Наріжте фрукти невеликими шматочками.
- Помістити всі компоненти в чашу блендера. Подрібнити до готовності.
Смузі рекомендовано приймати вранці замість сніданку натщесерце (з шматочками свіжих ягід) або після активних фізичних тренувань.
Напій зазвичай прекрасно переноситься і не має протипоказань, єдине обмеження – підвищена індивідуальна чутливість до окремих компонентів.
3. Тропічний
Як відомо, всі тропічні фрукти багатий клітковиною , необхідної для травлення, і калієм, який регулює рівень артеріального тиску.
Особливу цінність представляють ананаси . Численні дослідження виявили, що даний фрукт прискорює відновлення тканин після важких травм і операцій, підвищує міцність кісток, а також допомагає схуднути.
Компоненти:
- ½ середнього ананаса;
- 100 грам папайї;
- 1 банан;
- 1 огірок середнього розміру;
- 200 мл кокосового молока;
- 50 грам шпинату.
Як приготувати:
- Нарізати фрукти та огірок. Бажано очистити їх від шкірки.
- Помістити всі інгредієнти в блендер, подрібнити.
- Налийте смузі в склянку і додайте кілька шматочків льоду.
Напій рекомендується приймати охолодженим в будь-який час дня.
Цей смузі знижує в'язкість крові і може призвести до розвитку ниркової недостатності (у великих обсягах). Рекомендується з обережністю пити напій при прийомі антикоагулянтів і дезагрегантів.
4. Шпинатний
Шпинат - продукт з незвичайним поєднанням антиоксидантів (зеаксантин, кверцетин, лютеїн), вітамінів (A, K1, c, B9) і мінералів (залізо, кальцій), а також клітковини.
Регулярне вживання шпинату дозволяє поліпшити зір, знизити ймовірність появи раку, захворювань серцево-судинної та ендокринної систем.
Шпинат покращує когнітивні функції і рекомендований з метою профілактики хвороби Альцгеймера і Паркінсона.
Основні інгредієнти:
- 100 грам листя шпинату;
- 200 грам йогурту;
- 1 груша;
- 15-20 плодів винограду;
- 30-40 грам м'якоті авокадо;
- 2 ст.л. соку лайма або лимона.
Рецепт:
- Ретельно промийте листя шпинату.
- Наріжте всі інгредієнти невеликими шматочками, перемішайте, додайте йогурт і сік лайма.
- Подрібнити в блендері.
Смузі краще приймати в період підвищених розумових або фізичних навантажень, при втомі і перевтомі.
Не рекомендується пити напій натщесерце. Також він протипоказаний в період загострень захворювань травної системи і при прийомі препаратів, що знижують в'язкість крові.
5. Чорнично-ананасовий
Ананас і чорниця несуть для здоров'я дві важливі переваги – зниження ваги тіла і поліпшення зору.
На думку лікарів, чорниця покращує кровотік в очному яблуці, підвищує чіткість денного і сутінкового бачення.
Потрібно:
- 100 грам натурального йогурту;
- 1 ст. л. мигдального масла;
- 100 грамів чорниці;
- 100 грам м'якоті ананаса;
- 1 ст. капусти кале;
- 150 мл води.
Як приготувати:
- Нашаткувати капусту кале, порізати ананас.
- Змішати всі компоненти. Подрібнити в блендері.
- Додати воду, добре перемішати.
Чорнично-ананасовий смузі можна приймати щодня – після обіду або вечері. Особливо він корисний літнім людям, коли спостерігається вікова втрата зору, а також людям, які бажають схуднути.
Напій протипоказаний при сечокам'яній хворобі, так як може сприяти утворенню нових конкрементів.
6. Чорнично-капустяний
Поєднує в складі натуральний йогурт, чорницю, ананас і капусту кале , а також невелика кількість авокадо .
Дані інгредієнти неймовірно корисні для здоров'я, але головна їх цінність – прискорення обміну речовин і зниження обсягу жирової тканини.
Буде потрібно:
- 200 мл води;
- 25 грам м'якоті авокадо;
- 150 грам м'якоті ананаса;
- 200 грамів чорниці;
- 2 ст. капусти кале;
- 100 мл йогурту.
Схема приготування:
- Нашаткувати капусту, нарізати фрукти.
- Помістити всі продукти в чаші блендера. Здрібнити.
Чорнично-капустяний смузі краще вживати за 2 години до тренувань або через 30-60 хвилин після них. Він допоможе заповнити дефіцит вітамінів і рідини, надасть організму необхідні для побудови м'язової тканини білки і прискорить розпад клітин жиру.
З особливою обережністю слід приймати смузі при загостренні хронічних патологій шлунка і кишечника.
7. Зелений
Шпинат, петрушка, огірок, авокадо та яблука – основні інгредієнти прохолодного літнього смузі.
Кожен інгредієнт насичений поживними речовинами, необхідними для підтримки імунітету і працездатності всіх органів. А велика кількість клітковини дозволяє налагодити роботу кишечника і попереджає появу запорів.
Буде потрібно:
- 1 огірок середнього розміру;
- 1 яблуко;
- 50 грам шпинату;
- Пучок петрушки;
- 200 мл натурального йогурту.
Приготування:
- Подрібніть овочі та зелень у блендері. Яблуко і огірок попередньо рекомендується очистити від шкірки.
- Додати йогурт і перемішати.
Отриманий смузі можна приймати замість завтра або протягом дня( як джерела енергії ).
При наявності хронічних захворювань травної системи (в стадії загострення) і при прийомі медикаментів, що знижують в'язкість крові, від напою краще відмовитися.
Зелений смузі – це простий спосіб отримати цінні поживні речовини з приємним смаком.
Загальні рекомендації щодо прийому
Представлені смузі відрізняються особливим смаком і гармонійним складом. Щоб розкрити всі біологічні властивості інгредієнтів, рекомендується дотримуватися простих порад:
- Використання тільки свіжих продуктів;
- Відмова від додавання цукру та штучних підсолоджувачів;
- Облік енергетичної цінності (смузі-це повноцінний прийом їжі, насичений калоріями);
- Нормування споживання (деякі смузі у великих обсягах можуть надати згубний вплив на стан шлунково-кишкового тракту і системи крові).
Висновок
- Смузі-це оптимальне поєднання вітамінів, мінералів, антиоксидантних і протизапальних речовин в одній склянці.
- Для приготування напою необхідно використовувати тільки натуральні продукти і уникати додавання цукру.
- Щоб виключити будь-яку шкоду для організму, рекомендується нормувати споживання і враховувати можливі протипоказання.